|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Nie mogę pozbyć się pryszczy w jednym miejscu..
Witam. Jestem 15-16 letnim chłopakiem. Kiedyś miałem problem z trądzikiem na czole. Miałem je całe w pryszczach, na szczęście pozbyłem się tego. Teraz pryszcze przechodzą mi coraz niżej, na policzki i brodę. Na policzkach mam ich mało, praktycznie w ogóle. Na brodzie w zasadzie też nie mam największego problemu z pryszczami, ale czasami jak mnie wysypie to mam chęć zerwać skórę ze twarzy. Ale mój największy problem polega na tym, że nie mogę pozbyć się pryszczy szczególnie w jednym miejscu. W okolicach szyi i uszu -> pod kościami policzkowymi, po obu stronach.
![]() Gdy zginą mi w pewnym stopniu, na drugi dzień budzę się z 2x gorszym wysypem.. Męczę się z nimi około roku, i nie schodzą. Powiem jeszcze tylko, że byłem u dermatologa, ale maści które mi przypisała nic nie dają, tylko wysuszają moją wrażliwą skórę. Błagam pomóżcie, co mam zrobić.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nie mogę pozbyć się pryszczy w jednym miejscu..
Wydaje mi się, że to okolice węzłów chłonnych. Może to jakiś problem natury immunologicznej? Nie masz problemów z migdałkami?
Może bardziej niż dermatolog pomógłby endokrynolog? Wykluczyłeś problemy hormonalne i alergie pokarmowe? Przy niektórych alergiach pokarmowych m.in. na soję wypryski o ile pamiętam mogą objąć okolice żuchwy i brody oraz okolice ust. Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś a trądzik nie miał np. podłoża bakteryjnego (wymaz u dermatologa) to przebadałabym się na Twoim miejscu pod kątem alergii pokarmowych i kontaktowych- możesz mieć też np. alergię na szampon (to okolice w które on ścieka po myciu włosów) albo na jakiś środek piorący. wstępnie polecam stosowanie i kupowanie takich kosmetyków i płynów do prania tkanin jakbyś był alergikiem. I wizytę u endokrynologa i alergologa. Nie wszystkie problemy skórne wieku dojrzewania to jedynie trądzik młodzieńczy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
przede wszystkim wina hormonow, zwlaszcza, ze masz 16 lat, wiec hormony buzuja. Z czasem mina.
Nie dotykaj tych miejsc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Jeśli jesteś alergikiem może to być wina alergii i poprawa stanu skóry może nastąpić w miarę skutecznego leczenia alergii.
Także nie zaniedbuj prawidłowego leczenia alergii i powinno być lepiej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Kosmetykoholiczka
|
Twój problem to raczej immunologia, ewentualnie może to być alergia na wybrane środki chemiczne, np do mycia lub do prania. Czasami wystarczy uprać ubrania, szczególnie kurtkę, w środkach do prania dziecięcych ubranek. Spróbuj, a może złagodzisz to?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:32.