|
Notka |
|
Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
CANON EOS 550D jaki poradnik/literatura dla początkującej?
Czy ktoś może polecić mi jakiś poradnik dotyczący forografowania?
Nie wiem czy literatura jest kategoryzowana według firm/modeli / producentów aparatów,więc dlatego podałam w tytule nazwę i model aparatu, bo tak logicznie myśląc było by najłatwiej. Helppp bo aparacik czeka,a bez wiedzy to wystarczy mi moj stary kompakt PENTAXA.
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
![]()
Hey
![]() Canon 550D to super sprzęcicho. Jaki masz do niego obiektyw? Ja początkowo spędziłam godziny na studiowaniu Instrukcji Obsługi samego aparatu. Dobrym sposobem jest czytanie i jednocześnie wykonywanie omawianych kroków. Polecam to forum: http://canon-board.info/. Znajdziesz tu wiele ciekawych informacji o sprzędzie Canona jak i o samym robieniu zdjęć. Jeśli znasz angielski, sugeruję poszperać w necie - maaaaasa dobrej literatury i tutoriali. Dodatkowo, w sklepach znajdziesz wiele ciekawych gazet poświęconych fotografii. Warto zaopatrzeć się w niektóre tytuły (czasem dla samej inspiracji). Pozdrawiam ![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Dot.: CANON EOS 550D jaki poradnik/literatura dla początkującej?
Wings dzięki za odpowiedź
![]() Obiektyw 18-55 mm Co do instrukcji to oczywiście pierwsze co zrobiłam po otworzeniu pudełka ![]() Wolałabym uzupełnić tą instukcyjną wiedzę za pomocą czegoś przyjemniejszego,ilustrow anego coś co łatwiej przywswoić. Jutro w Rzeczpospolitej jako dodatek ma być dołączona płytka CD z kursem fotografowania czy jakoś tak więc pewnie to na początek, we wtorek ma być chyba Photoshop ![]() Jutro idę do Empiku obczaić czy mają coś ciekawego ![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
![]()
Hey
![]() Hmm to polecam na początek Focal Length 50mm lens. Tutaj jego cena to ok 140 euro. W Polsce na pewno uda Ci się go dostać taniej. Straaaasznie chciałabym zaopatrzeć się w 100 mm, 2.8 USM Macro - genialna sprawa do mocnych zbliżeń, ale mało zawału nie dostałam jak usłyszałam cenę :P Toż to droższe od samego aparatu! Jeśli chodzi o Photoshopa to polecam tutoriale na www.lynda.com (niestety, po angielsku). Znajdziesz tam absolutnie wszystko. Próbowałaś może kręcić filmiki?? Podobno wychodzą super. Pozdrawiam ![]() ![]()
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
hej!
No ja co do obiektywów to naprazie pozostanę przy tym kitowym moim, by móc się uczyć a dopiero gdy wszystko będę miała w małym palcu pomyślę o czymś lepszym, bo narazie gdy nie mam wprawy i wiedzy na widzę sensu kupować mocniejszego ![]() Filmików jeszcze nie kręciłam,ale też słyszałam że niezły bajer w Full HD ![]() Byłam dziś w Empiku i nic nie kupiłam.Maja koło 20 pozycji przynajmniej w moim mieście.Nie mogłam się zdecydować, a w sumie nie było nic takiego "wszystko w jednym" od podstaw, tylko seriami typu zdjęcia czarno-białe, pejzaże, portrety itd.więc narazie się wstrzymałam :/
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Witam
Proponuje książkę "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej" generalnie wszystkie jego książki, czytałam i uważam, że skupia się na meritum, czyli robieniu zdjąć ![]() http://www.empik.com/sekrety-mistrza...FcM33godrHG7Gw |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:12.