|
|||||||
| Notka |
|
| Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
Oc
Ponieważ na forum jest dużo użytkowniczek i użytkowników, którzy już jeżdżą; mam pytanie
Jakiego ubezpieczyciela polecacie, ile płacicie za OC?/ ![]() Szykuję się do kupienia samochodu, jestem świeżym kierowcą, no i mam problem ![]() Pozdrawiam, Iwona
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Oc
Ubezpieczyciela Ci zadnego nie polece, bo sie nie znam, ale wiem, ze u mnie placa 360 za OC
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Jeżeli jesteś świeżym kierowcą to warto kupić auto razem np z tatą lub z mężem, z kimś kto ma już duże zniżki za ubezpieczenie własnego auta i kilkuletni staż ubezpieczeniowy bezwypadkowy, wtedy te zniżki przechodzą na ciebie. Ja kupując auto w umowie miałam wpisane że jestem współwłaściecielem i dzięki temu mam maksymalne zniżki
fakt, że tato troszkę ryzykuje przez to bo jak bym miała stłuczkę to jego zniżki przepadają, ale akurat bez problemu się zgodził, wcześniej tak było z moim bratemMam renault clio 1,2 z 1998 r. i płacę składkę w allianz. Składka podstawowa bez zniżek wynosi 598 zł ale ja mam ze zniżkami i płącę 251 zł rocznie, także różnica kolosalna. Edytowane przez atabe_s Czas edycji: 2008-07-24 o 08:27 |
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
ja tez bede musiala ubezpieczyc auto i to bez znizek . nie chce brac samochodu na pol z tata, z racji tego ze zrobie stluczke i jemu zabiora znizki. Z tego co sie orientowalam to najtaniej jest w AXA
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Wszystko zależy od tego jaki samochód zamierzasz kupić... Jaki rocznik, silnik... Nasze kwoty nic Cie nie powiedzą, bo możliwe że mamy zupełnie inne samochody.
Mi w tym roku najtaniej wyszło w AXA. Ogólnie polecam, bo bardzo szybko, łatwo i przyjemnie załatwiłam wszystkie formalności związane z zakupem ubezpieczenia... Płaciłam niecałe 900 zł, bo miałam jeszcze zniżkę za płatność z góry za cały rok. Do tego pierwsze samodzielnie zarobione 10% za bezszkodową jazdę . Poza tym mam same zwyżki - za wiek, staż kierowcy, za Warszawę ... Polecam inne wątki na temat ubezpieczeń (są na tym podforum, potem je wygrzebię i połączę z tym).
|
|
#6 |
|
Rozeznanie
|
Dziękuję bardzo za wszystkie rady, zobaczymy jak mi się uda, nie ukrywam,że będę szukała najtańszego ubezpieczyciela, no cóż pieniądze na ulicy nie leżą.....
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Bo warunki wszędzie są takie same.
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Hmm a dlaczego od razu myślisz że zrobisz stłuczkę? Mój tato absolutnie nie miał żadnych oporów przed tym żeby mnie dopisać do swojego ubezpieczenia, chociaż to zależy od człowieka no i gdzie będziesz jeździć - bo jak w jakimś sporym mieście to o stłuczkę pewnie nietrudno. Ja jestem z małego miasta i w sumie nie jeżdżę zbyt wiele do sąsiednich miast i w trasie. Dla mnie różnica 60% w cenie oc jest kolosalna.
|
|
|
|
|
#9 |
|
Rozeznanie
|
...
Edytowane przez Demri Czas edycji: 2008-09-23 o 08:19 |
|
|
|
|
#10 |
|
Rozeznanie
|
DZiewczyny pisały wcześniej, że tak...
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
ja na pieniadzach nie siedze ale jak bym nie daj Boze stuknela kogos to potem bym miala tyle gadania ze wole poprostu dolozyc w moim przypadku 300zl - 400zl i nie miec problemu
|
|
|
|
|
#12 |
|
Rozeznanie
|
Edytowane przez Demri Czas edycji: 2008-09-23 o 08:20 |
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
no cóż, ojciec nie byłby szczęśliwy jakby mu zniżki zabrali przeze mnie, ale ma do mnie zaufanie i sam mi takie rozwiązanie zaproponował
ja podałam tylko przykład jak płacić mniej za oc i wiem że wiele moich znajomych tak robi, ale oczywiście to indywidualna decyzja każdego mój tato jest właścicielem a ja współwłaścielem więc nie wiem jak jest w odwrotnej sytuacji |
|
|
|
|
#14 |
|
BAN stały
|
-
Edytowane przez dahufka Czas edycji: 2008-08-07 o 00:28 |
|
|
|
|
#15 |
|
Przyczajenie
|
hej. czy Axa jest Ok. mam zamiar kupić nowiutkie autko i mam dylemat bo w saolonie mam do zapłacenia 2.000,00 za ubezpieczenie, a Axa wyliczyła ok. 900.00
|
|
|
|
|
#16 |
|
BAN stały
|
Może i tak, ale sprawdź ile na następny rok będziesz miała zniżek. Tak na przykład nabiera Liberty Direct, że kusi na dobrą cenę, a potem u mnie np. ma się kilkanaście procent zniżki już na następny rok, a oni dają tylko kilka ...
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, jeżeli macie samochód na spółkę z np. tatą, który ma duże zniżki, to w przypadku jakiejś stłuczki tata traci zniżki tylko na ten samochód. Zniżki na inne auto pozostają bez zmian. Tak więc nie przejmujcie się i korzystajcie ze zniżek
|
|
|
|
|
#18 |
|
Rozeznanie
|
Zależy od ubezpieczyciela
Jeżeli macie ubezpieczonych kilka samochodów w tej samej firmie, to może się zdarzyć że podniosą wam w razie stłuczki składkę na wszystkie auta.Dlatego należy uważnie czytać OWU (Ogólne Warunki Ubezpieczenia).Najlepiej, jeśli macie mniej niz 26 lat- (poniżej tej granicy ubezpieczyciele naliczają zwyżki od 50 do 30 %)- zarejestrować autko na kogoś kto ma duże zniżki.Potem można np spisac umowę o darowiźnie 50 % auta -i startowac bez zniżek.Jeśli zaś chcecie, mimo młodego wieku wcześnie zapracować na zniżki, niech ktoś dopisze was do dowodu rejestracyjnego np: przyczepki- koszty małe , a latka leca i potem koszty ubezpieczenia są znacznie niższe ![]() Jeszcze jedna rada- nie zawsze tanie ubezpieczenie jest rzeczywiście tanie.Na początek firmy rzucają , najczęściej w pierwszym roku dośc duże zniżki, po czym się okazuje,że w następnym, są dużo mniejsze lub w ogóle znikają... Nie mówiąc o ubezpieczeniu typu direct- tzn przez telefon...Kontakt z ubezpieczycielem jest wyraźnie ograniczony ![]() A i jeszcze jedno nie do końca ufajcie brokerom tzn. multiagentom -zazwyczaj nie przedstawiają oni oferty najkorzystniejszej dla Was, tylko ofertę tej firmy, która im najwięcej płaci...Chyba ,że to ktoś zaufany, ale polecam samemu najpierw zdobyć rozeznanie w terenie...
|
![]() |
Nowe wątki na forum Auto Marianna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:42.

.