|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Soczewki, krople, suche oko
Witam,
Jakieś 2 miesiące temu zacząłem nosić soczewki. Od początku, od pierwszego założenia czuje dyskomfort jakim jest "suche oko". Przez pierwsze dni jakoś to wytrzymywałem, tłumacząc sobie, że oko musi się przyzwyczaić do soczewki. Po skonsultowaniu się z lekarzem, polecił sztuczne łzy, a konkretnie krople Refresh. Nie zbyt to pomagało, po kilku minutach znów czułem zmęczone, suche oko. Miałem jakieś dwa tygodnie przerwy i zamówiłem całą paczkę soczewek Acuve. Dalej mam ten problem.Soczewki po całej nocy pływania w płynie, dalej są suche na moim oku. Gdy wieczorem je ściągam to kleją się do siebie, wiem, że tek nie powinno być. Jest na to jakaś rada? Może inne krople? Okulista tłumaczył mi również, że to przez temperaturę. Jest gorąco i soczewka wymaga dużego i częstego nawilżenia. Ale nawet w chłodniejszy dzień nie czuje się lepiej z soczewką na oku. Znajomi noszący soczewki nie narzekają na wysokie temperatury. Być może moje oko nie jest przystosowane do noszenia soczewek? Jak to sprawdzić? Najgorsze, że wydałem pieniądze na coś co mi raczej przeszkadza niż pomaga. Jakieś rady? Ktoś miał podobnie i sobie z tym poradził? |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Odp: Soczewki, krople, suche oko
Wiesz ja mialam podobny problem. Zmienilam soczewki na inne air optix czy cos w tym stylu i były ok przez pewien czas bo pozniej od soczewek dostawalam zapalenia spojówek itd i od dłuższego czasu wróciłam do okularów i problemy zniknęły
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Soczewki, krople, suche oko
Mhm. Mam nadzieję, że ja nie będę miał aż takich problemów z soczewkami.
Mi po prostu dokucza to, że szybko wysycha, oczy są zmęczone, suche i przez co, z godziny na godzinę co raz gorzej widzę. Po kilku godzinach noszenia, kropiąc oczy nawet nie czuje tej kropelki na oku, jak bym wodę święconą lał. Soczewki to dla mnie duża wygoda, dlatego tak mi zależy żeby czuć się w nich komfortowo. Inne krople? Droższe? To jest jakieś rozwiązanie? |
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Hej. Noszę już soczewki 3 lata,ale często też miałam taki sam problem. Zmienialam rodzaje soczewek dla mnie najlepiej sprawdzają sie air optix,ale i tak nie mogę chodzić w nich dlużej niż 12 godzin. Jak wiem,że będę chciala dłużej chodzić w soczewkach, to tylko jednodniowe. W tych mogę chodzić niemal całą dobę
. Czasami też pomaga zmiana płynu. Byłam kiedyś zmuszona kupić inny płyn i problem powrócił. Zakupiłam ten co wczesniej używałam i jest ok. A krople mi to nie pomagaja.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Znam ten problem, jest strasznie uciążliwy, dla mnie zawłaszcza gdy włączy się klimatyzację albo wiatrak, oczy momentalnie wysychają. Nauczyłam się w miarę radzić z tym.
Zacznij od wyboru soczewek które mają lepszą przepuszczalność tlenu, u mnie dobrze sprawdzają się Bausch & Lomb PureVision 2 HD, ale nie próbowałam Air Optix, może faktycznie są lepsze. Druga kwestia to płyn, dla mnie najlepszy jest Bio True, fakt, że jest droższy niż większość, ale w internecie można kupić do zdecydowanie taniej i często jest dodana wersja podróżna gratis. Ważna też jest metoda zdejmowania soczewek, zawsze trzeba je umyć płynem do soczewek zanim włożysz je do opakowania. Myślałam, że to oczywiste, a jednak wiele osób o tym nie wie i myśli, że płyn sam w jakiś magiczny sposób myje je w pudełeczku. No i najważniejsze - krople, Refresh możesz wyrzucić, nie dają nic. Polecam Biolan, to krople w żelu, które tworzą warstwę na oku i pozostają na dłużej. Jeśli to nic nie pomoże pozostają okulary albo soczewki jednodniowe. |
|
|
|
|
#6 |
|
Rozeznanie
|
Ja też niestety to znam. Noszę soczewki od 4 lat i przez pierwsze pół roku nic nie było. Dopiero w wakacje coś się zaczęło mi dziać z okiem, czułam jakbym miała źdźbło trawy nad okiem, pod powieką, (jak czujesz, ze coś masz to broń boże nie próbuj sam tego wyjmować ani kombinować ; ja kombinowałam i to chyba pogorszyło sprawę), oko było mega suche, podrażnione. Poszłam do lekarza i się okazało, że mam zapalenie spojówki które później przerodziło się w zapalenie rogówki. Leczyłam się dłuuuugi czas a i tak wróciło jak to ma w zwyczaju zapalenie rogówki. Ale ta kuracja trwała o wiele dłużej.
I wtedy zmieniłam soczewki na Acuvue 2 tygodniowe plus dołączyłam profilaktycznie krople Starazolin HydroBalance i nic mi nie jest. Na Twoim miejscu wybrałabym się do innego okulisty i zapytała czy aby na pewno mogę nosić soczewki, bo nie wszyscy mogą nosić. Edytowane przez olewa Czas edycji: 2013-08-04 o 11:22 |
|
|
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
Ok, pięknie dziękuję. Dziś udam się do apteki i kupie inne krople.
Dam znać czy pomogło
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Niestety miałam ten sam problem. Nosiłam kilka lat soczewki, aż mi oczy "zwariowały"... Nowe soczewki wyjęte dopiero z pudełka, oko nawilżane kroplami, a w oku-piach... Niestety musiałam przejść na okulary, bo nie wyrabiałam z tym uczuciem suchości w oku, nic nie pomagało.
Próbowałam kilka razy wrócić do soczewek, bo okularów nie znoszę, ale zawsze z tym samym rezultatem. Okulistka powiedziała mi kiedyś, że musiałam "zatrzeć" tym oczy, ale nie wiem co dokładnie miała na myśli...
|
|
|
|
|
#9 |
|
Rozeznanie
|
a płyn jaki masz? u mnie sprawdza się wyłącznie z Rossmanna. czasem nawet wkroplę go sobie do oczu, bo niestety nie ma opcji, żeby osoba nosząca soczewki, nie czuła momentami suchości. coś za coś.
i na wszelki wypadek (jakieś całonocne imprezy, które uniemożliwiają Ci wyjęcie szkieł z oczu) zawsze wrzucam sól fizjologiczną do kosmetyczki.
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Staraj się nawilżać też od wewnątrz, pij dużo wody mineralnej. Herbata, kawa, odwadniają.
Może spędzasz dużo czasu przy monitorze? Wtedy rzadziej się mruga, dlatego oko szybko wysycha. Trzeba często robić przerwy od komputera, przejść się, popatrzeć w dal, pomrugać. Klimatyzacja też wysusza oczy. Możesz też czasem zakrapiać oczy płynem. Czyść dokładnie soczewki przed włożeniem do pojemniczka. Ja też noszę soczewki acuvue i dla mnie są dobre, ale wysychały mi przy niektórych płynach. Stosuję płyn Renu i przy nim są dla mnie ok. Możesz też nosić okulary przeciwsłoneczne. Może spróbuj na razie zakładać soczewki na krótki czas? Możesz spróbować też z jednodniowymi, są cieńsze. Tabletki anty też mogą wysuszać oczy, ale jeśli jesteś facetem, to Ciebie raczej nie dotyczy
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
1. inny okulista
2. inne soczewki 3. inny płyn do higieny soczewek 4. zainwestuj w "dobre" sztuczne łzy albo..sam sobie popłacz za darmo
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
Byłem w aptece, nie było kropli Biolan. Miła farmaceutka po wysłuchaniu mojego problemu sprzedała mi krople Bepanthen Eye, które mam stosować przed założeniem soczewki. Mają stworzyć ochronną i nawilżoną warstwę dzięki której co najmniej przez kilka godzin, mam czuć się komfortowo z soczewkami na oku.
Aktualnie soczewki na oku trzymam jakieś 3-4h dziennie. Dłużej nie wytrzymuję. W soczewkach nie siedzę przed monitorem, zakładam je gdy wychodzę. Używam płynu SEE L'EAU EyeCare Comfort (wcześniej ReNu). Nie mam możliwości kupna soczewek innej firmy lub jednodniowych, ponieważ tak jak mówiłem, kupiłem całą paczkę więc co mam teraz z nimi zrobić? Wyrzucić wydane pieniądze do kosza? Od wewnątrz, także się dużo nawadniam. Nie piję kawy i herbaty w te gorące dni A tabletki anty mnie nie dotyczą.
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. męczyć oczy i czekać aż wda się ew stan zapalny itp.. itd... 2. spróbować sprzedać jeśli są zapieczętowane i zainwestować w nowe ?
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Hyaluspot chyba sie nazywaja. nawilzajace krople dla noszacych soczewki. bausch&lomb.
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Nic, zero. Po zaaplikowaniu tych kropelek czuje się dalej tak jak się czułem. Trudno. Najwyraźniej nie mogę nosić soczewek. Dzięki za pomoc
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:52.

. Czasami też pomaga zmiana płynu. Byłam kiedyś zmuszona kupić inny płyn i problem powrócił. Zakupiłam ten co wczesniej używałam i jest ok. A krople mi to nie pomagaja.

Próbowałam kilka razy wrócić do soczewek, bo okularów nie znoszę, ale zawsze z tym samym rezultatem. Okulistka powiedziała mi kiedyś, że musiałam "zatrzeć" tym oczy, ale nie wiem co dokładnie miała na myśli...