Laski i faceci jaka metoda antykoncepcji jest dla Was najwygodniejsza i najlepsza? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-08, 15:09   #1
mandarynkka86
Rozeznanie

Laski i faceci jaka metoda antykoncepcji jest dla Was najwygodniejsza i najlepsza?

Jak wyzej. Chcę zrobić taki maly nazwijmy to "test" jakie preferujecie metody antykoncepcyjne, dlaczego taka a nie inna, co przemawia na jej korzysc, a co na niekorzysc. Co na to Wasz partner/partnerka? Istotne jest dla mnie-dlaczego wybralyscie /wybraliscie wlasnie tę metodę , a nie inną Jestem bardzo ciekawa odpowiedzi z gory dziekuje
Stary 2011-01-08, 15:42   #2
monius9
Zakorzenienie

Dot.: Laski i faceci jaka metoda antykoncepcji jest dla Was najwygodniejsza i najleps

Cytat:
Napisane przez mandarynkka86 Pokaż wiadomość
Jak wyzej. Chcę zrobić taki maly nazwijmy to "test" jakie preferujecie metody antykoncepcyjne, dlaczego taka a nie inna, co przemawia na jej korzysc, a co na niekorzysc. Co na to Wasz partner/partnerka? Istotne jest dla mnie-dlaczego wybralyscie /wybraliscie wlasnie tę metodę , a nie inną Jestem bardzo ciekawa odpowiedzi z gory dziekuje
nodobra, ja stosuje NuvaRing
zalety:
- wygoda [zakłada i wyjmuje się raz na miesiąc]
- skuteczność
- nie obciąża wątroby tak jak piguły
wady:
- mimo wszystko to hormony, ostatnio zaczynam znowu mieć efekty uboczne jak mialam wczesniej przy pigulach
- cena

co na to mój partner? jest zadowolony, bo tak jak mi zależy mu na skuteczności

ostatnio zaczynam się zastanawiać nad spiralą, bo przez najbliższe kilka lat i tak nie planuję dzieci i o niej nie trzeba już w ogóle pamiętać. tylko muszę ogarnąć jaki mój gin ma stosunek do zakładania spiral kobietom, które nie rodziły i jak jest na nie to znaleźć jakiegoś innego dobrego :P
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 15:51   #3
mandarynkka86
Rozeznanie

Dot.: Laski i faceci jaka metoda antykoncepcji jest dla Was najwygodniejsza i najleps

Monius a powiedz, czy podczas zblizenia nie ma zadnego dyskomfortu dla Ciebie lub partnera? Mi tez sugerowal to ginekolog...ale trochę sie boje, bez problemu sie to pozniej wyciąga?
Stary 2011-01-08, 16:04   #4
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Monius a powiedz, czy podczas zblizenia nie ma zadnego dyskomfortu dla Ciebie lub partnera? Mi tez sugerowal to ginekolog...ale trochę sie boje, bez problemu sie to pozniej wyciąga?
partner czasem czuje krążek czasem nie, raz jakoś się tak skubaniec ułożył że mu przeszkadzał to po prostu go wyjęłam na czas stosunku - nie ma problemu generalnie
z wyjmowaniem też nie ma problemu, poczytaj sobie wątek o NuvaRing
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 22:25   #5
linka656
Raczkowanie

Używam tabletek antykoncepcyjnych. Skutków ubocznych nie odczuwam żadnych,, badania wychodzą ok. Jest bezpiecznie, wygodnie, moje tabletki są w miarę tanie ( Sylvie 20 - ok 20 zł). Nie narzekam.
linka656 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 02:21   #6
muszynianka
Zakorzenienie

Tabletki, tanie i skuteczne. /4-5 zł za paczkę/ efektów ubocznych brak. Poza tym nie mogę korzystać ze spirali a jak już brać hormony, to akurat te tabletki pod względem ekonomicznym wygrywają. Można rozplanować menstruację
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 08:13   #7
Ewelinka_00
Raczkowanie

Tabletki antykoncepcyjne
w moim przypadku nie miałam żadnych skutków ubocznych, ale wiem, że nie u wszystkich było tak kolorowo.
Wystarczy trochę systematyczności i nie trzeba się niczym przejmować.
No ale niestety nie wszystkie dziewczyny wiedzą, by badać się regularnie podczas przyjmowania tabletek.
Pomóż zwierzakom!
http://www.pustamiska.pl

Edytowane przez Ewelinka_00
Czas edycji: 2011-01-09 o 08:15
Ewelinka_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 10:15   #8
_Juliette_
Wtajemniczenie

Ja również biorę tabletki anty. Dosyć wygodne i pewne rozwiązanie, miewałam czasem wątpliwości, czy na pewno nie zajdę w ciążę, ale chyba mi przeszły już, bo biorę ponad półtora roku i jest wszystko ok. Kolejny plus, że po nich bardzo poprawiła mi się cera i nie mam problemów z żadnymi niespodziankami skórnymi w stresowych sytuacjach. Ja jestem zadowolona, partner zadowolony, skutków ubocznych brak. Mam zamiar zostać przy tej metodzie przez klika następnych lat.
Minusy to cena (biorę Yasminelle, ok 37 złotych za opakowanie. Wcześniej brałam dużo tańsze Syndi, ale źle się czułam). W ogólnym rozrachunku- jest ok.
_Juliette_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 11:35   #9
kotka20093
BAN stały

dla mnie póki co najlepsza jest spirala miedziowa, ma dużo plusów:
duża skuteczność
mały koszt jak się 400zł rozłoży na 5 lat
nie zawiera hormonów więc nie ma sensacji jak po tabletkach że sie tyje, włosy wypadają itp.
nie trzeba pamiętać o niej na co dzień, wystarczy raz na poł roku iść na kontrolę

---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ----------

i nie jest prawdą że spirale są tylko dla kobiet które już rodziły ale niektórzy lekarze taki kity wciskają
kotka20093 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 14:54   #10
mandarynkka86
Rozeznanie

Dzięki dziewczynki, a jednak nie odezwala się zadna, która wspiera się prezerwatywą... a bylam ciekawa agrumetacji wlasnie tej metody .
Czy zawsze, kiedy zauwazylyscie jakies neipokojące objawy , poszlyscie zmienic tabletki ? Bo tycie, brzydka cera itd, czy jednak zazywalyscie dalej , z nadzieją ze przejdzie? Uwazacie ze tyje sie po samych hormonach, czy po tym jak się "obżera", na wskutek niepohamowanego apetytu spowodowanego czasem antykoncecja hormonalna?
Stary 2011-01-09, 14:55   #11
agusiamyszka
BAN stały

my uzywalismy caly czas gumek, 6.01 zaczelam brac yaz /do 42 zl za op/
poki co uzywamy gumek bo wzielam tabsy poza wyznaczonym terminem, po 13.01 dowiem sie czy partner bedzie chcial uzywac prezerwatyw czy nie (jestem dumna bo wczoraj wszedl na 1 sek bez gumki - wiem ze to ryzykowne - moze go przekonam na stale)

pytal sie o skutki uboczne a kiedy mu opowiedzialam to zapytal sie czy jest warto sie poswiecac, a ja odpowiedzialam, tak bo nie musisz w razie czego ganiac za escapelle i nie tracisz czas na gumiszcze

mialam spirale ale spowodowala u mnie stany zapalne, wiec nie sadze zeby ja mi zalozyli na nowo , chociaz nie powiem, poza obfitszym krwawieniem i nieco bolesniejszym i bolesnym zakladaniem - wygodna byla i byl swiety spokoj
agusiamyszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-10, 19:18   #12
Mili1988
Raczkowanie

Cytat:
Ja jak jeszcze się zabezpieczałam i nie myślałam z mężem o założeniu rodziny to używaliśmy "gumek" i pigułek hormonalnych.
Ceniłam pigułki za regularne i mniej bolesne @, a gumki za (wybaczcie za określenie): "czystość w pochwie po wytrysku" .
W sumie największym mankamentem "gumek" jest to, że człowiek się już maksymalnie podnieci, a tu musi swojemu lubemu powiedzieć:"kochanie idź załóż gumkę" Pod tym względem tabletki są zdecydowanie lepsze, ale znowu mają negatywny wpływ na wątrobę..
Niestety każda metoda ma swoje wady i zalety.
Mili1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-10, 19:35   #13
16igla
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mili1988 Pokaż wiadomość
W sumie największym mankamentem "gumek" jest to, że człowiek się już maksymalnie podnieci, a tu musi swojemu lubemu powiedzieć:"kochanie idź załóż gumkę" .
Dokładnie. To mi chyba najbardziej przeszkadza w prezerwatywach. Jednak jest to, póki co, jedyna stosowana metoda anty, którą miałam okazję sprawdzić. Jestem generalnie za, aczkolwiek chciałoby się czasem zobaczyć jak to jest bez, ale nie mając innego zabezpieczenia, nie ma co wybrzydzać.
And the world will be as on'

Praca nad samoakceptacją w toku! ;D

16igla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-10, 20:04   #14
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mili1988
W sumie największym mankamentem "gumek" jest to, że człowiek się już maksymalnie podnieci, a tu musi swojemu lubemu powiedzieć:"kochanie idź załóż gumkę" .
kolejnym minusem jest to ze trzeba miec ja zawsze przysobie (a czasem jedna to za malo) ochota na seks moze przyjsc w roznych miejscach i wtedy no....klops

ja preferuje tabletki

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-10, 20:12   #15
Mili1988
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kamila2006 Pokaż wiadomość
kolejnym minusem jest to ze trzeba miec ja zawsze przysobie (a czasem jedna to za malo) ochota na seks moze przyjsc w roznych miejscach i wtedy no....klops

ja preferuje tabletki
Tak to prawda, wtedy to albo trzeba sobie wziąć na wstrzymanie, albo lecieć do najbliższego kiosku, mało to wygodne i przyjemne ale cóż.. Gumki są na pewno bardzo dobre na krótką metę.
Mili1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-10, 20:16   #16
paula78
Zakorzenienie

Spirala.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-10, 21:24   #17
linka656
Raczkowanie

Eee tam z zakładania gumki można zrobić grę wstępną...mnie bardziej wkurzało to, że prezerwatywy pachną lateksem, nie lubię seksu w prezerwatywie, znacznie się różni od takiego bez, poza tym ich skuteczność jest niska, za niska dla mnie..... a że mam stałego partnera to ochrona przed chorobami wenerycznymi niejako odpada.
Stary 2011-01-10, 21:26   #18
mandarynkka86
Rozeznanie

Dziekuje dziewczynki Byłam bardzo ciekawa, czy znajdą się zwolenniczki prezerwatyw, i jakie argumenty będą przemaiwłay "za"
Thx raz jeszcze Oczywiscie chetnie poczytam kolejne.
Stary 2011-01-10, 22:05   #19
agusiamyszka
BAN stały

ja ost zaczelam kupowac pake 12 gumek i nie bylo problemu ze nie ma i trzeba leciec. poza tym zawsze pamietalam o tym ze sie powoli koncza i je uzupelnialam

poza tym z tz nigdzie nie nocujemy poza domem - on ma swoje mieszkanie wiec nie ma problemu jesli chodzi o seks, co wiecej mysle ze jesli bysmy wyjechali to bysmy sie zaopatrzyli na miejscu albo zabrali ze soba, jak tak nocowac u kogos 1 noc to mysle ze nie taktem i nie komfortowe byloby uprawiac seks gdzie ludzie za sciana sa, a 1 noc to mozna sobie odpuscic bzykanko

dla mnie hormony spirala i gumka to pewne metody antykoncepcji i partner moze w kazej konczyc jak dla mnie, bo ma takie samo prawo do przyjemnosci jak ja

Edytowane przez agusiamyszka
Czas edycji: 2011-01-10 o 22:12

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-10, 23:25   #20
mandarynkka86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agusiamyszka Pokaż wiadomość
ja ost zaczelam kupowac pake 12 gumek i nie bylo problemu ze nie ma i trzeba leciec. poza tym zawsze pamietalam o tym ze sie powoli koncza i je uzupelnialam

poza tym z tz nigdzie nie nocujemy poza domem - on ma swoje mieszkanie wiec nie ma problemu jesli chodzi o seks, co wiecej mysle ze jesli bysmy wyjechali to bysmy sie zaopatrzyli na miejscu albo zabrali ze soba, jak tak nocowac u kogos 1 noc to mysle ze nie taktem i nie komfortowe byloby uprawiac seks gdzie ludzie za sciana sa, a 1 noc to mozna sobie odpuscic bzykanko

dla mnie hormony spirala i gumka to pewne metody antykoncepcji i partner moze w kazej konczyc jak dla mnie, bo ma takie samo prawo do przyjemnosci jak ja
Mialam raczej na mysli spontan, typu - jedziecie samochodem, skręt w las i heja
Stary 2011-01-11, 11:23   #21
agusiamyszka
BAN stały

mamy takie mysli, bardziej zartobliwe, ale poki co jest zimno, a 2 ze nie mamy auta. tz ma swoje mieszkanie (nie wynajmowane) wiec nie trzeba nigdzie szukac miejscowek zeby miec przyjemnosc , on jest bez pracy, ja tez mam ograniczone fundusze i nie mamy wychodzen - w sumie jestesmy malymi domatorami.

wczoraj tylko ustalilismy ze bede w weekend nocowac
Stary 2011-01-11, 11:38   #22
mandarynkka86
Rozeznanie

Rozumiem
Ja z moim mezem tez mamy domek swoj, ale czasem zbyt oklepany wydaje sie nam seks w domu, to szukamy innych sposobow i miejsc. Jedziemy no po proacy do domku, czy np u meza w biurze jak jest sam ja tak lubie
Stary 2011-01-11, 13:49   #23
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
Rozumiem
Ja z moim mezem tez mamy domek swoj, ale czasem zbyt oklepany wydaje sie nam seks w domu, to szukamy innych sposobow i miejsc. Jedziemy no po proacy do domku, czy np u meza w biurze jak jest sam ja tak lubie

ja wlasnie tez to mialam na mysli biuro po godzinach pracy, las, park, auto, dzialka, czy domek u znajomych po imprezie. jesli ktos uzywa gumek to ten dyskomfort ze zawsze trzeba miec je przy sobie.

Motywacja 100%

Stary 2011-01-11, 19:50   #24
muszynianka
Zakorzenienie

Nie wyobrażam sobie lasu parku autka BEZ PREZERWATYWY, no błagam, przecież to dużo większy komfort. Nie wyobrażam sobie wracać z lasku z nasieniem które gdzieś musi znaleźć ujście, to trochę takie...
Stary 2011-01-11, 19:59   #25
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
Nie wyobrażam sobie lasu parku autka BEZ PREZERWATYWY, no błagam, przecież to dużo większy komfort. Nie wyobrażam sobie wracać z lasku z nasieniem które gdzieś musi znaleźć ujście, to trochę takie...

bez przesady a wkładki higieniczne? a w biurze jest przeciez toaleta jak i kazdym domku czy dzialce

Motywacja 100%

Stary 2011-01-11, 20:06   #26
muszynianka
Zakorzenienie

W biurze to i owszem, ale nie na każdej działce, nie w każdym lesie parku i na każdej plaży czy środku pola albo w samochodzie
nie wiem nigdy nie zastanawiałam się i nie próbowałam czy wkładki higieniczne wchłoną tak gęstą ciecz
Stary 2011-01-11, 22:56   #27
mandarynkka86
Rozeznanie

Akurat dla mnie to zaden problem , nawet jak coś skapnie na majteczki, to co mam sie brzydzić czegoś od wlasnego męża? No prosze Cię. Ja zawsze mam w torebce chusteczki takie nawilżane jak dla dzieci np z Pampersa czy Nivea i nimi da sie ladnie wdszystko powycierać. A zreszta kto mowi o zakonczeniu w sroku, rownie dobrze mozna w innych miejscach, a zabezpieczając się hormonalnie nie ma obawy totalnie zadnej, nawet jesli bawimy się w stosunek przerywany z finalem w innych ciekawych miejscach
Stary 2011-01-12, 00:31   #28
muszynianka
Zakorzenienie

Jak dla nie możesz się tą cieczą wysmarować z góry do dólu, co tam cie ma brzydzić jak dla ciebie jest to bardzo komfortowe i nie przeszkadza ci wcale. Chciałabym zobaczyć jak strzela na tapicerkę w swoim samochodzie a potem się tym nie przejmuje, tjaaaaa
Stary 2011-01-12, 06:50   #29
linka656
Raczkowanie

muszynianka po co taki sarkazm......między stosunkiem w prezerwatywie a wysmarowaniem się spermą od góry do dołu istnieją jeszcze inne "półśrodki"
Jak was najdzie ochota na seks w aucie i nie będzie prezerwatyw to powiesz : nie bo to niehiginiczne?
Stary 2011-01-12, 10:16   #30
mandarynkka86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez linka656 Pokaż wiadomość
muszynianka po co taki sarkazm......między stosunkiem w prezerwatywie a wysmarowaniem się spermą od góry do dołu istnieją jeszcze inne "półśrodki"
Jak was najdzie ochota na seks w aucie i nie będzie prezerwatyw to powiesz : nie bo to niehiginiczne?
Nie przejmuj się-kolezanka chyba niedawno dopiero weszła w swiat seksu i "uczy" sie co mozna a czego nie. Wracając do wysmarowania się- niekt tu o tym nie mowil, ale skoro mowimy wprost to jak facet skonczy mi na piersiach to nie polece w ciagu 20 sekund do lazienki wrzeszczac "fujjjjj obrzydliwe blleee", bo bylabym chora chyba. Jak zdara sie taka sytuacja to oczywiscie ze idę się wykąpac, ale nie z taka przesada ze mni to brzydzi jak kupa, no dziewczyno skad Ty sie urwalas. Jak nie ma lazienki to mokre chusteczki, potem sucha i jest ok, w koncu to nie kał Poza tym to nie obcy facet tylko ktos z kim jestem juz 8 lat wiec sorry ale nie brzydze sie tego, co nalezy do niego.Moja babcia tez ma takie pogady. malo tego kiedys babcia mi powiedziala, jak facetpwi mozna robic loda, jak on ptaszkiem sika heheheh myslalam ze padnę
odnosnie tapicerki-sa takie "instutucje" ktore ją piorą, nie wiesz o tym kolezanko muszynianko?
Zreszta czym jest plama na tapicerce w porowaniu z towarzysząca temu adrenalinką i "odlotem" Moze inaczej bym to traktowala gdybym musiala 30 lat pracowac by kupić sobie furę, ale to tylko rzecz jak kazda inna i plamka na tapicerce jest do wyprania i swiat sie nie zawali. Mnie jak zdarza sie taka "akcja" to zawsze reczniczek podkladam pod tylek w samochodzi a potem te more chusteczki ida w ruch Lepiej tak czasem spontanicznie, a nizeli jak stare dziadki z 50 letnim stazem klasycznie w domu w ciepelku. Czasem [otrzebne sa emocje, a juz na pewno mojemu mezusiowi w takim wieku , bo jest wiele ode mnie starszy i klasyczne miejsca i sytuacje juz po prostu go nie rajcują jak mlodziencow... takze moze jak bedzesz miala nie wiem z 40 lat, to zrozumiesz ze w spermie nie ma nic obrzydliwego i ze seks w roznych miejscach jest fajny.

---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ----------

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
W prezerwatywie komfort?uuuu o nieee...." najlepszy" komfort jest wtedy jak juz jest się tak daleko a tu nagle trzeba powiedziec "hej kochanie pamietaj o gumce, bo wiesz twoje nasienie we mnie to horror, ono bedzie wyplywac i w ogole"heh dobre. Poza tym seks bez smierdzacego lateksu i obslizglej tlustości jest lepszy , kiedy czuje sie wszystko naturalnie.

Edytowane przez mandarynkka86
Czas edycji: 2011-01-12 o 10:17
mandarynkka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości