Ile jest kiełbasy.. w kiełbasie ? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2008-05-17, 09:44   #1
nefre
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 5 250
GG do nefre
Cool

Ile jest kiełbasy.. w kiełbasie ?


Ostatnio natknęłam się na artykuł w pewnej gazecie, który mnie bardzo zaciekawił. Otóż był na temat zawartości danego produktu.. w danym produkcie
Podam przykład kiełbasy : w samej kiełbasie jest.. 20% kiełbasy . Przyznam się, że nigdy nie zwracałam uwagi na skład. Skoro widzę mięso to jest mięso - wiadomo, sól i inne takie to wiedziałam, ze tam jest (;, ale żeby ąz tak mało mięso w mięsie?

A Wy? Patrzycie na skład wędliny?

Kawałek tekstu z artykuły pochodzącego z polskalokalna.pl

Media nie od dziś alarmują, że zakłady mięsne, dla oszczędności, wstrzykują do wędlin roztwory azotynów, azotanów i fosforanów. Bywa, że solanka stanowi połowę objętości produktu. Jako spoiwa dodaje się m.in. białka sojowego. Fałszuje się też wyroby z mięsa, które uchodzi za szlachetniejsze, wyrabiając je z pośledniejszych składników. Taką zawartość "mięsa w mięsie" badali w Poznaniu inspektorzy Państwowej Inspekcji Handlowej.

- Trafiliśmy na parówki "cielęce", które w 58 proc. składały się z wieprzowiny - informuje Krystyna Piosik z PIH. - Często też producent w ogóle nie podawał składu swoich wyrobów.

Nie próżnuje również sanepid, który w ubiegłym roku odwiedził wszystkie placówki handlujące mięsem.

- Najczęstsze grzechy handlowców to zamrażanie mięs świeżych, mielenie na zapas i przechowywanie w ciepłym miejscu, poza chłodziarką - zdradza Ewelina Suska, rzeczniczka sanepidu. - Wszystko to jest sprzeczne z wymogami, trudno się więc dziwić, że inspektorom zdarzało się trafiać na nieświeży towar.

Nasza rozmówczyni nie chce zdradzić, w jakich konkretnie sklepach wykryto zepsute mięso. Podkreśla tylko, że nie jest to wyłącznie problem małych sklepików.


Ehh... i co teraz? Tylko roślinki nam zostają?
__________________

życiowy parkiet bywa śliski
nefre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-24, 12:48   #2
Titania
Zakorzenienie
 
Avatar Titania
 
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: cymru
Wiadomości: 7 150
GG do Titania
Dot.: Ile jest kiełbasy.. w kiełbasie ?

Cytat:
Napisane przez nefre Pokaż wiadomość
Ostatnio natknęłam się na artykuł w pewnej gazecie, który mnie bardzo zaciekawił. Otóż był na temat zawartości danego produktu.. w danym produkcie
Podam przykład kiełbasy : w samej kiełbasie jest.. 20% kiełbasy . Przyznam się, że nigdy nie zwracałam uwagi na skład. Skoro widzę mięso to jest mięso - wiadomo, sól i inne takie to wiedziałam, ze tam jest (;, ale żeby ąz tak mało mięso w mięsie?

A Wy? Patrzycie na skład wędliny?

Kawałek tekstu z artykuły pochodzącego z polskalokalna.pl

Media nie od dziś alarmują, że zakłady mięsne, dla oszczędności, wstrzykują do wędlin roztwory azotynów, azotanów i fosforanów. Bywa, że solanka stanowi połowę objętości produktu. Jako spoiwa dodaje się m.in. białka sojowego. Fałszuje się też wyroby z mięsa, które uchodzi za szlachetniejsze, wyrabiając je z pośledniejszych składników. Taką zawartość "mięsa w mięsie" badali w Poznaniu inspektorzy Państwowej Inspekcji Handlowej.

- Trafiliśmy na parówki "cielęce", które w 58 proc. składały się z wieprzowiny - informuje Krystyna Piosik z PIH. - Często też producent w ogóle nie podawał składu swoich wyrobów.

Nie próżnuje również sanepid, który w ubiegłym roku odwiedził wszystkie placówki handlujące mięsem.

- Najczęstsze grzechy handlowców to zamrażanie mięs świeżych, mielenie na zapas i przechowywanie w ciepłym miejscu, poza chłodziarką - zdradza Ewelina Suska, rzeczniczka sanepidu. - Wszystko to jest sprzeczne z wymogami, trudno się więc dziwić, że inspektorom zdarzało się trafiać na nieświeży towar.

Nasza rozmówczyni nie chce zdradzić, w jakich konkretnie sklepach wykryto zepsute mięso. Podkreśla tylko, że nie jest to wyłącznie problem małych sklepików.


Ehh... i co teraz? Tylko roślinki nam zostają?
Tak to juz jest, niestety producenci oszukuja nas nawet na kiełbasie. ja tez spotkałam sie z taki wiadomosciami, a mianowicie ze w wedlinach tylko 25 % to mieso a reszta to jakies rozpulchniacze, wypełniacze, konserwanty i woda.
nie rzadko w sklepach spotyka sie szynke albo piersi kurczaka z dodana woda - wtedy wiecej waża. dzisiejsze parowki tak bardzo sie zmieniły pod wzgledem składu ze juz nawet nie smakuja jak parowki, jak sie je gotuje to puchna, nabieraja woda i pekaja niektore sa poprostu obrzydliwe
to samo z mielonym miesem, nigdy nie wiesz co zostało zmielone a zazwyczaj sa to najgorsze czesci takie jak tłuszcz :-/
poza tym w supermarketach i wiekszych sklepach spozywczych prowadza na zapleczach własna produkcje : mielenie resztek nie sprzedanego miesa i sprzedawanie tego jako mieso mielone, produkcja sera białego z pozostałego mleka, smietany i innych produktow nabialowych, pieczenie pasztetow i sprzedawanie ich jako produkt firmowych, robienie sałatek (a co?! konczy sie termin majonezu i kukurydzy? to dawaj je do sałatki, ludzie i tak kupia wszystko haha) przykładow takich mozna mnozyc
ja jeszcze slyszalam taki autentyk od pani ktorej kuzynka pracuje w wedliniarni: ze kiełbasa ktora rzekomo ma byc wedzona jest malowana odpowiednimi barwnikami poprzez zanurzanie jej w jakiejs cieczy imitujacej zapach wedzonki
tragedia, az sie włos jezy na głowie

chyba nie pozostaje nam nic innego jak produkowac własna wedline
__________________
Titania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:13.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.