|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
przewodnienie?
Hej.Ostatnio zauwazylam ze nienaturalnie duzo pije-ok 3-4 litrow na dobe samych plynow(a gdzie jeszcze woda z jedzenia?).Boje sie ze moje przybranie wagi moze miec z tym duzo wspolnego poniewaz mocz oddaje wedlug mnie rzadko jak na tyle wody bo ok4 razy dziennie i raz w nocy :/ czy nie grozi mnie jakies przewodnienie?jak sie pozbyc wody z organizmu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: przewodnienie?
Nadmiaru wody pozbywasz się poprzez pocenie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Podpisuje się rękoma i nogami pod powyższym pytaniem.
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
tylko ze ja sie nie poce prawie wogole...wiec martwi mnie to troche.ale jesli podczas ciwczen sie spoce to musze pic znowu i kolko sie zamyka
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
ja pije 2-3 litry wody ale caly czas latam do lazienki...i chudne...
dziwne ze tak rzadko oddajesz mocz. Moze powinnas cwiczyc? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Mi się zdaża pić powyżej 5l płynów dziennie, a że te płyny to zazwyczaj herbata zielona (lekka i zapażana 3-krotnie), to chodzę do toalety bardzo często. Może spróbuj zielonej herbaty? Działa moczopędnie. A jakie płyny pijesz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Oglądnij sobie dokładnie okolice kostek u nóg (najlepiej pod wieczór) i okolice oczu,czy nie ma (nawet małych) obrzęków.Jeśli coś Cię zaniepokoi, idź do lekarza zbadac nerki. Jeśli wszystko będzie wygląda normalnie,to nie masz się czym martwic
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
A ja tak się zastanawiam. Picie ilu płynów jest niezdrowe/niebezpieczne(chodzi o te górne ilości)? jeśli chodzi np. o wodę..?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
A czy wypicie na raz 1,5 l wody może być szkodliwe?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Teoretycznie to niezdrowe, zależy od nawodnienia i sylwetki a głównie bezsensowne, bo tak duża ilość w większości nie zostanie zużytkowana ciałem a czym prędzej wydalona. Istnieje możliwość "intoksykacji" wodą, ale nie wiem teraz ile dokładnie by to było naraz czystej wody i w stosunku do jakiej konstytucji ciała. Raczej wypadek ekstremalny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A co to jest intoksykacja? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodzi o "zatrucie". Nie wiem ile na ile trzeba wypić czystej wody, żeby do tego doszło, nie param się tym, ale w skrócie dochodzi do tego, że zbyt się obniży osmotyczność krwi i woda po gradiencie idzie do komórek, bo tam "gęściej", czyli obrzęk mózgu grozi. Spowodowane to jest tym, że wystarczająco szybko jak na szybkość wypicia olbrzymiej ilości wody nie zareaguje przysadka i nie obniży ilość wydzielanego ADH. Zapytaj jakiego fachowca jakby co ile by to było tej wody ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Szkoda,że nie wiesz. Ale chyba chodzi o wieksze ilości, jak myslisz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
ja myślę (ale to ani nie potwierdzone, ani wyczytane-taki ot mój wymysł), że 4 litry/db to na pewno nie jest za dużo. Myślę, że problem zaczął by się, kiedy ktoś piłby napraaawdę dużo. Jeśli chodzi o picie naraz 1,8l to lepiej sobie popijać małymi łyczkami przez chociaż te parę minut.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
4litry na dobę to dość, ale pite po częściach to spoko sprawa, co innego tak bechnąć te 2-3litry za jednym zamachem - to już szarpie ciałem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
czy to w celu oszukania na wadze? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Nie wiem jak z aspektem zdrowotnym picia naraz takich ilości wody, ale wiem, że ja po wypijaniu po kryjomu 2 litrów czułam się tak jakbym miała zwymiotować na pierwszą osobę/rzecz którą zobaczę, także nie polecam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja się czuję całkiem dobrze , bo za czasów bulimi wypijałm 4 l na raz i do tego tonę jedzenia i nie czułam się jakoś bardzo przepchana. Pewnie mam do tej pory rozciągnięty zoładek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Hej,
ostatnio wciąż czuję pragnienie, dzisiaj postanowiłam zapisywać na kartce i przeliczyć ile dziennie wypijam płynów. Okazało się, że jest to około 6 litrów dziennie- kawa, herbaty ziołowe, zielone, czerwone (słabe napary). Trochę się zaniepokoiłam. Kiedyś miałam problem by wypić te 2 litry zalecane dziennie, a teraz zaczynam się martwić w drugą stronę. Macie jakiś pomysł co może być przyczyną? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Warto zbadać cukier.
Ja też do niedawna chłeptałam jak wściekła, zaczęło się od zaleceń, ze im więcej się pije, tym lepiej, że jak się czuje pragnienie, to organizm jest już odwodniony itd ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nadmierne pragnienei czesto jest zwiazane z nieprawdilowym poziomem hormonow takich jak np. aldosteron. Ponadto wystepuje przy wahaniach cukru we krwi, rowniez gdy mamy za duzo stresu. No i kwaha herbata nie sa dobre na pragnienie. Sproboj pic jakis czas wode.
![]() |
![]() |
#24 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Właśnie nie zauważyłam u siebie puchnięcia, często za to oddaję mocz, ale chyba przy takiej ilości płynów to dobrze? Soli nie jem wcale - tzn. tylko w produktach, gdzie ta sól jest. Nie lubię słonego smaku, dlatego nie jem słonych przekąsek, nie solę pomidora, mięsa itd. W zasadzie 1kg soli w mojej kuchni starcza na kilka lat, głównie do gotowania ziemniaków czy makaronu. Tak samo nie używam cukru. Zamieniłam teraz kawę rozpuszczalną na kawę zbożową. Oprócz herbat piję też wodę. Herbaty jakie piję to: melisa, mięta, zielona, czerwona - czarnej nie piję wcale. Postaram się jednak pić więcej wody. Obecnie nie przeżywam stresu, ale niedawno przez kilka tygodni żyłam w dużym stresie. Dodatkowym objawem jest u mnie notoryczny ból głowy. Budzę się rano i od razu czuję, że mi głowę rozsadza. Nie wiem czy może to być związane właśnie z nadmiernym spożywaniem płynów. Przejdę się do lekarza rodzinnego i tak jak radzicie zbadam poziom cukru, a jeśli to nic nie wykaże to rozumiem, że powinnam pójść do endo? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
Ja bym zaczęła od zbadania cukru i zredukowanie ilości tych herbat na rzecz zwykłej wody. A może masz za mało tej soli?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:50.