![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
"zmówiny " problem...
.
Edytowane przez blackberry555 Czas edycji: 2014-01-02 o 20:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: "zmówiny " problem...
Myślę że nie masz co się tak przejmować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Ale w czym problem? Czemu ma być jej niezręcznie skoro będziecie Wy? Przecież to jej syn, a i Ciebie chyba dobrze zna... Męża nie ma, ale nikt jej tego wypominać nie będzie. Całkiem normalna sytuacja.
A jeśli naprawdę się martwicie to zawsze możecie zrobić zapoznanie na neutralnym gruncie. Jakaś mała restauracja... Cytat:
![]()
Jednego odesłano - i następnie stracono - za nieudaną próbę zabójstwa wyższego rangą studenta, drugi został zabity na arenie w czasie ćwiczeń, a trzeci umarł z przyczyn naturalnych - sztylet w sercu naturalnie powoduje śmierć. ![]() Edytowane przez Kyiia Czas edycji: 2013-01-18 o 23:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Popieram restaurację,neutralny grunt i każdy będzie czuł się swobodnie.A na takim spotkaniu to powinni być tylko rodzice i narzeczeni,rodzeństwo raczej się wylkucza z takiego spotkania
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
U nas była taka sama sytuacja, ale mimo to mama narzeczonego po prostu przyjechała do moich rodziców (i to z noclegiem, bo mieszkają daleko od siebie). Oprócz tego byli pozostali domownicy moich rodziców, ale nie siedzieli cały czas z nami
Było bardzo sympatycznie. Ja nie widzę problemu z takim spotkaniem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Też bym proponowała jakiś "neutralny" grunt. Sama też nie lubię takich oficjalnych obiadków itp w domu u kogoś. My np. zrobiliśmy grilla na wsi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
U mnie była podobna sytuacja. Ale odbyło się to tak, że rodzice tżta zaprosili nas na obiad po oglądaniu sal- ślub w ich okolicy. Byłam ja i tż, moja mama i moja siostra z koleżanką. przez co mama nie czuła się jakby była sama i luźniej się rozmawiało
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
A moze zorganizowac przyjecie na neutralnym gruncie? wiem, ze to juz kwestia bardziej finansow ale moze moznaby zaprosic ich wszystkich do jakiejs cichej i spokojnej knajpki?
Edit: pfff, odpowiedzialam bez czytania poprzednich postow zbytnio ![]()
Razem 14.08.2004 Zaręczeni 14.01.2011 Małżeństwo 06.09.2014 Edytowane przez aluniaaaaa Czas edycji: 2013-01-19 o 20:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
neutralny grunt jest dobrym pomysłem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
nie rozumiem problemu... to dorośli ludzie, chyba bywający czasem w towarzystwie a nie jacyś pustelnicy/dzikusy
![]() ![]() w dodatku ich dzieci zamierzają się pobrać więc jest temat do dyskusji i mniejsze ryzyko, że nastąpi krepująca cisza ![]() u mnie była podobna sytuacja w dodatku rodzice poznali się z mama TŻa na wigilii.... wieczór minął rewelacyjnie i świetnie się dogadywali choć pierwsze spotkanie miało miejsce jeszcze przed naszymi zaręczynami więc tematu ślubu nie było... nie zamartwiaj się na zapas - powodzenia ![]()
Edytowane przez Anaelle Czas edycji: 2013-01-19 o 23:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Ja też mam problem ze zmówinami... Utarło się, że powinny mieć miejsce w domu Młodej, ale z powodów rodzinnych jest to niemożliwe. Ja, moja Mama, babcia i brat jesteśmy w BARDZO złych stosunkach z dziadkiem (mieszka w domu obok), ten cholerny socjopata nie pozwala nikomu nas odwiedzać: zaraz robi awanturę albo np. wyłącza światło (!!!). To mega wstydliwy problem, coś tam wspominałam o nim rodzicom mojego Narzeczonego, ale nie wiem, czy załapali, że wolałabym żeby oni zaprosili moją Mamę :P
A Wy naprawdę nie miałyście oporów przed zmówinami w restauracji? To taka prywatna rozmowa - nie każdy chętnie rozprawia publicznie o budżecie weselnym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() wiadomo, jesli wybierzecie lokal gdzie stolik stoi obok stolika albo trzeba przekrzykiwać muzykę to takie spotkanie nie bedzie udane... poszukajcie spokojnej restauracji, poszukajcie w niej jakiegoś stolika w kąciku / w boksie / czasem są takie mini-salki wydzielone... zarezerwujcie konkretny stolik na konkretną godzine i... wg mnie może być nawet mniej krępująco i stresująco niż w domu (takim bez przeszkadzającego dziadka) gdyż np strona zapraszająca nie będzie się głowić co ugotować, czy smakuje.... powodzenia ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wątek dla PM 2014: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post38784547 zparaszam ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
problem tworzony na siłę.
może umówcie się w knajpie gdzie będzie wesele albo którą bierzecie pod uwagę, jeśli jeszcze nie wybraliście. będzie można obgadać jedzenie, obsługę etc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Cześć, a macie jakiś pomysł co można podać na stół na takich zmówinach? Myślałam o plackach, sałatce, jakaś wędlinka ? Czy ktoś ma jakis pomysł ?
![]()
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
neutralny grunt to bardzo dobry pomysł
![]() sama to rozważam tylko u mnie oprócz tego że mama tż jest sama , jest jeszcze dodatkowy orzech do zgryzienia moi rodzice są rozwiedzeni i boje się że atmosfera może być bardzooo stresująca ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Ja postanowilam poznac mame mojego TZ z moja przy wyjezdzie na przymierzanie sukni
![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
rodzice to rodzice ;p ale tez się obrazila.. ale cóz płakać nie bede ;d |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez blackberry555 Czas edycji: 2014-01-02 o 20:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do podziękowań oczywiście zrobicie tak jak wy chcecie. Nie tak jak ona sobie życzy. Byłam na takim weselu gdzie były podziękowania dla rodziców i ze strony pana młodego była tylko mama - więc jak był taniec rodziców po podziękowaniach to pan młody tańczył z mamą drudzy rodzice sami i nie było z tym żadnych problemów nie było żadnych dziwnych komentarzy. Ewentualnie możecie zrobić tak że jakoś wpleciecie podziękowania przy czymś innym lub zrezygnujecie z tego tańca i też będzie dobrze taka troszkę zmieniona forma i też powinno być dobrze. Na pewno nie powinnaś rezygnować z tego jeśli ci na tym zależy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
...
18-05-2013 ![]() Edytowane przez eszanka Czas edycji: 2013-03-18 o 22:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Oj te teściówki ... zawsze jakieś problemy. Ja swojej przyszłej tesciowej nie cierpie
![]() ![]() ![]()
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Moi rodzice i mama TŻ się znają, już mieli sie przyjemnośc poznać, chyba raz czy dwa się widzieli i mojemu tacie starczy - jak to mówi
![]() Również mam problem z podziękowaniami: moi rodzice niesamowicie nam pomagają nie tylko przy ślubie ale i na codzień, narzeczonego traktuja jak syna (nawet nieraz lepiej niż mnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
„Kochać to nie znaczy patrzeć na siebie nawzajem, lecz patrzeć razem w tym samym kierunku.” [A. De Saint – Exupery] 23.12.2012r - zaręczyny ![]() 31.08.2013r - ślub ![]() Edytowane przez 8malina8 Czas edycji: 2013-03-26 o 14:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Trochę odświeżę wątek...
Zaręczyliśmy się ok. pół roku temu, ślub za rok. Data jest ustalona, pierwsze sprawy załatwione. Napomykałam rodzicom o zmówinach, ponieważ wygodnie byłoby je zrobić teraz, kiedy jestem jeszcze w domu (studia 270 km od domu, a Rodzice TŻ też blisko nie mieszkają). Nie byli tym zainteresowani zbytnio. Dopiero jak TŻ pojechał do siebie, to wyznaczyła wstępną datę spotkania (denerwuje mnie strasznie, że wszelkie sprawy chcą obgadywać jak jestem sama ![]() Mama TŻ: za wcześnie, ale niech będzie. Moja Mama: Ty wszystko przygotujesz, bo to Ty zapraszałaś (ale kiedy powiedziałam jej co np zrobiłabym na obiad, to się nie zgadza... bo musi być bigos i kurczak (tylko, że bigos w jej wykonaniu nie jest biosem niestety... na jakiś barszcz czy rosół nie mogę jej namówić, z Mamą nie ma dyskusji)). Mój Tata: nie mam o czym z nimi rozmawiać. Głównie rozchodzi się mu o to, że moi Rodzice nie będą wspomagać nas finansowo, a Rodzice TŻ tak. Do tego dochodzi sytuacja ogólna w domu, między mną a ukochanym... Najchętniej bym ryczała i rzuciła to wszystko. Nie mam pojęcia co robić, ręce mi opadają ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:22.