| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2010-02-09, 21:34 | #1 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2006-03 
				 | Wymagania lokalowe

Witam wszystkich, Proszę o pomoc i odpowiedź na kilka pytań dotyczących otworzenia niewielkiego klubu bilardowego. Wiedza o sporcie jest, wstępny biznes plan również, chęci też nie brakuje...szukamy lokalu  Chciałbym was zapytać, jakie wymagania musi spełniać lokal, w którym będzie myślę 5-6 stołów do bilarda, kilka stolików do napicia się piwa, niewielki bar i to w zasadzie na początek wszystko. Nie nastawiam się na gastronomię, może z wyjątkiem jakiegoś Hot Doga na ciepło lub paczki chipsów czy Coca Coli z lodówki...oczywiście piwo będzie sprzedawane, nad mocniejszymi alkoholami myślę, ale tematem przewodnim ma być bilard, a nie bar. W lokalu na pewno będzie palone, przynajmniej do momentu wprowadzenia odgórnego zakazu. No więc co drodzy forumowicze, jesteście mi w stanie powiedzieć nt. tych wymogów ?? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi. 
				__________________ | 
|     |   | 
|  2010-02-09, 22:23 | #2 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2009-11 Lokalizacja: białystok / warszawa 
				 | 

Dot.: Wymagania lokalowe

Moja wiedza w tym temacie jest uboga, ale może choć nieco pomoże gdzie szukać dalszych wskazówek, po pierwsze zawsze gdy pojawia się temat żywności mamy do czynienia z sanepidem i jego wymogami (drogi czyste, brudne etc.) w wypadku gdy będziesz tam chciała serwować tylko gotowe produkty - odgrzewaną pizze, batoniki itd wymagania z pewnością się zmniejszają (z pewnością nikt nie będzie wymagał od ciebie pomieszczenia do sterilizacji jaj  niemniej najlepiej zorientuj się na forach związanych z sanepidem, pamiętam, że są bo sama tam kiedyś szukałam porady - i jeszcze jedno, w dokumentach do sanepidu proponuję wpisać możliwie najmniejszą liczbę osób przewidzianych do korzystania z lokalu - nie zweryfikują tego jak się ma do rzeczywistości - a im więcej ludzi ma z lokalu korzystać, tym o ile dobrze pamiętam ostrzejsze wymogi - tak sanepidu jak i straży pożarnej itd. co do wymogów straży - bo ona też pewnie będzie odbierać lokal, najlepiej poszukać na forum z nimi związanym, chociaż w wypadku baru nie sądzę aby kazali ci szukać drzwi przeciwpożarowych - wystarczą pewnie dobrze zlokalizowane gaśnice i oznaczone drogi ewakuacyjne. to czy się pali w lokalu czy nie to kwestia która w zasadzie nie powinna nikogo ze służb interesować  przy strażaku lepiej się nie chwalić, chociaż nie wiem czemu miałoby to być dla niego problemem.. z lokali użyteczności publicznej takimi jak kluby, pubu itd zawsze jest nieco trudniej niż ze zwykłymi sklepikami  w zasadzie nic nie pomogłam, ale może choć nieco nakierowałam.. Pozdrawiam i życzę powodzenia   
|  Nowe wątki na forum Praca i biznes | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:22.

Julcia ma już
 Julcia ma już