|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
magnez
Ktory z dostepnych suplementow magnezu jest najbardziej wartosciowy i zawiera najwiecej tego mineralu.Producenci roznie podaja zawartosc magnezu np MAGNEZIN -weglan zasadowy 500mg co odpowiada 130mg jonow magnezowych ok 10,70mEq a MAGICAL tabletka 900mg zawiera 180 mg magnezu +wapn i wit b6.Na co zwracac uwage by kupic produkt z najwieksza iloscia magnezu.POZDRAWIAM
Edytowane przez kriss1977 Czas edycji: 2007-04-11 o 12:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
magnez
z ciekawosci musze sie spytac, bo mnie to zainteresowało, a pewnie znacie odpowiedz: jak sie objawia niedobór magnezu w organizmie? do czego on nam potrzebny? w jakich produktach sie znajduje? czy warto brac suplementy takie jak taki musujacy magnez np?
i jeszcze jedno pytanie od razu, a propo makroelementow i witamin: od czego sie robia zajady i jak sie ich pozbyc? ja ostatnio mialam straszny zajad, pomogla mi albo masc bepanthen albo sam zszedl, biore tez sanostol, bo mam w domu (preparat multiwitaminowy- wydaje mi sie ze warto brac?) ale nie chce miec czesciej, bo to i boli i brzydko wyglada ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Dot.: magnez
up
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Najważniejsza rolą magnezu jest uczestniczenie w przekazywaniu impulsów w ukłądzie nerwowym. Z uwagi na to większość objawów niedoboru magnezu otrzymujemy ze strony tego układu: skurcze mięsni łydek ( ale nie tylko), drganie górnej powieki,mrowienie w konczynach, zawroty głowy, nerwowośc, przemęczenie nawet kołatanie serca.
Jeśli nie odczuwasz owyższych dolegliwosci, jest szansa, że poziom magnezu u Ciebie jest w normie, ale jeśli żyjesz na wysokich obrotach, w stresie, zabieganiu, do tego kawy i alkoholu nie wylewasz za kołnież ( a to są czynniki które mogą spowodowac niedobory) możesz sobie go troche poprzyjmowac wprowadzając do jadłospisu produkty, które zawieraja go od pyty: pestki dyni mają go baaaardzo dużo, kakao takze ( wymówka zeby jesc czekolade) migdały i soja. Waże żeby spożywac ogólnie produkty mało przetworzone i w miare możliwosci ekologiczne. Tabletki ogólnie jakiekolwiek ja traktuje jako ostatecznosc. Nie masz powyzszych objawów, to trzymaj sie z daleka od tabletek, tylko wproważ do diety to co wyżej. Zajady to wirusowo owrzodzenia, powstaja przy niedoborach zelaza i witamin z grupy b. Bepanthen jest Ok na zajady, maśc z wit A tez jest ok, linomag i nie macać.
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
dzieki za odpowiedz! juz poszperalam troche w necie ale potrzebowalam rady wlasnie jesli chodzi o tabletki.
wiem ze moge miec niedobory, bo od jakiegos czasu lapie mnie straszny skurcz w calej nodze, a faktem jest ze i kawy duzo pije i alkoholem tez nie pogardze, kupie dzisiaj na probe pestki dyni O.o jakies dwa razy w tyg jem obiady w green way'u a tam wlasnie i soja i kasza gryczana sie pojawia, ale widocznie to za malo. w ciemnym pieczywie tez jest podobno sporo magnezu? dzisiaj na obiad ciemny ryz z warzywami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
W pieczywie jest, ale nie ciemnym, a razowym. Bo mąka jest tam mało przetworzona. To dobrze, że urozmacasz diete w bogate produkty, chemia zawsze na końcu.
...a w green wayu polecam kofte indyjską - szkoda ze jestem na diecie niełączenia węglowodanów z białkiem to zanimwróce do Hiszpani to bym sobie zjadła ![]()
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
nom kofta wymiata, ale rzadko pozwalam sobie na taka rozpuste- to i tluste jest dosc i trzeba wziac cala porcje a ona jest ogrooomna ale taka pyszna ze zwykle pochlaniam cala a potem nie moge sie ruszyc ;p polecam wziac kotleta jakiegos ale z sosem tym od kofty mmm
ogolnie green way rzadzi zarazilam nim nawet moja niewegetarianska grupe na studiach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
A i cena nie jest wygórowana za tak duzą porcje samych wartościowych dobrych jakosciowo produktów - 10.50 za wielki tależ z kupą zdrowia i jakosci na talezu, a w kfc bodajze 12.90 za gówniana maluśką kanapeczke z pędzonym antybiotykiem i hormonami kurczakiem i sztucznymi warzywami Fajnii ludzie tez tam zawsze przychodzą. Raz tez jadłąm taki tort warzywny na makaronie, jakby lasagne. Też było dobre, ale kofta najlepsza, samosa mi tam nie bardzo pasuje, używaja jakiejs dziwnej przyprawy, która cos mi w smaku przypomina, ale nie wiem co, noi w tradycyjnej indyjskiej samosie tego smaku byc nie powinno
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:12.