|
Notka |
|
Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Allegro-pomoc
Nie wiedziałam, gdzie umieścić ten temat, więc zrobiłam to tu. Jeśli w złym dziale jlub gdy już temat pojawił się na forum , przepraszam
![]() A więc jestem bardzo początkująca allegrowiczką...Wygrałam licytację (spodnie), ale zrezygnowałam, ponieważ jakoś pomyliłam aukcje i zalicytowałam zły rozmiar..wiem moja głupota, nie bijcie. 7 lipca przyszedł mi e-mail, że uzytkownik taki i taki, zgłosił się do Allegro zwrot prowizji. Tak w ogóle co to oznacza.? Czy będę musiała coś płacić.? Proszę rozwiejcie moje wątpliwosci, z góry dziękuję ;] a i wiem, że Allegro to nei zabawa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Allegro-pomoc
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Dzięki Fossil i żadnych konsekwencji ani nic nei poniosę.?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
poza możliwym negatywem od sprzedajacego nie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
dzieki dziewczyny
![]() już się wystraszyłam ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Dostaniesz punkt karny od Allegro, mogą też zawiesić Ci konto. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Ze strony Allegro:
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Trzeba było napisać do Sprzedającego, przeprosić, pokryć koszty prowizji i ponownego wystawienia przedmiotu, dogadać się po prostu, jak człowiek z człowiekiem. I nic by się nie działo ...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
dostaniesz punkt karny od sprzedającego, jeśli później nie wywiążesz się z 2 kolejnych transakcji to zablokują ci konto, ale na razie nie masz sie czym przejmować
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
BAN stały
|
dziekiz a odp ;-**
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mogłaś napisać do sprzedającego z zapytaniem o możliwość wysłania interesującego Ciebie rozmiaru zamiast tego, który wylicytowałaś ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Zamówiłam na allegro przez aukcję aparat w opisie napisane było ,że leci ze Stanów więc może to potrwać ok 4 tygodnie i koszt przesyłki 80 zł,i kupiłam minęły 5 tygodni i dostaje zawiadomienie ,że mój aparat zatrzymany został przez jakiś urząd i trzeba opłacić cło które wynosi 300 zł (czyli tylko 150 zł mniej niż wyniósł mnie aparat ).Pisze do sprzedająceg o sytuacji a on ,że kupuje z zagranicy to czego mam pretensje i ,że mam dzwonić do tego urzędu i kombinować ,że to jakiś prezent! Poradźcie co robić!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
według mnie to nie Twój problem, to chyba sprzedający powinien się tym martwić, a nie Ty... Ja na pewno nie zapłaciłabym nic więcej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
O matko, ja nie mam zielonego pojęcia,co można zrobić w takiej sytuacji... Wydaje mi się że to sprzedający powinnien się tym zająć, w końcu to on wysyła zza granicy.
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie znam się na tych wszystkich wysyłkach z zagranicy. Ale dalej podtrzymuję opinię, że to sprzedający powinien się tym zainteresować, a nie Ty... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
MariannaB to proste, zamówiłaś coś za granicą i musisz zapłacić podatek- cło, vat. Jeżeli jest to przesyłka spoza Europy
![]() UC mógłby to potraktować jako gift ( czyli tak jak Ci powiedział sprzedający prezent) ale wówczas do srodka nie mógłby dołączyć żadnego paragonu, czy faktury. A co za tym idzie tracisz gwarancję ![]() nie da się już tego teraz odkręcić ![]() a z drugiej strony dziwię się że kupując coś za granicą nie poczytałaś nic o tych zakupach i że wiąże się to z koniecznoscią płacenia cła ![]() i abosulutnie nie jest to koszt po stronie sprzedającego ![]()
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez sylvietti Czas edycji: 2022-09-24 o 16:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
BAN stały
|
ja jestem ciekawa czy mozna zwrocic taki przedmiot i odzyskac pieniadze?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
żeby go zwrócić to musisz go najpierw otrzymać
![]() Można pewnie zwrócić ale sprzedawcy i tak nie oddają podatku itp.
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wszystko się zgadzam sprzedawca to nie informator i nie ma obowiązku ci opowiadać o tym, że w twoim kraju obowiązuje cło - robisz zakupy to twoja sprawa czy wiesz na jakich zasadach
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziwna sprawa-zamawiać zza granicy [spoza UE] i nie zdawac sobie sprawy z cła ![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() Edytowane przez layla_lbn Czas edycji: 2009-12-11 o 17:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
mam po prostu nauczkę na przyszłość nigdy więcej niczego z poza EU, ale nadal jestem zdania ,że sprzedający powinien informować o dodatkowych kosztach i n pewno napisze o tym komentując ,w sumie musiałam dopłacić 230 zł. ;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
BAN stały
|
I pewnie wystawisz negatywa lub neutrala pisząc wielkie pretensje. Bardzo nie w porządku z twojej strony, bo to naprawdę tylko Twój problem, że UC zatrzymał przesyłkę..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
I pewnie wystawisz negatywa lub neutrala pisząc wielkie pretensje. Bardzo nie w porządku z twojej strony, bo to naprawdę tylko Twój problem, że UC zatrzymał przesyłkę..
może i mój problem ale lepiej żeby przyszli kupujący wiedzieli co ich może czekać ,toż mi niesprawiedliwość ,chce uchronić ludzi przed dodatkowymi kosztami ,jeśli będą mieli świadomość, spoko ich wybór |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Ale przyszły kupujący powinien wpierw spojrzeć na to jak przebiega wysyłka towaru spoza Unii, a nie zamawiać, bo taniej. Każdy kto przeczyta aukcję i zobaczy skąd paczka będzie wysyłana powinien spojrzeć ile wynosi cło. Według mnie sprzedawca NIC ZLEGO nie zrobił.
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
tak i przeczytałam ,że przesyłka idzie przez firmę polamer i także sporo mnie kosztowała ,i nie chodzi o taniej tylko o dostępność danego towaru w Polsce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:22.