Samokontrola&Glupota - Prosze o rade! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-14, 13:29   #1
MartysiaLeloch
Raczkowanie

Samokontrola&Glupota - Prosze o rade!

Witam
Mam taki problem..
Pomijam fakt,ze kiedys wbilam tu z problemem rozpicia alkoholowego,ale wychodze na prosta i nie robie juz tego od 2tygodni
Natomiast pojawil sie kolejny problem..W zasadzie uswiadomilam go sb wlasnie dzis i mecze sie z tym.
Otoz czasami jak w szkole z kims rozmawiam..
To nie dosc,ze mowie malo, towarzyszy mi pustka..
Przybijam sie zyciem innych skupiajac sie na swoim rozchwianiu emocjonalnym.
W konsekwencji jak ktos o cos mi sie spyta,badz cos opowiada..
Cokolwiek do mnie mowi.
Odpowiadam tak lopatologicznie i tepo,ze az sama sb sie dziwie.
Czasem swiadomie powiem glupote,choc podswiadomie wiem ze jest inaczej.
Chodzi o to,ze czesto nie potrafie wybrnac z sytuacji i powiedziec cos konkretnie rzeczowo,tak zeby ludzie widzieli we mnie czlowieka rozumnego, a nie tępaka.
irytuje mnie to,ze np piszac z kims na czacie potrafie klarownie formulowac zdania..przekazywac mysli..jest to dla mnie wygodne,jestem sama ze sb,swoimi myslami,ktore moge skupic w calosc i pisac w sposob bystry,nawiazac niebanalne konwersacje.
A zycie codzienne i relacje z innymi sa bardzo mizerne..
Wirtualnie potrafie godzinami pisac wymieniac poglady..
Wiem,ze mam bogate wnetrze,posiadam jakis rodzaj inteligencji,ktorej nie potrafie nazwac i bynajmniej nie objawia sie ona w szkole.
Mam przeblyski blystkowlisci,ale rzadko.
I po prostu meczy mnie taka niemoc..w kontaktach z innymi.
Nie potrafie pokazac siebie od strony wartosciowej osoby,ktora ma cos do powiedzenia.

I generalnie zlatawilam sb etykietke osoby przyglupawej,blazna i pijaka..Jestem zamknieta w sb i dusze sie,a znajomi blizsi robia sb jaja z moich problemow.
Co mam z tym zrobic..
Place emocjonalne katusze za to,co nawyrabialam.
Pomijam problemy zycia rodzinego,ktorych tez jest niemiara.
prosze o pomoc!

---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ----------

czesto tez doswisdczam wieczorem ogromnego naplywu mysli i sb tworze scenariusze na dzien kolejny ..
i zawsze sie zastanawiam po sql,czemu nie zreobilam czegos lepiej,czemu zachowalam sie tak debilnie a nie inaczej...
dlaczego nachodzi mnie taka pustka i niemoc..
MartysiaLeloch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-14, 13:37   #2
Casaria
Raczkowanie

Dot.: Samokontrola&Glupota - Prosze o rade!

Za bardzo przejmujesz się opinią innych ludzi na swój temat - powiesz coś, potem analizujesz to w główce przez kilka godzin (mogłam powiedzieć jeszcze to czy tamto, albo cos zupełnie innego) i wpędza Cie to w obłęd. W efekcie zwykła rozmowa z koleżanką jest dla Ciebie tak stresogenna, że zwalasz ją na całej linii, bo udajesz kogoś kim w rzeczywistości nie jesteś.
Moja przyjaciółka miała podobny problem i pomoc znalazła dopiero w rozmowach z psychologiem. Ja wiem, że to brzmi może jak ostateczna ostateczność (niezbyt zachęcająco), ale jeśli można sobie pomóc, to czemu nie spróbować?
deszcz wymierza policzki.
Włosy wplątały się w szprychy roweru,
odchodzą razem z głową.
Zrób coś. Zabierz mnie stąd.
Casaria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-14, 13:54   #3
MartysiaLeloch
Raczkowanie

tylko,ze ja nie jestem zestresowana w kontaktach ze znajomymi..
tylko w szkole tak mam
czesto bardzo czesto
nachodzi mnie ta pustka..
i fakt,ze udaje kogos kim nie jestem. to racja.
nie wiem jaka jestem naprawde realnie.
kiedy ja to ja..a kiedy przyjmuje maske dziwnych zachowan..
MartysiaLeloch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-14, 15:46   #4
lilka_vanilka
Zakorzenienie

To normalne, że każdy nosi maski - ta w szkole to też jesteś Ty, prawdziwa - i nie musisz się przed tym bronić. Pomysl sobie, że w szkole nie potrzebujesz się uzewnetrzniać, nie potrzebujesz udawać, bo nie ma przed kim. Masz w sobie dobre myslii o sobie i tego się trzymaj. Tzn. wiesz, że jesteś wartościowa, mądra, ale nie będziesz taka na pokaz.
Pamietaj - Nic nie musisz.

A skoro się meczysz, chcialabyś bliskim udowodnić, że potrafisz byc rownież błyskottliwa i fajna, to zrob takie ćwiczenie:
Napisz do kilku znajomych listy, do każdego podejdź indywidualnie, opisz wasze relacje, odniesz się do zainteresowań tych znajomych, itp. Nie dawaj im tych listów, lecz zapamietaj ich treść i przy najblizej z nimi rozmowie wpleć jedno czy dwa ważne zdania. Może powoli zaczniesz się otwierać
lilka_vanilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości