![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Tak bym chciała damą być,damą być ...
Kobieta z klasą.
Dama. Która z nas nie chciałaby,żeby kiedyś ,ktoś tak o nas powiedział,prawda ![]() Ale,co się kryje pod tym określeniem? Jak powinna zachowywać się kobieta z klasą? Co wypada,a czego nie wypada damie? Zapraszam do dyskusji . ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tak bym chciała damą być,damą być ...
Trudno to jednoznacznie określić. Słowo "dama" powstało w czasach, kiedy owe damy żyły w szklanych klatkach i w dość hermetycznych warunkach, z licznymi zakazami i nakazami. Ale wówczas damy nie musiały pracować, bo utrzymywali je dżentelmeni.
A dzisiaj, nie wiem sama, czy kobieta, która wyprowadzona z równowagi zaklnie soczyście, automatycznie traci status damy? Mówię tu o kobiecie zapracowanej i zabieganej, którą życie nie zawsze rozpieszcza.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dama?
Nie chciałabym być damą. To dla mnie zbyt wytworne. Kobietą z klasa owszem. Taką kobietę charakteryzuje według mnie kultura wypowiedzi i zachowania,odpowiednie dobieranie stroju/makijazu do sytuacji. To takie pierwsze skojarzenia. Czy jestem kobietą z klasa? Rzadko która jest 24/7 ![]() Ale staram się pokazywac klasę.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Jeśli o takie bardzo przyziemne zachowania chodzi to,kobieta z klasą - na pewno - nie powinna :
palić na ulicy przeklinać . Takie zachowania nie przystoją damie.
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Dama to dla mnie osoba: niezywkle opanowana, kulturalna pod każdym względem, ubrana i umalowana stosownie do sytuacji jednym słowem elegancka
![]() takie zachowanie nie przystoi żadnej kobiecie według mnie aczkolwiek takich kobiet nie potępiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() mnie dama/kobieta z klasą kojarzy się przede wszystkim ze sposobem chodzenia, taktem i elegancją. poza tym dama zawsze wie, co powiedzieć.
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Trudno mi określić co to znaczy być damą..moim zdaniem mało takich kobiet chodzi po ziemi...z byciem damą jest trochę tak jak z byciem sexy...tego nie da sie wypracować do końca,to sie po prostu ma ...to nieuchwytne coś. I tak jak seksowna kobieta nie potrzebuje wyzywającego stroju by być sexy, tak dama nie potrzebuje zbyt wiele by być damą- napewno taka kobieta ma klase, wie jak sie zachowac, zna dobre zasady, wie co przystoi kobiecie- dlatego tak trudno dziś określić czy ktoś jest damą czy nie bo to co przystoi kobiecie ewoluowało już dość znacznie,tak samo jak zasady i dobre maniery... nie wiem czy damą może być osoba młoda, napewno są dziewczyny mające klase,natomiast za damą stoi pewna mądrość życiowa,wiedza, doświadczenie i zasady dlatego to określenie pasuje mi do osób starszych. Poza tym dama umie śmiać sie sama z siebie,nie jest wyniosła, ma dystans do siebie i do życia i zawsze wie jak zareagować w danej sytuacji... to tak jakby opanowała sztukę życia do perfekcji co chyba nie jest do końca możliwe bo życie jest nieprzewidywalne. Nie wiem czy damie przystoi palić i przeklinać..ale są kobiety które np. palą czy robią coś niestosownego z taką klasą i wdziekiem, że to nie razi a wrecz zachwyca.. i takie kobiety mają w sobie ciut z damy tzn. potrafią pokazać klase nawet w zwykłych,prozaicznych czynnościach...ale to jest trudne to uchwycenia i wyjaśnienia jak dla mnie.
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;5613918]
takie zachowanie nie przystoi żadnej kobiecie według mnie aczkolwiek takich kobiet nie potępiam[/quote] Oczywiście,że żadnej kobiecie nie przystoi takie zachowanie. Ale przecież nie raz i nie dwa zdarza się zobaczyć palącą na ulicy kobietę i/lub przeklinającą. To według mnie dyskwalifikuje taką kobietę (takie kobiety) od razu,jako kandydatkę do tytułu 'kobieta z klasą' .
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Kobieta z klasa, dama hmm
Dla mnie to kobieta bardzo delikatna, a jednoczesnie potrafiaca poradzic sobie w zyciu. Nie zniza sie do przyziemnych i prostackich klotni, potrafi bronic siebie o wiele lepszymi argumentami, niz : "Ty jestes glupi!!" Wyslawia sie ladnie i gladko ![]() Stara sie dbac o savoir-vivre ![]() Rowniez jej wyglad jest nienaganny ![]() nie musi byc olsniewajaco piekna, ale potrafi ubrac sie stosownie do sytuacji czy nie moze palic ? tyszkiewicz jest typem damy, ktory pali i co? dama jest nadal ![]() ![]() papieros musi byc wtedy dlugi i cienki ,jak w latach 30 ![]() Kobieta z klasa, ma te klase wrodzona wydaje mi sie ![]() ma i juz ![]() Czuc od niej taka ..swiezosc i opanowanie ![]() mnie kiedys ktos uznal za kobiete z klasa ![]() ..pewnie nie czytal moich postow na forum ![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Moim skromnym zdaniem
![]() ![]() ![]() Na pewno nie powinna przeklinać, ogólnie być dobrze ułożoną niewiastą (dziś używam osobliwych słow) znającą etykietę. Kwestia gustu tez jest ważna ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Właśnie chciałam napomknąć o pani Tyszkiewiecz.
Ona prawdopodobnie dzierży prym wśród polskich dam. Mnie osobiście ona drażni- ta okropna maniera w wymowie i gestach i wysoko uniesiona szyja mi nie wystarczy by nazwać ją damą .Chodź jest arystokratką Moje subiektywne zdanie podkreslam . Cenię natomiast za styl ,takt i subtelność panią G.Torbicką . Dzisiaj trudno być damą ![]() Trzeba być troszkę'niedzisiejszym' a to nie w cenie /chyba/ Brak gentelmenów =brak dam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Największą ozdobą damy jest inteligencja.
Taka właśnie musi być dama - inteligentna i dobrze wychowana. Wg. mnie opisujecie filmowy, stereotypowy wizerunek damy. Ona może palić też i grube papierosy, chodzić w trampkach i jeansach, grunt to dla mnie kulturalność i umiejętność wybrnięcia z każdej sytuacji z klasą i ze sprytem. Ja osobiście czuje się damą ![]()
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym uważam,że dama nie musi sama na siebie zwracać uwagi, po prostu nie musi się o to starać bo i tak ludzie patrzą na Nią.. dla mnie na dame robi się na siłe pani Szapołowska...stara sięmieć klase, styl.. no właśnie-stara się.... natomiast pani Tyszkiewicz, chociaż nie przepadam za nią, chyba damą jest i nie musi sie zbytnio starać i zapracowywać sobie na to czy usilnie to pokazywać..aczkolwiek to też po części zasługa mediów które taką etykietkę jej przylepiły.
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
a dla mnie ubior rowniez tez jest bardzo wazny
dama w trampkach ? ![]() oczywiscie osoby ktore chodza w trampkach ( sama lazilam namietnie ![]() ![]() kate moss dama ? ![]() dla mnie absolutnie nie jest ![]() pelno kompromitujacych zdjec, na ktorych jest pijana/ nacpana chyba ze to bjakis wspoleczsny model damy .. ![]()
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Jak robi to prawdziwa dama, na przykład Beata Tyszkiewicz, to jej to przystoi i owszem. Ale na czym ta różnica polega - nie mam zielonego pojęcia...
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
nie ma dokładnej regułki jak powinna zachowywać się i ubierać dama.
Ale od razu można poznać, kto tą damą jest ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Tak jak myslałam-padło nazwisko Beaty Tyszkiewicz.
A może jakieś argumenty,przemawiające za tym,że rzeczywiśćie nią jest? ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ Kate Moss ,moim zdaniem, koło damy nawet nie stała. ![]()
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#21 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Czy jest wyznacznikiem damy? Stereotypowo na pewno tak... Dla mnie nie... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Do wizerunku damy może i tak, ale do bycia damą, wg. mnie, nie
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
a co powiecie o bylej Pierwszej damie, Jolancie Kwaśniewskiej? dla mnie ona jest damą współczesną, damą formatu Beaty Tyszkiewicz. Za to obecna Pierwsza Dama... szkoda słow
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Oczywiscie, ze mozna BYC dama nawet w worku po kartoflach, aczkolwiek dla mnie osobiscie, aby byc dama tez trzeba miec jednak pewien smak w ubieraniu sie
![]() Jezeli ktos zestawi sobie stroj : trampki, powyciorane dziny, farbowany tshirt ( ach mlodosc ![]() ![]() ale jakos nie widze damy , ktora ma na sobie krotka mini, bluzka ktora jest raczej stanikiem, kuzaczki i tandetna torebusia ;p po prostu , aby byc dama, trzeba tez miec jakis smak w ubieraniu sie. stroj czlowieka tez odzwierciedla jego osobowosc..choc nie zawsze ![]()
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Beata Tyszkiewicz jest kobietą obytą, mającą gust, zadbaną, pieknie się wysławiająca. Wiele można wymieniać ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do żony obecnego prezydenta.. może i nie jest damą, nie zna zasad i całej etykiety... jest trochę zagubiona ale wydaje mi się,że jest sobą i jest bardziej naturalna i skromna niż pani Kwaśniewska- ostatnio obserwowałam w TV panią Kwaśniewską- na głowie jak zwykle hełm z polakierowanych,wystylizo wanych włosów, jakiś taki sztywny makijaż i albo mi się zdawało albo miała bardzo napietą twarz(czyżby botox)...wyglądała troche jak zakonserwowana i zmumifikowana ![]() właśnie brakuje mi w niej naturalności a dama powinna ją mieć...
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Pierwsze co mi przychodzi do głowy, to pewnego rodzaju kontrola nad swoim wizerunkiem, który zmierza w określoną stronę, ale nie wprost i nie na siłę. Taki gorset psychiczny, który uwzględnia małe odstępstwa od reguły (które tylko ją potwierdzają) jednocześnie unikający skandali.
Nie mogę nie dodać drugiej ważnej cechy, a mianowicie: trzymanie głowy w odpowiedni sposób ![]() ![]() PS. Beata Tyszkiewicz jest damą, Jolanta Kwaśniewska chce nią być.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
..............FResiak!!!!
![]() uch ale mnie tknelo ![]() eee na avatarze to nie jestes przypadkiem Ty ? ![]() bo nigdy nie chcialas sie ujawnic, ale na avku postac ma zakryta twarz....wiec .. ![]() Ty ,czy nie Ty ? ![]() przepraszam za maly OT ![]()
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
a szkoda
![]() przynajmniej mialabym jakis zarys Fresy ![]() dzieki za odpowiedz ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:04.