Brak premii świątecznej - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-12-31, 13:49   #1
annuszka123
Przyczajenie

Brak premii świątecznej

Cześć!

Kurczę, czuję się trochę zawiedziona i nie wiem, czy wymyślam, czy może faktycznie coś jest nie tak.

Od maja do połowy listopada miałam staż w kancelarii prawnej. Po zakończeniu stażu pracodawca zatrudnił mnie na czas określony 2 miesiące (od połowy listopada 2015 do połowy stycznia 2016). Powiedział mi wtedy, że podstawa to najniższa krajowa, ale pracownicy dostają premie uznaniowe i premie świąteczne.

Pracuję sumiennie, czasem zostaję po godzinach, żeby coś dokończyć, jestem obowiązkowa i szef nigdy się nie skarżył. Wczoraj dziewczyny w pracy mówiły, że dostały już wypłatę za grudzień i cieszyły się z dość wysokiej premii świątecznej. Nie miałam dostępu do internetu i dopiero dzisiaj weszłam na konto, żeby zobaczyć czy coś przyszło.

Przyszła goła podstawa... Żadnej premii, czy to uznaniowej czy świątecznej. Stąd pytanie - czy bycie pracownikiem na umowie na czas określony powoduje, że taki pracownik nie ma prawa do premii świątecznej?

Do tej pory myślałam, że premia uznaniowa jest związana z zaangażowaniem i stażem pracy. Nie mam więc pretensji, że nic nie dostałam za ostatni miesiąc. Ale co do premii świątecznej - zrobiło mi się przykro, bo traktuję to jako formę podarunku od szefa dla pracowników. To trochę tak, jakby każdemu pracownikowi dał jakiś prezent świąteczny - każdemu, prócz mnie.

Czy jestem w błędzie? Coś źle rozumiem? Zastanawiam się, czy mam z tym pójść do szefa, czy lepiej nie?
annuszka123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-31, 19:02   #2
201606270916
Konto usunięte

Dot.: Brak premii świątecznej

Cytat:
Napisane przez annuszka123 Pokaż wiadomość
Cześć!

Kurczę, czuję się trochę zawiedziona i nie wiem, czy wymyślam, czy może faktycznie coś jest nie tak.

Od maja do połowy listopada miałam staż w kancelarii prawnej. Po zakończeniu stażu pracodawca zatrudnił mnie na czas określony 2 miesiące (od połowy listopada 2015 do połowy stycznia 2016). Powiedział mi wtedy, że podstawa to najniższa krajowa, ale pracownicy dostają premie uznaniowe i premie świąteczne.

Pracuję sumiennie, czasem zostaję po godzinach, żeby coś dokończyć, jestem obowiązkowa i szef nigdy się nie skarżył. Wczoraj dziewczyny w pracy mówiły, że dostały już wypłatę za grudzień i cieszyły się z dość wysokiej premii świątecznej. Nie miałam dostępu do internetu i dopiero dzisiaj weszłam na konto, żeby zobaczyć czy coś przyszło.

Przyszła goła podstawa... Żadnej premii, czy to uznaniowej czy świątecznej. Stąd pytanie - czy bycie pracownikiem na umowie na czas określony powoduje, że taki pracownik nie ma prawa do premii świątecznej?

Do tej pory myślałam, że premia uznaniowa jest związana z zaangażowaniem i stażem pracy. Nie mam więc pretensji, że nic nie dostałam za ostatni miesiąc. Ale co do premii świątecznej - zrobiło mi się przykro, bo traktuję to jako formę podarunku od szefa dla pracowników. To trochę tak, jakby każdemu pracownikowi dał jakiś prezent świąteczny - każdemu, prócz mnie.

Czy jestem w błędzie? Coś źle rozumiem? Zastanawiam się, czy mam z tym pójść do szefa, czy lepiej nie?
U mnie premie świąteczna i uznaniowa za wyniki ogolnofirmowe dostają tylko osoby z określonym stażem pracy.
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-01, 12:03   #3
df3cc6c2e997633e57b9145321fcef026d2b0250_5ebf1ef22d206
Konto usunięte

Ja byłam na stażu w placówce państwowej, od początku grudnia pracuję tam na umowę o pracę na czas określony 6 miesięcy (za najniższą krajową 1850zł brutto) i myślałam, że żadnej premii nie dostanę, bo to w końcu pierwszy miesiąc pracy, a jednak dostałam 500zł brutto premii... myślę, że dużo tu zależy od pracodawcy.
df3cc6c2e997633e57b9145321fcef026d2b0250_5ebf1ef22d206 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-01, 14:14   #4
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez annuszka123 Pokaż wiadomość
Cześć!(...) Zastanawiam się, czy mam z tym pójść do szefa, czy lepiej nie?
dużo kurczę zależy od tego jak szef patrzy na zasady przyznawania premii na koniec roku.

w poprzedniej firmie byłam zatrudniona od sierpnia i to już wystarczylo, zeby mieć za krótki staż, żeby dostać dodatek na koniec roku... bo takie zasady i bla bla

z tym, że wiedziałam od początku, że tak będzie, wszystkie zasady dot. wynagrodzenia i dodatków były przejrzyste.

ja bym zapytała. Nie na zasadzie jakichs pretensji (takze nie wspominałabym o tym, że "wszystkie koleżanki maja, a ja nie") tylko po prostu o to jak to działa w tej firmie. Masz święte prawo wiedzieć.

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-01, 15:03   #5
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
dużo kurczę zależy od tego jak szef patrzy na zasady przyznawania premii na koniec roku.

w poprzedniej firmie byłam zatrudniona od sierpnia i to już wystarczylo, zeby mieć za krótki staż, żeby dostać dodatek na koniec roku... bo takie zasady i bla bla

z tym, że wiedziałam od początku, że tak będzie, wszystkie zasady dot. wynagrodzenia i dodatków były przejrzyste.

ja bym zapytała. Nie na zasadzie jakichs pretensji (takze nie wspominałabym o tym, że "wszystkie koleżanki maja, a ja nie") tylko po prostu o to jak to działa w tej firmie. Masz święte prawo wiedzieć.
dokładnie

możliwe, że to jednak właśnie dlatego, że za krótko pracujesz

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-03, 13:49   #6
annuszka123
Przyczajenie

Dziękuję, dziewczyny!

Zapytam (tym bardziej, że w mojej umowie w zasadzie nie było nawet wzmianki o tym, jak i również o moich obowiązkach, jakie mam wykonywać itd. - suche fakty - od kiedy do kiedy, jakie wynagrodzenie i moje dane).

Myślę, że jednak niedługo po prostu dowiem się, że umowa nie zostanie przedłużona, bo też niebawem będzie można składać wnioski do PUP o nowych stażystów, a szefowi z pewnością bardziej będzie się opłacało wziąć stażystę niż mi płacić - choćby samą podstawę bez premii.
Stary 2016-01-03, 18:12   #7
Gajowniczka
Zadomowienie

u mnie w firmie trzeba było złozyć ksero pit 37 z zeszłego roku także członków gospodarstwa domowego aby dostac premię świąteczną .i były 4 przedziały kwotowe od 210 do 320zł w zależności od dochodu.
Gajowniczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-01-04, 21:48   #8
organka
Przyczajenie

U mnie w firmie też premie dostają osoby z dłuzszym stażem, minimum trzeba miec przepracowany 1 rok
organka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-07, 19:29   #9
annuszka123
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Gajowniczka Pokaż wiadomość
u mnie w firmie trzeba było złozyć ksero pit 37 z zeszłego roku także członków gospodarstwa domowego aby dostac premię świąteczną .i były 4 przedziały kwotowe od 210 do 320zł w zależności od dochodu.
Cytat:
Napisane przez organka Pokaż wiadomość
U mnie w firmie też premie dostają osoby z dłuzszym stażem, minimum trzeba miec przepracowany 1 rok
Rozumiem, że u Was panują pewne reguły przyznawania i są warunki, które trzeba spełnić.

Ech, szkoda, że mój szef nie kwapił się, żeby takie rzeczy rozjaśnić nowemu pracownikowi.
Stary 2016-01-07, 19:43   #10
Atavish
Zakorzenienie

U mnie premia świąteczna była uzależniona od dochodów za poprzedni rok i należała się tylko osobom zatrudnionym na dany dzień. Była to chyba jakaś wrześniowa data (jakoś końcówka). Więc osoby "świeże" z automatu nie dostawały premii świątecznej. Jednak moja firma zawsze podaje warunki przyznania świadczeń dodatkowych. Nie wydaje mi się aby nietaktem było zapytanie się jak wygląda to u Ciebie w firmie

Wysłane z mojego LG-D605 przy użyciu Tapatalka
Atavish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-10, 10:39   #11
anekania
Zakorzenienie

U mnie w poprzedniej firmie kierownik nawet życzeń mi nie złożył a co dopiero premia
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości