Co robicie z "nietrafionymi" perfumami? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-10-30, 14:12   #1
ropuszka
Zakorzenienie

Co robicie z "nietrafionymi" perfumami?

Ciekawi mnie co robicie z perfumami, ktore Wam sie znudzily lub sa nietrafionym prezentem. Albo co gorsza podobaly Wam sie w sklepie, a pozaniej, w trakcie uzywania wyszlo, ze to nie "to". Ja jakos nigdy nikomu nie podalam "dalej" takiego zapachu, nie sprzedalam, nie zwrocilam do perfumerii. Czasem zdarzylo mi sie zuzyc do polowy nawet... Co robciie z takim zbytecznym flakonikiem?
ropuszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-30, 14:17   #2
Smoczyca
Zakorzenienie

GG do Smoczyca
Dot.: Co robicie z "nietrafionymi" perfumami?

To proste, wymieniamy z innymi perfumomaniaczkami na naszym targowisku albo gazetowym straganiku

Smoczyca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-30, 14:37   #3
AniaM69
Zadomowienie

Od niedawna to co pisze Smoczyca - szukam amatorek tych zapachów na wizażu. W ten sposób pozbyłam się kilku koszmarków (dla mnie, bo to rzecz gustu) na rzecz tych jakże pożądanych
AniaM69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-30, 15:19   #4
dori7
Zadomowienie

Heh, a mnie sie prawie nigdy nie udaje niczego wymienic, bo zazwyczaj okazuje sie, ze zapach, ktory mnie nie lezy, podchodzi mojej mamie i pachnie na niej uroczo Tak bylo z Diorissimo, Simply, a nawet Cool Water - mater uznala, ze to swietne perfumy do psikania sie po basenie (jest maniaczka plywania).

Nieudane zakupy raczej mi sie nie zdarzaja, za dlugo wesze wokol obiektu pozadania. A perfumowi prezentodawcy wiedza o moim hoplu i po prostu robia wywiad, co bym chciala.
dori7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-30, 23:50   #5
Anbami
Raczkowanie

Cóż,problem jak nic dotyczący mnie!!
Mam na to jeden sposób-sprzedaję na allegro,naprawdę było ich juz trochę.
Ostatnio w ten spoób "pozbyłam się" Lacoste-touch of Pink(prawie cała wielka butla!) oraz Manii-Armaniego.
Niestety,w kolejce czekają kolejne flakony......
Anbami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-31, 01:31   #6
ROZ-ter-KA
Zakorzenienie

Różnie. Odstępuję koleżankom w pracy, sprzedaję na allegro lub wymieniam. Chyba, że wydaje mi się ,że wrócę do zapachu, wtedy trzymam w szafce na "inny czas"
Stary 2005-10-31, 08:00   #7
rybkad
Zadomowienie

GG do rybkad

To zależy od tego kto był ofiarodawcą , jeżeli bardzo bliska osoba to nie mam serca się pozbyć prezentu i perfumy stoją aż zwietrzeją lub się przypadkiem stłuką Jeżeli to prezent od przyjaciółki, koleżanki lub ciotki wtedy bez skrupułów niechciany zapach ląduje na straganie
rybkad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-31, 08:04   #8
Meriamon
Rozeznanie

Wink Dot.: Co robicie z "nietrafionymi" perfumami?

Jak do tej pory wszystkie zostały sprzedane...
Nie ma sensu męczyć się i katować
I mądrością, bym umiał(a) je rozróżnić...
Meriamon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-31, 08:23   #9
burn-it-up
Zakorzenienie

GG do burn-it-up
Talking Dot.: Co robicie z "nietrafionymi" perfumami?

Miałam niewiele takich przypadków.Właściwie to jeden,był to prezent(ale wybrany przezemnie,zgłosiłam wcześniej co chcę) i był to Ralph Ralph`a Lauren`a.Na początku nawet lubiłam ale coraz bardziej mnie denerwowały(a na dodatek koleżanka kupiła sobie jego podróbkę,której intensywnym zapachem mnie katowała) aż w końcu sprzedałam na nieocenionym allegro i to szybko bo na szczeście "poszły" w dniu wystawienia aukcji[img]images/editor/separator.gif[/img]
Stary 2005-10-31, 09:21   #10
Madlaine
Zakorzenienie

wymieniam, sprzedaję lub oddaje komuś z bliskich mi osób, jesli dany zapach lubi
Madlaine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-31, 11:05   #11
hybris
Zadomowienie

Przede wszystkim proponuję mojej mater, jeśli ona nie reflektuje - to idą na straganik albo na Allegro. Jednak - na szczęście- tych nietrafionych mam ostatnio bardzo mało
Stary 2005-11-05, 12:30   #12
Taverney
Zakorzenienie

Ja kiedyś dostałam Angel. Takie paskudztwo, że oddałam mamie, która ten zapach uwielbia.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-05, 00:24   #13
kata k
Raczkowanie

GG do kata k

ja jestem od kilku dni posiadaczka versace woman...absolutnie nietrafiony,wogole nie trwaly itd...ale proboje sie do nich przekonac..jak cos to bede uzywala ot tak sobie,na co dzien...a uwaga! mam buteleczke 100 ml!
kata k jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-05, 00:35   #14
glamourous
Zakorzenienie

mi ktoregos pieknego razu ukochany podarowal buteleczke Euphorii, ktora moze i ladnym zapachem jest, ale ja go jakos nie kocham...nawet nie odpakowalam tylko od razu wymienilam w sklepie...akurat chorowalam na cos innego a on mi jak zawsze hojnie 100ml sprezentowal...no i to bardzo nierozsadne bylo z mojej strony bo od tej pory nie dostalam od niego zadnych perfum...ale trudno, sama sobie kupuje to co mi pasuje, a setki euphorii w zyciu bym nie zuzyla, po co ma stac i sie kurzyc
glamourous jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-05, 03:34   #15
All_that_jazz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
mi ktoregos pieknego razu ukochany podarowal buteleczke Euphorii, ktora moze i ladnym zapachem jest, ale ja go jakos nie kocham...nawet nie odpakowalam tylko od razu wymienilam w sklepie...akurat chorowalam na cos innego a on mi jak zawsze hojnie 100ml sprezentowal...no i to bardzo nierozsadne bylo z mojej strony bo od tej pory nie dostalam od niego zadnych perfum...ale trudno, sama sobie kupuje to co mi pasuje, a setki euphorii w zyciu bym nie zuzyla, po co ma stac i sie kurzyc
Szczerze ci zazdroszczę.Ja właśnie zachorowałam na Euphorię i szukam okazji.
Wyjątkowo pasuje mi ten zapach.No i trzyma się na skórze prawie 2 dni. Marzenie...
A sama jak dotąd nietrafionego zapachu nigdy nie kupiłam bo zawsze najpierw testuję i czytam opis.Jakoś mam wyobraźnię do połączeń smaków i nut zapachowych i wiem nawet na podstawie opisu co będzie mi odpowiadało a co nie.
A nietrafione zakupy najlepiej upłynnić na allegro. Szybko i koszt się zwróci.

Edytowane przez All_that_jazz
Czas edycji: 2008-12-05 o 03:39
All_that_jazz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-05, 07:40   #16
Daffodilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez All_that_jazz Pokaż wiadomość
A nietrafione zakupy najlepiej upłynnić na allegro. Szybko i koszt się zwróci.
Owszem Allegro to najlepszy sposób, ale z pełnym zwrotem kosztów to już bywa różnie. Wychodzę z założenia, że odfoliowane perfumy nawet tylko raz psiknięte nie mogą być sprzedane w cenie nowych, więc ja osobiście na sprzedaży zawsze tracę. Zwłaszcza, jeśli perfumy były kupione np. w Sephorze czy innej stacjonarnej perfumerii gdzie ceny są znacznie wyższe od allegrowych. Jednak i tak się cieszę, jeśli uda mi się w ogóle takie nietrafione flakony upłynnić - zawsze jakaś tam część się zwróci W ostatnim roku posłałam w świat co najmniej 10 flakonów, które sama kupiłam, więc najwyższy czas, żebym sie czegoś na własnych błędach nauczyła
Daffodilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-05, 08:17   #17
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Aż tak nietrafionych perfum nie jest tak wiele - w zasadzie tylko dwa: Iceberg Twice, który po wielu męczarniach oddałam cioci i ona jest bardzo zadowolona, bo perfumy oryginalne i bardzo ładnie się na niej układają. No i ostatnio Chene - na szczęście miałam 10 ml, z których 5 ml wymieniłam ku radości ich nowej właścicielki, a pozostałe ml siedza w szafce i czekają na ewentualną zmianę moich gustów.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-05, 08:19   #18
Nuitblanche
Rozeznanie

Prezentów zapachowych nie dostaję (jak stwierdzili co poniektórzy: ciężko trafić w mój gust, a jak już wiedzą co, to trzeba kupować w sklepach zagranicznych, bo stacjonarnych nie ma). Nienawidzę testować z próbek, dlatego często kupowałam w ciemno, co wiązało się z różnymi wpadkami. Na chwilę obecną na tyle nauczyłam się własnego nosa, że z dużą celnością mogę kupować na podstawie przeczytanych nut. Ponieważ nie lubię wystawiać na aukcjach i straganiku wcześniejsze pomyłki najczęściej lądowały u koleżanek z pracy.
A ten wątek przypomniał mi, że znowu trzeba remanent przeprowadzić, jak ja tego nie cierpię...
Nuitblanche jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-05, 10:51   #19
bluegirl
Zakorzenienie

GG do bluegirl Send a message via Skype™ to bluegirl

Ja pachnących prezentów raczej nie dostaję. Wyjątkiem są propozycje żebym sama wybrała sobie zapach na prezent i wtedy nie ma problemu z niechcianym podarunkiem.
Zazwyczaj nietrafione zapachy od ojca trafiały na Allegro.

http://bluegirl-ewa.blogspot.com/
bluegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-05, 16:57   #20
karamari
Rozeznanie

Angel używałam w rozcieńczeniu jako wody do prasowania Bardzo ładnie pachniało spod gorącego żelazka. Gris Clair to może nie był, ale tylko w tej formie mogłam go znieść Dzisiaj pewnie sprzedałabym go na allegro, tylko w tamtych zamierzchłych czasach jeszcze nie istniało
Contradiction CK oddałam Mamie. Bardzo mi się na niej podobało. I mogłam nadal cieszyć oko butelką w czasach wspólnego mieszkania
Dolce Vitę prawie całą wylała na siebie moja najbliższa przyjaciółka, nie wynosząc jej ode mnie z domu. To dopiero sztuka, huh? Nie był to bardzo nietrafiony zakup, nie był też jednak szczególnie trafiony, a jej radość... nie do opisania. Rozmyślam ostatnio o jakiejś małej pojemności - sentymentalna jestem jak Casablanca Tylko zapach jakby inny?
Był też taki zapach Priscilly Presley z granatowym korkiem, który dostałam od kogoś i przekazałam Babci. Ja się w nim okropnie nieswojo czułam, ale na Babci nawet jakoś przytulnie mi się kojarzy
karamari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-05, 17:24   #21
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Napisane przez karamari Pokaż wiadomość
Angel używałam w rozcieńczeniu jako wody do prasowania
Normalnie świętokradztwo Osobiście miałam podróbę Angela, którą odświeżałam mieszkanie - nie powiem, pachniało nieźle.

Cytat:
Dolce Vitę prawie całą wylała na siebie moja najbliższa przyjaciółka, nie wynosząc jej ode mnie z domu. To dopiero sztuka, huh?
Słuchaj, może byśmy się zaprzyjaźniły? Kaśka jestem

Osobiście nie do końca utrafiłam z Fireplace (a przynajmniej 120 ml to dla mnie za dużo) - będę próbowała sprzedać na allegro lub wymienić. Cocon mi się znudził więc wymieniłam na Targowisku... Podobnie Jasmine i Sweet Pea Demeter, w ogóle nietrafione zapachy. Maroussię sprzedałam, ale paczka zaginęła podczas przesyłki = kompletna porażka i strata kasy Udało mi się opylić z zyskiem Nature Millenaire i Cantate. W kolejce czeka Neblina oraz Sex on the Beach. Koleżankom nie rozdaję bo żadna z nich nie uznaje "perfum dla ubogich typu Yves Rocher i nieznanych marek typu Demeter" Więcej zakupowych grzechów nie pamiętam.

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-05, 17:37   #22
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

Najbardziej nietrafionym zakupem były u mnie NU EDT - kupiłam w ciemno, zużyłam chyba połowę jak nie więcej ze 100 ml i, w którymś momencie mi zbrzydły. Zmęczyły, rozdrażniały, w pochmurne zimne dni przygnębiały, w ciepłe - nie dało się ich używać To, co zostało, poleciało na Targowisko. a potem do Wizażanki

Co robię, czy co potencjalnie zrobiłabym z nietrafionym prezentem zapachowym? ( Jakby komuś przyszło na myśl np. uraczyć mnie 30-tką Edenu Cacharela)

Proste:

Nie rozpakowywałabym nawet z folii, tylko ziuuuu... prosto na Allegro lub Targowisko czy straganik gazetowy. Podejrzewam, że zawsze chętny ktoś by się znalazł.

Ewentualnie obdarowałabym przyjaciółkę, gdyby to były perfumy, za którymi, wiiem, że szaleje

Frank Zappa

http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI
madziczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-05, 19:37   #23
karamari
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość
Normalnie świętokradztwo
Ten zapach to dopiero świętokradztwo i nozdrzoburstwo!

Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość
Słuchaj, może byśmy się zaprzyjaźniły? Kaśka jestem
A ja Karolina Tylko wiesz, z tej Dolce Vity to nawet flakon mi nie został Ale mam też inne zapachy, może Ci coś podpasuje
Stary 2008-12-06, 00:58   #24
miss natasha
Zadomowienie

no dobra, a JAK nie dopuścić się faux pas, jeśli dostanie się perfumy znane-nielubiane, kiedy wystarczy rzut oka na kartonik i już wiesz, że to nie to? JAK to zrobić w momencie otrzymywania prezentu, żeby nie rozpakowywać z folii i żeby wręczający dziwnie się nie poczuł?

w mojej pracy robimy tak, że dorzucamy próbkę tego samego zapachu do kupionego flakonu i osoba obdarowywana może niuchnąć przed rozpakowaniem ale przecież to chyba rzadka praktyka

Perfume is the weather of our inner world bringing life to a personal landscape. (Christopher Brosius)

miss natasha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-06, 01:07   #25
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miss natasha Pokaż wiadomość
no dobra, a JAK nie dopuścić się faux pas, jeśli dostanie się perfumy znane-nielubiane, kiedy wystarczy rzut oka na kartonik i już wiesz, że to nie to? JAK to zrobić w momencie otrzymywania prezentu, żeby nie rozpakowywać z folii i żeby wręczający dziwnie się nie poczuł?

w mojej pracy robimy tak, że dorzucamy próbkę tego samego zapachu do kupionego flakonu i osoba obdarowywana może niuchnąć przed rozpakowaniem ale przecież to chyba rzadka praktyka
rzadka ale baardzo rozsadna i pochwaly godna
glamourous jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-06, 01:32   #26
Ally83
Zakorzenienie

Cytat:
Angel używałam w rozcieńczeniu jako wody do prasowania Bardzo ładnie pachniało spod gorącego żelazka. Gris Clair to może nie był, ale tylko w tej formie mogłam go znieść Dzisiaj pewnie sprzedałabym go na allegro, tylko w tamtych zamierzchłych czasach jeszcze nie istniało
Dobry pomysł Co prawda z Angel bym tak nie postąpiła, ale męczy mnie ostatnio Omnia Bvlgari, co nie użyję, to ujawnia swoje kwaskowate nuty Już nawet nie pryskam nią skóry, tylko odzież i włosy, wtedy jest piękna Tak więc myślę, że mogę ją dodawać do wody do żelazka i prasować ciuchy

Co do nietrafionych zapachów - zazwyczaj trafiały na allegro.
Ally83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-06, 02:01   #27
teza20
Zakorzenienie

GG do teza20

Ja wypijamAle tak naprawde nie dostaje nic takiego poniewaz ludzie naokolo wiedza ze mam jakis zwichrowany gustDlatego wola mi dac kase zebym sam sobie kupil
teza20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-06, 14:40   #28
karamari
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez miss natasha Pokaż wiadomość

Świetny pomysł! Byłabym za rozpropagowaniem szalechetniej praktyki na skalę światową. Tak z ciekawości - a jeśli się obdarowywanemu próbka nie spodoba, to przyjmujecie zwroty nierozpakowanych perfum?

Ja właśnie drżę przed świętami, tyle że jako obdarowująca - Mama TŻ sama sobie zażyczyła, żebyśmy jej coś dobrali Tak i uczyniliśmy, ale czy się spodoba... Perfumy jako prezent to czyste szaleństwo.
Stary 2008-12-06, 17:27   #29
liliene
Raczkowanie

oddaję mamie, bo ona lubi zupełnie inne zapachy niż ja. Ja lubię słodkie a ona odwrotnie, więc jeśli mi się nie spodoba to jej oddaję bo wiem, że jej się spodoba.
w ten sam sposób kupuję jej perfum, wybieram ten,który najmniej mi się podoba
liliene jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-06, 19:17   #30
miss natasha
Zadomowienie

Cytat:
Świetny pomysł! Byłabym za rozpropagowaniem szalechetniej praktyki na skalę światową. Tak z ciekawości - a jeśli się obdarowywanemu próbka nie spodoba, to przyjmujecie zwroty nierozpakowanych perfum?
nie przyjmujemy zwrotow, mozemy najwyzej wymienic na inny chociaz prawie tylko w przypadku jesli byl to prezent, bo jak pewnie wiesz L'Artisany nie sa foliowane

Perfume is the weather of our inner world bringing life to a personal landscape. (Christopher Brosius)

miss natasha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości