| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2010-05-04, 18:26 | #1 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2010-05 
				 | Benjamin-Fikus

witam serdecznie Drogie Wizazanki,  pol roku temu kupilam sobie kwiatka doniczkowego Benjamina. Jest to odmiana z liscmi bialo-zielonymi. Mam obawy, ze jest on chory..albo gnije  ziemia w ktorej sie znajduje kwiatek jest biala tzn jakby splesniala. Ogolnie jest z nim wszystko ok tylko to troszke nie ladnie wyglada. Trzymam go w miejscu w ktorym nie ma przeciagu ma tez swiatlo i podlewam go tez nie zbyt czesto. Czy miala ktoras z Was taki przypadek? Mam szanse na uratowanie kwiatka? Z gory dziekuje za odpowiedzi pozdrawiam   | 
|     |   | 
|  2010-05-04, 18:37 | #2 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2009-01 Lokalizacja: z łóżka 
				 | 

Dot.: Benjamin-Fikus

najlepiej chyba wybrać się do ogrodnika czy kwiaciarni, tam powiedzą Ci co się dzieje i przy okazji może coś polecą na polepszenie jego kondycji    
				__________________ Fall seven times, stand up eight. | 
|     |   | 
|  2010-05-04, 18:48 | #3 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2007-08 
				 | 

Mam tego kwiatka i z doświadczenia wiem że potrzebuje dużooo słońca i nie zbyt wiele wody ale za to często. Ale niestety nie umiem pomóc ..

| 
|     |   | 
|  2010-05-04, 18:52 | #4 | 
				 | 

tylko jest jeden problem ja mieszkam w Niemczech i moglabym miec problem z dogadaniem sie z ogrodnikiem  na tyle jezyka jeszcze nie znam   | 
|     |   | 
|  2010-05-04, 19:23 | #5 | 
| Copyraptor Zarejestrowany: 2008-11 Lokalizacja: Kraków 
				 | 

Ale to taki biały osad jest? Czy ewidentnie pleśń, kudłate-futrzate?   Bo jeżeli ziemia jest po prostu biała, to to są zanieczyszczenia i minerały z wody, masz twardą wodę i się osadza. Filtruj albo podlewaj przegotowaną i wystudzoną, możesz wymienić wierzchnią warstwę ziemi. Tutaj też wspominają, że taki biały osad to powszechna rzecz, i właśnie mówią o fikusach-beniaminach  http://www.oleander.pl/index.php?are...topic&toid=594 | 
|     |   | 
|  2010-05-04, 20:18 | #6 | 
				 | 

to jest takie kudłate-futrzate   dobrze ujete hihi | 
|     |   | 
|  2010-05-20, 16:32 | #7 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2009-12 
				 | 

Miałam podobnie i pomogło przesadzenie kwiatka - wymiana ziemi na nową.    | 
|     |   | 
|  2011-08-10, 15:20 | #8 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2011-03 
				 | 

Zapraszam do mojego FIKUSOWEGO watku   https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=551461 
				__________________ "Bo niebo nie przychodzi znikąd. Coś z nieba mamy w sobie. Coś z niego przekazujemy innym(...)". Ks. Józef Tischner | 
|     |   | 
|  2015-11-14, 11:46 | #9 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2015-02 
				 | 

AAAAAAAAAAAAAAAA, dziewczyny. Kupilam w tym tygodniu malego fikusa ktorego dzisiaj daje komus w prezencie. Podlalam go raz od tego czasu, stal nie bezposrednio na parapecie raczej w oddali od ostrego swiatla (mam okna poludniowe). Ale leca z niego liscie strasznie, mocno wylysial. Co mam robic? Byl w zlym miejscu?

| 
|     |   | 
|  2015-11-14, 12:49 | #10 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2015-01 
				 | 

Cytat: 

__________________ Zwierzak to nie rzecz, nie kupuj go na prezent ! | |
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Forum plotkowe | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:29.