Co ze mną nie tak? :(((( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-02-06, 20:23   #1
madziessek
Przyczajenie

Co ze mną nie tak? :((((

Mam problem. Nie mogę pozbyć się ciągłej ochoty na słodycze. Kiedy widze czekolade musze zjeść całą. Cukierków nie jeden, a dziesięć tak samo jest z paluszkami, ciastami, ciastkami i innymi słodyczmi. Proszę pomóżcie mi
"Moje serce obawia sie cierpien. Powiedz mu, ze strach przed cierpieniem jest straszniejszy niz samo cierpienie. I ze zadne serce nie cierpialo nigdy, gdy siegalo po swoje marzenia, bo kazda chwila poszukiwan jest chwila spotkania z Bogiem i Wiecznoscia."
/Paulo Coelho "alchemik"/
madziessek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-06, 20:47   #2
Oleńka =)
Rozeznanie

Dot.: Co ze mną nie tak? :((((

też tak miałam...do czasu... Wlaśnie jestem na I etapie diety plaż południowych i nie skusiłam sie od 7 dni na żadne słodycze...a musze CI powiedzieć, ze jestem naprawde wielkim łasuchem. Ta dieta reguluje poziom insuliny we krwi, przez co jest łatwiej opanować ochotę na słodkości.

A tak poza tym...to wiem , ze silna wola często zawodzi.

Pozdrawiam i życzę wytrwałości

Ola
Oleńka =) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-07, 08:38   #3
klaudiaa
Zakorzenienie

Ja też potrafiłam kiedyś zjeść całą czekoladę, ciasteczka, wielką paczkę chipsów. Postanowiłam sobie, że od nowego roku nie tknę słodyczy i.. nie jem już 38 dzień Spróbuj, na początku może być ciężko, ale później już się nawet nie chce tego jeść W takie różne magiczne środki nie wierzę. Wystarczy silna wola Powodzenia
klaudiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-07, 09:21   #4
dorcius
Rozeznanie

GG do dorcius

Szczerze mówiac dla mnie to głuota!

Wybór nalezy tylko i wyłacznie do Ciebie! nikt Ci nie wypycha tego na siłe do buzi

Maz wybór,Proste nie jesc, ja 1 kwietnia 2005 roku postanowiłam sobie ze od tej pory nie zjem słodyczy no i tak sie stało, nie jem słodyczy(nie licze przy jakiejs okazji kawałek ciastka czy cukierka) nie pamietam kiedy kupywałam sobie batona.poprostu to moj wybor! nie chce zasmiecac mojego organizmu takimi syfami, ja schudłam 20kg przez zmiane nawyków zywieniowych i codzienna aktywnosc fizyczną, im dłuzej nie jesz słodyczy tam bardziej dstrzegasz plusy i nie ciagnie Cie do nich, jeszcze lepiej jest jak cwiczysz, widzisz jak zmienia sie Twoje ciało, i ile Cie to potu kosztuje wiec po co jesc to ciasto czy batona?

Ja bedac w sklepie omijam polki ze słodyczami i ide np po twarozek,jogurt naturalny

Jesli Twoja ochota jest nieodparta to w ostatnecznosci kup Chrom w tabletkach-czytałam gdzies ze pomaga,
Pozatym ok jak zjesz jedna kostke czy dwie czekolady no ale nie cała tabliczke? Chwilowa przyjemnosc a pozniej co?

Pamietaj masz wybór
Pozdrawiam
dorcius jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-08, 21:25   #5
Lulu Mortese
Zadomowienie

No właśnie...długo się zastanawiałam co jest przyczyną tego,pewnie sobie troche rozregulowałam organizm ciagłym nieudanym,zbyt restrykcyjnym odchudzaniem,a teraz gdybym miała ze 3 tabliczki czekolady to zjadłabym te trzy,zresztą tak jest nie tylko ze słodyczami.Tak sobie narobiłam no to i mam!
Nie ma na to innej rady jak tylko poważna decyzja-nie jem,czyli silna wola i jakaś skuteczna motywacja bo innego sposobu nie ma po prostu....Nie wiem czy też tak macie,ale jak sobie powiedzmu pozwolę na jednego cukierka,zeby zabic tę chęć to od razu zjadam całą garść.Więć lepiej w ogole nie tykać tego;-)
Lulu Mortese jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-08, 23:02   #6
ryba82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lulu Mortese Pokaż wiadomość
No właśnie...długo się zastanawiałam co jest przyczyną tego,pewnie sobie troche rozregulowałam organizm ciagłym nieudanym,zbyt restrykcyjnym odchudzaniem,a teraz gdybym miała ze 3 tabliczki czekolady to zjadłabym te trzy,zresztą tak jest nie tylko ze słodyczami.Tak sobie narobiłam no to i mam!
Nie ma na to innej rady jak tylko poważna decyzja-nie jem,czyli silna wola i jakaś skuteczna motywacja bo innego sposobu nie ma po prostu....Nie wiem czy też tak macie,ale jak sobie powiedzmu pozwolę na jednego cukierka,zeby zabic tę chęć to od razu zjadam całą garść.Więć lepiej w ogole nie tykać tego;-)
Ja Cie doskonale rozumiem - DOSKONALE
Niestety - nie potrafię ułamać czekolady i zostawić na jutro, pojutrze, za tydzień - jak najdzie mnei ochota potrafię wpierniczyć całą tabliczkę i lecieć do sklepu po następną, bo ta jedna to tak na smaka.
Lulu Mortese - nie mam dla Ciebie jakieś super rady, chyba tylko motywacja i silna wola - wiem latwo mowic
Ja dziś rozpoczęłam diete South Beach i wierze, ze ona zmieni moje nawyki żywieniowe na całe życie! A slodycze będą w nim pojawiać się sporadycznie

Trzeba wziąć sprawy w swoje ręce....

-------------------------------

Nadzieja nie umiera nigdy
ryba82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-08, 23:30   #7
sisyw
Raczkowanie

Dziewczyny tez jestem na diecie, nie jakiejs konkretnej np south beach czy montignac. Poprostu mniej jem, ale wszystko i z umiarem Zanim zaczelam sie ograniczac, moglam wsuwac chipsy, paczka za paczka... to samo dotyczylo slodkosci W tej chwili na lakocie pozwalam sobie tylko w niedziele, dzieki temu nie mam wyrzutow sumienia, a i nie dostrzegam u siebie jakiejs nadmiernej ochoty na nie Bardzo czesto niestety jest tak, ze jezeli czegos nie mozemy zjesc, to akurat tego najbardziej pragniemy Wszystko siedzi w glowie hehehe Jestem tez zdania, ze nie ma sie co oszukiwac... silna wola to jedno, a potrzeby organizmu to drugie... Owszem mozna sobie przez dluzszy czas odmawiac pysznosci, ale kiedys w koncu przychodzi chwila slabosci (kiedy np jestesmy chore, albo poprostu zbliza sie miesiaczka ) i nasze postanowienie, za przeproszeniem, szlag trafia Wiem, ze zamiast kilku cukierkow, albo czekolady mozna zjesc jogurt z malinami lub truskawkami i tez w ten sposob dostarczymy do organizmu odpowiedniej ilosci cukru, ale to nie o to chodzi... Czasem jest poprostu tak, ze mamy akurat chetke na czekolade i co wtedy?? Uwazam, ze wszytko jest dla ludzi, tylko trzeba umiejetnie sobie te slodkie przyjemnosci dozowac

Dieta Dukana
faza I
72.8 kg - 28.02.2013
ubylo: 2.4 kg

faza II
70.4 kg - 01.03.2013

Bedzie 60 kg albo
sisyw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-02-09, 11:48   #8
Viris
Zakorzenienie

To jest niestety tak ze im wiecej zjesz slodyczy tym wiecej wchlania sie do krwi, skacze poziom cukru we krwi i trzustka zaczyna produkowac nadmierne ilosci insuliny, a to powoduje ze chce Ci sie coraz wiecej slodkiego (mam nadzieje ze nic mi sie nie pogmeralo). Tak wiec im mniej slodkiego tym mniejsza ochota na slodycze
Dodatkowo mozesz pomoc sobie wcinajac przed zjedzeniem slodyczy zjadajac błonnik. Wtedy cukier wchlaniany jest do krwioobiegu wolnie i trzustka nie produkuje za duzo insuliny. Pozdrawiam
Nie jem slodyczy od 15 dni, nie slodze napojow i czuje sie wysmienicie. Z dnia na dzien przestalam pochlaniac moje kochane slodycze (np 2 tabliczki czekolady i ze 3 batony dziennie).

18,8 kg mniej od 26.01.2007 . Zamiast XL - M/S
Viris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości