|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-06
Wiadomości: 397
|
Smażony camembert na wykwintny obiad- co do tego?
Witajcie dziewczyny,
planuję mojemu TŻ-owi zrobić na urodzinki jakiś pyszny obiad. Od kilku dni przeglądam forum i zdecyduję się chyba na smażony camembert. Ponoć świetny jest z żurawiną (chociaz nigdy tego nie jadłam, nie widziałam i nie mam nawet pojęcia w jakiej formie to sie kupuje), ale tu rodzi się mały problem: obiad będzie nie wcześniej niż o godzinie 19. TŻ wróci głodny z pracy, więc musi to być porządny obiad, czyli coś do tego (ziemniaki, surówka, może brokuły?; myslałam tez o gyrosie, ale to się chyba niezbyt komponuje) Nie wiem za bardzo jaka surówka pasuje do tego sera, a tym bardziej czy jakaś pasuje do żurawiny (może lepiej ją sobie odpuścic?). Myślałam tez, żeby zrobić deskę serów bądź founde, ale to jest pomysł raczej na kolację/przekąskę, a nie gorący obiad (chociaż TŻ uwielbia sery i wiem, że by się ucieszył z czegoś takiego). Nie mam zbyt dużego doświadczenia w kuchni. Umiem robić tylko proste rzeczy. Na deser zafunduję mu ciasto krówkę z delecty które będzie robić za tort (powbijam świeczki i zrobię napis z migdałów). Niestety, nie mam blaszki, więc planuję to zrobić w owalnym naczyniu żaroodpornym. Gdybyście miały jakieś pomysły, jak ten obiadzik urządzic, to będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam Edit: teraz wpadłam na pomysł, żeby zrobić pierś z kurczaka w miodzie i z orzechami. Może by to wszystko jakos połączyc? Edytowane przez Tuppence_ Czas edycji: 2009-02-08 o 01:09 |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-10
Wiadomości: 282
|
Dot.: Smażony camembert na wykwintny obiad- co do tego?
Camembert jest "zapychający" sam w sobie, ale jeśli koniecznie chcesz coś do niego dołączyć to mięso raczej bym odradzała. Proponuję frytki - najlepiej domowej roboty i jakiś sosik czosnkowy
pychotka. a do camemberta koniecznie żurawina
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 4 547
|
Dot.: Smażony camembert na wykwintny obiad- co do tego?
Smażony ser jest barrrrdzooo sycący.
Ja podawałam z ryżem i żurawiną, w mojej pracowniczej stołówce podają z frytkami i mixem surówkowym. To bardzo łatwe i pyszne danie! Pani ze stołówki podpowiedziała mi kiedyś, że ona zawsze podwójnie panieruje ser, żeby się nie rozlał przypadkiem na patelni. Jejjjkuuu jak ja to lubię (ale nie mogę bom za gruba ;( ) |
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-06
Wiadomości: 397
|
Dot.: Smażony camembert na wykwintny obiad- co do tego?
Dziękuję za rady. Właśnie chodzi mi o to, jakie dodatki pasują. Myslałam o brokułach, tylko nie wiem, czy będą pasować. Camembert, żurawina plus brokuły? Juz z tych frytek zrezygnuję, skoro ten ser jest taki zapychający. A później podam deskę serów (też musze wybadać, jakie, bo chciałabym różnorodne i takie, których TŻ jeszcze nie jadł!)
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 311
|
Dot.: Smażony camembert na wykwintny obiad- co do tego?
Ja do deski serów polecam Ci jeszcze oliwę cytrynową - sery z nią rewelacyjnie smakują, szczególnie te bardziej miękkie.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-06
Wiadomości: 397
|
Dot.: Smażony camembert na wykwintny obiad- co do tego?
Już wiem, co zrobię. Podam camembert, do tego żurawina i sałata z pomidorkami koktajlowymi i sosem vinegrett. A potem fondue z bułeczkami, "szaszłyki" z mozarelli, pomidorków i bazylii i inne sery udekorowane winogroami i orzechami. Tylko zastanawiam się, jak podzielić camembert na mniejsze kawałki, bo przecież jedna osoba nie zje całego kawałka (biorąc pod uwage, że na tym nie koniec posiłku).
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 311
|
Dot.: Smażony camembert na wykwintny obiad- co do tego?
Ojej, chyba się do Ciebie wproszę
![]() Może poszukaj mniejszego - nie zawsze są standardowej wielkości. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:30.





pychotka. a do camemberta koniecznie żurawina

