|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Czy to jest wcześniejszy okres?
Witam,
okres miałam dostać 10-15 maja (nie zawsze mam regularnie więc taki przedział), ale dostałam go 3. W ogóle nic mnie nie bolało przed okresem (zawsze przez ok. 10 dni bolą mnie piersi), a teraz gdy jest to też nic nie boli, chociaż zawsze bardzo ciężko go przechodzę. Krwawienie jest mniej obfite. Czy może to być spowodowane tym, że dostałam go wcześniej? Czy mogłam go dostać wcześniej przez to, że w sobotę (28 kwietnia) wyjechałam w góry na 3 dni (był to dość męczący wypad - duży wysiłek)? Napiszcie co o tym sądzicie. Z góry dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy to jest wcześniejszy okres?
Twoje przypuszczenia są jak najbardziej trafne. Właściwie to sama sobie odpowiedziałaś. Martwiłyby mnie nieregularne miesiączki. Jeśli nic z tym nie zrobisz, możesz mieć problemy z zajściem w ciążę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Wachania w moim okresie wynikają z różnych sytuacji które mnie spotykają, wystarczy odrobina stresu i już może mi się przesunąć okres o dzień lub dwa. Dziękuje, że potwierdziłaś moje podejrzenia ponieważ trochę się martwiłam brakiem objawów i tym, że okres jest skąpy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ale tak nie powinno być CAŁY czas, to NIE JEST normalne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
co do cykli to wahania kilku dniowe sa w normie np raz cykl moze byc 28 a innym razem 30. a innym razem 34.
co do przesuniecia mogl go klimat zmienic. mnie tez sie zdazyl cykl krotszy o 7 dni obserwuj organizm i porozmawiaj z lekarzem o ewentualnych zjawiskach |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Kurcze a moja ginekolog mówi, że nie mam się czym martwić bo to normalne i, że mało która kobieta ma dokładnie w wyznaczonym dniu pierwszy dzień okresu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Mało która? Ja sama miałam co do dnia, 27-28 dni, czasami przesunięcie na granicy noc/rano. I jak mi się zaczęło wahać tak 4-5 dni, to momentalnie zrobiłam badania i hormony odbiegały od normy.
Moje koleżanki mają też raczej regularne. To nieprawda, że powinno się martwić dopiero jak okres się spóźnia 2 tygodnie. Mój gin mówił, że chciałby, gdyby przychodziło do niego więcej kobiet mających nieregularne miesiączki, bo może wtedy nie byłoby tyle problemów z zajściem w ciążę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Wśród moich znajomych i rodziny okres występuje podobnie jak u mnie, czyli z pewnymi wachaniami. Wiadomo, jak okres spóźnia się dłużej wtedy idę do ginekologa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Wśród moich znajomych i rodziny okres występuje podobnie jak u mnie, czyli z niewielkimi wachaniami. Wiadomo, że jak okres spóźnia się dłuzej to idę do ginekologa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Niewielkie wahania to max 2-3 dni. Moja poprzednia gin też mi mówiła, że to nic takiego, nawet jak podkreślałam, że wcześniej okres był regularny. Wielu lekarzy to znachorzy. Zmieniłam ją i co? Od razu, bez wątpliwości, dostałam badanie na cały profil hormonalny. I wyszły nieścisłości. Byłam łącznie u 8 ginekologów, to chyba o czymś świadczy.
Twój nieregularny okres może wynikać choćby z podwyższonej prolaktyny, o czym możesz nie mieć zielonego pojęcia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
|
ja mialam zawsze cykle 30-35 na przemienne. zazwyczaj 32-34
po sciagnieciu spirali i odstawieniu tabsow po 2 opakowaniach cykle sie zaczely wydluzac minimalnie az pewnego dnia nie mialam miesiaczki i usg pokazalo torbiele |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:17.