|
Notka |
|
Masaż Miejsce dla osób, które interesują się masażem wyszczuplającym i zdrowotnym. Dołącz do nas, podziel się swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
masaż a przecięte mięśnie
Kiedyś pisałam o masażu zrostów.Jak się okazało- to nie zrosty lecz przecięte, porozrywane mięśnie... W lutym miałam op powiekszenia piersi, cięcie pod pachą.Nastapiły komplikacje podczas wkładania implanu. Aktualnie chodzę do masażystki. Wykonano ok 5 drenaży limfatycznych począwszy od samych czubków palców rąk kończąc na brzuchu. Teraz masaż pach plus elektrostymulacja w celu rozmiękczenia tkanki.Po mału wszystko wraca do normy tylko jak masuje miejsce blizn to pod palcami czuje taki nieład, czuję te mięśnie, ścięgna - są luźne(moge je podnieść, podciągnąć). Jak podnosze bliznę to mięśnie "idą "do góry razem z tą blizną.Mam w związku z tym pytanie :
Czy jest jakiś sposób aby to wszystko połączyło sie w całość , czy to tylko teraz kwestia czasu. Wydaje mi się, że przez te masaże powoduje sytuację, że mięśnie nie mogą sie zrosnąć bo są cały czas naruszane. Błędne koło. Druga sprawa to przyczepy mięśni na piersiach , które jeszcze ciągną. Masujemy z masażystką. Ale coraz bardziej powątpiewam czy to popuści, rozciągnie się. Czy dalej masować?I ile to może jeszce potrwać? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Re: masaż a przecięte mięśnie
Jezuniu!!!
Najpierw się diagnozuje, a dopiero potem wykonuje jakąś terapię!!! Mogłaś nieźle nabroić, chciaż wierzę, że tego nie zrobiłaś. Zapytaj na Boga swojego lekarza prowadzącego... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
On uważa że nic sie nie stało...Do niczego sie nie przyznaje.Mam masować i z czasem wszystko zejdzie. Sam mi tego wprost nie powiedział, że miał problem z mięśniami podczas wkładania implanu. Nie wspomnę, że ta pacha mu się rozerwała. Blizna o ok. 2 cm dłuższa od drugiej. Tylko Pani anestezjolog na drugi dzień spytała się, że mam b. dobrze rozwiniete mięśnie i czy coś trenuję. Nigdy nie trenowałam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Specjalistyczne masaże w chirurgii plastycznej najczęściej stosuje sie w przypadku trzech zabiegów: liposukacji, plastyce powłok brzusznych oraz czasem podczas korekcji biustu.
Faktycznie rozpoczyna sie od manualnego drenażu limfatycznego, potem masaż tkanki łacznej, itd. No ale mowa tu o zabiegach przebiegajacych bez komplikacji, a masaże jako zagiegi fizykalne przyśpieszaja zmniejszenie obrzeków, absorbcję siniaków, przyspieszają powrót pełnego odczuwania, pozwalają "domodelować" ciało. Jesli faktycznie były u Pani jakieś powikłania, to uważam że faktycznie na wstepie przydatny był drenaz limfatyczny, ale teraz powinien być także zastosowany masaż tkaki łacznej i miękki (dość delikatny) ale precyzyjny masaż w okolicy przyczepów. Zbyt silnymi masażami nic sie tutaj nie zdziała. Podstawowy problem to to, iz nie mamy dostatecznych informacji na temat przebiegu tego zabiegu. W normalnej sytuacji powinno sie doprowadzić do współpracy lekarza z masażystka, (tak jak Pani pisze) w celu określenia konkretnych celów tych dalszych fizykalnych zabiegów. Trudno rozmawiac na ten temat na forum, zbyt mało informacji. Ale... Dziwi mnie troche ta elektrostymulacja - bo z tego wynika iz bardziej chodzi o porażenie mięśni, uszkodzenie nerwu lub któreś z wiązek - piersiowego. Elektrostymulacja powoduje stymulację przede wszystkim ma na celu aktywację, a nie odwrotnie. Pisze Pani : ...elektrostymulacja w celu rozmiekczenia tkanki. Nie rozumiem. Albo mamy do czynienia z porażeniem, albo masażystka pracuje teraz nie tylko nad uaktywnieniem mięśni, ale także uelastycznieniem powięzi. Powodzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:50.