|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
...
...
Edytowane przez Natruszka Czas edycji: 2014-06-23 o 08:59 |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Czy to może być cukrzyca?
Do internisty po skierowanie na badanie glukozy, albo w jakimś prywatnym laboratorium. Wykonuje się na czczo
Standardowe badanie prywatnie tanio w aptekach jest też coś takiego jak Glukoza test do wykonania w domu Ale dużo bardziej wiarygodny jest test z laboratorium
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
* zmęczenie i senność (jeśli nie muszę z łóżka nie wychodzę, śpię z uczuciem ciężkości) * Ból nog, dziwne uczucie ukłucia w łydce * mega apetyt (dalej mam )* przybieranie na wadze Wszystkie przeszły z chwilą odstawienia tabletek (i cukru...)więc może jest jakaś korelacja? I tak z ciekawości zapytam możesz opisać ten ból w łydce? Chodzi mi generalnie o to czy to jest taki ból jakby Ci ktoś rozciągał łydkę (dość mocny, szczególnie nasila się w nocy)? U mnie on często występował, ale odkąd nie biorę tabletek nie pojawił się ani razu. Ale nasilone pragnienie i częste oddawanie moczu to podobno pierwszy objaw cukrzycy- może skoro masz PCO a więc sklonnosci to poproś o glukoze + krzywa cukrowa+ insuline? Czasami sama glukoza nic nie wykazuje a mimo wszystko jest nietolerancja. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
...
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Kochana, to duże pragnienie i częste oddawanie moczu, to objawy cukrzycy typu I, ale kolejnym z objawów jest chudnięcie a nie tycie, u mnie właśnie tak było a cukrzycę mam już 14 lat. Zrób badanie poziomu cukru we krwi, najlepiej na czczo
![]() A pamiętasz jaki miałaś poziom cukru 1,5 roku temu?
http://s8.suwaczek.com/200902281026.png http://s9.suwaczek.com/20120623310113.png Edytowane przez joasiaa25 Czas edycji: 2012-01-15 o 20:29 |
|
|
|
|
#6 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja mialam taki sam jak opisujesz i mi sie nie pojawial co kazda noc ale mimo wszystko to dosc silny choc krotki bol... Ja bralam tabletki anty 2,5 roku i skutki zaczely raczej po 1-1,5 roku wychodzic ;] |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
...
|
|
|
|
#8 |
|
Wtajemniczenie
|
Niestety cukrzycy nie można stwierdzic bez badania poziomu cukru
Tzn można ale w zaawansowanym stadium - jak Ci ktoś wyczuje zapach acetonu z ust to najpewniej masz cukrzycę ![]() Albo możesz jeszcze posmakowac mocz : jak mówi nazwa - diabetes mellitus - charakteryzuje sie słodkim smakiem moczu
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie tydzień temu zdiagnozowano cukrzyce, a miałam takie same objawy jak Ty.
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
...
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Przede wszystkim zmiana diety. Dotychczas nie stosowałam żadnych diet - dość dużo jadłam, piłam wszystko z cukrem. teraz mam dietę 1500 kal dla diabetyków. Oprócz tego podczas podstawowych posiłków łykam tabletki na cukrzycę i codziennie 2 razy mierzę sobie "cukier". Powoli poziom cukru się obniża. Mam nadzieję, że obejdzie się bez szpitala. Poza tym mam już ustalone wizyty u okulisty, dietetyka, diabetologa i usg.
Wszystkie objawy, które miałam przedtem już ustąpiły.
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
...
Edytowane przez Natruszka Czas edycji: 2014-06-23 o 09:00 |
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
koszt moich tabletek to ok. 30 zł + ok. 14 zł paski do glukometru (sam aparat dostałam za darmo w przychodni). Leczę się w NFZ, ale niektóre badania (okulista) robię prywatnie, bo za długie u nas kolejki (na maj).
Dzisiaj byłam u dietetyczki w poradni cukrzycowej: dała mi kilka diet 1000, 1200 kal i powiedziała, żeby ruszać się jak najwięcej i czego unikać w pożywieniu.
|
|
|
#14 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ---------- Cytat:
Ty możesz mieć typ 1, tak jak ja, a wtedy będzie potrzebna insulina, codzienne zastrzyki, a tu koszty są o wiele wyższe, zwłaszcza po tej reformie
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Tak, to może być cukrzyca, najlepiej się zbadać
|
|
#16 |
|
Przyczajenie
|
ja schudlam ok 20 kg jak wykryto u mnie cukrzyce. do upragnionej wagi w ciagu ok 2 mies, tak sie cieszylam
a teraz juz te 20 kg nadrobilam, bo nie stosuje zadnej diety, jem normalnie tzn ok1500-2000 kcal jak zawsze. w kazdym badz razie jak sa jakie kolwiek przypuszczenia ze mozna byc na cos chrym to maszeruje sie do lekarza po skierowania;P
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:14.

Standardowe badanie