![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Pamiętacie rysowanie szlaczków w zeszytach? ;)
Tak mi się w nocy przypomniało
![]() Młodsze klasy i obowiązkowe rysowanie szlaczków po każdej lekcji czy pracy domowej - w kwiatuszki, kółeczka, grzybki i co tam jeszcze - u nas szlaczki na ocenę były ![]() Rysowaliście takie coś? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pamiętacie rysowanie szlaczków w zeszytach? ;)
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16140683]Tak mi się w nocy przypomniało
![]() Młodsze klasy i obowiązkowe rysowanie szlaczków po każdej lekcji czy pracy domowej - w kwiatuszki, kółeczka, grzybki i co tam jeszcze - u nas szlaczki na ocenę były ![]() Rysowaliście takie coś?[/QUOTE] Pamiętam. Byłam w tym dobra. Moim przebojem były gałązki z owocami jagodowymi. Złote czasy szlaczków się skończyły, jak poznaliśmy jako uczniowie wszystkie litery i można było już napisać w zeszycie Lekcja 1 Temat:
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
A myśmy nie pisali lekcja, tylko "W klasie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ja też pamiętam
![]() Nie miałam raczej większych zdolności plastycznych, ale lubiłam rysować grzybki, kwiatuszki itp. W pierwszej klasie dostałam uwagę za to, że narysowałam kilka malutkich czołgów z napisem "ZSRR" ![]() NIe wiem skąd mi się to wzięło, a moim rodzicom szczęki opadły ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
grzybki i kwiatki? To my takich nie rysowaliśmy. W przedszkolu mieliśmy zeszyty w linie (takie wiecie z 3 liniami w wierszu z grubszą na mała literkę) i robilismy jakies wywijasy no i literki i cyferki np.:
Fajne czasy ![]()
Edytowane przez Asienka187 Czas edycji: 2009-12-30 o 09:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
oj rysowałam
![]() ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Oj pamiętam. Początkowo lubiłam je rysować, potem znienawidziłam. Ja rysowałam szlaczki sama i zawsze były jakieś takie koślawe. Za to moim koleżankom rysowały mamy lub starsze siostry i zawsze dostawały piątki
![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16140807]A myśmy nie pisali lekcja, tylko "W klasie
![]() Moja córka pierwszoklasistka też pisze "w klasie" ![]() ![]()
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16140683]Tak mi się w nocy przypomniało
![]() Młodsze klasy i obowiązkowe rysowanie szlaczków po każdej lekcji czy pracy domowej - w kwiatuszki, kółeczka, grzybki i co tam jeszcze - u nas szlaczki na ocenę były ![]() Rysowaliście takie coś?[/QUOTE] Pamiętam, pamiętam ![]() Cały zeszyt mieliśmy przeznaczony do rysowania szlaczków. A i w ćwiczeniówce z literkami, też byly miejsca do tego przeznaczone. Kolorowe kredki w dłoń i jazda ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16140807]A myśmy nie pisali lekcja, tylko "W klasie ![]() U mnie w klasach I-III tez pisaliśmy W klasie. Od IV klasy była Lekcja. szajajaba masz ode mnie medal za temat ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
U mnie w podstawówce już nie robiliśmy szlaczków... robiliśmy je w 5-latkach intensywnie + nauka czytania a pozniej w 6-latkach (zerówce jak kto woli) już mniej, ale bardziej skomplikowane.
W podstawówce to już normalne czytanie i pisanie zdań, wyrazów, dyktanda...
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Dlaczego pisałyście "W klasie"?
![]() A ja też szlaczki robiłam i byłam całkiem dobra z tego ![]() ![]() Pisało się też literki np A.... i potem trzeba było dokładnie odwzorować. Zawsze się mnie nauczycielka czepiała ze pierwsza literka idealnie a każda kolejna gorzej... Po prostu już mi się nie chciało ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
szlaczki...........to były czasy
![]() ![]() ![]() teraz juz się chyba takich szlaczków nie rysuje...moja mam uczy klasy 1-3 i po prostu nie ma czasu na takie bajery ![]() ![]()
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Pamiętaaam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Byłam później niezadowolona i skarżyłam się mamie: "Mamo a Milena pierwsza skończyła zeszyt ze "ślaczkami" a ja nieeee" I w płacz ![]() ---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ---------- a i też pisaliśmy " W klasie"
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Też rysowałam szlaczki
![]() ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A nie wiem, to takie śmieszne czasy w ogóle były ![]() ![]() Jeszcze mi się przypomniało - w 2 semestrze 3 klasy zaczynaliśmy ćwiczyć pisanie w zeszycie w 1 linię - przed 4 klasą. Nie każdy mógł, trzeba było ładnie pisać, by takiego zaszczytu dostąpić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
![]() Młodsze klasy i obowiązkowe rysowanie szlaczków po każdej lekcji czy pracy domowej - w kwiatuszki, kółeczka, grzybki i co tam jeszcze - u nas szlaczki na ocenę były ![]() Rysowaliście takie coś?[/QUOTE] Bylo, nienawidzilam tego, bo zawsze sie mnie czepiano, ze brzydko rysuje. No ok nie zostalam w zyciu architektem ani artysta malarzem czy innym grafikiem, ale jakos biedy nie klepie i robie w zyciu to co lubie i na czym wiele osob w spoleczenstwie sie nie zna. Wiec nie wiem po co to zmuszanie do czegos wbrew talentom.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Lady of Harley-Davidson
|
ale zes wymyslila
![]() jasne, ze pamietam ![]() piekne czasy to byly, wszystkie lekcje w jednej sali... a teraz na uczelni to przez pol miasta w pol godziny trza smignac ![]() ![]() ![]()
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Szajuś, wiesz, że wczoraj wieczorem myślałam o tych szlaczkach?
![]() U mnie też trzeba było rysować je po każdej lekcji (w podstawówce; w gimnazjum musieliśmy podkreślać tematy kolorowym długopisem). Wzór był dowolny, ale po pewnym czasie miałam tego rysowania serdecznie dosyć, więc każdy szlaczek wyglądał tak samo - wężyk i kropeczki w każdym "zagłębieniu". ![]() Natomiast, nieco później, furorę zrobiły długopisy, które w "zatyczce" miały pieczątkę z pieskiem, kotkiem i innymi, a także mazaki, które miały specjalną końcówkę - trzeba było w nią dmuchnąć i powstawała taka kropeczkowa chmurka. ![]() W piątej klasie podstawówki nauczycielka j. polskiego, która miała nas powyżej kokardek, kazała po każdej lekcji pisać olbrzymimi literami: "trzeba myśleć, to nie boli". ![]() I ten napis wyparł szlaczki. ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16143976] Jeszcze mi się przypomniało - w 2 semestrze 3 klasy zaczynaliśmy ćwiczyć pisanie w zeszycie w 1 linię - przed 4 klasą. Nie każdy mógł, trzeba było ładnie pisać, by takiego zaszczytu dostąpić ![]() U mnie też tak było. ![]() Przypomniało mi się jeszcze, że w pierwszej klasie, po pierwszym semestrze, dostawaliśmy wycięte z tektury żółte buźki, te osoby, które ładnie pisały i dobrze się uczyły dostawały uśmiechnięte buźki; te, które ładnie pisały, ale średnio się uczyły dostawały buźkę bez wyrazu (usta były prostą linią), a te którym nie chciało się uczyć, a w dodatku koślawo pisały - dostały smutną buźkę. Ja otrzymałam tę pierwszą. ![]() ![]()
żartowałam! Edytowane przez Westalka Czas edycji: 2009-12-30 o 11:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Pamiętam
![]() Ja rysowałam szlaczki w zerówce, w 1. klasie chyba już nie, bo pamiętam z tamtego okresu tylko naukę pisania literek.
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Pamiętam jak mama kazała mi odrabiać pracę domową czyli rysować szlaczki w ćwiczeniach. A że ja nerwowa jestem i mi jeden nie wychodził to przycisnęłam z całej siły ołówek do kartki i pomazałam całą kartkę
![]() Gdy ochłonęłam to zaczęłam to ścierać gumką, ale nie dało się dokładnie i było widać. Pamiętam jak mi było wstyd jak potem pani to sprawdzała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
nooo pmiętam
![]() ![]() ![]()
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16143976]Dzięki
![]() A nie wiem, to takie śmieszne czasy w ogóle były ![]() ![]() Jeszcze mi się przypomniało - w 2 semestrze 3 klasy zaczynaliśmy ćwiczyć pisanie w zeszycie w 1 linię - przed 4 klasą. Nie każdy mógł, trzeba było ładnie pisać, by takiego zaszczytu dostąpić ![]() I dostąpić jeszcze prawa do używania pióra zamiast ołówka w 1 klasie ! ![]()
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
![]() Młodsze klasy i obowiązkowe rysowanie szlaczków po każdej lekcji czy pracy domowej - w kwiatuszki, kółeczka, grzybki i co tam jeszcze - u nas szlaczki na ocenę były ![]() Rysowaliście takie coś?[/QUOTE] TAAAK!! W zerówce (bo ja do zerówki chodziłam przy szkole... ) mieliśąmy ZESZYTY do szlaczków i jak Pani się nie chciało nami zajmować to nazała zrobić np. 5 eróżnych szlaczków DO KOŃ-CA LI-NIJ-KI! Uwielbiałam to i ładnie mi wychodziły, więc robiłam też koledze, który siedział obok, bo... takie robił koślawe, że nie mogłam patyrzeć i mowiłam "daj, ja Ci zrobie ładniej" ![]()
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
ja szlaczki pamiętam zwłaszcza z zerówki, kiedy to po chorobie musiałam nadrobić, to, co robili podczas mojej nieobecności i męczyłam się nad tymi szlaczkami w zeszycie ćwiczeń po nocy. (obstawiam, że było to ok. 18, bo ciemno, ale chyba zima
![]() z kolei w podstawówce też pisaliśmy "W klasie" ![]() ![]()
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
W przedszkolu mieliśmy zeszyty ćwiczeń pełne szlaczków
![]() ![]() i fakt w klasach 1-3 pisaliśmy 'W klasie', 4-6 'Lekcja' koniecznie z odpowiednią numeracją ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Pamiętam! Hehe to było chyba w zerówce. Nawet specjalne zeszyty do tego były
![]() i pamiętam, że zawsze prosiłam mamę, żeby mi "na brudno" jakiś wzorek wymyśliła a ja potem odwzorowywałam w swoim kajeciku ![]() bo u nas za najciekawszy wzorek była odpowiednia ocena ![]() ![]() pamiętam jak taki kolega narysował cały wzorek na żółto i dostał od pani 4, cała klasa była zniesmaczona jego zachowaniem ![]() a teraz to dzieci tylko luki w tych zeszytach ćwiczeń wypełniają ![]()
![]() |
#29 |
Różowy Jednorożec
|
Ja też pamiętam, że żeby ktoś zamiast ołówkiem mógł pisać piórem musiał wypełnić cały szlaczkowy zeszyt na szóstkę.
![]() ![]() Ja ze szlaczków najbardziej lubiałam robić wisienki na gałązkach. ![]() A, i jeszcze zanim poznaliśmy literkę W nie pisaliśmy "W KLASIE" tylko "KLASA" ![]()
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Pieczątek u nas nie było, oceny stawiali i tyle. Najgorsze jest to, że trzeba było pięknie zeszyt proadzić, bo oceny były za zeszyt i za pismo
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:12.