|  2009-07-11, 20:23 | #1 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-11 Lokalizacja: Zewsząd 
				 |   Solarium od 18-go roku życia

Całym swoim jestestwem popieram ten projekt, i będę robić wszystko żeby nasza 'władza' go przepchała        Posłowie PiS chcą zamknąć solaria dla nieletnich. Zakaz opalania się w solarium dla nastolatków obowiązuje już w Niemczech oraz w Kalifornii. Myślą o tym także w Wielkiej Brytanii. Teraz, jak informuje "Gazeta Krakowska" na podobny pomysł wpadli posłowie PiS: Zbigniew Chmielowiec, Zbigniew Dolata oraz Kazimierz Moskal. 1 lipca złożyli w tej sprawie interpelację do minister zdrowia Ewy Kopacz. "Jeśli minister zdrowia nie zajmie się tą sprawą, to zaproponujemy ustawę, która uniemożliwiałaby korzystanie z solarium osobom niepełnoletnim - tłumaczy gazecie poseł Zbigniew Chmielowiec."Co na ten temat dermatolodzy? Podoba im się ten pomysł. "Osoby niepełnoletnie często nie znają swojego typu skóry i nadużywają solarium. Brak umiaru może doprowadzić do przebarwień i poparzeń na ich skórze - mówi "Gazecie Krakowskiej" dr Marek Brzewski ze Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie"http://www.sfora.pl/Nie-masz-18-lat-...solarium-a8874 http://www.polskatimes.pl/gazetakrak...rium,id,t.html 
				__________________ Zawsze jest trochę prawdy w każdym "żartowałam", trochę wiedzy w każdym "nie wiem", trochę emocji w każdym "nie obchodzi mnie to" i trochę bólu w każdym "u mnie wszystko w porządku" ...  | 
|     |   | 
|  2009-07-11, 20:34 | #2 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2005-11 
				 | 

Dot.: Solarium od 18-go roku życia

Biedne małoletnie blachary, nie będą miały się gdzie opalać... przynajmniej producenci samoopalaczy zarobią na siksach.

__________________ "  Każdy myślący człowiek jest ateistą" Ernest Hemingway  | 
|     |   | 
|  2009-07-11, 20:34 | #3 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-04 
				 | 

Moim zdaniem to przesada.   
				__________________   | 
|     |   | 
|  2009-07-11, 20:41 | #4 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2008-04 
				 | 

| 
|     |   | 
|  2009-07-11, 20:42 | #5 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2009-04 Lokalizacja: Kraków 
				 | 

Bardzo dobry pomysł!    Solarium to swego rodzaju nałóg, mam pełno koleżanek, które ciągle powtarzają, że są za blade, a kolorem skóry przypominają brzoskwinię  Dla mnie to jest chore, poza tym niesie ze sobą tyle złego dla skóry. 
				__________________ Nie zależy mi na sławie,chcę być tylko doskonała. — Marilyn Monroe o4.11.2007. <3 | 
|     |   | 
|  2009-07-11, 20:46 | #6 | |
				 | 

Cytat: 
 Korzystać z solarium z umiarem (tzn. 20 minut rocznie, jak zalecają lekarze) jest ok, ale te dziewczynki siedzą 20 minut na jednej sesji, a chodzą kilka razy w tygodniu. Blacharki. 
				__________________ "  Każdy myślący człowiek jest ateistą" Ernest Hemingway  | |
|     |   | 
|  2009-07-11, 20:47 | #7 | 
| Copyraptor Zarejestrowany: 2008-11 Lokalizacja: Kraków 
				 | 

Generalnie to popieram, chociaż co mają zrobić dziewczyny, którym dermatolog każe raz na czas solarium odwiedzić?   Chociaż ponoć to nie pomaga.. Ale ja jestem za. | 
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2009-07-11, 20:50 | #8 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-03 Lokalizacja: Z betonowej dzungli ... 
				 | 

A ja jestem za tym, zeby w ogole to dziadostwo zlikwidowac   Ale ograniczene wiekowe to dobry poczatek  Idziemy w prawidlowym kierunku   | 
|     |   | 
|  2009-07-11, 20:51 | #9 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-04 
				 | 

w pl i tak nie przejdzie to    
				__________________   | 
|     |   | 
|  2009-07-11, 20:54 | #10 | 
				 | 

Kiniaczeq - przejdzie, i to spokojnie   W końcu czasem i władza się rozumem i myśleniem wykazuje   
				__________________ Zawsze jest trochę prawdy w każdym "żartowałam", trochę wiedzy w każdym "nie wiem", trochę emocji w każdym "nie obchodzi mnie to" i trochę bólu w każdym "u mnie wszystko w porządku" ...  | 
|     |   | 
|  2009-07-11, 20:57 | #11 | 
				 | 

Musi przejść. Szpetne laseczki o odcieniu smażonej pomarańczy bardzo szpecą panoramę miasta.

__________________ "  Każdy myślący człowiek jest ateistą" Ernest Hemingway  | 
|     |   | 
|  2009-07-11, 21:00 | #12 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-08 
				 | 

bez sensu. a jak już skończą te 18 lat to nagle zaczną z umiarem korzystać z solarium i bedą znały swój typ skóry ? Cytat: 
  a skąd Ty możesz wiedzieć czy to blacharki ? znasz je ? a te powyżej 18 które korzystają z solarium to co ? blacharki czy nie ? 
				__________________ 'We smiling high, watching the good things passing by. Pretend the feeling fine, but inside we're crying sometimes' | |
|     |   | 
|  2009-07-11, 21:01 | #13 | |
				 | 

Cytat: 
 Nie rozumiem dlaczego ukończenie 18 roku miałoby czynić chodzenie na solarium czymś normalnym a robienie tego przed ukończeniem 18tki w jakikolwiek sposób hańbić. Sama opalałam się przed 18tką i nie zycze sobie by z tego powodu wysnuwać, że jestem siksą itp. | |
|     |   | 
|  2009-07-11, 21:01 | #14 | |
				 | 

Cytat: 

__________________ "  Każdy myślący człowiek jest ateistą" Ernest Hemingway  | |
|     |   | 
|  2009-07-11, 21:05 | #15 | ||
				 | 

Cytat: 
 ---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ---------- Cytat: 
 Ja o dziwo nie mam żadnych zmarszczek i jak nie byłam blacharą za czasów niepełnoletności to za pełnoletności nie jestem desperated-blachar   | ||
|     |   | 
|  2009-07-11, 21:07 | #16 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2008-11 
				 | 

Ojej...to będzie blado na studniówkach.    
				__________________ "Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan | 
|     |   | 
|  2009-07-11, 21:07 | #17 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2008-01 
				 | 

popieram akcje! PS. NIGDY solarium nie pomaga w problemach skórnych, także jeżeli lekarz karze się zamknąć w tubie na kilka minut to ja naychmiast szukałabym innego derm. | 
|     |   | 
|  2009-07-11, 21:09 | #18 | |
				 | 

Cytat: 
  ---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ---------- Będą samoopalacze królowały, które jak wiadomo dają jeszcze gorsze efekty od napromieniowania sztucznym UV   
|     |   | 
|  2009-07-11, 21:10 | #19 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2003-07 
				 | 

Jestem za. shockwaves radziłabym ci spuścić z tonu, bo co wątek to kogoś obrażasz - radzę ci przeczytać regulamin jak go nie czytałaś, albo zrobić to jeszcze raz   | 
|     |   | 
|  2009-07-11, 21:10 | #20 | 
				 | 

Na studniówkach jeśli ktoś nie poszedł wcześniej do szkoły to wszyscy są pełnoletni, więc ich problem ten już dotyczył nie będzie  Jeśli chodzi o mnie to jestem przeciwna temu pomysłow- ograniczenia wiekowe nic w tej sprawie nie zmienią. Każdy ma swoje własne wyczucie gustu i estetyki   | 
|     |   | 
|  2009-07-11, 21:11 | #21 | 
				 | 

Ale im wcześniej się zacznie skórę niszczyć - bo nie ukrywajmy, solarium niszczy skórę - tym gorzej będzie wyglądać później. To tak jak ze zbyt wczesnym używaniem kremów przeciwzmarszczkowych, i robieniem tipsów - dobra stylistka paznokci nie założy ich osobie poniżej 16-go roku życia.  Ja sama korzystam przed wakacjami, żeby mnie słńce nie poparzyło - 4-5 razy, żeby przyzwyczaić skórę do ostrego słońca, bo w przeciwnym wypadku parzy mnie tak, że widać mięso na ramionach - ale w życiu nie zrobiłabym z siebie skwareczka, bo to wcale nie jest ładne, a wręcz lekko obrzydza  A dziewczynki - te korzystające z solarium - nie mają zbytniego wyczucia w kwestii 'ile można', tylko zasadę 'do oporu' - dlatego potrzebne jest coś na wstrzymanie. Shock - tu jest dobre podsumowanie pań na b.  Ja uśmiałam się przednio  http://www.joemonster.org/art/11342/...Czulego_Wojtka I nie ma co więcej o nich mówić   
				__________________ Zawsze jest trochę prawdy w każdym "żartowałam", trochę wiedzy w każdym "nie wiem", trochę emocji w każdym "nie obchodzi mnie to" i trochę bólu w każdym "u mnie wszystko w porządku" ...  Edytowane przez Elliannia Czas edycji: 2009-07-11 o 21:15 | 
|     |   | 
|  2009-07-11, 21:16 | #22 | |
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2008-11 
				 | 

Cytat: 
 Zagalopowałam się.   
				__________________ "Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan | |
|     |   | 
|  2009-07-11, 21:16 | #23 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-06 Lokalizacja: Poznań 
				 | 

Myślę, że troche przesada z tym od 18lat, mogłoby być od 16... ostatecznie jest mnóstwo innych rzeczy, które nam szkodzą. Problem moim zdaniem jest w tym, że bardzo młode dziewczyny chodzą na solarium, a rodzice im na to pozwalają :/  A tak poza tym to jeśli nie pójdą na solarium to dłużej poleżą na słoneczku i też nie będzie to zdrowe. Nie wiem czy jestem za czy przeciw.. 
				__________________  Ćwiczę! | 
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2009-07-11, 21:18 | #24 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-07 
				 | 

Bardzo dobry pomysł, popieram. Proponuję jeszcze, żeby każdy przed wejściem do solarium przeszedł szkolenie, na którym dowie się jaki ma typ cery i ile minut będzie dla niego bezpieczne. Może jeszcze jakiś film o skutkach korzystania z solarium, ulotka z opiniami dermatologów i karteczka do podpisania: Wiem, że szkodzi, ale chcę i koniec. Nie poszłabym na solarium, choćby mi dawali miliony   
				__________________ podpis zawierał niedozwolone treści - usunięty przez administrację forum | 
|     |   | 
|  2009-07-11, 21:19 | #25 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-07 Lokalizacja: UK 
				 | 

Jestem za tym pomysłem.   
				__________________ Blogi są dwa  blogowo: poradnik emigranta nowy post: 14/10/2012 Obyście tego postu nie potrzebowali blogowo: aktywnie nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici   | 
|     |   | 
|  2009-07-11, 21:20 | #26 | |
				 | 

Cytat: 

__________________ Zawsze jest trochę prawdy w każdym "żartowałam", trochę wiedzy w każdym "nie wiem", trochę emocji w każdym "nie obchodzi mnie to" i trochę bólu w każdym "u mnie wszystko w porządku" ...  | |
|     |   | 
|  2009-07-11, 21:20 | #27 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2009-04 Lokalizacja: Kraków 
				 | 

Miejmy nadzieję, że tak się stanie. Ale pomyślmy- jeżeli alkohol jest od 18 roku życia to skąd tyle młodocianych alkoholików? Ten problem będzie trwał nadał, myślę, że prawo w tym przypadku może naprawdę bardzo mało zdziałać...

__________________ Nie zależy mi na sławie,chcę być tylko doskonała. — Marilyn Monroe o4.11.2007. <3 | 
|     |   | 
|  2009-07-11, 21:21 | #28 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2008-03 
				 | 

ja także popieram tą akcje!  ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)  | 
|     |   | 
|  2009-07-11, 21:24 | #29 | |
				 | 

Cytat: 
  Blachara to dziewczyna, która najprościej mówiąc leci na auto kolesia. | |
|     |   | 
|  2009-07-11, 21:26 | #30 | |
				 | 

Cytat: 
  Poza tym - często są robione inspekcje z 'podstawieniem' kogoś, żeby sprawdzić czy w danym sklepie sprawdza się dowody osobom młodym  Lil - ja tego nie wkleiłam odnośnie solarium, ale odnośnie przedstawicielek takiej grupy społecznej o której pisała shock, bo mi się skojarzyło, a chyba na wizażu tego tekstu nie było  w każdym razie mocny jest   
				__________________ Zawsze jest trochę prawdy w każdym "żartowałam", trochę wiedzy w każdym "nie wiem", trochę emocji w każdym "nie obchodzi mnie to" i trochę bólu w każdym "u mnie wszystko w porządku" ...  Edytowane przez Elliannia Czas edycji: 2009-07-11 o 21:28 | |
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Forum plotkowe | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:39.