|
|||||||
| Notka |
|
| Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Paris? J'adore!
To moje miasto. Moje. Moje. Moje. Z jego niedoskonałościami, przepychem, absurdalną ilością turystów podczas sezonu letniego, korkami na Polach Elizejskich czy godzinnym oczekiwaniem na zamówione danie w czasie pory obiadowej
Kocham Paryż za Sekwanę i pływające po niej barki, za wieżę Eiffla (szczególnie w nocy), za małe kafejki i zapach porannej kawy, za croissanty z drżemem na śniadanie, za Place de la Bastille, za Montmartre i rezydujących tam artystów, za Moulin Rouge ale przede wszystkim za małe, cudowne uliczki, które odkrywasz za każdym razem na nowo. I za pachnące bagietki jedzone na Champs de Mars. Za te i setki innych rzeczy, miejsc kocham moje miasto.
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Paris? J'adore!
Moi aussi :P Naaaa, je plaisante
W Paryżu byłam tylko na lotnisku ... i to multum razy ... zawsze jako przesiadka ... ale kocham to lotnisko ... the best airport ever! Ale marzy mi się zwiedzić ... zwłaszcza Luwr nocą no i chcę do disneylandu ;P Trochę za duża już jestem ale co tam ^^---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ---------- To kiedy się przeprowadzasz? ^^
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Zgadzam się, że Paryż jest świetny - nigdy mnie tam nie ciągnęło, ale przypadkowo wyhaczyłam tanie bilety i poleciałam, było świetnie, ale nogi bolą od zwiedzania -bo jest co!
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
A ja nie lubię lotniska CDG
![]() Poza tym... uwielbiam Montmartre.
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
W Disneylandzie byłam
Coś cudownego. I nie ma znaczenia ile masz lat, to jest niezapomniane przeżycie. Jedynym problemem jest to, że jak kupujesz karnet na jeden dzień to nie jesteś w stanie wszystkiego zwiedzić bo w kolejce czeka się grubo ponad godzinę. Ale i tak warto ![]() A co do przeprowadzki to jeszcze nie teraz Póki co staram się co roku jeździć na 2-3 tygodnie
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
No ja nawet nie rozważałam opcji bycia tam 1 dzień ... chcę zobaczyć te wszystkie obiekty podświetlone nocą :P więc najlepiej wykupić sobie hotel przynajmniej na jedną noc tam a nie w Paryżu :P
miałam lecieć w styczniu do Paryża do rodziny chłopaka ale plany musiały ulec zmianie. Na razie Paryż odłożony do odwołania
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
no, jeżeli nie rozważałaś to znaczy, że Cię stać. Nie wszyscy jednak mają taką możliwość. Ale jako, że szczęśliwe udaje mi się co roku być w Paryżu 1 dzień wystarcza
Dzięki temu zobaczyłam prawie wszystko Najpiękniejsza chwila to była ta, kiedy Goofy mnie uderzył swoimi pistoletami, które miał przy pasku Chciał mnie po prostu tak "z biodra" ale bolało jak cholera
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
W sumie znalazłam hotel 10 min spacerkiem tzw. door to door od Disneylandu za 30 euro od osoby ... jest to w sumie hotel 2 gwiazdkowy ale tyle wystarczy żeby tylko się przespać jedną noc. więc jakaś ogromna kwota to nie jest.
Być pobitym przez Goofiego ... trauma na całe życie
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
żebyś wiedziała, że trauma
Myślałam, że się przewrócę, trochę silny jest A co do noclegu to faktycznie 30 euro to nie dużo.. pamiętasz może nazwę? Przyda się na następny raz Bo chcę się znów poczuć dzieckiem. A w kwestii samego Paryża można się naprawdę zniechęcić korkami, jeżeli jedzie się samochodem a nie leci. Najlepiej metro i na nogach Człowiek jest zmęczony jakby w kamieniołomach pracował ale warto
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Marne la Vallee jeśli dobrze pamiętam nazwę
ale trochę przewinęłam tych hoteli więc jest możliwość, że pokręciłam nazwy >,<
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
patrzyłam właśnie i wyszło za 3 noclegi 1800 zł (oczywiście ze śniadaniem, biletami, itp)...
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
my bylismy za max 350 euro z 3-ma noclegami za 2 osoby ale do disneylandu nie dojechalismy...
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Mój brat patrzył ofertę tą 3 dniową w Disneylendzie i wyszło 1400 za 4 osoby ... 2 dorosłych + 2 dzieci. Oferta była z TUI. Obejmowała transfer, hotel, jedzenie i bilety.
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
No cóż, jako, że mam gdzie mieszkać pozostanę przy kwestii jedynie karnetu do Disneylandu
Tak czy siak, nie mogę się doczekać. Zrobię sobie prezent na 29 urodziny Wiem, wiem, stara baba ze mnie, ale co ja poradzę... Ostatni raz byłam w Disneylandzie jak miałam 15 lat więc chyba najwyższa pora na ponowną wizytę ;D |
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny, ktora dzielnice polecacie na spedzenie 2-3 nocy?
mam na mysli bezpieczna dzielnica, gdzie znajde wieczorem jakies mile knajpki tetniace zyciem..? Oczywiscie pomijam centrum, ktore moglo by mnie zrujonwac finansowo
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
Montmartre jest klimatyczne... my mieszkaliśmy zaraz obok przystanku metro Plac de Clichy ... co jest bardzo wygodne, bo wszędzie dojedziesz...
|
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Montmartre zdecydowanie również mogę polecić. Choć cenowo jakoś tanio nie jest ale warto. Przytulne hoteliki i absolutnie klimatyczne miejsce
Kiedy chcesz jechać?
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
wyjezdzam w sobote, zabookowalam juz hotel zdaje sie w 15 dzielnicy, przy samym metrze wiec nie bedzie chyba tak zle
A cenowo wychodzil bardzo korzystnie
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
zazdroszczę, że to już w sobotę!!!
Jak bardzo! A jaki hotel? Oczywiście jeśli mogę zapytać
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
zatrzymuje sie w ibisie klik
maja dosc optymalny standard, bez szału. Ale jest generalnie czysto i schludnie na czym najbardziej nam zalezy ![]() Ze sniadaniami pokoj 3 osobowy wyszedl niecale 28 euro od osoby, co jak na Paryz jest rzadko osiagalne
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
wow, nie no to faktycznie, bardzo ale to bardzo przyzwoicie.
Ja pamiętam jak kiedyś płaciłam za hotelik ( fakt, że w centrum), który był bardzo przytulny, no po prostu się zakochałam |
|
|
|
|
#22 |
|
Przyczajenie
|
Nie moje miasto, ale też mi się podoba
![]() Znalazłam fantastyczną fotorelację z Paryża zimą Edytowane przez moniczorek Czas edycji: 2016-01-22 o 07:33 Powód: link |
|
|
|
|
#23 |
|
BAN stały
|
My się zastanawialiśmy czy nie jechać w tym roku do Paryża ale ostatnie doniesienia trochę psują mi obraz tego miasta. Może ktoś napisać jak tam teraz jest? czy jest bezpiecznie?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:26.

Kocham Paryż za Sekwanę i pływające po niej barki, za wieżę Eiffla (szczególnie w nocy), za małe kafejki i zapach porannej kawy, za croissanty z drżemem na śniadanie, za Place de la Bastille, za Montmartre i rezydujących tam artystów, za Moulin Rouge ale przede wszystkim za małe, cudowne uliczki, które odkrywasz za każdym razem na nowo. I za pachnące bagietki jedzone na Champs de Mars. Za te i setki innych rzeczy, miejsc kocham moje miasto.