|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Orgametril a żyły
@@@@@@@@@@@
Edytowane przez vilandra Czas edycji: 2010-08-20 o 00:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Orgametril a żyły
Brałam go kiedyś ponad rok i z moim obserwacji nie wpłynął mi w żaden sposób na żyłki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
z ulotki:
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
ORGAMETRIL
Na receptę Producent Organon OSS, Holandia. Forma leku: tabletki 5 mg. Zawartość substancja czynna - lynestrenol. Sposób działania Orgametril jest preparatem hormonalnym silnie hamującym jajeczkowanie. Zastosowanie Nieregularne krwawienia oraz choroby macicy. Bolesne miesiączki, nieregularne miesiączki, napięcie przedmiesiączkowe, zwyrodnienie gruczołów sutkowych, przerost błony śluzowej macicy (endometrioza). Ostrzeżenie Leku nie wolno podawać w niektórych schorzeniach wątroby, żółtaczce, krwawieniach z macicy o nieustalonej przyczynie, lub w skłonności do zakrzepów krwi. Pacjentki, które w czasie ciąży chorowały na żółtaczkę nie powinny stosować Orgametrilu. Pacjentki cierpiące na epilepsję, migrenę, cukrzycę oraz choroby serca i nerek powinny powiadomić o tym lekarza przed rozpoczęciem kuracji. W czasie leczenia należy regularnie kontrolować ciśnienie krwi. Oczekiwany skutek leczenia może ulec zmianie, jeśli Orgametril stosuje się jednocześnie z innymi lekami. Zamiar stosowania innych leków w trakcie kuracji należy omówić z lekarzem. Działania niepożądane U kobiet w wieku płodnym długotrwałe leczenie Orgametrilem może wywołać zaburzenia cyklu menstruacyjnego. Zaburzenia te wyrażają się w nieregularnym miesiączkowaniu, braku miesiączki lub miesiączkach długotrwałych. >1/100- Nieregularne krwawienia. Wzrost wagi ciała. Bóle głowy. Napięcie gruczołów sutkowych. Przygnębienie. Mdłości. 1/1000- <1/1000- Brak pociągu seksualnego. Zmiany w funkcji wątroby. Przetłuszczanie się włosów. Trądzik. Dawkowanie Dawkę ustala lekarz dostosowując ją do potrzeb pacjentki. Ciąża i karmienie Ryzyko uszkodzenia płodu. Nie wolno zażywać leku w czasie ciąży. Preparat przenika do mleka matki. Zamiar stosowania leku podczas karmienia piersią należy omówić z lekarzem.
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
A ja tylko powinienem mieć piecząke i stemplować posty treścią:
W istocie Prawda Racja Tak rzeczywiście jest
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
ja mogę się "nie wtrącać " w kompetencje Pana doktora [jeśli dr tego sobie 'nie życzy' albo coś, jakiś inny 'kaprys' - zrozumiem, bo sama mam kaprys za kaprysem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
szybko otrzymuje odpowiedź. A ja, albo nic nie piszę, albo coś skomentuję, poprawię, lub też napiszę jak to wygląda z punktu widzenia (starego ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Dot.:a Decapeptyl Depot?
@@@@@@@@@@@
Edytowane przez vilandra Czas edycji: 2010-08-20 o 00:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Dot.: a Decapeptyl Depot?
@@@@@@@@@@@
l Edytowane przez vilandra Czas edycji: 2010-08-20 o 00:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: a Decapeptyl Depot?
Cytat:
" UWAGA: (...) -Pacjentki wykazujace którykolwiek z niżej wyszczególnionych objawów powinny być pod ścisłą opieką lekarską: *choroby układu krążenia [obecne lub w wywiadzie], doustne preparaty estrogenoeo/prostagenne mogą minimalnie zwiększyć ryzyko zaburzeń sercowo-naczyniowych" a więc jeśli sercowo-naczyniowych to również i żył, bo wkońcu żyły to naczynia krwionośne ale to jest moja wizja tego ... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
co do DECAPEPTYL DEPOT
to z tego co piszą na stronie: http://www.przychodnia.pl/el/leki/leki.php3?lek=2465 [quote] ![]() ![]() Forma leku:iniekcje 3,75 mg. Zawartość substancja czynna - triptorelin. Sposób działania: Preparat ma strukturę bardzo zbliżoną do gonadoreliny - naturalnego hormonu. Dzięki nieznacznemu przeformowaniu chemicznemu substancji osiągnięto znacznie wydłużony efekt działania tryptoreliny na wydzie Zastosowanie Zaawansowane formy raka stercza. Przedwczesne dojrzewanie płciowe. Endometrioza - przerost błony śluzowej macicy. Zapłodnienie pozaustrojowe. Ostrzeżenie Leku nie wolno podawać osobom uczulonym na triptorelinę. Pacjenci cierpiący na poważne utrudnienia w oddawaniu moczu oraz pacjenci z przerzutami nowotworu na układ kostny - głównie kręgosłup - powinni znajdować się pod ścisłą obserwacją lekarza w trakcie leczenia Decapeptylem. Oczekiwany skutek leczenia może ulec zmianie, jeśli preparat stosuje się jednocześnie z innymi lekami. Zamiar stosowania innych leków łącznie z Decaptylem należy omówić z lekarzem. Przed zastosowaniem leku u dziewcząt i kobiet należy wykluczyć ciążę. Działania niepożądane>1/100- Bolesność oraz świąd w miejscu podania leku. u mężczyzn - impotencja, zmniejszony pociąg seksualny, uderzenia krwi do głowy. u kobiet - upławy oraz krwawienia z pochwy, uderzenia gorąca, nadmierne pocenie się, suchość błony śluzowej pochwy, bolesność w trakcie stosunków płciowych, oziębłość płciowa. Wzrost wagi ciała, bóle mięśni i stawów, ucieczka wapnia z układu kostnego - około 1% miesięcznie. Bóle głowy, uczucie zmęczenia. Zaburzenia snu. 1/1000- Objawy uczulenia z gorączką, zaczerwienieniem skóry oraz świądem. u mężczyzn - Bóle stawów. Ginekomastia - powiększenie gruczołów mlecznych. DawkowanieDawkę ustala lekarz onkolog lub endokrynolog. Lek podaje się domięśniowo raz na miesiąc. Leczenie endometriozy nie powinno trwać dłużej niż 6 miesięcy. Ciąża i karmienieIstnieje prawdopodobieństwo, że preparat oddziałuje na płód. Nie należy stosować leku w ciąży. Nie wiadomo czy lek przenika do mleka matki, należy zatem zasięgnąć opinii lekarza w razie zamiaru stosowania leku w okresie karmienia dziecka piersią. Przechowywanie trwałość: Zawiesinę należy podać bezpośrednio po jej sporządzeniu. Preparat w opakowaniu należy przechowywać w temperaturze około 5 o C i chronić od nie ma żadnych przeciwwskazan doprzyjmowania przy chorobach układu krążeniowego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
![]()
Mam pytanie dostałam ten lek od Ginekologa. Biorę go krótko ale jakoś kiepsko się czuję wątroba mnie boli jest mi nie dobrze. Jak byłam mała miałam żółtaczkę typu B czy ja moge go brać?? Na ulotce jest napisane przeciwwskazania żółtaczka cholestatyczna?? Bardzo prosze o odpowiedź CZEKAM PLISS
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:34.