Problem z wyborem mieszkania - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-07-01, 20:04   #1
agusia0019
Przyczajenie

Question

Problem z wyborem mieszkania

Witam,
wspólnie z mężem chcemy kupić mieszkanie i mamy problem z wyborem a więc liczę na Wasze porady bo już sama nie wiem co robić. Mamy do wyboru trzy mieszkania w tym samym IV piętrowym budynku:
1. 3 pokojowe z aneksem kuchennym (niestety obok aneksu nie ma okna), 50m2, na parterze z ogródkiem, jest to mieszkanie zachodnie a więc bardzo słoneczne,
2. 3 pokojowe z aneksem kuchennym (również bez okna przy aneksie), trochę większe bo 53m2, na III piętrze z balkonem ok 10m2, jest to również mieszkanie zachodnie,
3. 3 pokojowe z aneksem kuchennym ( tutaj jest okno przy aneksie), również 53m2, na III piętrze z tarasem narożnym ok 16m2, jest to mieszkanie północno-wschodnie.
Najbardziej skłaniam się ku 3 opcji (jednak lepiej jak okno jest w aneksie kuchennym) ale boję się, że mieszkanie będzie zbyt ciemne, ponure i zimne i dlatego myślę jeszcze nad opcją nr 2. Natomiast mieszkanie z ogródkiem też mnie kusi. Jest to taka namiastka domku, choć nie wiem jak sprawdza się ogródek w bloku i nigdy nie mieszkałam na parterze i nie wiem jak to jest, choć blok ten jest na osiedlu zamkniętym i są rolety antywłamaniowe.
Co byście na moim miejscu wybrały?
Pozdrawiam
agusia0019 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-01, 20:54   #2
TheKey
Wtajemniczenie

Dot.: Problem z wyborem mieszkania

Mieszkanie północno-wschodnie jest świetne na lato - daje możliwość schronienia się przed skwarem. Ale niestety, tylko na lato. Wiosną i jesienią, przy braku ogrzewania, może być nieznośnie zimno - u mnie konieczne było używanie elektrycznego grzejnika, co nie dość, że kosztuje, to jest po prostu uciążliwe.

---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ----------

I weź pod uwagę, że na to trzecie piętro będziesz musiała wszystko wnosić, nie tylko zakupy dzień w dzień, ale i wózek (przy dziecku) i inne sprzęty.

There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
TheKey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-01, 21:19   #3
Marudna Krolewna
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez TheKey Pokaż wiadomość
I weź pod uwagę, że na to trzecie piętro będziesz musiała wszystko wnosić, nie tylko zakupy dzień w dzień, ale i wózek (przy dziecku) i inne sprzęty.
podejrzewam , że jest winda
brałabym z tarasem
Marudna Krolewna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-01, 21:23   #4
agusia0019
Przyczajenie

w budynku jest winda, także jeśli o to chodzi to nie problem
Stary 2013-07-01, 21:26   #5
WhoRunTheWorld
Raczkowanie

ja bym brała drugie.
Stary 2013-07-01, 21:34   #6
Narrhien
Zakorzenienie

Macie dzieci albo planujecie je? Jeśli tak, to ile? Bo to jest bardzo istotne.

Ja osobiście wahałabym się między opcją 1 lub 2, ale dla mnie bardzo ważne jest oświetlenie mieszkania, bo większość życia spędziłam na parterze od strony północnej, i nigdy więcej...
Ogródek jest super, ale w tym przypadku patrzyłabym na to, jak ten ogródek jest oddzielony od sąsiadów. Jeśli w ogóle nie oddzielony to bym raczej zrezygnowała, jeśli są jakieś podziały (takie małe ogrodowe ścianki, albo np. jakieś krzewy) to chyba bym brała. Jeśli to nowe, strzeżone osiedle to chyba nie ma się czego bać, a można ładne ogrodzenie sobie zafundować.
Opcja nr 2 też jest fajna, w sumie do niej nie mam żadnych zastrzeżeń.

Okno przy aneksie dla mnie nie jest takie istotne, i tak w kuchni robi się dodatkowe oświetlenie, zainwestuj w ledy to nie będziesz płacić dużo za prąd

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-01, 21:43   #7
TheKey
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agusia0019 Pokaż wiadomość
w budynku jest winda, także jeśli o to chodzi to nie problem
A, no chyba że tak
W takim razie obydwa są w porządku, 1 i 2.

There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
TheKey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-07-01, 22:25   #8
agusia0019
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość
Macie dzieci albo planujecie je? Jeśli tak, to ile? Bo to jest bardzo istotne.

Ja osobiście wahałabym się między opcją 1 lub 2, ale dla mnie bardzo ważne jest oświetlenie mieszkania, bo większość życia spędziłam na parterze od strony północnej, i nigdy więcej...
Ogródek jest super, ale w tym przypadku patrzyłabym na to, jak ten ogródek jest oddzielony od sąsiadów. Jeśli w ogóle nie oddzielony to bym raczej zrezygnowała, jeśli są jakieś podziały (takie małe ogrodowe ścianki, albo np. jakieś krzewy) to chyba bym brała. Jeśli to nowe, strzeżone osiedle to chyba nie ma się czego bać, a można ładne ogrodzenie sobie zafundować.
Opcja nr 2 też jest fajna, w sumie do niej nie mam żadnych zastrzeżeń.

Okno przy aneksie dla mnie nie jest takie istotne, i tak w kuchni robi się dodatkowe oświetlenie, zainwestuj w ledy to nie będziesz płacić dużo za prąd
Nie mamy jeszcze dzieci, ale planujemy w niedalekiej przyszłości max dwójkę;p dla mnie właśnie też jest ważne oświetlenie mieszkania, choć kusi mnie ten taras i łudzę się, że jednak od wschodu będzie jasno a tylko jedno okno właśnie koło aneksu kuchennego jest od strony północnej ehh;/;/ Ten ogródek na parterze będzie ogrodzony i wydzielony tylko dla nas, tylko właśnie będzie się znajdował od tej samej strony co wejście do klatki schodowej i nie wiem sama....chociaż jak sobie postawimy tuje to będziemy mieć większą prywatność...:P

Edytowane przez agusia0019
Czas edycji: 2013-07-01 o 22:39
Stary 2013-07-02, 04:11   #9
skazana_na_bluesa
.

ja bym brała 3 ze względu na taras. nie spotkałam się z przypadkiem, gdzie ogródek jest wykorzystywany do czegokolwiek. poza tym jak dla mnie mieszkanie na parterze ma więcej wad niż zalet. mimo rolet antywłamaniowych.
w domu rodzinnym mam pokój od wschodu i mam ochotę się pochlastać w cieplejszych porach roku. od samego rana jest nieznośnie gorąco.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-02, 06:55   #10
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta

Edytowane przez mm444
Czas edycji: 2013-07-02 o 06:56
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-02, 07:20   #11
Mustique
Lena

ja bym wybrała między 2 a 3, a naciskiem na 3 opcję!

ogródek przy mieszkaniu na parterze to porażka- wiem cos o tym... każdy będzie ci po nim ganiał (od dzieci, po sąsiadów, bo mu cos z balkonu / okna spadło- nie upilnujesz), a i będziesz tylko w nim sprzątała- ludzie są różni i dziwni- wierz mi że cuda wianki lecą z okien akurat pod twoje okno do ogródka.

ps. a jak wygląda taras narożny w tym bloku? z jednym oknem, z drzwiami wejściowymi tylko czy rzędem okien na całej długości tarasu? co jest nad nim? następny taras, czy nic?

Edytowane przez Mustique
Czas edycji: 2013-07-02 o 07:22
Mustique jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-02, 07:23   #12
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

ja bym brała trzecie
mieszkam właśnie w ocenionym zawsze mieszkaniu i latem jest tutaj cudownie, a zimą wcale nie jest zimno (ba, grzejemy rzadko i mało, bo nie ma potrzeby)
nie jest ponuro, światła jest wystarczająco
jeśli jest winda to zdecydowanie nr 3 moim zdaniem dziwnie bym się czuła nie mając okna w kuchni
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-02, 07:34   #13
Mustique
Lena

okno w kuchni powinno być, to podstawa. wczoraj w innym wątku pisałam o tym jaki jest problem w kuchni bez okna- akurat w takim mieszkam- fatalnie! nie chodzi o nasłonecznienie jego, czy braku światła- to nie problem- ale głupie wywietrzenie mieszkania to już katorga.
Stary 2013-07-02, 12:29   #14
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-02, 13:03   #15
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

A masz może rzuty mieszkań? No chyba, że rozkład jest Ci zupełnie obojętny Może w temacie rozmieszczenia pomieszczeń któreś z tych mieszkań zdecydowanie bije pozostałe na głowę

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-07-02, 14:27   #16
a40adf61f4fa839fc99377457d0e94ddcb8a5d57
Konto usunięte

Kuchnia bez okna dobra jest wtedy, kiedy spędza się w niej nie więcej niż 15 minut dziennie (odgrzewając obiad w mikrofali). A to jeszcze aneks... wszystko leci na mieszkanie - tłuszcz z gotowania, zapachy (czasem lepsze, czasem gorsze). Moi dziadkowie mieli takie mieszkanie (istny koszmar).

Ogródek pod blokiem? Never ever... Mieszkam w spokojnej okolicy, niby kulturalni ludzie, a pod oknami mam wiecznie jakieś kiepy, puszki... zużyte gumki się trafią... A za rękę nikogo nie złapiesz, bo nad głową i po bokach kilkanaście rodzin. Szkoda by mi własnego ogródka było.

Trzecie mieszkanie wydaje mi się super, niekoniecznie musi być ciemne i smutne, zależy jak się je urządzi - jasne i ciepłe barwy, przytulny wystrój... itp. Słońce to nie wszystko. Jeszcze taras do tego. Ja tam bym się nie zastanawiała długo, no ale to ja. Na pewno dużo też zależy od tego, czy Was dane mieszkanie "chwyciło za serce" czy nie.

Edytowane przez a40adf61f4fa839fc99377457d0e94ddcb8a5d57
Czas edycji: 2013-07-02 o 14:28
a40adf61f4fa839fc99377457d0e94ddcb8a5d57 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-02, 18:47   #17
agusia0019
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez vretka Pokaż wiadomość
A masz może rzuty mieszkań? No chyba, że rozkład jest Ci zupełnie obojętny Może w temacie rozmieszczenia pomieszczeń któreś z tych mieszkań zdecydowanie bije pozostałe na głowę
Wszystkie trzy mieszkania mają praktycznie takie same rozkłady. Załączam rozkład mieszkania z opcji nr 2 (mieszkanie z ogródkiem ma identyczny rozkład tylko mniejszy salon z aneksem) i 3 z narożnym balkonem.

Taras ma tylko jedno okno z drzwiami wejściowymi
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg rzut mieszkania.jpg (22,0 KB, 83 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg rzut mieszkania nr 3.jpg (20,7 KB, 101 załadowań)
Stary 2013-07-02, 20:29   #18
Beczka Soli
Wredna Ruda Beczka Soli

Ja bym brała mieszkanie nr 3, szczególnie, że na upartego da się aneks odgrodzić od reszty mieszkania.

Sama mam mieszkanie z oknami na zachód, i właśnie teraz jest w nim gorzej niż w piekarniku.

Racja jest jak d*pa - każdy ma swoją
J. Piłsudski
Beczka Soli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-02, 21:44   #19
_chocolate
Zakorzenienie

W ogóle nie uznaję aneksów kuchennych, dlatego nie wzięłabym żadnego z tych mieszkań. Jeśli już musiałabym wybierać, to chyba opcja 3, aneks z oknem, tylko znowu szkoda, ze mieszkanie wychodzi na północ, a bardzo ważne jest dla mnie, żeby było dużo słońca. Ale jeśli Tobie tak nie zależy na oświetleniu, to nie ma tego problemu. Poza tym, dużą zaletą jest taras.
Parter na pewno nie, każdy kto wchodzi na osiedle będzie się wam patrzył w okna. No a siedzieć cały dzien przy spuszczonych roletach to tak średnio przyjemnie. Na parterze jest małe bezpieczeństwo, poza tym wlatuje najwięcej kurzu. Z ogródka raczej nie będziecie mieć pożytku, nigdy nie widziałam, zeby ktoś siedział w takim ogródku na widoku całego osiedla. Mielibyście też np. problem koszenia trawy, gdzie normalnie w bloku nie trzeba kupować kosiarki ani się tym martwić.

Edytowane przez _chocolate
Czas edycji: 2013-07-02 o 22:15
_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-07-02, 21:47   #20
himym
Zadomowienie

Zdecydowanie 3. Kuchnia musi mieć okno

Nie subskrybuję wątków.
himym jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-02, 22:26   #21
ytaaa
Zadomowienie

Moim marzeniem jest mieszkanie z tarasem lub ogródkiem
Kiedyś widziałam bloki z takimi ogródkami , które były bardzo fajnie od siebie oddzielone takim wielkimi drewnianymi ogrodzeniami po bokach , a z przodu nie wiem co to już było , ale też było odgrodzone , więc nikt nie mógł obcy wchodzić . Jeżeli mogłabym dorobić sobie daszek do takiego ogródka to bym brała . Znajdowały się po drugiej stronie budynku , więc obecność klatki odpada . Chociaż w takim ogórku to z boku mogą podsłuchać lub z góry , więc to trochę nie za fajne

Ja bym była przy opcji numer 3

1.Odpada , bo ten ogródek jest przy klatce , a tego za bardzo nie da się odgrodzić , że zachować intymność . Niby można posadzić jakieś drzewka lub ustawić jakiś płot zasłaniający , ale dużo osób może słuchać co robimy niby pod pretekstem wchodzenia do klatki . Więc to odpada .
2. Niby ok , ale 3 jest the best . Cudownie jest mieć taras postawić sobie stolik , krzesełka itd . Jest okno i nie jest ciepło w lato .
ytaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-11, 20:54   #22
reila_
BAN stały

Zawsze można sobie wynająć mieszkanie, aby sprawdzić czy nam powiedzmy ten ogródek na parterze będzie pasował, bo w ciemno trochę trudno decydować. Często raz obejrzmy dane miejsce i już musimy podjąć decyzję. xxxx Jednak wiadomo jak ktoś już ma ochotę kupić mieszkanie to i tak je kupi. A póki co nie mam takich zamiarów i zwyczajnie mogę zbierać doświadczenia co mi najbardziej pasuje i co bym sama w przyszłości wybrała

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2013-09-13 o 08:54 Powód: link
reila_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-11, 21:19   #23
Angel_00
Zakorzenienie

Ja bym wybrała 3

Angel_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-11, 21:50   #24
wika82
Zakorzenienie

Opcja nr 3.
Mieszkanie od zachodu jest tragiczne ze względu na centralnie świecące słońce już od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Koledzy w akademiku tak mieszkali, (ja na szczęście po stronie przeciwnej) i w okolicach maja z reguły chodzili w pokoju w kąpielówkach. Parter odpada dla mnie z definicji.
Moim zdaniem najlepsze są mieszkania usytuowane od wschodu, stronę zachodnią wybrałabym na samym końcu.
Stary 2013-09-12, 16:53   #25
Kociaak
Wielce Szanowna Pani

Posiadając ogródek w bloku należy wziąć pod uwagę, że każda impreza wyżej= syf, bród, smród i ubóstwo w ogródku- pety, puszki po piwie i wszelkie inne śmieci, resztki kwiatów balkonowych sąsiadów, klamerki od prania, i inne śmietki.

Weźcie pod uwagę, czy chce się Wam sprzątać po sąsiadach.

Pomijając psy sikające na wasz żywopłot, hałasującą dzieciarnię, ryzyko włamania, ja bym mieszkania na parterze nie brała.

Nie palę od 15.03.2015

"Traciliśmy czas bez siebie"
19.02.2016 17.02.2017 1.09.2018

Nick pochodzi z komiksu KokoArt "Wiśnia"
Kociaak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-12, 17:54   #26
alkaxy
biegam dla Zabawy

Wątek jest z początku lipca, tylko został odkopany wczoraj. Dziewczyna już pewnie wybrała mieszkanie.
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości