|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
Mały problem z antykoncepcją.
Mam mały dylemat z którym nie bardzo umiem sobie sama poradzić. Żeby nie przedłużać zacznę od początku. Jakieś pół roku temu przestałam brać tabletki antykoncepcyjne (yasminelle) - wpłynęło na to wiele czynników, jednak głównym było powolne zakończenie mojego 6cio letniego związku. Jednak teraz po przemyśleniu myślę, że jednak chciałabym powrócić do antykoncepcji.
Jutro mam wizytę u ginekologa, okres miałam dostać w czwartek więc wszystko mi pasowało, a tu rano wstaje i dostałam okres dzisiaj I tego dotyczy mój problem, bo wydaje mi się, że jutrzejsza wizyta nie będzie miała większego znaczenia ponieważ ginekolog mnie nie zbada, a poza tym receptę, którą mi wypisze będę mogła zrealizować dopiero przy nastęnym okresie. Z drugiej strony jednak mam recepty, które ginekolog wypisał mi podczas ostatniej wizyty (wypisuje zawsze na 6 miesięcy recepty) i mogłabym iść i wykupić tabletki z tej recepty, ale to by wyglądało tak, że bez konsultacji z lekarzem zaczęłam sama przyjmować te tabletki. Co nie jest odpowiedzialne. Z tym, że miałabym już jeden miesiąc, że tak powiem do przodu, a jutrzejszą wizytę mogłabym przesunąć na przyszły tydzień, po zakończeniu okresu. I moje pytanie do was co wy byście zrobiły w takiej sytuacji. Czy dać sobie na luz i jeszcze ten miesiąc wytrzymać bez antykoncepcji, czy wykupić te tabletki i jutro pójść go gina i powiedzieć co i jak, czy też odwołać jutrzejszą wizytę i przesunąć na inny termin. Dodam jeszcze, że nie mam możliwości konsultacji z lekarzem tego, ponieważ mój ginekolog przyjmuje tylko w środy i piątki. Musiałam to wszystko jakoś klarownie przedstawić ![]() Mam nadzieję, że coś mi doradzicie, bo już sama nie wiem co mam zrobić.
|
|
#2 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Dot.: Mały problem z antykoncepcją.
Ja bym poszła jutro do gina, wykupiłabym tabletki i wzięłabym od razu 2
|
|
|
#3 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
To zależy jak bardzo potrzebujesz tej antykoncepcji "na już".
|
|
|
|
|
#4 |
|
po drugiej stronie szafy
|
A tak z ciekawości, recepty, które masz, jakie mają daty? Gin wstawia fałszywe?
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
jak dzis masz okres, to idz jutro wtkup tabletki i wez a przez nastepny tydzien dodatkowo sie zabezpieczaj i bedzie ok. a te ktorej nie wzielas odetnij i schowaj sobie na wszelki wypadek. ja tak zrobilam i jest ok.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Czemu ma iść jutro, jeśli może iść dziś i normalnie połknąć tabletkę w pierwszy dzień okresu?
|
|
|
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
marysienka rozumiem że jakiegoś prywatnego numeru do swojego lekarza też nie masz... I że zależy Ci żeby jak najszybciej zacząć antykoncepcję. Właściwie trudno coś doradzić, bo moim zdaniem najlepiej byłoby porozmawiać z tym lekarzem. A o której godzinie jutro masz wizytę? Może mogłabyś zadzwonić rano do lekarza i zapytać co masz zrobić? Czy przychodzić czy nie i czy wykupić te tabletki. Nie musisz ich przecież dzisiaj zaczynać
A swoją drogą to też mnie ciekawi że lekarz wypisuje Ci recepty na pół roku. Ja na więcej niż 3 opakowania nie mam co liczyć
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
Poprostu wypisuje recepty bez daty. Jak mi się kończą tabletki to sama dopisuje sobie datę na recepcie i nie ma problemu. I właśnie te recepty, które mam są bez daty wystawione, więc nie byłoby problemu z wykupieniem ich dzisiaj.
Wizytę mam o 13.30.
|
|
#9 |
|
Wtajemniczenie
|
Jeśli ten lekarz przyjmuje od rana i nie musisz rano wyjechać z domu żeby do niego dotrzeć to może zadzwoń do niego przed wizytą i zapytaj co zrobić.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Ja bym wykupiła tabletki dzisiaj i normalnie w pierwszy dzien okresu je wzieła. Nie ma co cudować.
|
|
#11 |
|
Zadomowienie
|
a no jak moze isc dzis to niech idzie dzis a jak nie da rady to jutro.
|
|
|
|
|
#12 |
|
Wtajemniczenie
|
ja bym poczekała aż skończy sie okres i wtedy poszła do lekarza.
potem badania i wykupienie recepty.
|
|
#13 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja bym bez badania albo przynajmniej konsultacji z lekarzem nie brała
|
|
|
|
|
#14 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Ja też. W końcu to nie cukierki...
|
|
|
#15 |
|
Rozeznanie
|
A ja myślę, że trochę panikujesz i bym wzięła. Nie sądzę, żeby dzięki temu badaniu miało się coś zmienić.
Weź i tyle.
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
a po co ci te tabletki ?
chcesz je brac bo np. cere mialas lepsza, wlosy ladniejsze, miesiaczki i pmsy mniej bolesne czy może np. w celach antykoncepcyjnych ? Ja bym na Twoim miejscu na własną rękę nie brała. Przez pól roku mogło się wiele zmienić. To, że wtedy ci pasowały nie znaczy, że teraz też będzie ok - a jak zaszkodzą to dopiero będzie problem. Ja bym poszła do lekarza normalnie i zaczęła brać od 5go dnia cyklu (jest zawsze w ulotkach że można albo od 1go dnia dla pełnej anty lub inneg, chyba właśnie 5go ale z dodatkowym zabezpieczeniem)
|
|
|
#17 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
łeeee a to tak jest jeszcze.?? u mnie recepty komputerowo lekarz wypisuje drukuje i stawia pieczatke i podpis i mi daje... hmm
|
|
|
#18 |
|
Rozeznanie
|
a no jest
też tak dostaje recepty, że sobie pani w aptece sama date wpisuje. i ja dostaje dwie recepty po 3 opakowania.
|
|
#19 |
|
Zadomowienie
|
Bolesne miesiączki swoją drogą, poprostu nadszedł czas, że taka forma zabezpieczenia jest mi potrzebna
Do lekarza i tak pójdę. Jak widać ile ludzi tyle opinii, ale i tak dziękuje za odpowiedzi
|
|
#20 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#21 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:29.

masz prawo wiedzieć co jesz.