|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Przepływowe podgrzewacze wody
Witajcie.
W naszym nowym mieszkanku w łazience woda jest podgrzewana elektrycznym przepływowym podgrzewaczem wody. Nigdy czegoś takiego nie mieliśmy i zasady użytkowania tego urządzenia jest dla nas lekką tajemnicą. Wiem że po odkręceniu wody trzeba trochę odczekać aż się nagrzeje, ale nie wiem ile to powinno trwać i czy u nas nie trwa to trochę za długo... Poza tym dość ciężko wyregulować mi odpowiednią temperaturę prysznica, a kiedy już wydaje mi się ze uzyskałam odpowiednią temperaturę, to niespodziewanie zaczyna lecieć wrzątek, albo lodowata woda ![]() Czy rachunki za prąd przy posiadaniu takich podgrzewaczy są DUUUŻO wyższe?
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Przepływowe podgrzewacze wody
ja mam taki i jest to świetne rozwiązanie (mam bez świeczkowy gazowy); wodę w mgnieniu oka ciepła
być może macie zużytą wężownicę i wymaga czyszczenia lub wymiany do tego pewnie membrana do wymiany itd bez "fachowca" się nie obejdzie |
|
|
|
|
#3 |
|
BAN stały
|
A gdzie zakupiony? Sama się właśnie zastanawiam nad odpowiednim, ale bez znajomości tematu jest naprawdę trudno. Chcę kupić w internecie, ale niekoniecznie na all. Zastanawiam się nad oferta sklepu xxx jest tam chyba spory wybór różnych firm i rodzajów.
Edytowane przez Elfia4 Czas edycji: 2015-09-01 o 21:44 Powód: reklama |
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Ogrzewacz gazowy to zupełnie inne urządzenie ( są to popularnie nazywane Junkersy). W mieszkaniu które kupiliśmy na wynajem pierwotnie w planach był przepływowy elektryczny ogrzewacz wody na 3 punkty odbioru (zlew, umywalka, kabina) o mocy 25 kW jednak po wizycie w domku letniskowym naszych znajomych wybiliśmy sobie z głowy ten pomysł. Przy jednoczesnym odkręceniu wody w łazience i kuchni woda była w jednym miejscu ledwie letnia w drugim wrzątek. Rozmawialiśmy na ten temat z fachowcem i stwierdził, że na trzy punkty odbioru to nie ma sensu bo mimo iż producent pisze, że przepływ wody wynosi ponad 12l/min to jest to naciągany wynik. No i niestety jest to dosyć drogie rozwiązanie. Dlatego zrezygnowaliśmy z tego ogrzewacza na rzecz pojemnościowego ( popularnego bojlera).
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Mam taki podgrzewacz w kuchni. Bardzo jestem z niego zadowolona. Woda leci praktycznie od razu ciepła, nie muszę czekać, żeby się zagrzała. Problem tylko jest w tym jak odkręci się wodę. Czasem na maksymalnym odkręceniu kranu, woda jest za mało ciepła a przy małym przepływie zaczyna parzyć ale jest to do ogarnięcia i da się przyzwyczaić. Do zmywania naczyń w zupełności wystarczy. Prądu dużo nie zużywa.
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Też mam w domu przepływowy elektryczny chyba 25 kW. Zasila zlew, umywalkę i prysznic. Z tego co mi mówił elektryk, dużo zależy od ciśnienia wody. U nas jest ok i nie ma problemu z nagłym spadkiem czy wzrostem temperatury. A koszty - to co bym wydała na gaz, wydaję teraz na prąd
|
|
#7 |
|
BAN stały
|
A gdzie kupujecie te podgrzewacze? W sklepach stajconarnych czy w internecie? Noszę się z zamiarem zakupu w nowym roku, więc będę wdzięczna za jakieś wskazówki.
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
w necie masz taniej
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:37.