|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
problemy gastryczne pomocy
Witajcie
mam ogromny problem. Jestem za granicą, gdybym mogła to zwróciłabym się do lekarza, ale niestety pracuje na czarno ![]() ![]() Mam do Was pytanie odnośnie moich problemów zdrowotnych. Mianowicie: ostatnio przytylam 15 kg! (biorę asentrę (sertralinę) na depresje) i urósł mi strasznie brzuch, ale tak bardzo,że wszyscy pytają czy jestem w ciąży ![]() Jem naprawdę malo, a brzuch rośnie (nie jestem w ciązy ![]() no i męczy mnie zgaga która nie daje mi żyć. Często odbija mi się jedzeniem tak jakby mnie cofalo i piecze przelyk (wiem,ze to obrzydliwe, ale nie mam kogo tu spytać ![]() dopiero za 2 miesiące będe w kraju. mial ktos coś podobnego? Co to może byc Wiem,ze trzeba do lekarza, ale póki co muszę bazować na wiedzy innych ![]() Dzieki dziewczyny za odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: problemy gastryczne pomocy
mi na zgagę pomagają polprazole (jakoś tak
![]() Ważna też jest dieta - pełno informacji w necie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
.
|
moze masz refluks.
a brzuch ci urosl, bo pewnie jesz wiecej. radze przerzucic sie na troche lzejsza kuchnie, z mniejsza iloscia cukru. powinno troche pomoc na refluks. do tego ranigast czy cos w ten desen. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
jak już wspominała Skazana, ogranicz cukier i ja bym do tego dorzuciła zamiane produktów z białej mąki, na takie z razowej (razowy makaron, chleb itd.), owsianka zamiast płatków śniadaniowych, otręby jakieś, jogurty naturalne
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
To są objawy refluksu.
szprotka_, przy refluksie razowe pieczywo i otręby są ABSOLUTNIE niepolecane!! Autorko wątku, staraj się jadać 5 posiłków dziennie, unikaj kwaśnego/ostrego/słodkiego. Co do pieczywa- wskazane jest jasne. Najlepiej nie spożywaj kawy. U mnie w domu wszyscy mamy refluks, ale co do diety- każdy wie, co mu pasuje. Musisz sama zobaczyć, co Ci pasuje. Ja mam tak, że np. po słodyczach jest ok, ale wczoraj wypiłam smoothies owocowe i w nocy padłam ![]() Generalnie z refluksem da się żyć, radzę w nocy spać nieco wyżej i po większym jedzeniu trochę się poruszać, a nie uciskać żołądka. A z brzuchem- nie wiem, może masz coś z tarczycą (niedoczynność)? Czy masz regularny okres? ![]() A pomoże Ci każdy lek będący w składzie z omeprazolem, pantaprazolem itp. czyli popularny u nas ranigast, gaviscon. Edytowane przez 201705250955 Czas edycji: 2011-08-16 o 18:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() autorka napisała,ze je naprawdę mało- chociaż te słowo moze oznaczać dla każdego coś innego,więc raczej się nie przejada. Kurcze,nie wiem co Ci poradzić :/ a nie masz tam dostępu do jakiegoś chociażby dietetyka?kosztuje i nie łączy się tego ze szpitalem,ale może byś się dowiedziała co Ci jest?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że jednak bez wizyty u lekarza się nie obędzie.
Równie dobrze, Twoje objawy mogą świadczyć o zarażeniu sie tasiemcem. Objawy : - depresja (w wyniku braku witamin) - tycie głównie w obrębie brzucha wygladające jak "brzuch ciazowy" - zgaga -odbijanie się sa dość typowe. Ale równie dobrze może to być cokolwiek innego
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
te objawy mogą pasować do wielu schorzeń.
Powinnaś NATYCHMIAST skontaktować się z lekarzem, tu chodzi o twoje ZDROWIE, które masz tylko jedno! Na razie przejdz na diete lekkostrawna, jest czesto np. co 2 godziny ale bardzo małe przekąski. nie pij kawy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
dziękuje Wam bardzo za odzew
![]() Tym tasiemcem to mnie przerazilyście ![]() dodam tylko,że najczęściej dzieje mi sie to o wypiciu alkoholu, coca-coli (pije ją codziennie ![]() To straszne uczucie, takie pieczenie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Dlaczego nie pojdziesz do lekarza tom gdzie mieszkasz.
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:19.