frytki?! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2009-09-21, 10:43   #1
city glam
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-08
Wiadomości: 36

frytki?!


wczoraj lekarz zwrocil nam uwagę czy moje dziecko jada frytki i chipsy. Dał do przeczytania artykuł (z prasy medycznej) ja zamieszczam z sieci podobny bo jadlam frytki i moje dzieci też

Rakotwórczy akrylamid we frytkach Odkrycie akrylamidu - związku, który najprawdopodobniej działa na ludzi rakotwórczo - wywołała falę badań różnych metod gotowania. Akrylamid tworzy się podczas smażenia oraz pieczenia w piekarniku, na ruszcie i grilu, gdzie jednocześnie panuje wysoka temperatura i mała wilgotność.

Naukowcy z tureckiego Uniwersytetu w Mersin, kierowani przez Koray Palazoglu, doszli do wniosku, że ilość akrylamidu we frytkach można ograniczyć, skracając czas ich smażenia na oleju. W tym celu proponują wstępne przygotowanie surowych frytek w kuchence mikrofalowej. Badacze ci wykazali, że zastosowanie mikrofal przed smażeniem wyraźnie zmniejszyło ilość akrylamidu na powierzchni frytek.

Gdy ziemniaki smażono na oleju w temperaturze odpowiednio 150, 170 i 190 st. C. - po wcześniejszym mikrofalowaniu - zawartość akrylamidu we frytce zmniejszyła się odpowiednio o 36 proc, 41 proc. i 60 proc. - informują naukowcy.

_________________________ ___
Akrylamid (akryloamid, 2-propenamid) to związek organiczny należący do amidów (amid kwasu akrylowego). Jest substancją silnie toksyczną o działaniu rakotwórczym. Stosowany przy produkcji plastików (poliakrylamid). Duże ilości akrylamidu powstają podczas obróbki termicznej (smażenia, pieczenia) produktów spożywczych zawierających skrobię i krochmal (węglowodany) np. chipsy, frytki. Zawierają go także niektóre gatunki chleba. Powstaje także w czasie smażenia mięs w wysokich temperaturach.

Źródło: PAP/Wikipedia
city glam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 11:22   #2
kropka75
Zakorzenienie
 
Avatar kropka75
 
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Ślunsk :)
Wiadomości: 27 535
Dot.: frytki?!

Akrylamid powstaje podczas obróbki termicznej wszystkich produktów spożywczych zawierających skrobię. Frytki nie są wyjątkiem.

Niestety.
__________________

"Masz świra to go hoduj."



kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 14:03   #3
city glam
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-08
Wiadomości: 36
Dot.: frytki?!

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Akrylamid powstaje podczas obróbki termicznej wszystkich produktów spożywczych zawierających skrobię. Frytki nie są wyjątkiem.

Niestety.
prawdopodonie nasze polskie ziemniaki są niestety bardziaj narażone na wytwarzanie substancji, te zachodnie są izolowane
city glam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 20:09   #4
malenstfo24
Rozeznanie
 
Avatar malenstfo24
 
Zarejestrowany: 2008-10
Lokalizacja: Mazowieckie
Wiadomości: 969
Dot.: frytki?!

A ja tam turkom nie wierze gdyby tak słuchać tych wszystkich naukowców to ja nie wiem co by nam kazali jeść Kocham Frytki nawet z Akrylamidem, zjadam tyle konserwantów w każdej żywności, że się zakonserwowałam, żaden akrylamid frytków mi nie obrzydzi
__________________


6 Lipiec 2013
<3<3

14.08.2016 Bartek moj Najwiekszy Skarb

malenstfo24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:02.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.