|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Brak pomysłu na siebie...
Hej,
studiuję beznadziejne kierunki, nie wiem, co chcę robić dalej i ogółem czuję się dziś tragicznie ![]() Za rok uzyskam licencjat z dwóch kierunków: - anglistyka - dziennikarstwo Jedno podjęte z przypadku, drugie hobbystycznie. Ani jednego, ani drugiego nie chciałabym kontynuować na magisterce, niestety. Co jeszcze o mnie: - angielski - C1 - niemiecki - B1 - hiszpański - B1 - arabski - w trakcie nauki, za rok skończę kurs na poziomie B2, chciałabym to kontynuować. Poza tym: - lubię pisać i robię to całkiem nieźle (niewielkie doświadczenia w copywritingu i rozbudowie baz danych) - "hobbystycznie" uczę się w technikum organizacji reklamy - mam pewne doświadczenia w pracy biurowej (staż, praca, potem prace dorywcze w biurach imprez) Obecnie jestem na rozdrożu - nie wiem, po co mi to, chciałam podjąć studia na kierunku hebraistyka z arabistyką, ale boję się że to będzie strata czasu. Nie wiem, co robić na magisterce. Mam przeświadczenie, że nie nadaję się do niczego totalnie. Myślałam, żeby pójść na magisterkę na ekonomię - międzynarodowe stosunki gospodarcze jako specjalność - ale nie wiem, czy jest sens się męczyć. Totalnie nie mam pomysłu, co u diabła mogłabym robić w życiu i boję się źle podjętych decyzji. W sumie nie wiem czego od Was oczekuję, drogie Wizażanki, ale za każdy pomysł, za każdą radę albo po prostu podtrzymanie na duchu będę wdzięczna. Edytowane przez Bojra Czas edycji: 2011-12-12 o 19:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Brak pomysłu na siebie...
Magisterka z ekonomii to nie jest najgorszy pomysł, ale MSG? No nie wiem. Nie lepiej jakaś rachunkowość?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Ja tylko odradzam dalsze studiowanie dziennikarstwa. Zakończ te beznadziejne studia na licencjacie i zajmij się jakimś konkretnym kierunkiem, bo dziennikarstwo to takie pitu-pitu i niczym, po którym nie masz tak naprawdę żadnego wykształcenia, a w redakcjach preferują ludzi z konkretnym wykształceniem, bo wychodzą z założenia, że jak ktoś umie pisać, to nawet po matematyce może być dziennikarzem
![]()
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Ja ci nie poradzę, co masz robić. Musisz sama podjąć decyzję.
Jednak ze względu na to, że sama niedawno musiałam podjąć decyzję odnośnie kariery zawodowej, polecę ci szkolenie e-learningowe właśnie z zakresu planowania kariery. Mi ono bardzo pomogło ![]() Należy się zalogować i wybrać odpowiednie szkolenie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
ja bym na Twoim miejscu spokojnie skonczyla te licencjaty i poszla do pracy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Mów mi Rosia :)
|
Cytat:
Nikt nie mówi, że musisz mieć mgr przed nazwiskiem. Twierdzisz, że to strata czasu, że będziesz się męczyć. To rzuć to w cholerę, z licencjatem też wiele można. Zajmij się tłumaczeniem, dziennikarstwem (jeśli jesteś dobra, to pisz i staraj się publikować/wybić?). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, spokojnie z tym dziennikarstwem, przecież napisałam że nie będę go kontynuować na magisterce, nie ma opcji. Chociaż ja akurat parę rzeczy się tam nauczyłam, aczkolwiek potrzebnych raczej w życiu (społecznym) niż pracy dziennikarskiej.
Do pracy... no ja bardzo chętnie, pracuję dorywczo, ale na pełen etat to mam wrażenie, że wezmą mnie w najlepszym razie na kasę do biedronki, skoro nie mam jakiegokolwiek wyksztalcenia kierunkowego. O ![]() ![]() Edytowane przez Bojra Czas edycji: 2011-12-14 o 08:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeśli zależy Ci na etacie to o dziennikarstwie lepiej zapomnij. W większości pracuje się tam na umowę o dzieło albo zlecenie (ale jakby na warunkach pełnego etatu w kwestii urlopowej) a etat mają zwykle tylko najstarsi stażem pracownicy. Są oczywiście wyjątki ale normą są raczej tzw. umowy śmieciowe. Też popieram ekonomię ![]()
Nie mlaskać oczyma! /S. J. Lec/ Edytowane przez lunatique Czas edycji: 2011-12-14 o 09:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
no to Ty chcesz isc na studia bo pracy nie mozesz znalesc? A potem sie dziwisz, ze nawet kierunku sobie nie umiesz wybrac...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To będzie niepedagogiczne ale powiem: na Twoim miejscu nie wybierałabym się na SGH czy jakiś mega prestiżowy wydział bo tam może być ciężko. Brat studiuje na URZecie, ja też skończyłam taką sobie uczelnię, nigdy nie spotkałam się (7 lat pracuję w zawodzie i to nie na stanowiskach typu junior) aby ktoś kwestionował że uczelnia taka czy taka - interesuje ich że mam mgr i z jakiego kierunku. Co do mgr to - OK to tylko mój pogląd - ale ja jestem jednak fanką posiadania tego stopnia o ile masz możliwość kontynuacji studiów. Prosta sprawa -do mojej firmy bez mgr raczej nie przyjmują. Oczywiscie nie twierdzę że żadna firma nie patrzy na uczelnię ale skończenie mniej prestiżowej nie przekreśla szans na karierę, a po humanistycznym licencjacie może Ci być trudno na mega trudnej. W każdym razie ja bym tak postąpiła. Dodatkową zaletą ekonomii jest stosunkowo duża elastyczność - ja już pracowałam w sklepie, bankowości korporacyjnej, offshore, funduszach, jak meneger, analityk finansowy. Wszędzie pasuje ten mój dyplom ![]() ![]() Kończyłam wrocławską UE dziennie i to był lajcik. Cokolwiek zdecydujesz - powodzenia ! Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2011-12-14 o 11:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Dziękuję, Anka_res
![]() Cytat:
![]() Mogę znaleźć, ale nie taką satysfakcjonującą. I nie zamierzam kończyć na licencjacie i iść do byle jakiej pracy - licencjat (humanistyczny!) wiele tu nie daje. Planuję dalej uczyć w szkole językowej kilka razy w tygodniu i kontynuować studia. Po prostu. A że nie jestem pewna JAKIE... no fakt, zbrodnia. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Bojra, nie martw się. Ja na tym etapie też średnio wiedziałam co mogłabym robić ale jakoś wszystko się poukładało. Co do pracy na studiach to nawet gorzej od Ciebie bo tylko kelnerzyłam i pracowałam krótko jako sekretarka. To normalne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Mów mi Rosia :)
|
Cytat:
Edytowane przez rochelle_ Czas edycji: 2011-12-15 o 11:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Samo wykształcenie dziś (wiem, truzim) to za mało bo głównie doświadczenie się liczy. Ale czasem wykształcenie wręcz przeszkadza. Znam parę przypadków kiedy ludzie zatajali że mają doktorat żeby dotsać jakąkolwiek pracę. Inna sprawa że niektórzy po prostu "uciekają" w studia doktoranckie żeby przesunąć w czasie szok związany z wejściem na rynek pracy. Takie przypadki też znam.
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przemysl to troche. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:24.