umeblowanie dziwnego pokoju - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-15, 15:38   #1
mengazhu
Zadomowienie

GG do mengazhu

umeblowanie dziwnego pokoju

Witam,

doradźcie mi, proszę, jak w tym dość nietypowym pokoju mogłabym poukładać meble. Oczywiście w grę wchodzą tylko te, które widać na dołączonych fotkach. No, może jakieś dodatki itp., których cena nie będzie zbyt wysoka.

Pokój jest fajny ni kwadrat, ni prostokąt. Powiem szczerze, że juz sama nie wiem co zrobić aby było i przytulnie, i przejrzyście.

Zdjęcia zrobiłam dookoła pokoju. Niestety nie posiadam rzutu z góry, jednak jeśli istnieje potrzeba postaram się to zrobić ręcznie

Pomożecie??
Stary 2010-07-15, 15:41   #2
mengazhu
Zadomowienie

GG do mengazhu
Dot.: umeblowanie dziwnego pokoju

Zmniejszyłam fotki, by lepiej było widać :/

Edytować poprzedniego nie mogłam coś :/

Nie patrzymy na bałagan na podłodze. Niespełna półtorejroczny syn

Edytowane przez mengazhu
Czas edycji: 2010-07-15 o 15:43
mengazhu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-19, 14:52   #3
wiolcysia
Raczkowanie

GG do wiolcysia

Zrob rzut z gory i cos pomysle, bo mam juz wstepny pomysl, ale zupelnie wstepny
Teraz wyjezdzam, ale kolo soboty postaram sie cos narysowac
wiolcysia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-19, 15:17   #4
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

No właśnie, słabo widać kształt pokoju na tych zdjęciach, przydałby się widok z góry

Ale moje pierwsze wrażenie jest takie, że przede wszystkim wnętrze wygląda trochę staromodnie. Ale można to zmienić niskim kosztem
Osobiście przykryłabym kanapę i fotel pokrowcem/kapą w jednolitym kolorze, przy okazji przy dziecku jest to praktyczne, bo zabrudzony pokrowiec/kapę można zawsze szybko zdjąć i wrzucić do pralki Ja lubię jasne, więc wybrałabym jakiś kremowy/jasnobeżowy kolor (nie czysto biały, bo ściany są w ciepłym kolorze - raczej taka lekko złamana biel). Pufy bym się pozbyła, albo też próbowała ją przykryć
Jasne okrycia na meble rozjaśniłyby trochę pomieszczenie, wydaje się dość ciemne ze względu na ciemną podłogę i meble.

Firanka, wybacz, ale jest okropna Zdjęłabym ją całkiem, widzę że macie rolety więc one wystarczą. Szczególnie, że firanka nie zasłania nawet grzejnika, więc raczej szpeci pomieszczenie, niż zdobi. Nie trzeba niczego na jej miejsce kupować. W ogóle firanki, szczególnie takie, nie wyglądają najlepiej z roletami.
Pozbyłabym się też tej dekoracji za telewizorem.

Jeśli chodzi o dodatki, to zmieniłabym czerwone na jakieś bardziej ożywiające pokój, może jakaś ciepła, wiosenna zieleń...? Ten kolor ścian niestety dość trudno zestawia się z innymi barwami, ale zieleń chyba powinna pasować. Dałabym w tym kolorze osłonki na doniczki (jednakowe dla wszystkich roślinek) i poduszki (dwie na kanapę, jedna na fotel), może rolety i może jakieś zdjęcie/plakat w antyramie na ścianę.
Czerwień daje już za dużo takich "czerwono-pomarańczowych" barw w pokoju, całość daje trochę przytłaczające wrażenie, bo praktycznie wszystko jest morelowe/pomarańczowe/czerwone/brązowe. Zbyt jednolicie.

Ładnie by wyglądały jasne (kremowe, białe) podkładki pod talerze na stole, dałyby trochę kontrastu i jasności.

Gdyby rozjaśnianie pomieszczenia się spodobało, jeszcze jasny dywan zrobiłby sporo dobrego, ale przy dziecku to może nie za bardzo

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2010-07-19 o 15:20
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-20, 09:56   #5
mengazhu
Zadomowienie

GG do mengazhu

Dziękuję za chęci i odpowiedź.

W załączniku zamieszczam rzut pokoju, własnoręcznie przeze mnie wykonany. Za jakość przepraszam.

Jeśli chodzi o pokój chodziło mi właśnie o to, by był on staromodny. Choć trochę Stąd te firanki, stąd taki komplet wypoczynkowy. Nie mniej jednak jakoś nudno mi się tu wydaje być. Zastanawiam się nad zmianą koloru ściany lecz nie do końca wiem jaki kolor.

Jeśli chodzi o rzut pokoju:
1. Za drzwiami ukryte jest biurko i komputer, miejsce pracy.
2. Komoda wraz z lustrem.
3. Stół z krzesłami.
4. Szafka narożna, oszklona (i co tam włożyć by i zdobiło, i spełniało to co powinno).
5. Szafka RTV + telewizor
6. Wersalka, łóżko, jak kto woli.
7. Dwa fotele a pomiędzy nimi okrągły stolik - 8.

Pomiedzy 1 a 2 chcę wstawić kwietnik, ponieważ kwiatów u mnie multum. I teraz nie wiem czy taki pod lampę, czy kompletnie inny.
Stary 2010-07-20, 11:08   #6
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Czyli taki trochę styl retro?

Mnie się wydaje, ze temu pokojowi brakuje przede wszystkim wyraźniejszego podziału na "strefy" Trochę razi ten stolik komputerem, ale wydaje mi się, że bardzo by mu pomogło kupienie szafeczki albo chociaż półki na dokumenty (takiej do postawienia koło monitora) żeby zaprowadzić tam większy ład, pochować jak najwięcej rzeczy tak by ich nie było na wierzchu.

Jeśli chodzi o ściany, to może jakiś neutralny kremowy/beżowy kolor? Wtedy można zmieniać trochę styl pokoju, odświeżać go poprzez parę dodatków, np wymienić czerwone na turkusowe i ma się trochę inny pokój Do czerwieni też by pasował i ładnie rozjaśniał pokój przy ciemnych meblach i podłodze. (bo to chyba jest drugi problem pokoju, że wygląda trochę ciemno - przynajmniej na fotkach )
Beżowy chyba bardziej by pasował do foteli i kanapy (taka baaardzo jaśniutka kawa z mlekiem).

Kwietnik - najlepiej by pasował jakiś drewniany, w kolorze mebli. Ja bym go postawiła w miejscu tej trójkątnej witryny, bo bliżej okna, a roślinki to lubią.

W witrynkę wkłada się zwykle szkło, żeby było dekoracyjnie powinno to być ładne szkło po prostu Może komplet szklanek/filiżanek, do wyjęcia jak przyjdą goście na herbatę? Ważne żeby nie wkładać w takie meble za dużo tego szkła, bo wtedy się robi zagracone i już nie zdobi.

Załączam Ci mój prowizoryczny rysunek. Stół, witrynę i komodę z lustrem zgromadziłabym w jedną "strefę" jadalną, RTV, kanapę, fotele i stolik w strefę wypoczynkową. Nie wiem tylko jak to wszystko by się mieściło bo nie znam dokładnych wymiarów i nie wiem jakie tyły mają meble, bo czasem się zdarzają takie nieobijane z tyłu.

Firanki mimo wszystko bym wymieniła, nad stołem może taką krótszą na środku żeby odsłonić trochę okno i kwiaty. Kupiłabym ze 4 poduszki w jakimś wyrazistym kolorze, mogą być w czerwieni, dwie na kanapę i po jednej na fotele albo tylko dwie na kanapę. No i osłonki na doniczki żeby ujednolicić trochę, bo mam wrażenie, że panuje lekki chaos

Nie wiem czy Ci to coś pomoże, w każdym razie ja bym kombinowała w taką stronę Może podsunie Ci to jakiś pomysł. Czasem po prostu dobrze jest pojeździć meblami po pokoju, a jak się nie chce męczyć, to pomierzyć wszystko i w odpowiednim rozmiarze powycinać sobie meble z kolorowego kartonu i podpisać co jest czym, rzut pokoju narysować na kartce, oczywiście z zachowanymi proporcjami, i jeździć po tej kartce
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-22, 12:04   #7
millia
Raczkowanie

Jeśli nie chcesz mieć zupełnie jednolitych, neutralnych w kolorze ścian, to może pomyśl o jakiejś naklejce, szablonie lub nawet plakacie w antyramie (pasuje do bardziej nowoczesnych wnętrz) - może być to jakaś reprodukcja obrazu, który lubisz. Natomiast przy planowaniu rozmieszczenia może się też Tobie przydać aplikacja do aranżacji wnętrz typu vox box, czy net+ (jeśli nie chce się Tobie bawić w wycinanki i preferujesz pracę z komputerem).
millia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości