|
|||||||
| Notka |
|
| Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Jakich butów nie kupować
Witam,
Przesyłam link do strony o chyba najgorszej marce butów na rynku: Buty Heavy Duty, producent firma Draszba Nie dość, że buty dosłownie rozpadają się już po paru tygodniach użytkowania, to jeszcze ich producent odmawia jakiejkolwiek reklamacji. Pieniądze wyrzucone w błoto. |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jakich butów nie kupować
siostra mojego TZ ma kilka par butów stamtąd i nie narzeka, jedne mają ze 3 lata i spokojnie nadają się do chodzenia na codzień
a takich problemów nie miała na pewno btw - mi sie takie coś zdarzało jako nie trafiłam z obuwiem w rozmiar i na siłę chodziłam w pół rozmiartu za małych/za dużych butach - pięta wtedy zawsze siada na chodnik i tak się ściera takie moje zdanie teraz już jak np. mam kupić ostatnią parę na wyprzedażach to sie gruba zastanawiam czy to na pewno dobry rozmiar pomijając już to, że wyraźnie widac, ze ten kto te buty nosił zakładał je bez rozwiązywania sznurówek bo widać to po zagnieceniach tyłu buta... nie chce tutaj nikogo bronić bo buty nie moje i oceniam widząc tylko to co na zdjeciach ale po prostu moim zdaniem stanowisko HD wcale nie jest takie niesprawiedliwe w moich oczach
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2010-04-12 o 15:14 |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
czy na tych butach są z tyłu ślady soli? jeśli tak ,to musiałaś je nosić zimą, a to są chyba buty wiosenno-jesienne.
no i też zauważylam to o czym pisze eyo -zdejmowanie butów bez rozwiązywania sznurówek. "użytkownik po wystąpieniu usterek nadal użytkował obuwie i świadomie te uszkodzenia pogłębił" -dla mnie jest to sensowne uzasadnienie. poczatkowo było pewnie niewielkie przetarcie z małą dziurą i wtedy należalo oddać buty do reklamacji, a nie czekać aż kompletnie się rozwalą. bo wyglada to tak jakby mała dziura ci nie przeszkadzała i nadal te buty nosiłaś, a jak już je zniszczyłaś do takiego stopnia, że nie chciałaś już ich zakłądać to dopiero im to zgłosiłaś
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Czy wy nie widzicie ze to sa meskie buty?
wg mnie reklamacja powinna zostac przyjeta, niestety takie opadanie piety to jest zle zrobiony but i nie ma to nic wspolnego z rozmiarem, przynajmniej tak wynika z moich obserwacji wlasnych butow. HD jakoscia nie grzeszy i juz to slyszalam wielokrotnie, kolezanka miala dokladnie taki sam problem z pietami, tylko ze jej uznali reklamacje. Takie zniszczenia poprzez zdejmowanie nierozsznurowanych butow? sorry, ale buty nike mozna w ten sposob zdejmowac przez 2 lata i nic sie nie dzieje. Ja bym sie odwolywala do skutku, tymbardziej ze buty HD do tanich nie naleza. Dziura wieksza, czy mniejsza, producent i tak by nie byl w stanie tego naprawic, wiec absolutnie nie widze zwiazku. |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
nie wiem czy damskie czy męskie bo w ogóle na sportowym/płaskim obuwiu się nie znam, uznałam ( niesłusznie) że wątek założyła kobieta i że to jej buty
![]() to że niektóre buty można zdjemować bez rozsznurowywania nie jest wg mnie argumentem, ponieważ nie powinno się tak robić i jeśli ktoś przez takie zdejmowanie sam niszczy buty to jego wina. wiadomo, że zawsze w takich sytuacjach zarówno klient jak i sprzedawca mają wiele argumentów i swoich racji, może rzeczywiście stan butów jest winą ich złego wykonania, ale nie możemy wykluczyć, że to użytkownik doprowadził je do takiego stanu
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Ja kupiłam buty zimowe HD - po 2 tygodniach się rozleciały.
Oczywiście nie uznali reklamacji. Też przestrzegam przed tą firmą. |
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Również widzę tam ślady soli
To nie są buty zimowe, a jeśli jako takie były użytkowane, nie ma się co dziwić, że zrobiły się w nich dziury ![]() Mój TŻ ma identyczne buty, z tym że w kolorze białym. Nosi je już ponad 2 lata i nic złego się z nimi nie dzieje.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
dla mnie te buty wyglądają jakby były trochę dłużej używane. Poza tym, jak zauważyłeś, że zaczyna się coś robić, to trzeba było od razu to zgłosić, a nie nosić dalej aż będzie się woda wlewać. Zresztą na jednym zdjęciu widać, że wytarcia są nie tylko na pięcie ale i na górze. Z drugiej strony, wiem że firmy z góry nie rozpatrują pozytywnie reklamacji, bo po co
|
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
hmm, a ja się zastanawiam czy właściwie jest o co tyle szumu robić? to się przecież zdarza, że dana firma nie rozpatruje pozytywnie reklamacji i można się z tym nie zgadzać, ale żeby od razu zakładać stronę internetową na temat jednej pary butów?
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
Rejestrowałaś sie po to żeby buty skrytykowac ?
Następna z jednym negatywnym postem na temat konkretnej firmy
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam buty z heavy duty i są świetne. Jedne z lepszych butów jakie miałam. Ja mam zwykłe buty do kostek. Są super wygodne. A jedyne ślady użytkowania to najwyżej to, że moge je czasem pobrudzi. Nic wiecej. I nie będa to ostatnie buty jakie kupię z tej firmy.
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zadomowienie
|
Ja mam trzy pary butów tej firmy - dwie pary szpilek i jedne sportowe - mój TŻ ma dwie pary sportowe.
Wszystkie zakupiliśmy ponad rok temu i są w idealnym stanie - Mój TŻ w jednych wykonywał remont naszego mieszkania - gruz, pył, zaprawa, farba - po wypraniu i wyczyszczeniu buty wygladają jak nowe. A szpilek chyba wygodniejszych niż HD nie miałam na stopach - są rewelacyjnie wyprofilowane i zrobione z mega mięciutkkiej skórki
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
ja miałam kilka par butów HD
generalnie można powiedzieć jedno - nie polecam ichniej ekoskóry. baleriny jeszcze jakoś się trzymały, zimowe popękały prawie natychmiast, odkleiła się od nich podeszwa [reklamację uznali, wymiana na inny model] miałam sportowe zamszaki [naturalny zamsz], bardzo dobrej jakości; chodziłam w nich ze 2 lata zanim rozwaliłam je przy wywaleniu się na rowerze [razem ze spodniami, rękawiczkami, kolanami, łokciem, udem, dłońmi, sakwami i garnkiem w sakwach, więc to nie była wada butów że się rozwaliły ], wcześniej bez żadnych uszkodzeń mimo, że ze dwa razy je przemoczyłam.no i oczywiście glany [naturalna skóra] - po 3 latach podeszwa tylko lekko starta. aktualnie użytkuję sportowe z naturalnej skóry [po wymianie z tych zimowych], nie narzekam na razie. poza tym moje mniemanie na temat takich kampanii pt 'bojkotujmy wszyscy tę firmę bo nie uznali mi reklamacji' jest dość niskie. nawet bardzo niskie. |
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Po pierwsze nie wyobrażam sobie oddać do reklamacji brudnych butów. Właściwie już na tej podstawie sklep może odmówić ich przyjęcia.
Jak rozumiem sklep przyjął reklamację (przyznam że nie wczytywałam się mocno w stronę z linku), ale jej nie uznał. Zawsze można się odwołać do biura ochrony praw konsumenta. Nie jestem znawcą butów, ale nigdy w żadnych nie miałam takich obtarć/dziur a często kupuję "sezonówki" za 30 zł ![]() Więc możliwe, że użytkownik może mieć jakąś wadę stóp- ludzie w różny sposób chodzą i wykrzywiają czy też niszczą tym samym buty.
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
szczerze, to wygląda tak, jakby ktoś ubierał buty bez użycia łyżki, nierozsznurowane do końca, albo nawet zawiązane i ściągał w ten sam sposób - zahaczając jednego buta na nodze o drugiego - świadczyć o tym mogą te zagięcia w połowie wysokości pięt - nie mają prawa się zrobić przy normalnym chodzeniu w butach, tam się nic tak nie zgina
sama tak rozwaliłam nie jedne buty, przyznaję się, stąd wiem :P teraz już tak nie robię |
|
|
|
|
#16 |
|
Zadomowienie
|
Nie rozumiem tej ekscytacji, kazdemu w życiu choć raz rozwaliły się buty, albo był problem z jakąs reklamacją i nikt się tym tak nie ekscytuje. Zakadanie wątku, robiemi podstronki...listości. Te buty po 2 miesiacach wygladaja jak moje po 2 latach, sadze ze to byla wina uzytkownika...
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
( z całym szacunkiem bo akurat Twoje buty z zakupowego zawsze mi sie podobają )wiesz co... takie opadanie pięty to może byc wina buta - ale kiedy wyraźnie widac, że ktoś deptał te pięty przy zdjemowaniu to mi nie wmówisz, że to wina buta a z butami nike to bym też nie przesadzała bo akurat te od paru lat też jakością nie grzeszą.. mój brat ma lepsze tego typu obuwie sprzed 10 lat niż jak sprzed roku niestety - ja oszczędzałam a on nie. w każdym bądź razie chcę zaznaczyć że naprawdę ja jakosci HD bronić tutaj nie chcę no ale przepraszam.. jak te buty wyglądaja ? Jak już ktoś wspomniał - przepraszam ale naprawdę... zaniosłaby któraś z was takie brudne buciory do sklepu bo mi by było wstyd przed kimś z takimi butami stanąć a poza tym - przerpaszam ale słaba jakość butów nie ma nic wspólnego z zabrudzeniami wiec sam to daje do zrozumienia jak ich ktoś używał - no mój TZ ma bardziej czyste białe korki jak z boiska "na piachu" zejdzie niż te buty tytaj są
|
|
|
|
#18 |
|
Wtajemniczenie
|
Mieli rację, użytkowanie rzeczy po zauważeniu wady jest podstawą odrzucenia reklamacji. Nie wiem o co się burzysz. Po samych butach widać też, że kompletnie o nie nie dbasz.
Ja i mój facet mamy parę butów HD i jesteśmy b. zadowoleni. Mnie raz zrobiła się niewidoczna dziurka w podeszwie, przez co mi przeciekały na b. silnym deszczu i reklamacja została uznana i dostałam nową parę tych butów (po ponad roku od zakupu - oprócz niewidocznej dziurki buty w IDEALNYM stanie). |
|
|
|
|
#19 |
|
Przyczajenie
|
Niestety wiele osób narzeka na buty HD. A odrzucanie reklamacji jest podstawą ich polityki. Mało komu chce się potem użerać z nimi, więc każda taka inicjatywa uświadamiająca potencjalnych klientów jest bardzo cenna! Po co potem tracić czas, pieniądze i nerwy.
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
eyo no ja odnioslam wrazenie ze te wszystkie "plamy" to jest zdarta skorka, a nie brud
co do znajomosci noszenia meskich butow, to nie wydaje mi sie, zeby meskie buty jakos ogromnie roznily sie budowa od damskich, poza rozmiarem. Poza tym mam doswiadczenie patrzac na buty mojego TŻ i widzac, ze lazi w Nike`ach 3 rok bo nie moze dobrych butow znalezc. Zreszta nie wiem czemu sie czepiasz No i znam wiele przypadkow gdzie buty po miesiacu noszenia wygladaly tragicznie i nie byla to wina uzytkownika. Moze nigdy nie trafilyscie na takie buty, wiec nie rozumiecie tego rozzalenia, ja rozumiem bo sama niedawno mialam podobny problem. Po 2 tygodniach mialam dziury w pietach na wylot, a raczej dbam o swoje buty i niektore pary nosze po kilka sezonow. Poza tym z ciekawostek powiem, ze tak samo piety rozwalaja sie w butach z Deichmana, ale oni przyjmuja reklamacje, co wiecej od reki oddaja pieniadze. Nie wychwalam nike pod niebiosa, jak mi to eyo zasugerowala, ale jesli w piecie po 2 miesiacach robi sie taka dziura, to raczej nie z winy uzytkownika. Jako nastolatka caly czas biegalam w sportowych butach, sciagalam metoda butem o piete i nigdy cos takiego mi sie nie zrobilo, nawet jesli byly to buty z bazaru za 30zl. Poza tym smieszy mnie produkcja butow ze skory za kilkaset zlotych, w ktorych producent zaleca jedynie chodzenie po lakierowanym parkiecie, albo najlepiej postawienie na polce i podziwianie, bo w innym przypadku sie rozpadna. I uwazam ze z czyms takim powinno sie walczyc, a nie pochwalac. |
|
|
|
|
#21 |
|
Zadomowienie
|
ja tam chwalę sobie buty tej firmy.
|
|
#22 |
|
Zadomowienie
|
Ja bym też takich butów nie przyjeła do reklamacji.. Co ty z nimi robiłaś, masakrycznie wyglądają, zaraz jak sie zauważy jakiś problem to powinno się zgłosić do reklamacji.. Dziwne że dwie osoby które tu piszą w wątku zarejstrowały się tego samego dnia
i maja tyle samo postów czyli 2
Edytowane przez evak1988 Czas edycji: 2010-04-13 o 20:36 |
|
|
|
|
#23 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przykre. ODRZUCENIE REKLAMACJI BYŁO ZASADNE. I nie pisz mi, że taka jest ich polityka, bo ja sama jestem przykładem, że tak nie jest
|
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja broń boże sie nie chcę czepiać ani nike ani niczego ![]() w kwestii nike to uważam, że po prostu kiedyś jakość była o niebo lepsza niż teraz a to o czym napisałaś w ostatnim akapicie też mnie śmieszy no ale z drugiej strony też nie ma co cudów oczekiwać bo jak np. kupisz szpilki Aldo za 350zł i wyskoczysz w nich na polskie chodniki to.. no siłą rzeczy obcas się szybciutko zniszczy w tym co piszesz też jest sporo racji ale ja po prostu oceniam ten jeden przypadek a nie ogół bo wierzę że na pewno czasem to i wina buta, czasem całej serii, czasem firmy w ogóle a czasem jednej pary... a w kwestii tej jednej pary polecam przyjerzeć się uważnie dokumentowani reklamacji z rzeczy które ja zauważyłam i w oparciu o które plus zdjęcia głównie uważam, że to wina właściciela a nie HD 1) buty zakupione 5.10.09 a do reklamacji oddane 10.02.10 ==> przepraszam ale to nie są dwa miesiące a 5 miesięcy 2) tam jest napisane, że właściciel obuwia zauważyła wadę DWA MIESIACE PRZED ZŁOŻENIEM REKLAMACJI to jest prawnie podstawa do odrzucenia reklamacji bez względu na to czy to wina HD czy też nie sorry ale moim zdaniem po całej zimie nieodpowiedniego użytkowania butów ( no jakby nie było to nie jest obuwie zimowe) koleś po prostu poszedł do sklepu i chciał kase na nowe ==> i sobie walnął że buty popsuły się dwa miesiace temu żeby być bardziej "wiarygodnym" i koniec końców nie uznali z tego pewnie też powodu a teraz jeszcze ma jakąs dziwną postawe rozszczeniową i oczernia firmę
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2010-04-14 o 08:58 |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)
|
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
http://kryzyswiekuredniego.blox.pl/2...eavy-Duty.html |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Moda
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:26.

], wcześniej bez żadnych uszkodzeń mimo, że ze dwa razy je przemoczyłam.