ściany na SZARO - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-21, 09:29   #1
PannaX
Rozeznanie

GG do PannaX

ściany na SZARO

Kiedyś pewnie by mi przez myśl nie przeszło, żeby pomalować ściany na szaro bo zbyt dużo szarości zalewało mnie na ulicach... Ale teraz (kiedy wszystkie bloki w okolicy tynkują na żółto ) uważam szary za kolor nowoczesny i nienarzucający się a przy okazji stanowiący dobre tło dla wszystkich kolorów (podobnie jak biały i czarny). Mam juz dosc mojego żółtego przedpokoju (wydaje mi się jakiś taki babciowaty i ogólnie wszechobezna żółć zaczyna mnie irytować zwłaszcza, że w przedpokoju jest na ścianach już 10 lat ) więc chcę go "zrobić na szaro" waham się tylko nad odcieniem... na pewno nie moze być zbyt ciemny (ani zbyt jasny!) Z koleji z doswiadczenia wiem, ze na kartonikach probkowych z odcieniami wszystko wydaje sie nieco ciemniejsze a po pomalowaniu wybranym kolorem scian okazuje sie ze nagle jest duzo jasniejsze niz mialo byc... Njagorsze, ze wbrew pozorom istenieje wiele odcieni szarości (zblizona do błękitu, cieplejsza, chłodniejsza.... i weź tu się teraz zdecyduj )

Jakie jest Wasze zdanie na temat szarych ścian?
(chętnie popatrzę też na zdjęcia pomieszczeń o szarych ścianach. Najgorsze, ze moj TZ sie pomysłowi sprzeciwia... moze jakies zdjecia go przekonaja, a moze ja wybije sobie ten szary z glowy) Załączam zdj ktore udało mi się wyszukac (czesc z nich naprawde do mnie przemawia)
PannaX jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 11:15   #2
Karolaa25
Rozeznanie

Dot.: ściany na SZARO

Mi bardzo podoba się zestawienie szarości i czerwieni. Mój znajomy pomalował dwie ściany pokoju na czerwono, a dwie pozostałe na szaro.Naprawdę efekt świetny i nie jest ponuro
Karolaa25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-23, 23:17   #3
kasandra82
Wtajemniczenie

Mi najbardziej podoba się jasny zimny odcień szarego, do tego ciemnobrązowe panele, białe moldingi, a wystrój utrzymany w beżach i jasnych brązach.
kasandra82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-23, 23:17   #4
kasandra82
Wtajemniczenie

Fotki
kasandra82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-24, 17:48   #5
PannaX
Rozeznanie

GG do PannaX

kasandra82 Dzięki za zdjęcia
PannaX jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-25, 14:08   #6
tanizaki
Wtajemniczenie

ja jestem za, nawet bardzo. Kilka fotek:

INSTAGRAM
tanizaki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-28, 10:40   #7
sweetish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PannaX Pokaż wiadomość
Kiedyś pewnie by mi przez myśl nie przeszło, żeby pomalować ściany na szaro bo zbyt dużo szarości zalewało mnie na ulicach... Ale teraz (kiedy wszystkie bloki w okolicy tynkują na żółto ) uważam szary za kolor nowoczesny i nienarzucający się a przy okazji stanowiący dobre tło dla wszystkich kolorów (podobnie jak biały i czarny). Mam juz dosc mojego żółtego przedpokoju (wydaje mi się jakiś taki babciowaty i ogólnie wszechobezna żółć zaczyna mnie irytować zwłaszcza, że w przedpokoju jest na ścianach już 10 lat ) więc chcę go "zrobić na szaro" waham się tylko nad odcieniem... na pewno nie moze być zbyt ciemny (ani zbyt jasny!) Z koleji z doswiadczenia wiem, ze na kartonikach probkowych z odcieniami wszystko wydaje sie nieco ciemniejsze a po pomalowaniu wybranym kolorem scian okazuje sie ze nagle jest duzo jasniejsze niz mialo byc... Njagorsze, ze wbrew pozorom istenieje wiele odcieni szarości (zblizona do błękitu, cieplejsza, chłodniejsza.... i weź tu się teraz zdecyduj )

(chętnie popatrzę też na zdjęcia pomieszczeń o szarych ścianach. Najgorsze, ze moj TZ sie pomysłowi sprzeciwia... moze jakies zdjecia go przekonaja, a moze ja wybije sobie ten szary z glowy) Załączam zdj ktore udało mi się wyszukac (czesc z nich naprawde do mnie przemawia)
Wklejam kilka propozycji połączeń kolorystycznych z szarościa. Moim zdaniem powinnaś własnie polaczyć kilka odcieni, a nie bazować na jednym, bo wtedy wnętrze bedzie zbyt chłodne. Nie pisałas jaka masz podłoge w przedpokoju(to też dosc istotne), podobnie jak kolor drzwi,dywaniki,meble etc. Może wklej zdjecie?

Załacznik nr 1,2,3-bardzo ciekawe polaczenie kolorów. Szarość dominuje.Jak widać beże i szarości dobrze sie komponują.
Załacznik nr 4-szarość i zieleń Zalaczniki 5,6,7,8,9-może cos cie zainspiruje.
Zalacznik nr 10-szary i niebieski

Dopóki robisz to, co zawsze, będziesz mieć to, co zwykle.
sweetish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-28, 13:19   #8
Ivonea
Wtajemniczenie

GG do Ivonea

inspiracje...
Ivonea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-28, 13:26   #9
Ivonea
Wtajemniczenie

GG do Ivonea

i jeszcze....
Stary 2009-10-01, 18:55   #10
kalija
Zadomowienie

Cytat:
Ja mam jasno szare ściany w kuchni + białe mebelki i pomarańczowe dodatki. Wygląda to fajnie z tym, że szary wyszedł zbyt jasny i niestety troche podchodzi w błękit (czego na próbniku kompletnie nie było widać). Wolałabym zmienić na ciemniejszy i chłodny odcień.

Natomiast w małym pokoju mam jedną ścianę szarą z białozłotymi kwiatami (duży wzór-tapeta) a pozostałe 3 kremowe. Też ładnie.

Niestety szary szybko mi się znudził.
kalija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-01, 23:23   #11
Ivonea
Wtajemniczenie

GG do Ivonea

Stary 2009-10-02, 15:32   #12
xhankax
Zakorzenienie

GG do xhankax

Szarość - dla mnie rewelacja. Możesz ją złamać każdym kolorem, jest nowoczesny i uniwersalny. Znudzą ci się pomarańćzowe dodatki? Zmienisz sobie na turkusowe . Itd. Jestem w trakcie urządzania swojego domu, gdzie bardzo dużo elementów będzie właśnie szarych.
Stary 2009-10-04, 15:50   #13
Viollet87
Zakorzenienie

Mnie też pomysł bardzo się podoba dorzucam kilka propozycji ze swojego "wnętrzarskiego" folderu

310813
Viollet87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-04, 15:52   #14
Viollet87
Zakorzenienie

I jeszcze dwa

310813
Viollet87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-05, 14:55   #15
millia
Raczkowanie

Post Dot.: ściany na SZARO

Cytat:
uważam szary za kolor nowoczesny i nienarzucający się a przy okazji stanowiący dobre tło dla wszystkich kolorów
Zawsze lubiłam zdecydowane, mocne zestawienia kolorów i nie przyszłoby mi do głowy, aby wykorzystać szary, zwłaszcza jasny, który kojarzył mi się ze smutną, nagą ścianą przed remontem. Fotki, które tu zamieściliście jednak całkowicie zmieniły moje zdanie, bo efekty są nadzwyczaj udane. Najlepsze jest to, że szary prezentuje się dobrze zarówno z ciepłymi i chłodnymi barwami. Chyba muszę zacząć poświęcać trochę więcej czasu wykończeniom pomieszczeń kiedy trenuję projektowanie w moim Decorze.
Chętnie zamieszkałabym w większości z pokazanych wnętrz.
millia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-06, 09:54   #16
wisherka
Raczkowanie

Genialne, aż żałuję że nie czeka mnie żaden remont, czy malowanie Tyle inspiracji ile można tu znaleźć, aż żal, że póki co ich nie wykorzystam. W życiu bym nie przypuszczała że szary może tak efektownie wyglądać. Do tego jakieś fajne dodatki na ścianę. Np. bardzo podobają mi się takie wzorki, jakie umieszcza się dajmy na to w rogu pokoju, albo koło sufitu. Ale niedawno znalazłam coś jeszcze ciekawszego http://fabrykaform.pl/Umbra_dekoracj...wer-p7026.html . To dopiero robi wrażenie.
wisherka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-08, 11:16   #17
mykmyk
Raczkowanie

To sa zdjecia, ktore wybily mi z glowy projekt salonu na zloto-bezowo. Po prostu sie w nich momentalnie zakochalam, aTZ mnie poparł (a pamietam, ze na poczatku kolor szary byl na czarnej liscie! nie chcialam nawet ogladac aranzacji w tym odcieniu!)

Stary 2009-10-16, 11:26   #18
iws
Raczkowanie

Ja polecam szare ściany. Mam w sypialni w połączeniu z bakłażanem/srebrem/czernią. Malowałam dekoralem z diamentoej kolekcji Minge.
Bardzo ładny gołębi odcień.
iws jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-20, 21:40   #19
drumla
Rozeznanie

Mnie szarość zdecydowanie bardziej się podoba w zestawieniu z chłodnymi, czystymi barwami: mocny jasny błękit, turkusowy. Bardzo fajnie wygląda fiolet, chłodny róż, jeśli czerwien to też chłodniejsza: pąs a nie karmin, ewentualnie może być wiśnia. Ma się rozumieć biel i czerń... Natomiast bardzo nie lubię łączenia szarości z barwami ciepłymi i tzw. kolorami ziemi, od duetu z żółcią po prostu bolą mnie zęby, brązowe i rude też wygląda nie tak, zgniłe zielenie i oliwka to z szarym istny koszmar (oliwka+szary jakoś wzajemnie się gaszą, całość wychodzi w takich trupich odcieniach, brr...). Co prawda w życiu nie przyszłoby mi do głowy zestawić szarego z oranżem- ale tutaj były takie propozycje na fotkach i z zaskoczeniem stwierdzam, że nawet to fajne jest
drumla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości