|
|||||||
| Notka |
|
| Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Jak zrobić własną tunikę - poradnik po ang
(proszę uprzejmie moderatorów o nie przesuwanie wątku)
Otóż na pewnej stronie po angielsku znalazłam superporadnik jak zrobić własną tunikę, już nie mogę się doczekać aż zacznę szyć ![]() http://people.freenet.de/ikkerinaspa...nikShirt01.htm Co wy na to? A tak na marginesie, jeśli się znajdzie osoba która mogłaby to przetłumaczyć to bardzo proszę
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak zrobić własną tunikę - poradnik po ang
Bardzo fajny pomysł
. Ciekawa jestem jak to wyjdzie. Może sama coś pokombinuję. Później można zamieścić zdjęcia swoich wyrobów .
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczęta, ja mam przetłumaczone
![]() Nie potrzebujesz "wspaniałej" sprawności krawieckiej, do takiej tuniki z lat 80'. Tak naprawdę, to cos wspaniałego miec cos praktycznego. tak więc potrzebujesz, długiej koszulki, dobrze pasujacej do twoich "łupów". Kupiłam tą męska koszulkę w H&M za 5€, ale równie dobrze, mozesz uzyć damskiej koszulki z brzydkim, okrągłym wycieciem (chodzi o kołmierz). Krok pierwszy: Odwróć, koszulke na lewą stronę, weż nie rozciagliwa koszulke, która układa się na tobie najlepiej i narysuj linie (patrz rys.1) krok drugi: Zmierz swoje ramiona (mam na mysli szerokośc). Moje wynosza około 36 dlatego upewniłam się robiąc duzy dekolt... Krok trzeci: Przyczep szpilke do bluzki jak na rysunku... Porada: uzyj bezpiecznych szpilek. Próbujesz zrobic bluzke, dlatego lepiej byc ostroznym! poniewaz bluzka jest obcisła, dziurka która zrobisz bezpieznymi szpilkami, może sie rozdrzeć> (Uwierz mi, wiem, co mówię). jesli naniosłaś linie to nie bedziesz miec większych porblemów. Kiedy szpilki sa umeijscowione, spróbuj zmierzyc bluzkę. Jesli jest za waska/luźna, spróbuj przemiescic szpilki. Krok czwarty: Rekawy, sa prawdopodobnie, najochydniejsza częścią. Jest tam wiele problemów i pomyłek (mozesz spytać sie kogos o poradę) ale spróbuj, sie pospinac, to proste. Spróbuj spiąc, je równo, jesli się nie uda, spróbuj jeszcze raz. krok piaty: Jesli pasuje, to do Ciebie perfekcyjnie, zszyj to wzdłuz lini i wyjmij szpilki. Przymierz jeszcze raz bluzke. Jesli pasuje doskonale, obetnij, pozostałe fabryczne, kawałki materiału, zostawiajac około 1,5cm. jesli miejscami, jest to zbyt duzy kawałek, zszyj do jeszcze raz. I teraz zrób sobie sweter wspaniale pasujący do bluzki. Uwielbiam to, ale jest troche nie praktycze, na obecna pogodę. *Cierpliwie czekam na wiosnę* |
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
dziekuje za przetłumaczenie synesthesia
![]() A wiecie co? Chodzę po wszystkich krawcach w mieście i nikt mi tego nie chce zrobić
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Może jutro się pobawię, bo do tej pory coś czasu nie miałam. Niedługo uczelnia, więć już w ogóle żegnaj Gienia
. Jak zrobię, to pochwalę się Nie wiem, czy znajdę jakiś T-shirt.
|
|
#7 |
|
bzzzzzzz bzyczy prądzik w jej obwodach
|
ja tez sprobuje, wygląda ciekawie
|
|
|
|
|
#8 |
|
Rozeznanie
|
Myślałam kiedys jak zrobić sobie taka tunikę, a tu proszę! teraz na pewno spróbuję, trzeba przejrzeć szafe brata w poszukiwaniu jakiegoś wielgachnego T-shiru
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
nikt jescze nie zrobil ? pokazcie swoje dziela
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
taka tunika to świetna sprawa, ale strasznie ciężko jest coś takiego kupić sama trafiłam tylko raz na ładną tunikę i ciągle ją uwielbiam
pomysł genialny tezż spróbuje zrobić tylko trzeba teraz poszukać fajnego t-shirta powodzenia w szyciu |
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
No ja też musze posuzkac t-shirta...pozatym i tak na dniach zrobie sobie tunike, lecz z obcietej sukienki
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Matko jaka swietna tunika!!!! nie ma co wybieram sie na poszukiwanie odpowiedniego t-shirt.
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Świetny pomysł! Górę, tj. dekolt chyba można zostwić nieobrobiony?
Macie więcej?
|
|
|
|
|
#16 |
|
Rozeznanie
|
lipgloss junkie, rzecz prosta, zaden profesjonalista nie zabierze sie do czegos takiego nie majac maszyny z overlockiem, czyli elastycznym sciegiem.
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze... to chybaa nie wypali
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
A to musi być koniecznie z tym overlockiem? xD
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
Pomimo prosby przenosze watek na forum Zrob to sama
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
Zrobiłam tunike, lecz ze sukienki. Mama mówiła ze by trzeba było uzyc overlocka - ale sporadziła sobie, uzywajac przy szciu GAZETY xD
A oto tuniczka vel loong bluzka: |
|
|
|
|
#21 |
|
Rozeznanie
|
A czym jest tajemniczy overlock?
|
|
|
|
|
#22 |
|
Raczkowanie
|
droga beatakob
overlock wcale nie jest tajemniczy to taki ścieg, który jest na każdej bluzce (i nie tylko) jeśli chcesz zobaczyć jak wygląda to spójrz na którąś ze swoich bluzek z prawej i lewej strony jest zeszyta właśnie overlockiem to elastyczny ścieg do którego niezbędna jest specjalna maszyna (bo zwykłą najzwyczajniej w świecie się tego nie zrobi)moja skromna rada: większość maszyn do szycia ma funkcję szycia zygzakiem czesto używam tego właśnie sposobu do obszycia ciuszków a jeśli nie macie maszyny zawsze możecie to zrobić w ręku szyjąc na tzw. "okrętkę" tylko pamiętajcie żeby za mocno nie ściągać nitki powodzenia ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
#23 |
|
Przyczajenie
|
witam
jestem tu nowa,i jak do tej pory obserwowałam co się tu dzieje... nigdy nic nie szyłam, wyręczała mnie mama:P:P ale postanowiłam cos zrobic sama! więc zaczęrpnęłam otóz z tego wątku pomysł na tunikę! nie miałam problemów z jej wykonaniem,jedynie maszyna mi szwankowała:P Jedyną trudnościa były rękawki,ale dałam rade jak będe miała zdjęcia to oczywiście sie pochwalę;P1 foto jest juz gotowa tuniką...fajnie wyglada na osobie,zapewniam moje kumpele byly zdziwione ze ze zwyklego podkoszulka mozna zrobic takie cudo,extra sie uklada a to 2 foto to bluzka przed obróbka...:P pozniej zamieszcze foto jak wyglada na mnie
Edytowane przez brodken Czas edycji: 2006-11-20 o 00:21 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:17.

pomysł genialny tezż spróbuje zrobić tylko trzeba teraz poszukać fajnego t-shirta powodzenia w szyciu 

rada: większość maszyn do szycia ma funkcję szycia zygzakiem czesto używam tego właśnie sposobu do obszycia ciuszków a jeśli nie macie maszyny zawsze możecie to zrobić w ręku szyjąc na tzw. "okrętkę" tylko pamiętajcie żeby za mocno nie ściągać nitki powodzenia