![]() |
#1 |
Mod-Śnieżynka
|
Krym - wątek zbiorczy
Najprawdopodobniej pod koniec lipca pojadę na Krym. Nigdy tam nie byłam i nie wiem czego mam się spodziewać
![]() ![]() ![]() ![]() Wiem, że można bardzo tanio wynająć jakiś pokój, można się targować o cenę. Jedziemy w szóstkę, więc w będzie raźniej ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jadę na Krym!!! Kto był?
Moi rodzice byli na Krymie w czercu i wrócili bardzo zadowoleni
![]() ![]() ![]() Wszystkie niedogodności rekompensują piękne widoki, błękitne morze i extra pogoda ![]() Udanych wakacji ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
osobiscie nie bylam ale mój TŻ był 6 lat temu i byl zachwycony
![]() przepięknie tylko wtedy jeszcze brud i raczej zaniedbane ,byc moze w ciagu tych 6 lat zabrali sie za porządek ,mnóstwo pieknych miejsc, dużo wolnych hoteli i kwater prywatnych . ciepła woda,mozna łapac kraby gołymi rekami,piekne muszle ,tylko plaze kamieniste. jedziecie autem czy pociagiem? jesli autem to uważajcie ,jsli pociagiem to beda zmieniac koła na granicy ![]() musial wykupic obowiazkowe ubezpieczenie w pociagu ,nie mial Hrywien tylko dolary ,pani biegalapo pociągu żeby wydac reszte ![]() przelicznik był 1hrywna =1 zł. sama bym sie tam wybrała ale musze miec pewnosc ze jest bieżąca ciepla woda i dobre warunki ![]() w ostatnich wysokich obcasach byl artykul o Krymie i jego leczniczym działaniu(wody,błoto)i nadmieniono o rozpisaniu harmonogramu korzystania z cieplej wody ![]() baw sie odbrze ,jak jeszcze sobie o czyms przypomne to skrobnę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
O, Aga! Moja znajoma z facetem i rodzicami byla, tez w czerwcu, z warszawy
![]() ![]() Wrocila opalona, zachwycona, wypoczeta ![]() Udanych wakacji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Mod-Śnieżynka
|
Jedziemy pociągiem. Do granicy mamy praktycznie rzut beretem
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Byłam na Krymie w zeszłym roku, 2 tygodnie, razem z obozem chóralnym. Widoki przepiekne, sklepy i toalety prowizoryczne (dziury w ziemi do sikania
![]() ![]()
![]() |
#7 |
Mod-Śnieżynka
|
Trochę jestem przerażona warunkami
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() W pociągu okna się nie otwierają ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
no no
![]() ja miałam karaluchy w pokoju i zimną, słona wodę w łazience... A w drugim hotelu woda była jedynie ok. godz. 6 rano ;p Ale jakoś sie przeżyło ![]()
![]() |
#9 |
Mod-Śnieżynka
|
Aga, nie strasz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
hehe ;p ;p
W istocie tak było, ale pocieszę Cię tym, że to był wyjazd chóralny - wa wiec grupowy; nikt nie szukał hotelu na własną rękę, trzeba było sie dostosować do tego, co jest i zostało wcześniej zorganizowane przez naszego dyrygenta. No i cena nie była wygórowana. A Ty jedziesz na własną ręke?
![]() |
#11 |
Mod-Śnieżynka
|
Tak, na własną rękę, dopiero na miejscu będziemy czegoś szukać. I na pewno nie będziemy szukać jakiegoś drogiego hotelu, raczej jakieś prywatnej kwatery.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() no wlasnie ta woda to kosmzar no i wspominana ubikacja w ziemi ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Mod-Śnieżynka
|
Dziewczyny, ale w kibelku to ja potrzebuję troszkę prywatności
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Mod-Śnieżynka
|
Czy tam jest rzeczywiście tak drogo? To mnie troszkę przeraża.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Mod-Śnieżynka
|
Dziewczyny mam następne pytanie. Okazało się, że nie ma już biletów na pociąg i jedziemy autobusem (krócej o 10 godzin). Ale trochę obawiam się ze względów bezpieczeństwa. Czy może ktoś jechał autobusem albo samochodem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Podobijam wątek.
Basiu mogłabyć coś napisać o swoich ubiegłorocznych wakacjach?? ![]()
![]() |
#17 | |
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
![]() ![]() Spędziliśmy parę dni w Ałuszcie, Jałcie i jeszcze jednej miejscowości (uleciała mi w tej chwili z głowy). Pogoda fantastyczna, co prawda padało 1 dzień, ale temeperatura była bardzo wysoka (woda miała temp. 26 stopni). Plaże są kamieniste (ale nie w każdej części Krymu). Trzeba uważać w wodzie. Jest tam mnóstwo głazów (niestety na plaży obok mały chłopiec uderzył się w głowę i zmarł ![]() Co do cen, stać nas było na wszystko ![]() ![]() ![]() Jeśli chodzi o nocleg, jechaliśmy w ciemno. Można znaleźć bez problemu kwaterę prywatną. Płaci się w dolarach (też niedrogo). Trzeba uważać na biżuterię, najlepiej w ogóle nie brać. Zresztą i tak cały czas chodziłam w stroju. Widoki są tak wspaniałe, że dech zapiera (widziłam delfiny w morzu), góry, o których pisał Mickiewicz, tego się nie da zapomnieć. Płynięcie statkiem też jest niedrogie. Ludzie są bardzo mili i sympatyczni. Myśleli, że jesteśmy Rosjanami ![]() Tam dopiero można napatrzeć się na prawdziwe "bogactwo" Rosjan przyjeżdżających na Ukrainę. Ogladałyśmy się z koleżankami za dziewczynami ![]() Przydługi post się zrobił. Pytaj, z chęcią odpowiem. Powiem jeszcze, że to były fantastyczne wakacje, chciałabym tam jeszcze wrócić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Mod-Śnieżynka
|
Przypomniałam sobie dalej
![]() Mają tam problemy z wodą. Woda jest rano i wieczorem, ale nam to nie przeszkadzało, dawalismy sobie radę. O cenę kwatery zawsze można się potargować, ale i tak nie są wysokie. Ci ludzie z tego żyją więc starają się naprawdę bardzo. My mieszkaliśmy w dwóch miejscach. Mieliśmy wszystko (lodówkę, łazienkę, pralkę itp. nawet telewizor ![]() ![]() Toalety oczywiście to dziury w podłodze, ale są płytki itd ![]() ![]() Bardzo serdecznie polecam wakacje na Krymie póki nie jest drogi i zniszczony przez turystów. Muszę znikać teraz, ale śmiało pytaj, odpowiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Ja się zastanawiam nad wyjazdem do Eupatorii,czyli inna część półwyspu niż ta gdzie byłaś
![]() ![]() ![]() Chciałam zapytać jak podróżowałaś między poszczególnymi miastami Krymu oraz co polecasz przywieźć do kraju,a poza tym jaki język? Czy to prawda,że po polsku można się dogadać? ![]() ![]()
![]() |
#20 |
Mod-Śnieżynka
|
Tak, to prawda. tam dokąd jedziesz plaże są piaszczyste i naprawdę piękne. jak w bajce
![]() Z językiem nie ma dużego problemu. Była z nami koleżanka, która uczyła się rosyjskiego w szkole, a Jej brat często rozmawia po rosyjsku. Można się porozumieć z Ukraińcami. Oni nas bardzo dobrze rozumieją, nawet jak mówiliśmy po polsku ![]() Jeśli chodzi o podróżowanie, nie ma większego problemu. Jeżdżą marszrutki, takie busy. Trzeba popytać gdzie jest ich postój. Jeżdżą bardzo często i są bardzo tanie. Problem jest na przykład z Dworcem Autobusowym, bo robi się rezerwacje i od Pań w okienku niczego nie można się dowiedzieć (są bardzo, bardzo niemiłe), dlatego polecam marszrutki. Łatwo je znaleźć, bo na każdym kroku można spotkać osoby, które informują o tym. Jeśli nie znacie ukraińskiego i rosyjskiego też się jakoś dogadacie ![]() Zauważyłam, że Ukraińcy są wrażliwi (niektórzy ![]() ![]() Co przywieźć? Muszle, jest tam ich mnóstwo. Jeśli chodzi o pamiątki nie bardzo mi się podobały, bo sprawiały wrażenie bazarowych ![]() Najesz się mnóstwo arbuzów, jeśli lubisz. Są tam na każdym kroku. Nie wiem tylko jak z wodą, bo z tego co mówili nam ludzie, to jest niezależne od tego w jakim domu się mieszka. Ale myślę, że jeśli to hotel, to na pewno ma zapasy wody. My jechaliśmy w ciemno ![]() Pytaj o wszystko, jak nie będę wiedziała zapytam koleżankę. A ja ze swojej strony jeśli coś sobie przypomnę, postaram się napisać. Bardzo się cieszę, że mogłam pomóc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
![]()
Jutro wieczorem jadę pierwszy raz na Krym do Eupatorii!!! Czy ktoś był i może się ze mną podzielić wrażeniami? Dodam że nie mówię w ogóle po rosyjsku który jak słyszałam jest wiodącym językiem obcym. Wiem że trochę się spóźniłam z tym pytaniem, ale może i tak się czegoś dowiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
|
Dot.: Pierwszy raz na Krymie!!!
ja tez zamierzam jechac do eupatorii. bylas z jakiegos biura czy na wlasna reke?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Krym wspaniały, plaże trochę dziwne, ale woda świetna, jedzenie tak samo, chociaż drogo. W obecnaych czasach raczej po angielsku się wszędzie porozumiesz.
Ja byłam tam jako mała dziewczynka, mocno pachnie drzewami iglastymi i morzem - nie da się zapomnieć ![]()
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Byłam na Krymie w wieku sześciu lat. Pamiętam kartki na żywność i zainteresowanie miejscowych moimi, niedostępnymi jak na ich ówczesne warunki, ubraniami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Byłam na Krymie rok temu. Miejsce rzeczywiście cudowne - po prostu trzeba być i zobaczyć. Jeśli będziesz w Bakczysaraju to poza godnym uwagi pałacem chanów krymskich koniecznie odwiedź tatarską knajpkę położoną po prostu w ogrodzie (blisko Soboru Uspienskiego). Niezapomniane wrażenia
![]() Co do języka, to mogą być problemy, zwłaszcza, że mieszkańcy tego pięknego regionu porozumiewają się głównie po rosyjsku. Nawet w Jałcie mieliśmy spore problemy ze znalezieniem kogoś mówiącego po angielsku (także wśród młodych ludzi). Ale nie martw się - z pewnością sobie poradzisz, w końcu uśmiech jest uniwersalny ![]() edt: ale gapa ze mnie. Ty już jesteś na Krymie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
"ja tez zamierzam jechac do eupatorii. bylas z jakiegos biura czy na wlasna reke?"
Byłam ze studenckim biurem, na własną rękę jest strasznie dużo załatwiania, szczególnie gdy ktoś nie zna rosyjskiego, nie polecam- za dużo roboty, w końcu wakacje są od odpoczywania ![]() "ale gapa ze mnie. Ty już jesteś na Krymie " Nic nie szkodzi, i tak dzięki za info ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
My planujemy jechać gdzieś w październiku, będzie chłodniej, ale i tak najbardziej przeraża mnie ta podróż 24h... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Podbije temat. Mam pytanko do was drodzy. Jak najlepiej jechać na Krym ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Krym... jest niesamowity.
Pozwolę sobie wkleić mój stary opis wyjazdu na Krym 4 lata temu. Trochę nieskładny, ale lektura ciekawa. Krym 2004 Spotkalismy sie pewnego ranka w przemyslu:6osob Ludzie przerozni:i z Widzewa,i Jaga, i niezrzeszeni i jeden prawdziwy hamerykanin Podroz busem do medyki za zlotowke,przejscie granicy(zmusili nas do wykupienia ubezpieczenia ![]() No i marszrutka(tak mowia na busy)do lwowa...za cale 5czy6 zlotych. Jadac tam nie powiedzielam nikomu ze kupienie biletow we lwowie na pociag na krym jest oficjalnie niemozliwe (no chyba ze chce sie kupic na za 3 tygodnie) tak wiec czesc ludzi stanela w kolejkach.... oczywiscie biletow nie ma...ani na Krym, ani do Odesssy.... Ale..za pol godziny odchodzi dodatkowy pociag! No to poprosimy kierownika pociagu... Ten tego itd...moj perfekcyjny ![]() podroz... Pierwsza stacja... 5 browarkow....(jedna dziewczyna nie pila....) druga... ktos wyskoczyl po 10 trzecia...przynosze 15.... Tak wiec 25 godzinna podroz uplynela milo (do tego kazdy ma miejsce lezace...) nastepnego dnia....Symferopol Oczywiscie kupno biletow powrotnych i jedziemy...oczywiscie nie dalismy sie nabrac cwaniakom(jeszcze bedzie o tym...) ktorzy oferowali taxi i pojechalismy autobusem... To sa klimaty...mnie sie chcialo siusiu...a on sie po tych gorkach wlekl.... jestesmy.... SUDAK bylismy wieczorem....i oczywiscie oblegli nas miejscowi: kwatery po 4-5 dolarow,ale trzeba zaplacic za cale mininum 7 dni.... no to my nie! no i sie sciemnia... az przyszedl taki dziadek... on nas za 5 zl przenocuje.... Tak więc idziemy do niego [na koniec marudzil o kase, wiec zajelismy jeszcze jeden pokoj i placilismy mu w sumie po jakies 10zl] [wtracenie:jedyny problem na Ukrainie, to toalety i lazienki....] oczywiscie wieczorem ruszylismy juz zobaczyc miasto... i.... bylem w szoku ![]() Jesli chodzi o rozrywki to jakby polaczyc mielno z wladyslawowem to by bylo malo! parokilometrowa promenada...kluby, dziewczyny tanczace topless.... dyskoteki, cymbergaje, i pelno ludzi....masakra ![]() ale spac... Nastepnego dnia pojechalem do Symferopola po M. i kupilismy od razu powrotne bilety... (te juz za 54 zlote) Tak wiec poniedzialek...szybko na plaze...moze czarne...ech.... Wieczorem w siedem osob do dyskoteki i poslugujac sie trzema jezykami bawilismy sie...[ciekawostka:powrot taxi na kwatere 4 zl...za caly kurs, nie od osoby] Ech... a ze tanczyc umiem to bylo niezle.... no i wiadomo ze nikt(zaden czech,francuz czy angol)nie potrafi sie tak bawic jak polacy i rosjanie ![]() Wodka w sklepie chyba 8 zloty(bo na krymie ze wzgledu na turystow jest drogo),lecz my mielismy gest i kupowalismy taka w knajpie za 18 zl ciekawostka:jak sie placi za wejscie do knajpy:tak wiec trzeba zarezerwowac stolik albo za 40 zlotych albo(to wiekszy)za 70 zlotych...brzmi ciekawie,ale chodzi tu o to ze siadajac przy tym mniejszym stoliku musisz np w 7 osob wydac minimum 40 zlotych Dni mijaly milo: w dzien budzil sie czlowiek o 11,szedl na jakas dobra zupke za dwa-trzy zlote i ruszal gdzies w okolice: piekne miejsca w poblizu to nowy swiat(zatoczka o bardzo delikatnym klimacie i super wodzie), kara dag... wieczorem obiadek w knajpce i wieczorne balety... W naszym ulubionym lokalu dj zapodawal cos w tym stylu: Moskwa! (i pruli sie wszyscy ludzie z moskwy), bielarus, ukraina.... po dwoch dniach nauczyl sie tez krzyczec: Polsza! Raz wybralismy sie autobusem do Kara Dag. Jest to na wpol zalany wygasly wulkan... autobus...godzina jazdy....ale tam sa klimaty!jestesmy...plaza i wykupujemy rejs statkiem....kapiel w wsrod skal.... naprawde za***iscie powrot ![]() Jedziemy tym żyguli...ale dziadek musi zatankowac...jedziemy na stacje...ale...dzisiaj nie ma benzyny...wiec koles skreca w uliczke, wiezie nas do slonecznej doliny (stamtad sa najlepsze wina krymskie) i jedziemy pod jakas brame...puk puk...wychodzi gosciu...aha.... po chwili wraca z karnistrami i leje benzyne...ale kosmos.... mily pan zawiozl nas do sklepu z tymi super winami, cos tam kupilismy i zawiozl nas juz do sudaka.... a tam jak co wieczor do dyskoteki (wszystko na swiezym powietrzu) i bawimy sie do rana... jedno wtracenie:czytalem ze na krymie nie ma kaca....i.... to prawda!mowie wam...az zaczalem znowu pic gorilke! i tak codziennie.... kapiele[jak trzeba bylo zabaczyc carska plaze to motorowka...czemu nie?], zwiedzania (za***isty ruiny zamku w sudaku), lenistwo, goraco i nocne balety.... [wtracenie o chorobie turystycznej:jadac w inny klimat(np polacy do egiptu)spotykamy sie z troche innymi rodzajami bakterii...i wiekszosc ludzi zapada na chorobe turystyczna...zyganie, sranie itd.... nie dotyczy to tylko osob naduzywajacych alkoholu....- to samo bylo z Rendym(tym amerykaninem)-poki z nami pil...luz...pokochal piwo... i juz umial mowic: "piwo dobre..dobzie..."-potem jego kobieta (nie lubiaca pic)troche go odsunela od dobrych kolegow....no i po dwoch dniach Rendy padl...zygal nawet po wodzie....i tak do konca nie bylo z niego pozytku...]* Bylismy rozna ekipa wiec nikt sobie w droge nie wchodzil...czasem jezdzilismy wszyscy,czasem balowalismy wszyscy, a czasem mielismy wolne od siebie ale wszystko co dobre.... Powrot: autobus kosztowal chyba 15 zlotych (z Sudaka do Symferopola 104km)lecz my wzielismy sobie taxi... (na poczatku wyjazdu kazdy sie bal....ze taksiarze naciagaja....itd) i w trzy osoby (kazdy placil po 18zl)pojechalismy na pociag.... taksowka za 15 dolarow lacznie!!! Ostatnie zakupy (ciezkie te browary...) i jedziemy.... We Lwowie bylismy po 21 i...problem...szybko z dworca kolejowego na autobusowy (nie wiedzielismy ze pod ten dworzec podstawiaja autobus jadacy do polski...)- tak wiec znowu marszrutka i jestesmy na dworcu autobusowym...ale...najbl izszy autobus (za 25zl) o...6 rano.... Bylismy w trojke i spotkalismy jeszcze dwojke Polakow... no to co? taxi? idziemy...do granicy....za 25zl od osoby...no dobrze...ale nas jest 5 osob z bagazami...hm...miejscowi pomysleli...i skolowali wielka wolge...bagaze sie nie zmiescily i musial linka wiazac bagaznik. To byla jazda...noca...jak wrzucil na luz gasly mu swiatla...spocil sie gosciu niesamowicie jak zobaczyl patrol milicji...ale dotarlismy do granicy...tam sie wbilismy do jakiegos ukrainca (w nocy nieczynne przejscie piesze) i jestesmy w przemyslu gdzie czekal na nas samochod! Slowem:tak jak tam to sie jeszcze nigdzie nie bawilem jak tam! Rewelacja... Podsumowanie finansowe:ludzie wydawali na ten okres czasu (11-12dni)lacznie z podroza po ok 900zl, ja szalalem i wydalem 1050.... *-oczywiscie dla nas Polakow to nie jest jakis bardzo odmienny klimat i raczej nas turystyczna przypadlosc nie bierze...ale warto sie ubezpieczyc i pic ![]() ----------------------------------------------------------------------------------------------- I mały edit: Niedawno byłem we Lwowie i bilet na pociag kosztuje w przeliczeniu na naszą walutę 75 (klasa lepsza) i 50 złotych. Sugeruję jazdę na własną rękę - polskie biura podróży "ożynają" nieźle klientów w tamtym kierunku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja byłam na Krymie w zeszłym roku. Polecam podróż pociągiem. Jedzie się długo (w sumie nasza podróż trwała ok. 48 godzin) ale jeśli jedzie się z fajnymi ludźmi to jest wesoło. Tylko bilety trzeba kupić duuużo wcześniej i polecam powrotny kupić w Polsce (no chyba, że zależy Ci żeby było taniej, ale ja wolałam być pewna, że mam bilet powrotny na konkretną datę). Jeśli masz jakieś pytanka to pisz, chętnie odpowiem. Krym jest niesamowity ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:28.