|
|||||||
| Notka |
|
| Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Sigur Rós - piękno z Islandii.
Zespół Sigur Rós istnieje od dawna, jednak usłyszałam ich po raz pierwszy 2 miesiące temu. Byłam pod wrażeniem muzyki, jakiej usłyszałam. Była naprawdę oryginalna.
Dopiero utwór, który znajduje się na tej oto stronie: http://www.sigur-ros.co.uk/media/ (pierwszy od góry) zostawił największy ślad w mojej psychice. Trwa 11 min. Jest cudowny, klimatyczny i z delikatnych dźwięków przechodzi w głośne uderzenie. Głos wokalisty jest niemal kobiecy, bardzo cienki, ale niezwykle tajemniczy i charakterystyczny. Ich muzyka łagodzi zmysły,wycisza i przenosi w inny świat. Naprawdę polecam! Stronka na której są utwory do ściągnięcia jest legalna i jest własnością zespołu Sigur Rós. A oto oficjalna polska strona zespołu http://www.sigur-ros.art.pl/ Życzę miłego słuchania. |
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Sigur Rós - piękno z Islandii.
wszystkie piosenki zespolu sa niezwykle klimatyczne... dzialaja w cudowny sposob pozwalaja znalezc sie w innym swiecie. Nie umiem w paru slowach opisac tej muzyki... jest taka piekna. Gdzies przeczytalam ze Sigur Ros to muzyka dla wybranych... cos w tym jest nie kazdy potrafi sluchac tej muzyki niektorzy nie widza w niej zadnego uroku. Za pierwszym razem gdy sluchalam (jakies pol roku temu) mialam mieszane uczucia ale gdy przesluchalam sobie ich plytke drugi raz odcisla sie na mojej duszy... lubie spokojne wieczory gdy zgaszam swiatlo zapalam swiece a w glosnikach Sigur Ros mmm... wspaniale. Nawet gdy o tym mowie tak cieplo mi sie robi w srodku
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Ech, moze musiałabym sie bardziej osłuchać, bo jak dla mnie - bez rewelacji. Istniało / istnieje wiele podobnych zespołów. Niczego nowego w ich muzyce nie zauważyłam. Klimat klimatem. Wole troche inne granie, troche bardziej z jajem. Co do dlugosci utworów, 11 minut to, jak na moje standardy, wcale nie jest specjalnie długo
Także nie o to sie rozbija. Wtórne jakieś.
Edytowane przez ahinsa Czas edycji: 2006-12-11 o 15:19 |
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Wcześniej znałam Sigur Ros tylko z nazwy, dopiero jakiś czas temu, przy okazji programu bodajże Moja Muzyka na MTV, Maria Peszek przedstawiała swoje ulubione zespoły i piosenki i tam się pierwszy raz zetknęłam z Sigur Ros. Akurat to była "Glosoli". Przeniosłam się w inną rzeczywistość. Rzadko mi się to zdarza, choć jestem wrażliwą osóbką. I teledysk też jest piękny. Widziałam też ostatnio inny teledysk, niestety nie pamiętam tytułu piosenki, również wywarł na mnie spore wrażenie.
Zgadzam się, że to muzyka nie dla każdego, to pewnie kwestia wrażliwości, odbierania konkretnych dźwięków...
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
zazwyczaj obracam sie w innych klimatach muzycznych, ale lubie czasem posluchac Sigur Ros. tak dla odprezenia i wyciszenia... i mimo, ze sama muzyka nie powala mnie na kolana, tak teledyski Sigur Ros, to po prostu mistrzostwo
|
|
#6 |
|
Wtajemniczenie
|
Sigur Rós znam już od dawna i od początku byłam pod wrażeniem. Nie umiem słuchać muzyki bez angażowania w to emocji, i jak na codzien slucham muzyki ciężkiej, agresywnego powiedziałabym grania, ktore mnie "nakręca" i energetyzuje, tak Sigur Rós jest jak orzeźwiający prysznic
odpręża, zmywa złe emocje, relaksuje. Czasami słuchając tego mam wrażenie ze czas stanął w miejscu...
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
to ja tak od siebie polecam:
http://www.youtube.com/watch?v=5kly1jHqyNY http://www.youtube.com/watch?v=1JK4V0Mht3s http://www.youtube.com/watch?v=zQ5Grncdjlc moje best of the best z sigur ros a dodatkowo: http://www.youtube.com/watch?v=CtV7J7_2R50 http://www.youtube.com/watch?v=doc1eqstMQQ
Nie jestem leniwa. Mam zawyżone wymagania motywacyjne. Edytowane przez Lalik Czas edycji: 2006-12-11 o 15:44 Powód: literowka |
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Skończyłam oglądać.
Zatkało mnie i gęba nie chce mi sie przestac cieszyć.Piękne. Zwłaszcza po ostatnim teledysku mam nadzieje mieć teraz wspaniałe sny ![]() Chciałam wszystkie skomentowac osobno, ale i tak trzeba obejrzeć samemu. Laliku, wielkie dzięki za twój ranking
|
|
#10 |
|
perfumove love
|
Uwielbiam "północne brzmienia", kocham Sigur Ros od paru już lat. Ich muzyka przypomina mi chłodne mgliste poranki i... odgłosy deszczu (ciche, delikatne początki, przechodzące w mocniejsze uderzenie, by na koniec znowu ucichnąć).
Ta muzyka ma niezwykły klimat
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() zawsze sie ciesze jak glupia kiedy przypadkiem trafie na nie w tv. a w Svefn-g-englar jak widze ten cudny usmiech dziewczny, ktora pojawia sie kolo 6 minuty to zawsze mam lzy w oczach i banana na twarzy ![]() i to naladowanie emocjami w kazdej jednej historii przedstawionej w teledyskach maly offtop: hathayoga, super avatar
|
|
|
#12 |
|
perfumove love
|
Cieszę się, że się podoba
![]() Mnie osobiście chyba najbardziej ujął teledysk z fruwającymi dziećmi. Wzruszające. No i jakie krajobrazy...
|
|
|
|
|
#13 |
|
Wtajemniczenie
|
cóż, muzyka sigur rós mnie nie zachwyca - tzn. lubię posłuchać, ale bez przesady. za to teledyski mają wspaniałe
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Nie znam całej twórczości tego zespołu ale "Nothing song" mnie urzekła,pewnie dlatego że jest na scieżcze mojego ulubionego filmu
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zadomowienie
|
http://www.youtube.com/watch?v=zQ5Grncdjlc
to jest śliczne ![]() A co do sigur rós - świetna muzyka.
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
Teledyski fantastyczne, zachwycające. Jak sen, marzenia..
Sigur Rós znam od 1999 roku, zaczęło się od Svefn-g-englar. Ten klip to mój faworyt |
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
del
,,Nikt z nas nie zmienia się z czasem, lecz jedynie dociera bliżej istoty swej natury." Edytowane przez Satine_18 Czas edycji: 2007-08-01 o 18:15 |
|
|
|
|
#18 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
Fjorgynn, mnie ta muzyka po prostu specjalnie nie zachwyca. Ale, jeśli można tak powiedzieć, rozumiem ją i potrafię się w nią wczuć. To się ze sobą nie kłóci
'Rzucenia na kolana' nie doświadczyłam niestety, dopiero po obejrzeniu teledysków nabrałam powaznego respekta do tego zespołu.Tak z ciekawostek, zwiedziłam ostatnio pewien (jakby nie patrzeć) północny kraj. Jechałam w środku nocy samochodem po prostej jak strzała drodze, płaskie tereny, świecił tylko księżyc, pusto, po lewo - las, po prawo - las. I jaka muzyka mi się załączyła w głowie? Sigurróso-podobna Trochę lepiej dzięki temu zrozumiałam jej istotę i szczerze mówiąc trochę mi po tym 'incydencie' do niej sentymentno
|
|
#20 |
|
Mrs Mrau
|
Sigur znam od kilku lat.Lubię,nawet bardzo,ale od czasu do czasu
![]() moja ukochana piosenka "Vidrar vel til loftarasa" |
|
|
|
|
#21 |
|
Rozeznanie
|
Sigur Ros zaczęłam słuchać dopiero niedawno- kiedy przeczytałam jeden z postów na tym forum i ściągnęłam piosenke będącą soundtrackiem do filmu Vanilla Sky...
I tak tę jedna piosenkę słuchałam aż do upadłego,z ciekawości ściagnęłam kolejne i skończyło sie na tym, że mam juz kilka płyt, które słucham tylko wtedy, kiedy chcę się, albo wyalienować, albo po porstu odpocząć...Jedno jest pewne: ta muzyka mnie wciagneła -teraz mam fazę na teledyski; szczególnie vaka ![]() Jezeli sa zespoły grajace podobnie, to moze napiszcie jakie to?Chetnie posłucham a moze i sie do nich przekonam
|
|
|
|
|
#22 |
|
Rozeznanie
|
w tym roku grali na open erze w gdyni. ja generalnie słucham troszkę innej muzyki i mialam nie iść na ich koncert, ale przypadkiem znalazłam sie pod scena i już tam zostalam .... totalnie mną zawładnęła!! co za koncert! niesamowity! ludzie leżeli na trawie a w koło rozbrzmiewały te niesamowite dźwieki.. magia.. ta muzyka na koncercie jest po prostu paraliżująco-cudowna...
|
|
|
|
|
#23 |
|
Wtajemniczenie
|
Odswiezam topic
![]() Ja Sigur Ros slucham od conajmniej 7 lat bylam na ich dwoch koncertach w NYC a ich oficjalna polska strone stworzyl moj exTz....
|
|
|
#24 |
|
Zadomowienie
|
ja niestety nie mialam okazji byc na koncercie bo jak ostatnio grali w Warszawie to ja akurat bylam w UK :/ eeh mam pecha ale mam nadzieje ze uda mi sie uslyszec ich na zywo
|
|
#25 |
|
Pani Buka
|
byłam na koncercie w Wawie w sierpniu
![]() robią wrażenie, pozwalają odpłynąć, wyciszyć się.... na co dzień też wolę dynamiczniej, ale nie da się zaprzeczyć, że ich muzyka ma w sobie coś magicznego
|
|
#26 |
|
Raczkowanie
|
uwielbiam te łagodne dźwięki, ten spokój.. istny relax dla uszu
teledyski też urzekające widzialam ich na open'erze i chetnie posluchalabym po raz kolejny na zywo..
|
|
|
#27 |
|
Raczkowanie
|
cos dla fanów Sigur Rós w Polsce:
"W zimowy weekend od 7 do 9 grudnia, na wszystkich siedmiu kontynentach, w tym także na Antarktydzie, będzie można obejrzeć 17 oficjalnych filmów krótkometrażowych, oraz filmy stworzone przez fanów, w ramach projektu “the valtari mystery film experiment”. W Polsce, ten wspaniały pokaz filmowy będzie można obejrzeć w nocy z 8 na 9 grudnia w krakowskim Kinie Pod Baranami. Pokaz odbędzie się także 7 grudnia w poznańskim kinie Rialto." informacja z tej stronki co nieco o projekcie: "upon the release of their album valtari, sigur rós gave a dozen filmmakers the same modest budget and asked them to create whatever comes into their head when they listen to songs from the album. the idea was to bypass the usual artistic approval process and allow people utmost creative freedom. among the filmmakers are alma har'el, andrea arnold, and floria sigismondi. at the same time, the band invited fans to contribute their own personal creations."
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:03.

Także nie o to sie rozbija. Wtórne jakieś.
odpręża, zmywa złe emocje, relaksuje. Czasami słuchając tego mam wrażenie ze czas stanął w miejscu...

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)