Ile jest kiełbasy.. w kiełbasie ? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-05-17, 09:44   #1
nefre
Zakorzenienie

GG do nefre
Cool

Ile jest kiełbasy.. w kiełbasie ?

Ostatnio natknęłam się na artykuł w pewnej gazecie, który mnie bardzo zaciekawił. Otóż był na temat zawartości danego produktu.. w danym produkcie
Podam przykład kiełbasy : w samej kiełbasie jest.. 20% kiełbasy . Przyznam się, że nigdy nie zwracałam uwagi na skład. Skoro widzę mięso to jest mięso - wiadomo, sól i inne takie to wiedziałam, ze tam jest (;, ale żeby ąz tak mało mięso w mięsie?

A Wy? Patrzycie na skład wędliny?

Kawałek tekstu z artykuły pochodzącego z polskalokalna.pl

Media nie od dziś alarmują, że zakłady mięsne, dla oszczędności, wstrzykują do wędlin roztwory azotynów, azotanów i fosforanów. Bywa, że solanka stanowi połowę objętości produktu. Jako spoiwa dodaje się m.in. białka sojowego. Fałszuje się też wyroby z mięsa, które uchodzi za szlachetniejsze, wyrabiając je z pośledniejszych składników. Taką zawartość "mięsa w mięsie" badali w Poznaniu inspektorzy Państwowej Inspekcji Handlowej.

- Trafiliśmy na parówki "cielęce", które w 58 proc. składały się z wieprzowiny - informuje Krystyna Piosik z PIH. - Często też producent w ogóle nie podawał składu swoich wyrobów.

Nie próżnuje również sanepid, który w ubiegłym roku odwiedził wszystkie placówki handlujące mięsem.

- Najczęstsze grzechy handlowców to zamrażanie mięs świeżych, mielenie na zapas i przechowywanie w ciepłym miejscu, poza chłodziarką - zdradza Ewelina Suska, rzeczniczka sanepidu. - Wszystko to jest sprzeczne z wymogami, trudno się więc dziwić, że inspektorom zdarzało się trafiać na nieświeży towar.

Nasza rozmówczyni nie chce zdradzić, w jakich konkretnie sklepach wykryto zepsute mięso. Podkreśla tylko, że nie jest to wyłącznie problem małych sklepików.

Ehh... i co teraz? Tylko roślinki nam zostają?

życiowy parkiet bywa śliski
nefre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-24, 12:48   #2
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania
Dot.: Ile jest kiełbasy.. w kiełbasie ?

Cytat:
Napisane przez nefre Pokaż wiadomość
Ostatnio natknęłam się na artykuł w pewnej gazecie, który mnie bardzo zaciekawił. Otóż był na temat zawartości danego produktu.. w danym produkcie
Podam przykład kiełbasy : w samej kiełbasie jest.. 20% kiełbasy . Przyznam się, że nigdy nie zwracałam uwagi na skład. Skoro widzę mięso to jest mięso - wiadomo, sól i inne takie to wiedziałam, ze tam jest (;, ale żeby ąz tak mało mięso w mięsie?

A Wy? Patrzycie na skład wędliny?

Kawałek tekstu z artykuły pochodzącego z polskalokalna.pl

Media nie od dziś alarmują, że zakłady mięsne, dla oszczędności, wstrzykują do wędlin roztwory azotynów, azotanów i fosforanów. Bywa, że solanka stanowi połowę objętości produktu. Jako spoiwa dodaje się m.in. białka sojowego. Fałszuje się też wyroby z mięsa, które uchodzi za szlachetniejsze, wyrabiając je z pośledniejszych składników. Taką zawartość "mięsa w mięsie" badali w Poznaniu inspektorzy Państwowej Inspekcji Handlowej.

- Trafiliśmy na parówki "cielęce", które w 58 proc. składały się z wieprzowiny - informuje Krystyna Piosik z PIH. - Często też producent w ogóle nie podawał składu swoich wyrobów.

Nie próżnuje również sanepid, który w ubiegłym roku odwiedził wszystkie placówki handlujące mięsem.

- Najczęstsze grzechy handlowców to zamrażanie mięs świeżych, mielenie na zapas i przechowywanie w ciepłym miejscu, poza chłodziarką - zdradza Ewelina Suska, rzeczniczka sanepidu. - Wszystko to jest sprzeczne z wymogami, trudno się więc dziwić, że inspektorom zdarzało się trafiać na nieświeży towar.

Nasza rozmówczyni nie chce zdradzić, w jakich konkretnie sklepach wykryto zepsute mięso. Podkreśla tylko, że nie jest to wyłącznie problem małych sklepików.

Ehh... i co teraz? Tylko roślinki nam zostają?
Tak to juz jest, niestety producenci oszukuja nas nawet na kiełbasie. ja tez spotkałam sie z taki wiadomosciami, a mianowicie ze w wedlinach tylko 25 % to mieso a reszta to jakies rozpulchniacze, wypełniacze, konserwanty i woda.
nie rzadko w sklepach spotyka sie szynke albo piersi kurczaka z dodana woda - wtedy wiecej waża. dzisiejsze parowki tak bardzo sie zmieniły pod wzgledem składu ze juz nawet nie smakuja jak parowki, jak sie je gotuje to puchna, nabieraja woda i pekaja niektore sa poprostu obrzydliwe
to samo z mielonym miesem, nigdy nie wiesz co zostało zmielone a zazwyczaj sa to najgorsze czesci takie jak tłuszcz :-/
poza tym w supermarketach i wiekszych sklepach spozywczych prowadza na zapleczach własna produkcje : mielenie resztek nie sprzedanego miesa i sprzedawanie tego jako mieso mielone, produkcja sera białego z pozostałego mleka, smietany i innych produktow nabialowych, pieczenie pasztetow i sprzedawanie ich jako produkt firmowych, robienie sałatek (a co?! konczy sie termin majonezu i kukurydzy? to dawaj je do sałatki, ludzie i tak kupia wszystko haha) przykładow takich mozna mnozyc
ja jeszcze slyszalam taki autentyk od pani ktorej kuzynka pracuje w wedliniarni: ze kiełbasa ktora rzekomo ma byc wedzona jest malowana odpowiednimi barwnikami poprzez zanurzanie jej w jakiejs cieczy imitujacej zapach wedzonki
tragedia, az sie włos jezy na głowie

chyba nie pozostaje nam nic innego jak produkowac własna wedline

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości