|
|||||||
| Notka |
|
| Makijaż - pytania do wizażystki Miejsce, w którym rozmawiamy o wizażu, stylizacji, kosmetykach kolorowych oraz trendach w makijażu. Masz pytanie? Zadaj je wizażystce. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Dosyć wstydliwie... Jak zrobić pierwszy makijaż?
Może nieco opowiem, o co mi się rozchodzi.
Chciałabym zrobić sobie niedługo pierwszy makijaż. Bardzo niewielką mam wiedzę o kosmetykach, a co do niektórych to nawet nie wiem, do czego służą ani jak ich się używa. Nie chcę pytać mamy, gdyż moje relacje z nią są mitem, wyśmiałaby mnie, tak samo jak koleżanki. Dlatego zawędrowałam tutaj. Moje pytania brzmią tak: Jak zrobić sobie prosty makijaż, jakie dobrać kosmetyki? Jak dobiera się kosmetyki do koloru cery? Chciałabym zrobić lekki makijaż, byleby podkreślić oczy, może umalować je na "azjatycko", i ukryć niedoskonałości cery, może pieprzyki (da się je zamaskować makijażem?). Czekam na odpowiedzi, dziękuję za nie z góry! Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#2 |
|
damn good coffee
|
Dot.: Dosyć wstydliwie... Jak zrobić pierwszy makijaż?
Może pójdź do jakiejś drogerii, np natura, i poproś konsultantkę o pomoc. Tak w 4 oczy będzie chyba najłatwiej, może pomoże Ci też tych kosmetyków dobrze używać
|
|
|
|
|
#3 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Podkład najlepiej jest dobrać w świetle dziennym nakładając na linię żuchwy, jeśli dobrze się wtopi i nie będzie odcinał to znaczy, że to jest Twój kolor Jeśli chcesz dla utrwalenia makijażu albo zmatowienia możesz dokupić jakiś transparentny puder.Na wszelkie niedoskonałości przyda się korektor, najlepiej w sztyfcie/kremie. Pod oczy lepiej coś płynnego, jeśli odczuwasz potrzebę posiadania tego typu kosmetyku ![]() Co makijażu oczu to na pewno podstawą będzie tusz do rzęs i myślę, że na początek wystarczy jakiś rozświetlający cień nakładany na całą powiekę, ewentualnie jeszcze nieco ciemniejszy położony w załamanie. Chyba, że ciągnie Cię do kresek to wtedy polecam eyelinery w żelu, chociaż nie wiem, czy na początek to przygody makijażowej to dobry wybór. ---------- Dopisano o 16:46 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ---------- Cytat:
Czasami wciskają, aby wciskać, a potem wychodzą kwiatki typu pomarańczowy, 4 tony za ciemny podkład..
|
||
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Podstawą jest rodzaj cery i do niej dobiera się kosmetyki. Takze mozesz opisać swoją cerę tutaj jaka jest na codzien, a podpowiemy coś, albo poszukaj info. w internecie
. Oprócz tego okresl swój kształt twarzy., oczu (małe/duze). Nie radziłabym nakładać fluidu, duzych ilosci pudru- w twoim wieku (jestes zapewne młoda ), po pierwsze źle to wygląda, a po drugie podkłady mogą spowodować tradzik juz nie wchodząc w składy, tak pokrótce. Puder bardzo polecany przez wizażanki to puder bambusowy (albo jego delikatniejsze wersje, bo ta moze przesuszać). Jest on dostepny na biochemii urody i jest transparentny (tj bezbarwny- moze lekko bielic (trzeba wycwiczyc nakładanie, ale nie ma tapety)). Na dzien zazwyczaj maluje się delikatnie, dlatego polecam taki makijaż. Najprostszy na początek? -puder (zmatowiona twarz, jesli tego potrzebujesz) -korektor (nie moze byc za ciemny! Dobrze zakryje ewentualne wypryski, since pod oczami, pieprzyki. Nakładasz minimalną ilość i lekko wklepujesz.) -tusz do rzęs. Polecam silikonowe szczoteczki- dają naturalniejszy efekt niz klasyczne szczotki, ale nie robią (zazwyczaj) grudek, efektu sztucznych rzes pomalowanych starym tuszem... jak to czasem młode dziewczyny straszą. - eyeliner w płynie. Osobiscie uwazam, że to mit, zeby kredka dało się łatwiej umalować oczy. Tu trzeba pocwiczyc. Obejrz sobie kwc i dobierz eyeliner który polecaja wizazanki. (zreszta polecam to przed zakupem wszystkich produktow kosmetycznych )-możesz jeszcze dodać róż do policzków, z tym, że trzeba równiez nałozyc go umiejetnie tj minimalna ilosc, zeby nie straszyć ![]() Wszelkie makijaze poszukaj w internecie typu "krok po kroku", na yt itd. Tam jest duzo info. ![]() - Edytowane przez Agnieszka987 Czas edycji: 2013-06-21 o 17:20 |
|
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
Odp: Dosyć wstydliwie... Jak zrobić pierwszy makijaż?
Na początku jeszcze raz dzięki za wszystkie rady, wiele mi pomagacie!!
Mam typ cery mieszanej (w strefie T jest tłusta, poza nią... chyba normalna). Wydaje mi się, że mam duże oczy, a kształt twarzy - owalny. Aha, i mam skończone piętnaście lat )Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#6 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odp: Dosyć wstydliwie... Jak zrobić pierwszy makijaż?
też popieram wstępne zaobserwowanie swojej cery - przede wszystkim ustalenie, czy są na twarzy jakieś niedoskonałości, które chciałabyś ukryć (krosty, zaczerwienienia, zasinienia pod oczami) - jeśli tak, warto zacząć od kupienia korektora i pudru, którym go utrwalisz. Jeśli tych niedoskonałości nie ma lub jest ich niedużo nie ma sensu kupować podkładu - co najwyżej lekki krem tonujący lub krem BB, które w sumie są tym samym. Akurat żeby zakryć pieprzyki musiałabyś użyć bardzo mocno kryjącego korektora, mało jej takich łatwo dostępnych, więc raczej bym sobie odpuściła
![]() kolor kosmetyków kolorowych do twarzy (pudry, podkłady, kremy tonujące, korektory) najlepiej sprawdzać na linii żuchwy lub na szyi ![]() Jeśli poza pomalowaniem rzęs chciałabyś podkreślić kształt oka, polecałabym kredkę. Na początek zaopatrzyłabym się w brązową lub ciemnoszarą. I najlepiej poszukała filmików instruktażowych na YT, na przykład: http://www.youtube.com/watch?v=36LvVcwvjbo, choć moze są lepsze (np. z uwzględnieniem roztarcia kredki, które da naturalniejszy efekt)
|
![]() |
Nowe wątki na forum Makijaż - pytania do wizażystki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:19.

Jeśli chcesz dla utrwalenia makijażu albo zmatowienia możesz dokupić jakiś transparentny puder.
Czasami wciskają, aby wciskać, a potem wychodzą kwiatki typu pomarańczowy, 4 tony za ciemny podkład..