2 punkty do wymarzonych studiów ;( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-08-07, 21:49   #1
Dreamgirl
Rozeznanie

GG do Dreamgirl

2 punkty do wymarzonych studiów ;(

Dziewczyny, piszę do was, bo jestem uzależniona od wizażu i was oczywiście
Otóż ostatnio przeżywam dołki emocjonalne, bo okazało się, że zabrakły mi 2 punkty aby dostać się na psychologię - o czym marzyłam od dawna ... Będę składać odwołanie, słyszałam że przy tak małej różnicy punktów mam dużą szansę się dostać z odwołania, ale... no właśnie: wiecie coś na ten temat? Może ktoś z waszych znajomych był w podobnej sytuacji? Podobno na tej liście osób, które się dostały są też te, które wcześniej studiowały już rok zaocznie, i teraz zostaną automatycznie przeniesione na drugi rok, oraz osoby które dostały się na kilka kierunków i może zrezygnują... Już nie wiem co mam myśleć... czy liczyć na to że mi się uda? Jestem załamana, do 16 sierpnia są przyjmowane odwołania, na rozpatrzenie ich będę musiała czekać chyba do września... już sama nie wiem co mam robić...
/Albert Camus/
Dreamgirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-07, 21:57   #2
iza_
Wtajemniczenie

Dot.: 2 punkty do wymarzonych studiów ;(

masz duuuuuuze szanse.masa ludzi pewnie zrezygnuje bo skladala podania na kilka uczelni bądź kierunków.a poza tym podobno(to slyszalam od znajomych)każda uczelnia musi przyjąć 33%ludzi z tych którzy złożyli odwołania.

ps-mój chłopak jest w takiej samej sytuacji
iza_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-07, 21:58   #3
jami
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Dreamgirl
Dziewczyny, piszę do was, bo jestem uzależniona od wizażu i was oczywiście
Otóż ostatnio przeżywam dołki emocjonalne, bo okazało się, że zabrakły mi 2 punkty aby dostać się na psychologię - o czym marzyłam od dawna ... Będę składać odwołanie, słyszałam że przy tak małej różnicy punktów mam dużą szansę się dostać z odwołania, ale... no właśnie: wiecie coś na ten temat? Może ktoś z waszych znajomych był w podobnej sytuacji? Podobno na tej liście osób, które się dostały są też te, które wcześniej studiowały już rok zaocznie, i teraz zostaną automatycznie przeniesione na drugi rok, oraz osoby które dostały się na kilka kierunków i może zrezygnują... Już nie wiem co mam myśleć... czy liczyć na to że mi się uda? Jestem załamana, do 16 sierpnia są przyjmowane odwołania, na rozpatrzenie ich będę musiała czekać chyba do września... już sama nie wim co mam robić...
Przezylam dokladnie to samo w zeszlym roku
Pech (a moze ludzie) chcial, ze nawet odwolanie nic nie dalo. wtedy dopiero bylam zalamana . Potem dowiedzialam sie, ze znajomy-tepak dostal sie na ten wlasnie wymarzony przeze mniekierunek tylko dlatego, ze jego rodzice sa ojciec-prawnikiem a matka-lekarka .Jednym zdaniem korupcja-to rzadzi w tym kraju. Nie uwazam, ze inteligentni ludzie sie nie dostana, bo kogos na pewno przyjma za inteligencje, ale lepiej nastawic sie negatywnie-wtedy, gdy sie dostaniesz bedziesz miala wieksza satysfakcje i nie rozczarujesz sie tak jak ja.
Niemniej trzymam kciuki, aby Ci sie udalo.
Pozdrawiam
jami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-07, 21:59   #4
natii4
Zakorzenienie

Jeżeli zdawałaś do Poznania to i tak masz swietny wynik i pewnie duże szanse jeżeli będą z odwołań kogoś brać.Osobiście wąpię,żeby wiele osób się wykruszyło-prędzej zrezygnują z innych kierunków niż z psychologii.

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

natii4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-07, 22:10   #5
Dreamgirl
Rozeznanie

GG do Dreamgirl

Tak, startowałam do Poznania, mam 72 punkty a od 74 przyjmowali Nie wiem jak to będzie, ale chyba wiele osób które startowały na psychologię i są na liście jest też na kognitywistyce, więc może chociaz kilka osób zrezygnuje? Już sama nie wiem czy mam na co liczyć...
/Albert Camus/
Stary 2005-08-07, 22:15   #6
iza_
Wtajemniczenie

kognitywistyka,cóż to takiego?
Stary 2005-08-07, 22:26   #7
Dreamgirl
Rozeznanie

GG do Dreamgirl

Cytat:
Napisane przez iza_
kognitywistyka,cóż to takiego?
Jest to kierunek po raz pierwszy otwierany w polsce, właśnie na poznańskim UAMie, pokrewny psychologii, można się czegoś dowiedzieć na www.psychologia.amu.edu.pl

A swoją drogą właśnie pzejrzałam listy przyjętych, naliczyłam 14 osób które się powtarzają. To dużo, tym bardziej w mojej sytuacji, gdzie niewiele jest osób którym tylko tyle brakuje. Tylko nie wiem czy mam się z czego cieszyć, bo jeśli wziąć pod uwagę scenariusz przedstawiony przez jami, to chyba nie bardzo mam na co liczyć ... Ale mi tak bardzo zależy!
/Albert Camus/
Stary 2005-08-07, 22:32   #8
Dreamgirl
Rozeznanie

GG do Dreamgirl

Cytat:
Napisane przez iza_
masz duuuuuuze szanse.masa ludzi pewnie zrezygnuje bo skladala podania na kilka uczelni bądź kierunków.a poza tym podobno(to slyszalam od znajomych)każda uczelnia musi przyjąć 33%ludzi z tych którzy złożyli odwołania.

ps-mój chłopak jest w takiej samej sytuacji
iza_ a Twoj chłopak też startował na psychologię? Czy na inne kierunki?
Co do tych 33 % to jakoś moje ogólne zwątpienie nie pozwala mi w to uwierzyć, ale cały czas liczę na to że jednak znajdą się osoby, chociaż kilka, które jednak zwolnią miejsce ...
/Albert Camus/
Stary 2005-08-07, 22:49   #9
diamelen
mała księżniczka

nie chce cie w zaden sposob dobic...(mam nadzieje ze z toba bedzie inaczej niz ze mna) bo ja w zeszłym roku miałam róznice jednego punktu..i nie przyjeli mnie z odwolania...szczerze ci powiem ze na psyche w poznaniu to albo sie jest swietnym i dostaje sie od razu..albo ma sie kase.. tyle.. mzoecie mnie zlinczowac ale taka prawda.....

diamelen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-08, 08:15   #10
Dreamgirl
Rozeznanie

GG do Dreamgirl

Cytat:
Napisane przez diamelen
nie chce cie w zaden sposob dobic...(mam nadzieje ze z toba bedzie inaczej niz ze mna) bo ja w zeszłym roku miałam róznice jednego punktu..i nie przyjeli mnie z odwolania...szczerze ci powiem ze na psyche w poznaniu to albo sie jest swietnym i dostaje sie od razu..albo ma sie kase.. tyle.. mzoecie mnie zlinczowac ale taka prawda.....
No to jednak mnie dobiłaś...
Te głupie dwa punkty...
/Albert Camus/
Stary 2005-08-08, 08:33   #11
k-n
Wtajemniczenie

W zeszłym roku moje dwie koleżanki zdawały na UAM. Jednej zabrakło 1 pkt a drugiej dwóch. Obie się odwoływały, ale została przyjęta ta której zabrakło 2 pkt a ta z 1 pkt nie Nie wiem na jakiej zasadzie rozpatrują te odwołania
Mimo wszystko odwołuj się! Nic nie tracisz a możesz jedynie zyskać

Ps. Z tego co słyszałam kognitywistyka jest też na UJ więc UAM nie jest pierwszy
k-n jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-08-08, 08:46   #12
Dreamgirl
Rozeznanie

GG do Dreamgirl

Cytat:
Napisane przez k-n
W zeszłym roku moje dwie koleżanki zdawały na UAM. Jednej zabrakło 1 pkt a drugiej dwóch. Obie się odwoływały, ale została przyjęta ta której zabrakło 2 pkt a ta z 1 pkt nie Nie wiem na jakiej zasadzie rozpatrują te odwołania
Mimo wszystko odwołuj się! Nic nie tracisz a możesz jedynie zyskać

Ps. Z tego co słyszałam kognitywistyka jest też na UJ więc UAM nie jest pierwszy
No właśnie: jak to jest - na jakich zasadach oni rozpatrują te odwołania? Czy naprawdę z odwołania mają szansę dostać się tylko te osoby któte maja kasę? Bo na liście jest mało osób którym brakują 2 lub 1, więc jeśli pryjmą kogoś komu brakowało więcej, to na jakiej podstawie???

Co do UJ to nie wiem, bo czytałam w jakimś inrormatorze wypuszczonym przez UAM na temat kognitywistyki że jest to kierunek po raz pierwszy otwierany, i włąśnie tylko tam, więc dlatego tak napisałam
/Albert Camus/
Stary 2005-08-08, 09:02   #13
k-n
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Dreamgirl
No właśnie: jak to jest - na jakich zasadach oni rozpatrują te odwołania? Czy naprawdę z odwołania mają szansę dostać się tylko te osoby któte maja kasę? Bo na liście jest mało osób którym brakują 2 lub 1, więc jeśli pryjmą kogoś komu brakowało więcej, to na jakiej podstawie???
Co do odwołań - to nie wiem naprawdę jak to jest w Poznaniu Mogę się wypowiedzieć jak to wygląda na wrocławskiej AR Jeśli jesteś córką nauczycieli lub rolników i masz pole dostajesz dodatkowe punkty "za pochodzenie" (dosłownie jak za czasów PRL-u ) Takie informacje uzyskała moja koleżanka od pani z dziekanatu, kiedy dzwoniła zapytać się jak to jest z zasadami przyjęć skoro mając od góry do dołu same piątki (był konkurs) nie dostała się a koleżanka mając średnią ledwo 4,1 dostała się bez problemu.
Widać nie liczy się wiedza tylko pochodzenie i kasa Dlatego ja od zawsze jestem za egzaminami a nie konkursami!
k-n jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-08, 09:04   #14
Editaphx
Zadomowienie

hmmm, prawidlowo i uczciwie powinno się przyjmowac ludzi z odwołania, ktorzy najlepiej sie uargumentowali czyli....-liczy się ciekawa, indywidualna argumentacja odwołania [ np. tradycje zawodu psychologa w rodzinie, albo jeśli miałaś wcześniej kontakt z pracą w ramach pomocy psychologicznej [np.wolontariaty] to koniecznie napisz o tej praktyce i jesli posiadasz jakieś dokumenty potwierdzające swoje zainteresowania, to załącz je do odwołania. Dobrym argumentem są świetne oceny na świadectwie... po prostu trzeba się jak najlepiej zaprezentować ! ale.. jak jest naprawdę.. tego nie wie nikt.. [ekhem... kasa, kasa ]
Editaphx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-08, 09:19   #15
Dreamgirl
Rozeznanie

GG do Dreamgirl

k-n co do tych dodatkowych punktów to nie wiem jak jest w ogóle na UAMie, ale na psychologii czegoś takiego nie ma.

Editaphx dzięki za radę. W liceum miałąm świadectwo z paskiem, czyli jakiś atut już jest od dawna marzyłam żeby studiować psychologię, z tym wiążą się moje zainteresowania i plany na przyszłość. W liceum chodziłam nawet do klasy z filozofią, bo to juz zawsze w kierunku psychologii troszkę. Tylko co jeszcze mogę napisać, żeby to ich przekonało?
/Albert Camus/
Stary 2005-08-08, 09:50   #16
natii4
Zakorzenienie

Sporo moich znajomych zdawało na psychologię,widzę,żę nikt się nie dostał,składało również na inne kierunki i powtarzali,że to tak dla zabezpieczenia,bo kierunkiem nr 1 dla nich jest psychologia Więc powtórzę jeszcze raz-prędzej pewnie zrezygnują z innych kierunków niż z psychologii.W tej chwili jest swoisty bum na psychologię i każdy tam chce iść-najlepiej o tym świadczy ilość osób na jedno miejsce (w tej chwili nie pamiętam dokładnie,ale było w granicach 27-30 osób na miejsce). Odwołuj się,a jak się nie uda to może składaj na psychologię,ale wieczorową (może później łatwiej będzie Ci się przenieść).

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

natii4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-08, 09:57   #17
Dreamgirl
Rozeznanie

GG do Dreamgirl

Masz rację natii4, wiem że bardzo wiele osób tam startowało, i że raczej nie będą tak łatwo rezygnować, tylko denerwuje mnie to że teraz niektórzy tam idą bo to jakies takie "popularne", a ja bardzo chciałam to studiować, od dawna, a na wieczorowe to chyba raczej nie mogę sobie pozwolić. Poza tym ostatnio słyszałam, że aby przenieść się na dzienne, trzeba normalnie podejść do egzaminu tak jak ja teraz, znaleźć się na liście, i dopiero wtedy przyjmują, z tym że na drugi rok... więc może jednak są tam takie osoby, które po prostu "przeskoczą" o rok, i w ten sposób kilka miejsc się zwolni. Są też osoby które dostały się również na kognitywistykę, ciekawy kierunek, więc może jednak na nią się zdecydują... te miesjca powinny wystarczyć, żebym dostała się z odwołania, ale jak wiadomo na naszych uczelniach nie zawsze panują logiczne prawa...
/Albert Camus/
Stary 2005-08-08, 11:20   #18
C4lamity
Raczkowanie

GG do C4lamity
Post Dot.: 2 punkty do wymarzonych studiów ;(

Mojej przyjaciółce zabrakło 4 ptk. na stosunki międzynarodowe do Łodzi i kilka dni temu przyszło jej zawiadomienie, że dostała się z listy rezerwowych. Może u Ciebie będzie tak samo. A gdybyś napisała podanie o miejsce rektorskie? Rektor ma chyba ok. 30 miejsc, które może obsadzić wg uznania. Mój brat kilka lat temu tak zrobił, gdy zdawał na prawo do Wrocka, bo zabrakło mu 1 czy 2 ptk. i właśnie dzięki temu się dostał. W każdym razie życze Ci powodzenia i nie poddawaj się
Stary 2005-08-08, 11:30   #19
Dreamgirl
Rozeznanie

GG do Dreamgirl

C4lamity dziękuję Ci bardzo. Trochę podniosłaś mnie na duchu , jeśli jemu się udało to może mi też! W końcu muszę w to wierzyć.
Nie pomyślałam wcześniej o tych misjscach rektorskich, ale może faktycznie jeśli o tym napiszę w odwołaniu to odniesie jakiś skutek. Czy wiecie coś więcej na temt takich miejsc? Czy trzeba spełniać jakieś wymagania żeby się na nie zakwalifikować? Czy podania o misjsca rektorskie są rozpatrywane inaczej niż takie "zwykłe"?
/Albert Camus/

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-08-08, 11:40   #20
Marilyn
Wtajemniczenie

heh..nie pociesze..na psychologie stara sie dostac co drugi maturzysta..mi 4 lata temu zabrakło 0,5 punku - odwołanie nic nie pomogło..kolezance 0,25 - zdawała rok pozniej i dostała sie..
Ja nie załuje, bo dostałam sie na socjologie. Raczej bym nie liczyła na cuda. Miejsca rektorskie na tak obleganym kierunku? Ciezko mi w to uwierzyc..
Marilyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-08, 17:16   #21
Lukrecja_Borgia
Killing me softly

Mi również zabrakło punktów.. a odwołanie nic nie dało. Ale wiesz co? Dzisiaj dziękuję opatrzności, że tak się stało. Złożyło się na to sporo rzeczy, ale wiem, że chyba bym zwariowała, gdybym studiowała psychologię Wyciągnęłam z tego taki wniosek: stało się dokładnie tak, jak miało się stać, nic na świecie nie dzieje się bez powodu. Chociaż na początku to była porażka i żal o niespełnione marzenie, dzisiaj traktuję to bardziej jako przeznaczenie. Widać to nie były studia dla mnie.
Lukrecja_Borgia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-08, 18:14   #22
Dreamgirl
Rozeznanie

GG do Dreamgirl

Ale ja po prostu nie wiem co zrobię jak mnie nie przyjmą... Nie stać mnie na zaoczne albo wieczorowe, więc co ja wtedy zrobię...

A wiecie może jak wygląda sprawa z wolnymi słuchaczami na UAMie, konkretnie na psychologii??
/Albert Camus/
Stary 2005-08-08, 18:26   #23
iza_
Wtajemniczenie

[QUOTE=Dreamgirl]Jest to kierunek po raz pierwszy otwierany w polsce, właśnie na poznańskim UAMie, pokrewny psychologii, można się czegoś dowiedzieć na www.psychologia.amu.edu.pl

QUOTE]

dzięki za wyjaśnienia

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-08-08, 21:10   #24
Dreamgirl
Rozeznanie

GG do Dreamgirl

Cytat:
Napisane przez iza_
dzięki za wyjaśnienia
Nie ma sprawy
A może ktoś jednak wie jak to wygląda z tymi wolnymi słuchaczami?
Albo ma jakieś doświadczenia z odwołaniami?
/Albert Camus/
Stary 2005-08-08, 21:23   #25
styska
Rozeznanie

Hej, obecnie ide juz na 5 rok studiow, studiuje w Szczecinie i kierunek calkiem innym, zdawalam 4 lata temu na 2 kierunki do swego Uniwerka na zaden sie nie dostalam z racji braku punktow napisalam odwolanie, wspomnialam ze duzo licze na ten zawod, ze mam nieciekawa sytuacje w domu i ten zawod pozwoli mi szybka znalezienie pracy i takie tam ******ly posciemnialam, i skutkiem tego bylo ze na 1 kierunek dostalam sie normalnie a na drugi jako wolny sluchacz. mam nadzieje,ze Tobie sie poszczesci!!
styska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-08, 22:07   #26
Melvina
Rozeznanie

Myślę, że masz duże szanse jeżeli zabrakło Ci tylko dwóch punktów, bardzo dużo osób rezygnuje, ja dostałam się na jedne studia właśnie z odwołania, więc niczym się nie przejmuj
Melvina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-08, 22:12   #27
lady perfect
Przyczajenie

Roznie to bywa ja chcialam isc na ekonomie i zabraklo mi 0.2 punkta. Powiedzieli ze odwolanie nic nie da bo odwolywac mozna sie tylko od bledow proceduralnych a ja milam za malo punktow(nie liczy sie to bylam pierwsza z tych nieprzyjetych). Jedyne co mi zaproponowali to status wolnego sluchacza na co wybuchala msmiechem bo semestr kosztuje 6000 na ekonomi teraz ide na zaoczne i mam ich gdzies. Mam nadzieje ze przez 5 lat dorobie sie sporego doswiadczenia i to mi pomoze po studiach znalezc lepsza prace od tych po studiach dziennych. niestety nie ma w zyciu sprawiedliwosci. A taka roznica puntkow jak moja tylko potrafi czlowieka zdolowac pozdrawiam
lady perfect jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-08-08, 22:22   #28
an-si:)
Rozeznanie

Smile Dot.: 2 punkty do wymarzonych studiów ;(

2pkt to nie tak duzo
masz duze szanse bo jednak duzo ludzi rezygnuje i miejsca sie zwalniaja
powodzenia
Stary 2005-08-08, 22:36   #29
Editaphx
Zadomowienie

hmm ) mozesz jeszcze napisac też, że jesli oni dadzą Ci szansę, Ty przez 5 lat cieżką pracą udowodnisz że zasługujesz na to miejsce. Pozatym mozesz napisac jaka szkoła psychologii najbardziej Cię interesuje, kto Ci imponuje, czyje poglądy podzielasz. i pamietaj ze marzenia sie spełniają! ja na psychologie dostałam sie za drugim podejsciem, rok temu sie nie dostałam, poszłam na inny tzw. awaryjny kierunek, mimo iz bylam i jestem nadal z niego zadowolona, ostatkiem niespełnionej ambicji zawalczyłam o tę psychologię iiii teraz bede studiować 2 kierunki nie wierzyłam, że mogę sie dostać, a jednak )) POWODZENIA ! grunt to sie nie poddawać, a nawet jesli nie teraz, to za rok, ważna jest walka o marzenia ! mysle ze jak juz zabierzesz sie do pisania odwołania, duzo rzeczy jeszcze wpadnie Ci do głowy, daj sie ponieść fantazji, nie musisz pisać strasznie sztywno i formalnie, napisz od serca, to co czujesz wspomij o dobrych wynikach w nauce w LO i o tej filozofii, to naprawde atuty
Editaphx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-09, 09:15   #30
Dreamgirl
Rozeznanie

GG do Dreamgirl

Dzięki dziewczyny! Dodałyście mi trochę sił żeby walczyć o swoje marzenia Editaphx dzięki za rady, napewno skorzystam Cały czas mam nadzieję że jednak te 2 punkty to nie tak dużo, teraz najważniejsze to napisać odwołanie które przekona komisję żeby właśnie mnie przyjęła jak się zwolnią jakieś miejsca
/Albert Camus/
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości