![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
odejść czy zostać?? nie wiem
Witajcie, w tym wątku i w takim temacie wypowiadam się pierwszy raz, uwierzcie mi gdybym nie miała problemu to bym nie pisała ale ja już nie wiem naprawde co mam zrobić.
Jestem z chłopakiem 4 i pół roku, na poczatku było wszystko cudowne nigdy w życiu nie pomyślałabym o zerwainu, ale to wszystko wygasło. Trudno mi to wyjaśnić. W październiku zmarł mój tato, który bardzo chciał i bardzo kochał mojego TŻ. I właśnie od śmierci taty moje uczucie wygasło, wypaliło się. Czuje że to tylko przywiązanie że miłości nie ma już we mnie, nie umiem już go kochać, bo to boli. Czasami widzę jak tata z TŻ coś tam majstrują razem, nie mogę już patrzeć na mojego jak na faceta. W moich oczach już nie ma miłości. Duszę się z moimi myślami, że go zostawie, ale tata mój tak bardzo chciał dożyć naszego ślubu, chciał zebyśmy byli razem. Jestem z TŻ i wiem ze on mnie kocha, wiem ze go krzywdzę, ale ja już na prawdę nie umiem z nim być. Płaczę po nocach bo nie chce go skrzywdzić, nie umiem mu od tak powiedzieć nie kocham cię. nie chce go zranić, nie chcę go skrzywdzić. Poradzcie mi co ja mam zrobić, walcze sama ze sobą, bo za wszelką cene chce go znowu pokochać ale nie moge bo cierpie. Za dużo wspomnień. Nie umiem przekreślić tylu lat. Proszę pomóżcie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: odejść czy zostać?? nie wiem
Poproszę o sondę, będę głosować.
---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- No na to tylko lekarz psychiatra, albo może egzorcysta. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
domyślam się że autorka miała na myśli jak TŻ majstruje ze swoim tatą. Cóż, jeśli go nie kochasz to chyba powinnaś odejśc, bo będziesz go tylko krzywdzic. A gorzej będzie jak poznasz kogoś nowego, w kim się zakochasz i zostawisz chłopaka dla nowego. Lepiej skończyc wcześniej,
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Współczuję z powodu śmierci ojca.
Nie rozumiem jednak Twojego problemu, chcesz być z kimś z przyzwyczajenia, bo tata go lubił, bo chciał waszego ślubu? Jeśli fundamentem waszego związku była miłość Twojego ojca do tż-ta to raczej trudno wróżyć Wam świetlaną przyszłość. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
A może właśnie emocje po śmierci taty powodują, że nagle z momentem jego śmierci umarło też uczucie? Ja bym się przeszła do psychologa, żeby uporządkować emocje i uczucia.
No chyba że to Twój tato Cię na niego nakręcał, ale o tym nie piszesz, więc wykluczam taką opcję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Miłe czy mniej miłe ale wizyta u psychologa by na pewno się przydała.
Z tego co piszesz wyraźnie wynika ze po śmierci taty masz problemy z własnymi uczuciami i emocjami. Inna sprawa jest to że o swoim życiu i szczęściu musisz decydować sama a nie brać pod uwagę tego co chcieli inni. Tata twój popierał wasz związek i chciał być na waszym ślubie bo widział ze jesteś szczęśliwa w tym związku. Jak by za jego życia zaczęło się coś psuć to pewnie by poparł Twoja decyzję dotycząca zakończenia związku. Najważniejszą w tej chwili sprawa jest abyś się "pozbierała" po stracie ojca, a potem zaczęła zmiany w swoich relacjach partnerskich.
... I chłodną żmiją świt dżunglowy Wpełza do jamy, A w dżunglach wilgoć mszy grobowej, Dym kadzidlany. ... czarne kredki Edytowane przez Eenax Czas edycji: 2011-07-27 o 13:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ---------- nie uważasz ze uwaga ze powinnam iść do egzorcysty albo do psychiatry mogła mnie zranić, ja tu wylałam to co mnie boli otworzyłam się przed wami jak przed przyjaciółmi a tu ktoś taki cios. Wizyta u psychologa jest dobrym pomysłem, ale ja nie wiem czy umiałabym tak poprostu powiedzieć to patrząc komuś w oczy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ty nie masz problemu z relacjami i uczuciami względem chłopka, Ty masz problemy "ogólnie" z emocjami i odczuciami.
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Zapewniam Cię, autorko, że Twój tato bardziej kochał Ciebie, niż Twojego faceta.
Lubił Tż-ta, bo widział, że Cię uszczęśliwia, daje miłość. Zastanów się, czy cieszyłby się, gdybyś była z kimś na siłę? Nie sądzę.
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pominęłam to ze względu ze było to nazbyt "chamskie". Nie będę kłamać ze łatwo jest się otworzyć przed psychologiem, bo wymaga to czasami sporego wysiłku. Najtrudniejszy jest pierwsze słowo, a dobry psycholog będzie umiał tak zacząć rozmowę ze "wyrzucenie" z siebie swoich problemów przyjdzie samo.
... I chłodną żmiją świt dżunglowy Wpełza do jamy, A w dżunglach wilgoć mszy grobowej, Dym kadzidlany. ... czarne kredki Edytowane przez Eenax Czas edycji: 2011-07-27 o 13:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Musisz iść do psychologa bo tak żyć nie można. Nawet jak odejdziesz od obecnego partnera to nie wiadomo czy pokochasz innego. Jesteś zagubiona po stracie bliskiej Ci osoby i to zrozumiałe. Ale za długo nie można żyć wspomnieniami i trzeba trzeźwo spojrzeć na rzeczywistość.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Piszesz, że do śmierci ojca kochałaś chłopaka, a gdy tata umarł Twoja miłość do niego też umarła ... ewidentnie przeżywasz śmierć ojca i przedkładasz emocje oraz uczucia, które czujesz na swój związek z Tż. Koniecznie wybierz się do psychologa, wiem, że będzie ciężko, ale pomoże Ci to uporządkować własne uczucia.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
współczuję ci bardzo
![]() myślę, że tata chciał przede wszystkim twojego szczęścia, a to nie jest przecież równoznaczne z byciem na siłę z obecnym Tż. uważam podobnie jak dziewczyny, że przydałaby ci się rozmowa z psychologiem. jest ci ciężko, masz blokadę uczuć i to akurat mnie nie dziwi w obecnej sytuacji, ale mam nadzieję, że pomoc specjalisty okaże się przydatna
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
może byc tak, że przez śmierć taty zamknęłaś się na miłość. życie Cię skrzywdziło i ty się wewnętrznie zamknęłaś.
ja tak mam jak mnie ktoś bardzo skrzywdzi, długo potem nie czuję nic. tylko że to zupełne nic - żadnych uczuć - miłości, radości, żalu, rozgoryczenia, smutku. wszystko mi jedno
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Radzę wizytę u psychologa. Zerwiesz z facetem, a gdy "wyzdrowiejesz" możesz tego żałować.
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
zerwanie teraz może być błędem, będzie pod wplywem emocji ,które tobą targają a niekoniecznie muszą oznaczać "wypalenia miłóści" między wami. Śmierć twojego taty na pewno mocno tobą wstrząsnęła, mogła zaburzyć twoje postrzeganie TŻ-ta i waszego związku. Ja bym najpierw próbowała walczyć o ten związek, o stabilizacje emocjonalną. Psycholog jest najlepszym wyjściem
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Miałam podobną sytuację półtora roku temu,mój tata zmarł i coś pękło między mną a TŻ.On próbował mi pomóc pocieszyć a ja za każdym razem go odpychałam,tak jak bym go trzymała na dystans,z czasem było coraz gorzej w końcu zdałam sobie sprawę że to nie on jest problemem tylko moje zachowanie i podejście.Postanowiłam że to się musi zmienić bo ranie jego i siebie.Bardzo trudny był dla mnie ten okres,w sumie jest do dziś.Na dzień dzisiejszy wiem że to była dla nas jedna z wielu prób które życie przed nami stawia, na szczęście przeszliśmy ją razem co umocniło nasz związek.
![]()
![]() |
#22 |
.
|
a dziewczynami moge powtorzyc jedno - idz do psychologa
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Najlepszym rozwiązaniem będzie jak zrobisz sobie przerwę.
Wiem,ze to nie łatwo podejść i powiedzieć o przerwie ale zdaje mi się,że tak będzie najlepiej dla wszystkich. Po prostu możesz powiedzieć,ze to dla Ciebie cięzki okres.. Może jednak zmienisz zdanie jak go nie będziesz widziała.. A jeżeli nic,nadal zero reakcji no to nie będziesz miała wyboru. Na pewno nie jestes w łatwej sytuacji,bo im dłużej trwa związek tym gorzej go zakończyć,ale mimo wszystko powiesz prawdę i tak będzie dla wszystkich najlepiej..Przykro mi tak wogóle ![]() Może po tej przerwie coś drgnie..
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Trauma związana ze śmiercią ojca wpłynęła na relacje w Twoim związku.
Ból i złość na los po śmierci tak bliskiej i ukochanej osoby sprawił, że wyładowujesz swój żal wewnątrz na swoim TŻ. Często tak jest, że złe odczucia odbijają się na naszych bliskich, bo są po prostu najbliżej. Myślę, że rozstanie w tym momencie nie będzie dobrym rozwiązaniem. Gdy minie ten zły czas, możesz tego żałować. Najlepszym wyjściem będzie wizyta u psychologa. Nie ma się czego bać ani wstydzić. On jest od tego aby pomóc nam poukładać sobie w głowie niektóre rzeczy, zapanować ponownie nad emocjami. Nawet jeśli Tobie wydaje się, że nie jest to konieczne, bo czujesz się normalnie - idź. Zobacz i przekonaj się sama. Bardzo często my sami nie widzimy, że mamy z czymś problem. Życzę uporania się z emocjami i powrotu miłości (bo ona gdzieś tam pewnie jest, tylko przytłumiły ją negatywne odczucia). ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
o masakro, wykształcona kobieta i to w kierunku humanistycznym,żeby takie hasła strzelała
![]() Autorko, zgadzam się z przedmówczynią. Możliwe,że śmierć taty wpłynęły na Twoje uczucia w stosunku do chłopaka. Wydaję mi się,że zanim podejmiesz jakieś poważniejsze kroki, powinnaś wybrać się do psychologa. Może on Ci doradzi z czego konkretnie Twoje emocje wynikają.
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Myślę, że śmierć taty była dla Ciebie tak traumatycznym przeżyciem, że Twój stosunek do partnera diametralnie się zmienił.
Może okres wewnętrznej żałoby cały czas trwa i jest na tyle silny, że nie umiesz być blisko z TŻ....? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() autorko watku. napewno jest Ci ciezko, ale jak wyzej,psycholog ![]() ---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ---------- Cytat:
![]() autorko watku. napewno jest Ci ciezko, ale jak wyzej,psycholog ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
Tak jak radzą dziewczyny wizyta u psychologa jest Ci niezbędna!
Nie przestałas go kochać, bo coś Ci w nim nie pasuje (przynajmniej ot ym nie piszesz), albo masz innego na oku. Tylko zamknęłas się na wszelkie uczucia po śmierci ojca by nie odczuwać też bólu z nią związanego. Rozmawiałaś już z kimś bliskim o tym? Jak najprędzej z chłopakiem i powiedz mu to co nam powiedziałaś, jestem pewna że odbierze to tak jak wiekszośc z nas i pomoże Ci się z tego otrząsnąć, będziesz miała w nim oparcie. On Cię kocha i napewno widząc że masz typowo psychiczny problem nie zostawi, ani się nie obrazi. jesli postanowisz zerwać albo "zrobic przerwe" możesz już go nie odzyskać kiedy wszystko wroci do normy. właśnie na tym polega związek by być ze sobą w tak trudnych chwilach i się wspierać. Trzymaj się.
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
A mnie się pytania na forum obcych osób o "zostać czy odejść" i opowiadanie, że się widzi zmarłego ojca kojarzą albo z trollem albo osobą chora psychicznie, no niestety.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Autorko wątku, a przed śmiercią ojca byłaś za swoim facetem, na pewno było wszystko OK? Możliwości są dwie: 1) śmierć ojca sprawiła, że jesteś podłamana do tego stopnia, że nie umiesz okazać uczuć i serca swojemu facetowi, ale te uczucia nadal gdzieś tam są i po prostu potrzeba czasu, cierpliwości, wspólnej pracy, abyś doszła do siebie. 2) po prostu nie zauważyłaś wcześniej objawów tego, że ten związek więdnie, przestaje Ci pasować, a śmierć ojca tylko to przyspieszyła, spotęgowała; może to ojciec i jego oczekiwania były klejem, który sklejał ten związek, chociaż już od jakiegoś czasu nie dawał Ci (związek) satysfakcji. Zastanów się, sama lub z pomocą psychologa, jak to naprawdę z Tobą, z Wami jest. Lub pogadaj z jakimś przyjacielem, z kimś zaufanym. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2011-07-27 o 18:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:17.