![]() |
#1 |
Moderatoreska
|
Fotografia przez małe " f "
Witam
![]() Już jakiś czas temu chciałam zalożyć tutaj wątek ze swoimi "zdjęciami" ale miałam obawy, wiem że zdjęcia nie są najlepsze, ale bez krytyki i opinii innych nie wyeliminuję błędów które popełniam. Zaznaczam, że jestem totalną amatorką robię zdjęcia dla przyjemności bo lubię fotografować. Bardzo proszę o wskazówki i porady, wskazanie co robię nie tak itp. Edytowane przez eweska Czas edycji: 2012-05-02 o 21:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderatoreska
|
Dot.: Totalna amatrorszczyna Eweski
Kolejne dwa i koniec jak na razie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Ja się nie znam kompletnie na zdjęciach, choć sam uwielbiam robić- ale wstydzę się założyć wątek ze swoimi zdjęciami
![]() Nie dam Ci żadnej rady (bo się nie znam), ale mogę powiedzieć, że bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia i z chęcią obejrzę kolejne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Patrzy się przyjemnie nawet bardzo, zwłaszcza, że takie piękne widoki tam są.
Najładniejsze IMO te: https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...3&d=1252245921 https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...4&d=1252245921 Spytam tylko o kolory. Czy masz aż tak dobry sprzęt czy jakoś były "podciągane" kolorki na tych zdjęciach?
![]() |
#5 |
Moderatoreska
|
Dziękuję za opinie
![]() Socki zdjęcia robione lustrzanką Nikon D60 z obiektywem NIKKOR 35mm f/1.8G AF-S DX , zdjęcia były tylko zmniejszane w programie graficznym nic z kolorystyką nie zmieniałam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Ja też się nie znam kompletnie na zdjęciach, ale bardzo przyjemnie się na nie patrzy. Mają taki specyficzny klimat, który mi odpowiada.
![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
zdjęcie ciekawe, w miarę poprawne
![]() ![]() aa PS. dobrze jest umieszczać zdjęcia osobno w czarnych ramkach (mam nadzieje że wiesz o co chodzi), fotka wiele zyskuje ![]() ![]() Edytowane przez KATona Czas edycji: 2009-09-07 o 21:07 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Witaj
![]() fotografuję od około 5 lat, głównie portretowe ale postaram się pomóc ![]() nr 1 z żółtymi kwiatkami na tle gór - bardzo mi się podoba, mogłaś trochę więcej nieba dać - dałoby więcej przestrzeni bo góry trochę ucięłaś nr 2 ok, kropelki ostre, ale szkoda, że za nimi się nic nie dzieje - mimo, że nieostre to ważne jest to, co tam się znajdzie - uważaj na takie rzeczy ![]() nr 3 potok - fajne kontrasty, ale nie za bardzo widać jak to się ma do rzeczywistości - chętnie bym zobaczyła jak ten potok wygląda w większym oddaleniu nr 4 miejscami przepalone te kwiatuszki i tło, ostrość nie-wiadomo-gdzie tzn akurat tam, gdzie kwiatuszków nie ma. Warto patrzeć gdzie dokładnie jest ostrość, wtedy można uzyskać bardzo efektowne foty. Kadr ok. nr 5 nie rozumiem w ogóle kadrowania, nie broni się, ładne skały ładne kwiatki ale poucinane wszystko, kawałeczek nieba nijak się ma i rozprasza nr 6 ładny krajobraz, serduszko jakby się uprzeć może być, ale może więcej tych gór z drzewkami - w pionie, albo jakoś urozmaicić to... ne wiem sama.... takie sztampowe to jest:P nr 7 brakuje mi góry - nieba, przestrzeni w górę. Fajnie zaobserwowane, ale dużo kwiatki zasłaniają budynków. Jakby więcej nieba dać to kwiatki nie byłyby aż tak ważne i równowaga by wróciła. nr 8 ale dużo przestrzeni ![]() ![]() nr 9 nie za bardzo te kamienie - są za jasne w stosunku do tła, jakoś do mnie nie mówią ![]() nr 10 ciemne te góry i pocztówkowe jak powiedział przedmówca:P nr 11 niby wiadomo co to jest, ale nie ma ciekawego kadrowania, trochę rozpraszających rzeczy się dzieje i takie jakieś... nijakie:P nr 12 i pocztówka znowu. warto szukać nietypowych rozwiązań ![]() baw się, ucz się, szukaj ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Od siebie dodałabym że nie pasuje mi balans bieli, niebo na niektorych zdjęciach jest aż zbyt niebieskie. Popracuj nad techniką, kadrem. Na jakim trybie robisz zdjęcia?
![]() |
![]() |
#10 | ||||
Moderatoreska
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Tarnaka zdjęcia robię na manualu, a bynajmniej staram się, żeby coś z tego wychodziło ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Popracuj nad balansem bieli ale o tym już pisałam. Jeszcze ISO, czasem widać szum.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Moderatoreska
|
Kolejne zdjęcia robione parę tygodni temu .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
ostatnie zdjęcia o wiele lepsze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Moderatoreska
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ze mnie tam żaden ekspert, ale zdjęcia bardzo mi się podobają. Szczególnie te ostatnie
![]() ![]() A no i mamy taki sam aparacik ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Moderatoreska
|
Cytat:
![]() postaram się w najbliższym czasie coś nowego wrzucić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
super
![]() ![]() ![]()
Nie zgadzam się na kopiowanie zdjęć moich makijaży !!! Edytowane przez KATona Czas edycji: 2009-09-24 o 11:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
ja się ogólnie nie znam, ale jako widz mogę od siebie powiedzieć, że brakuje jakiegoś napięcia, jakiejś "dramaturgii", troche zbyt ułożone te widoki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
ja nie jestem fotografem ale myślę że też kilu rad mogę udzielić.
Po pierwsze uważam ze te drugie zdjęcia dużo lepsze zwłaszcza kolor i światło. Napisze o tych z nad morza ![]() Pierwsze 2 ładne ale linia horyzontu jest równo na środku co składa zdjęcie na pół. Powinnaś przesunąć ją trochę w górę albo w dół chyba ze świadomie chcesz uzyskać jakąś symetrię. 3 bardzo ładne ![]() 4 jak dla mnie zbyt centralne ja bym powalczyła z kompozycją |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Linie nie ale Fala czyli miejsce które skupia spojrzenie jest. A nie powinna być na środku.
To jest moja opinia, a nie krytyka zdjęcia które jest bardzo ładne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||||
Moderatoreska
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Jak ja bym chciała mieć na swoim koncie takie zdjęcia... Moje to się chowają
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Moderatoreska
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
BAN stały
|
Bardzo fajne fotki, jest podstawa do dalszej pracy nad swoimi umiejętnościami. Rada, która przychodzi mi do głowy to - przy fotografii krajobrazów trochę więcej nieba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Moderatoreska
|
Kilka kolejnych moich amatorskich zdjęć
![]() Wiem że na zdjęciach widać szumy, ale nie potrafię ich zmniejszyć tak aby nie traciły na jakości i wyostrzenie również robi swoje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Od ostatniej mojej tu wizyty trochę podszkoliłam się z fotografii i o twoich ostatnich zdjęciach powiem-pocztówkowe. Nie jest w tym oczywiście nic złego i taki rodzaj fotografii też ma coś w sobie, ale jedyny feler w tym że takich zdjęć się nie zapamiętuje. Po prostu ładne zdjęcie. I tyle.
![]() ![]() ![]() Chętnie zobaczę inne twoje fotki. I do dzieła! PS polecam stronę www.obiektywni.pl Profesjonalni fotografowie zamieszczają tam swoje zdjęcia, można je tez komentować i opiniować. Podczas gdy jesteś amatorką, radziłabym nie porównywać swoich prac z tamtejszymi, będącymi na naprawdę wysokim poziomie, bo mozna sie trochę załamac (np. ja ![]() ![]()
![]() |
#28 | |
Moderatoreska
|
Cytat:
Dziękuję za opinię, na pewno się przydadzą wskazówki ![]() Kolejne marne próby ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Hmm... ja tam fotografem nie jestem, ale bardzo mi się podobają twoje fotki
![]()
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Witam Cię serdecznie
![]() Co do paru rad, to: - uważaj na prześwietlenia na zdjęciach: http://www.wizaz.pl/forum/attachment...9&d=1252245921 - dbaj o to, żeby zdjęcia były ostre, bo inaczej kiepsko wyglądają ![]() http://www.wizaz.pl/forum/attachment...2&d=1252245921 - spróbuj patrzeć bardziej artystycznym okiem na wszystko, aby fotografie nie wyglądały jak zdjęcia do rodzinnego albumu z wycieczki: http://www.wizaz.pl/forum/attachment...3&d=1252245921 - uważaj na horyzont, żeby nie był krzywy: http://www.wizaz.pl/forum/attachment...0&d=1252769567 (chociaz tutaj jest prawie idealny ![]() - baw się kadrami, centralne - są nudne: http://www.wizaz.pl/forum/attachment...3&d=1252769567 PS Fajnie wychodza Ci mini panoramy. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:47.