|
Notka |
|
Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
hotel dla gości
Witam. Nie znalazłam nic na ten temat na forum a mam już mętlik w głowie więc postanowiłam napisać
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: hotel dla gości
Spotkałam się, zresztą sama taką stworzyłam
![]() Tobie radzę poinformować kolegę TŻ, że owszem może, ale sam za nią płaci.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Albo można wynająć osobę do zabawiania dzieci na sali weselnej (zwłaszcza jeśli jest ich więcej), zrobić im taki kącik. Byłam ostatnio na targach ślubnych i kilka osób się oferowało
![]() Zawsze rodzice mieliby dzieci na oku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Może i można ale wychodzę z założenia, że to rodzice powinni zapewniać dzieciom opiekę a nie ja mam jeszcze w dniu ślubu martwić się dziećmi. Mam coraz większe wrażenie, że osoby które mają dzieci oczekują ode mnie, że zapewnie im jakąś opiekę, a to chyba nie należy do mnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie to trochę dziwna sytuacja i bardzo przekombinowana ze strony gości, że oczekują miejsca w hotelu dla opiekunki. Wydaje mi się (chociaż dzieci jeszcze nie mam, może jak będę miała to zmienię zdanie), że dziecko na jedną noc można zostawić z kimś z rodziny, przecież jeżeli są to znajomi TŻ to ich rodzice (dziadkowie dzieci) nie będą na tym weselu i mogliby zostać z dzieckiem w domu. Można też pójść na wesele z dzieckiem i wcześniej wyjść. Albo samemu płacić za opiekunkę. Jeśli tych znajomych par z dziećmi jest więcej to szybko dojdą do wniosku, że wszyscy mogą tak zrobić i przyjechać z opiekunkami do dzieci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Poza tym , już kilkakrotnie mieliśmy wśród znajomych i rodziny TZ dziwne rozmowy z małżeństwami, które mają dzieci, że wzieliby dziecko ale nie da rady całą noc się bawić i później nie będzie co z nim zrobić. Niby luźna rozmowa, ale odnoszę wrażenie że liczą na to że może jednak coś zorganizujemy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Pierwszy raz słyszę o wożeniu opiekunki na wesele. Dla mnie to lekka przesada (no chyba, że to jakiś noworodek)
Ja chciałam mieć wesele bez dzieci (wstęp od 16+ ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
na drugie mam Irena
|
wynajmujesz pokój dla gości i oni o tym wiedzą tak, więc opiekunkę mają w tym swoim pokoju razem z dzieckiem, spać może na materacu , gdziekolwiek, nie widzę problemu,
martwiłabym się raczej gdzie ta opiekunka będzie do czasu aż dziecko pójdzie spać, na weselu, na spacerze, w pokoju?, chociaż to właściwie też nie twój problem słyszałam też o tym że informuje się gości że sa do wynajęcia pokoje 20 zł za nocleg z wcześniejszą rezerwacją, i wtedy jest jasne, goście płacą za siebie i wynajmują tyle pokoi ile chcą
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Też o tym myślałam, że jak dziecko bedzie na sali dopóki nie pójdzie spać to co wtedy z opiekunką? Mam ją może na obiad zaprosić ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
na drugie mam Irena
|
Cytat:
więc za dziecko też dodatkowo ![]() hmm i tak nikt nie będzie ci zaglądał do pokoju i liczył ludzi ja bym wynajęła ten jeden pokój i niech robią co chcą a opiekunka może dojedzie pózniej ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
W każdym normalnym hotelu dostawka jest płatna. Inaczej ludzie wynajmowaliby zawsze pokoje jednoosobowe i upychali się tam w kilka osób.
![]() |
#14 | |
na drugie mam Irena
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Mnie ten problem jeszcze nie dotyczy, ale moim zdaniem jest grubą przesadą ze strony gości oczekiwanie, że zapewnisz nocleg opiekunce... Koszty i tak pewnie ponosicie niemałe, a tu jeszcze płacić za obcą osobę, którą ktoś zabiera dla własnego widzimisię? Ja bym powiedziała jasno, że nie ma takiej opcji. No sorry, jak chcą ją zabrać, to niech sami płacą.
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
na drugie mam Irena
|
Cytat:
może zapytaj jeszcze czy zabierają tą opiekunkę bo miejsca zarezerwowane i płatne od osoby, albo daj im nr tel. do tego hotelu aby mogli osobiście załatwić rezerwację czy osobny pokój ![]() ja jako gość zrozumiałabym to
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Latynosko, jeśli byłaby to faktycznie jedna osoba, to być może przymknęłabym oko i zapłaciła za tę opiekunkę... Ale nie masz żadnej gwarancji (tak rozumiem twoje wypowiedzi), że to będzie jedyny tego rodzaju przypadek, a chyba nie bardzo wypada w takiej sytuacji za jednych zapłacić, a za innych nie. To raz. Dwa - jak sama piszesz, hotel nie jest z gumy, wasz budżet weselny też nie.
Ja nie widzę nic niestosownego w tym, aby goście za opiekunki zapłacili ze swoich. Wy płacicie ZA GOŚCI i to moim zdaniem w zupełności wystarczy ![]()
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Dzięki dziewczyny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Na waszym miejscy powiedziała bym znajomemu, że w hotelu w którym oni maja zarezerwowane noclegi, koszt pokoju wynosi X zł. Bo przecież nie będą spać wszyscy w jednym - opiekunka i znajomi... Cytat:
I co- dwie pary przychodzą z dziećmi, i to akurat nie te, którym wydawałoby się ciężko będzie znaleść kogoś do opieki. Dwa małżeństwa z "pakietem" wolnych babć i rodzeństwa, które mogłoby dziecko na jeden wieczór wziąć do siebie..
![]() |
![]() |
#21 | |
na drugie mam Irena
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:48.