![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Oszukiwanie w restauracji
Zostałam poproszona o byciem świadkiem na ślubie, poprosiła o to moja koleżanka ze studiów. Przy wręczaniu zaproszenia powiedziała, że robi nieduże wesele (jakieś 70 osób), ale w żadnym miejscu nie mówi, że to, co zamawia jest na ślub, bo podobno usługodawcy na dźwięk słowa "ślub" podwyższają ceny o połowę. Wesele ma się odbyć w jakiejś restauracji, gdzie organizują też chrzciny, komunie itd. No i opowiadała mi, że pierwszy raz wynajmować salę poszedł jej narzeczony, i za takie wesele ( do późnego wieczora, nie całonocne) powiedzieli mu 140 zł od osoby. Następnym razem poszła ona sama, i nie używała słów "weselne przyjęcie", powiedziała, że urodzinowe, i właściciel jej powiedział 85 zł od osoby. Menu podobno podobne
![]() Przyznam, że mam mieszane uczucia - z jednej strony ją rozumiem, bo oszczędza 55 zł od osoby, ale z drugiej... Restauracja będzie przygotowana na zwykłe urodziny, a tu bum i wchodzi młody z młodą w sukni ślubnej. Czy to jest oszustwo? Skąd taka rozbieżność w cenie? Tak samo robi z kwiatami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Oszukiwanie w restauracji
A różnica w cenie na pewno nie wynika z jakiegoś specjalnego przystrojenia sali, stolików, specjałów typu wiejski lub słodki kącik, czy też samego tortu weselnego?
Szczerze mówiąc ja się koleżance nie dziwię, wydawanie kupy kasy na wesele to zdaniem wielu osób głupota. Z tym że faktycznie nie wiadomo jak się w restauracji zachowają, nie wiadomo też na co dokładnie się dogadali.
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Ja się też nie dziwię. Takie same różnice są też w przypadku bukietu i fruzury.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
.
|
ale dlaczego miałoby być nieuczciwie ze strony koleżanki? bardzo często usługodawcy podwyższają ceny jak słyszą hasło ślub. nawet jeśli chodzi o makijaż czy fryzurę, a przecież nie wymyślą nagle nic nowego/eleganckiego etc.
prawdopodobnie ta sama oferta jest dla imprez urodzinowych czy weselnych, także tego... a jakieś dodatki (torty czy wiejskie stoły) młodzi mogą załatwiać u innych usługodawców.
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem z czego to wynika, ale hasła: ślub, wesele, chrzciny, komunia podnoszą cenę. Takie samo czesanie na wesele czy rodzinny obiad, a różnica w cenie 2krotna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Nie dziwię się koleżance, sama jak zamawiałam salę na obiad poślubny to słowo "ślub" nie padło od razu (chociaż też specjalnie tego nie ukrywałam, chodziliśmy często do tej restauracji i zrobilibyśmy tam obiad bez względu na cenę, bo nigdzie nie dostalibyśmy podobnego menu). Moim zdaniem okazja nie jest istotna dla restauratora, no chyba, że trafiamy na cwaniaka, który z góry sobie zakłada, że jak ślub to weźmie więcej, bo tak
![]() Kiedy zamawiałam bukiet (na ostatnią chwilę, bo w sumie myślałam, żeby wcale go nie mieć) to kwiaciarka też była przekonana, że kwiaty dla kogoś/ na wesele jako gość, więc nie wiem czy przypadkiem nie pozbawiłam jej dodatkowych $ za słowo "ślub" - po prostu z mojej perspektywy nie było to istotne, bo kwiaty były maleńkie, skromne, a gdyby babeczka podała cenę z sufitu po prostu bym nie kupiła, nie był mi ten bukiet jakoś specjalnie potrzebny ![]() ![]() Uważam, że jeśli nie wymaga się cudów w postaci jakiegoś szczególnego udekorowania sali to po prostu nie fair są restauratorzy, którzy zawyżają cenę tylko z powodu okazji, z jakiej wydają jedzenie gościom ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Uslugodawcy zawyzaja cene, bo wiedza, ze jak ludzie wyprawiaja slub, to z reguly sa sklonni zaplacic wiecej, stad drogie fryzury, makijaze i wiazanki slubne. Z restauracja pierwsze slysze. Jesli nie chca specjalnych przystrojen, albo zrobia sami, tort kupia sami gdzie indziej, to w sumie sie kolezance nie dziwie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Crazy turtle lady
|
Miałam podobna sytuację z bukietem na ślub.
Chciałam miec bukiet z gipsówką i mini odmianą astrów - pani mi policzyła 120 zł (oczywiście powiedziałam na jaką okazję itp.) Wysłałam mamę kilka dni później do tej samej kwiaciarni i do innej babki - 60 zł. Mama nie wspominała o slubie tylko ot takim bukieciku na urodziny ![]() słowo "slub" to juz przebitka o minimum kilka procent na cenie. Tak samo jak "eko" i "bio" ![]()
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
jak dla mnie to nie jest oszukiwanie
![]() btw- pamiętam jak po ślubie mojej siostry mieliśmy zarezerwowane miejsca w restauracji, poszliśmy, zjedliśmy, całość zamknęła się w ok 600 zł ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I usługodawcy nie podwyższają cen bez przyczyny. Ślub to jednak wyjątkowa uroczystość, kwiaty cięte na stoły są drogie, dekoracja zgoła inna niż na zwykły obiad, a i ilość jedzenia też inna. Według mnie postawa koleżanki to zwyczajne januszowanie. Nie stać cię, to znajdź inne rozwiązanie, można zmniejszyć liczbę gości, zamówić tańsze dania, inne alkohole itp. To jest zwyczajne dymanie restauratora i na miejscu właścicieli byłabym w szoku i prosiła o wyjaśnienia. Bo wyobraź sobie, że jesteś tym restauratorem, masz zlecenie na zwykłe przyjęcie obiadowe/kolacyjne. Tak też komponujesz menu i dobierasz ilość jedzenia. Na weselach ludzie piją zazwyczaj więcej alkoholu, więc siłą rzeczy też więcej jedzą. No ale Ty o tym nie wiesz, myślisz, że to zwykłe przyjęcie. Serwujesz zamówione potrawy, w ustalonej wcześniej ilości. I nagle okazuje się, że jest licho, goście lekko głodni, a i wybór nie za wielki. I koniec końców ci goście później puszczą w świat informację, że byli na weselu w takim miejscu, ale nie polecają, bo trochę bieda. No ogólnie, żenada ze strony koleżanki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Powiem jak to wygląda od strony makijażu. Wizażystki czasami słyszą pytania czemu makijaż ślubny jest droższy od wieczorowego i wymyślają: a że trwałe kosmetyki, a że to połączenie makijażu fotograficznego z wieczorowym, a że niezwykle dopracowany, więc dłużej trwa i blablabla. Prawda jest taka, że jak ktoś nie chce stracić renomy, przykłada się do każdego jednego zlecenia, używa zawsze dobrych kosmetyków, utrwala, gościom weselnym w wieczorowych makijażach też się robi zdjęcia, więc się to uwzględnia, a sam ślubny na życzenie klientki może być delikatny jak dzienny. Ślub to takie słowo-wytrych służące do zarabiania większych pieniędzy za podobną usługę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
na miejscu tej koleżanki zorientowałabym się jak wygląda menu i czy jest jakiś specjalny wystrój na wesele, i jeśli nie było by różnicy albo byłaby taka która mi nie przeszkadza to chyba bym się zdecydowała na tą tańszą opcję, a co niech najwyżej mają niespodziankę
![]() od wielu już osób słyszałam że makijaż/fryzura/paznokcie/bukiet w tym samym miejscu mimo że niczym się nie różnią to jak pada hasło że to ma być ślubne to cena od razu wyższa. jeszcze jak ktoś robi próbny makijaż czy fryzurę to nie dziwię się że cena jest wyższa bo jednak dwa razy robione ale w pozostałych przypadkach to chyba lepiej zataić że to na własny ślub. poza tym sama suknia ślubna, cena dużo dużo wyższa niż inne kiecki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Również potwierdzam, słowo "ślub" magicznie podnosi cenę, osobiście sprawdzone, za swój ślubny bukiet zapłaciłam 3 razy więcej, niż za taki sam bukiet, kupowany później, jak szłam na wesele jako gość. To samo jak umawiałam się na makijaż ślubny i fryzurę, ta sama fryzura i makijaż kosztowały o połowę mniej, gdy nie były ślubne. Niestety dowiedziałam się tego po fakcie, jak już umówiłam się podając, na jaką okazję potrzebuję. Wtedy zapytałam kosmetyczkę skąd ta różnica w cenie, pani najpierw zrobiła się pąsowa, a potem powiedziała, jąkając się, że makijaż ślubny jest dodatkowo utrwalany, żeby długo wytrzymał. Miałam ochotę ja zapytać, czy jako gość, a nie PM nie mam prawa do trwałego makijażu?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Edytowane przez c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 Czas edycji: 2016-04-08 o 13:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeżeli restauracja nie chce mieć opinii że bieda, to niech nie ma w ofercie przyjęć tańszych niż X PLN i z głowy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;58625086]No ale rozumiem, że koleżanka Tinker wie o tym i jest zdecydowana na mniej "weselną" dekorację stołów i mniejszą ilość jedzenia
![]() Koleżanka o tym wie i wie też, że zależy jej na tym, żeby zapłacić jak najmniej. Goście tego nie wiedzą. Moim zdaniem może ucierpieć renoma restauracji i o ile jest to po prostu zwykła knajpa, to może właściciele to przełkną, ale jeśli komuś zależy na dobrej opinii i ma trochę większe aspiracje jako restaurator, to ma wszelkie powody do wkurzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ---------- Moim zdaniem januszowaniem jest +X% do ceny na hasła ślub, wesele, panna młoda. Jeżeli ktoś chce tego uniknąć to moim zdaniem są dwie metody: 1. Szukanie usługodawców z jawnym cennikiem - będzie widać sztuczne zawyżenie ceny i będzie można zapytać z czego wynika 2. Szukanie usługodawców którzy sporządzą wycenę w oparciu o menu, wytyczne do makijażu itd. a nie nic nieznaczącego "ślub/wesele" |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dziwi mnie Wasze podejście, w innym wątku januszowanie i wszelkie próby oszustwa są piętnowane, ale w tym wypadku spoko. Już nie mówiąc o tym, że na pewno takie kwestie można z restauratorem dogadać, zapytać z czego wynika różnica w cenie, czy można ewentualnie ją obniżyć rezygnując z pewnych rzeczy. Ale nie, lepiej nakłamać. Fantastyczne podejście, w ogóle nie cebula. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A co jeżeli ktoś negocjując tak jak Ty piszesz powie że gdzieś ma jakieś badyle i ich nie chce? I że chce wyrzucić coś z menu bo to 3-godzinne przyjęcie a nie całonocne wesele? Restauracja może się zgodzi a goście dalej mogą być niezadowoleni. Dlatego napisałam że może restauracje niech nie robią imprez tańszych niż za X pln, to nie będzie biedy i rozczarowania. Kłamania w sprawie okazji w restauracji też nie popieram, najlepszą opcją jest po prostu według mnie ustalenie oczekiwań i otrzymanie adekwatnej do tego ceny. ---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ---------- Zresztą jeżeli to nie miałoby być wesele a nietaneczne przyjęcie siedzące to wątpię że aż tyle ludzie więcej zjedzą niż na imprezie która nie byłaby po ślubie. Chyba że ktoś ma rodzinę która przez dwa dni pości żeby później nażreć się hurtem tyle ile się waży to wtedy gorzej - ale tacy ludzie byliby niezadowoleni prawie wszędzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | ||
.
|
Cytat:
Cytat:
i nie każdemu zależy na "wyjątkowym" przyozdobieniu stolików czy sali. niektórzy skupiają się na jedzeniu i piciu, proste.
![]() |
![]() |
#25 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
U mnie na "przyjęciu weselnym" była rozsądna kwota za jedzenie, ale facet od razu miał powiedziane przez moją szefową (która go znała), że ma nie szaleć z ceną. A i tak żarcia było tyle, że jeszcze braliśmy do domu. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2016-04-08 o 13:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
A zreszta,co cie to interesuje,czemu sie tym przejmujesz? Nie ty placisz,nie ty bedziesz miec ew.nieprzyjemnosci...
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Czym się różni normalna rodzinna impreza typu rocznica/urodziny, od przyjęcia ślubnego, bez tańców, które nie będzie trwało całą noc? Dla mnie niczym. Nie wszyscy sobie życzą dekoracji czy kwiatów, torty spokojnie można zamówić gdzie indziej (a przynajmniej nigdy się nie spotkałam z tym, żeby jakaś restauracja robiła z tego problem). Moim zdaniem to nie jest januszowanie, tylko zdrowy rozsądek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:19.