|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Stomatologia-moje marzenie.
Witam!
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Władca Wizażu
|
Dot.: Stomatologia-moje marzenie.
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Znam ludzi z tego kierunku na wylot, studiowałem medycynę, na stomie mniej nauki, szybsza i bezpieczniejsza kasa. Pytaj jak coś Cię nurtuje na privie.....
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Bardzo fajnie, ze masz jakis plan. Jesl naprawde ci zalezy to musisz zaplanowac sobie co musisz zrobic aby to osiagnac ( znajdz szkole ktora cie interesuje i przejrzyj wymagania rekrutacyjne), spiac sie w sobie i dazyc do celu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
z tego co wiem, to tam prawie w ogole fizyki na studiach nie ma, jedynie biofizyka, czyli nie taka klasyczna jakiej ucza w liceum (kinematyki i mechaniki raczej miec nie bedziesz). wiec tym sie nie przejmuj. gorzej chyba z chemia. co do innych przedmiotow, na pierwszym roku jest anatomia z niej jest duzo kucia. dalej typowo stomatologiczne protetyka, chirurgia, naprawde z tego co slyszalam, to jak ktos juz sie dostal (a jednak trzeba miec te 80-90% z matury) to raczej da rade, bo jednak to o czyms swiadczy, ze jednak jest to zdolna osoba, malo kto wylatuje, chyba ze w ogole nie przyklada sie do nauki. Po za tym sa jeszcze kwestie nadawania sie do tego zawodu, przez cale studia musisz przejsc nie tylko przez praktyki w gabinecie stomatologicznym, ale takze w szpitalach, na roznych oddzialach.
"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono." Edytowane przez _jasmine_ Czas edycji: 2012-10-12 o 08:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Oj tak,progi maturalne są strasznie wysokie :/ Ale cieszę się słysząc,że fizyka nie jest taka straszna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
w jaki sposób wada ma Ci uniemożliwić bycie dentystką? pierwszy raz słyszę taką bzdurę. poza tym, nie kieruj się ocenami w szkole, bo równie dobrze możesz mieć 5 z chemii i zdać maturę na jakieś 50%, a równie dobrze możesz mieć gorszą ocenę i zdać osiągając znacznie wyższy wynik. wierz, że sama mam parę takich przypadków wśród znajomych. a co do fizyki, to jest biofizyka i biofizyka medyczna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
.
|
to wcale nie jest duza wada wzroku.
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Cieszę się,że uważacie że mimo nie bycia piątkową uczennicą mam szansę dostać się na studia,to podnosi na duchu
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
.
|
przeciez atmosfera w wiekszosci zalezy od tego, na jakich ludzi trafisz na roku. poza tym na kazdej uczelni sa inni profesorowie, doktorzy, doktoranci, a czesto i ich podejscie do studentow sie zmienia.
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
1,2 rok - nic ciekawego sie nie dzieje. przedmioty podstawowe, ktore musisz zaliczyc, zeby isc dalej, co wiecej, wcale nie oznacza, ze kiedykolwiek Ci sie przydadza. jak zreszta wszystkie inne zapychacze typu zywienie czlowieka, higiena itd. bzdety.
na trzecim roku zaczynaja sie kliniki i robi sie fajnie. na poczatku szpital, potem w instytucie (kiedys w drugim smstrze). IV, V rok to w zasadzie tylko i wylacznie klinki w instytucie, od rana do wieczora - doslownie i tak naprawde wtedy jest najfajniej i tez najpowazniej jestes traktowana. ja konczylam w lodzi, w miedzyczasie pojechalam na wymiane bo towarzystwo juz mnie meczylo ![]() ![]() nie wiem jak wyglada stoma w innych miastach, ale lodz ma ogromny instytut stomatologii(a obok centrum edukcji dopiero co otwarte) wiec jest fajnie. wszystko co dotyczy uzebienia jest skupione w jednym miejscu sprzet na wypasie, na swiatowym poziomie:P czas na imprezy jest, ja kulturalnie szalalam co tydzien, az do momentu kiedy mi sie znudzilo ![]() ![]() a presja i cale mnostwo nieprzyjemnosci bedzie sporo. od publicznego (przy pacjencie) upokarzania przez profesorow na klinikach, poprzez uczenie sie 24h na dobe, ale bywaja tez mile momenty, np. pod koniec 5 roku, kiedy odbierasz dyplom ![]() co do ocen to sie nie przejmuj. ja mimo, ze lubilam fizyke, z matmy bylam noga i prawie z niej nie zdalam ![]() ![]() pozniej, pojawiaja sie inne z perspektywy czasu trudniejsze przedmioty, ale wszystko jest do zrobienia. rob swoje, a Ci sie uda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
A zastanawiałas sie czy bedziesz w stanie zaglądac ludziom do jamy ustnej?I to wszystkim nie tylko młodym z ładnym uśmiechem?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
teraz mozna wybierac matme/fize, moze zastanow sie nad tym? wiekszosc uczelni z tego co sie orientuje daje mozliwosc wyboru pomiedzy tymi dwoma przedmiotami. moze w Twoi przypadku nie matma, ale fiza jest mocna strona ![]() Ku pokrzepieniu powiem Ci, ze nie ma regul i liceum nie swiadczy o niczym. znam osoby, ktore dostaly sie z pierwszego rzutu, a nie dotrwaly do pierwszej sesji, a znam i takie, ktore dostaly sie za x razem i szly jak burza. liceum, matura to srednie wyznaczniki w tym miejscu. najwazniejsze to, zeby sie dostac. ach i z takich ciekawostek, Twoj rocznik idzie juz nowym systemem tj 4 lata studiow + 5 rok stazu. ma to swoje plusy i minusy, ale chyba chwilowo to Cie nie interesuje. no i plotki glosza, ze biochemia zostaje przeniesiona na 1wszy rok (generalnie panuje tendencja 'znizania' przedmiotowego, wynikajaca wlasnie ze zmiany struktury studiow). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Biochemia to trudny przedmiot, wiec z tego co pisze yeah bedzie po prostu ciezej na pierwszym roku, niz bylo dotychczas
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
.
|
z mojej perspektywy - masakra, bo nie tylko biochemia jest przeniesiona, przynajmniej na medycynie.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:59.