![]() |
#1 |
BAN stały
|
siostra chcę usunąć ciążę!!!!!!!!!
Witam
Zarejrestrowałam się na tym forum bo potrzebuję obiektywnej opinii. Moja 20 letnia siostra chcę usunąć ciążę. Chłopak ma jej dać no to kasę. O ciąży wiem tylko ja, zabroniłam mi o tym mówić rodzicom bo twierdzi, że już nie będę jej siostrą. To jest dla mnie straszne co ona chcę zrobić. Twierdzi, że dopiero dostała pracę i teraz nie czas na dziecko. Była nawet u lekarza i już ma termin ustalony ale nie chec mi powiedzieć kiedy. Co robić? jak ją powstrzymać od tego? przecież będzie tego żałować. Już nie mam siły jej przekonywać aby tego nie robiła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: siostra chcę usunąć ciążę!!!!!!!!!
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;3966882 8]to jej sprawa, jest dorosła, nie wtrącaj się[/QUOTE]
dokładnie
![]() |
#4 |
BAN stały
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;3966882 8]to jej sprawa, jest dorosła, nie wtrącaj się[/QUOTE]
i mam patrzeć jak popełnia być może najgorszy błąd w swoim życiu.....[COLOR="Silver"] ---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:16 ---------- jest w pierwszym miesiącu i twierdzi, że to jeszcze nie jest dziecko to jest dla mnie niewyobrażalne....[COLOR="Silver"] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
a skąd ty możesz wiedziec że to będzie błąd i skąd możesz wiedziec że będzie tego żałowac? siedzisz w jej głowie?
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla Ciebie, nie dla niej.
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Autorko, uważam, że to jest sprawa wyłącznie Twojej siostry i jej sumienia. Nie powinnaś się wtrącać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
A ja myślę, że jesteś trollem, który chce rozpętać kolejną dyskusję o aborcji.
![]() Jeśli nie jesteś trollem: Twoja siostra podjęła decyzje, Ty się nie zgadzasz. Po pierwsze - jeśli ona jest zdecydowana, to nie przekonasz jest tekstami "to jest dziecko", "najgorszy błąd w twoim życiu", bo to są tylko Twoje poglądy. Siostra ma widocznie inne. Co możesz zrobić? Siąść z nią i na spokojnie powiedzieć, jakie ma opcje i co się z każdą wiąże - używając konkretnych argumentów. A nie emocjonalnych tekstów. Po drugie - jeśli zależy Ci na siostrze, to będziesz ją wspierać, bez względu na to jaką podejmie decyzje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
A ja bym spróbowała poszukać jakieś filmy w necie przeciwko aborcji i pokazać to siostrze. Może przecież urodzić to dziecko,a potem oddać do adopcji.
Szkoda dzieciaka, prawdopodobnie urodziłby się zdrowy. Edytowane przez agnes154 Czas edycji: 2013-03-09 o 12:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Oddać do adopcji, w Polsce? Jak ja uwielbiam te "rady" prawie jak z gazety fakt, czy innej bulwarówki. Dziewczyna jest młoda, dostała pracę, więc prędzej, czy później, jakby miała się do tej światłej rady odnieść, musiałaby pracodawcy powiedzieć. Znając życie, pewnie ma umowę-zlecenie lub o dzieło, więc pewnie zostanie wylana, Jak nie, to jak sobie wyobrażasz, że po urodzeniu wraca jak gdyby nic do pracy? Bez pójścia na macierzyński? Wiesz, jak u nas traktuje się kobiety, które oddadzą dziecko? Młoda dziewczyna nie miałaby życia w swoim mieście.
Ponadto to jest jej decyzja, jej ewentualny błąd. Jakoś w PRL-u kobiety usuwały ciąże i nie popadały w nagminnie żadne "postaborcyjne" żale. To trochę przerażające, że przez 20 lat istnienia ustawy antyaborcyjnej, udało się kobietom zrobić pranie mózgu. Spieraj siostrę, tylko tyle możesz zrobić. Bo to jej decyzja. Tyle Edytowane przez Lachezis Czas edycji: 2013-03-09 o 12:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Nie przeszkadzaj jej bo to nie twoja sprawa. Jest dorosla. No i popsujesz wasze stosunki.
Powinnas wspierac siostre a nie mowic co ma wg ciebie robic.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Ta.:P To lepiej zabij dziecko jak gdyby nigdy nic, bo tak się teraz robi. Trzeba było się zabezpieczać i uważać, znali doskonale konsekwencje. Dzieci z kapusty się przecież nie biorą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
I nie, nie będę brała udziału w niekończącej się dyskusji od kiedy mówi się o człowieku. Wg mnie, nie od początku poczęcia. Jakoś nie miałabym wyrzutów w usuwaniu moruli lub blastuli. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
BAN stały
|
Powiem Wam coś ja staram się zajść w ciążę ale nie mogę a ona chce usunąć ciążę to dla mnie coś strasznego. Co za ironia losu. Ja chcę dziecka i nie mogę a moja siostra jest w ciąży i chcę usunąć. Dla mnie to straszna sytuacja. Bardzo trudno mi się w tym wszystkich odnaleźć.
Tą wiadomość mi gdzieś przekierowało nie wiem o cho chodzi ale napisałam jeszcze raz może tym razem uda mi się wysłać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Autorko, nie trącaj się. To jej decyzja i ona będzie ponosiła jej konsekwencje. Przestań wymuszać na niej inną decyzję, bo do kogo będzie mogła mieć później pretensje? Jest dorosła. Skoro uważa, że tak będzie lepiej niech to zrobi. Ja na jej miejscu postąpiłabym tak samo. Zrozum, że nie każdy musi mieć taki sam pogląd na życie jak Ty. ---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ---------- W takim razie nie przelewaj swoich frustracji na nią. Przykro, że Tobie się nie udaje, ale nie jest to powód aby ona zmieniała decyzję i swoje życie.
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak się jest niedoświadczonym w "tych sprawach" to najlepiej w ogóle się nie brać za seks, a nie traktować aborcję jako sposób na niechciane dziecko. Edytowane przez agnes154 Czas edycji: 2013-03-09 o 13:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Przecież wiesz, że nie ma 100% skutecznej antykoncepcji, a mimo tego ludzie, czy tego chcesz czy nie, uprawiali, uprawiają i będą uprawiać seks. Poza tym nadal nie czytasz - to, że dla Ciebie dziecko powstaje w momencie zapłodnienia, nie znaczy, że dla innych tak jest. Niektórzy w moruli widzą jeno pęcherzyki powietrza, a w zarodku komórki. Pogódź się z tym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chciałaś powiedzieć chyba 'jak się nie ma wiedzy'. Wiedzę można mieć ale wypadki i wpadki chodzą po ludziach. Czasami chwila nieuwagi i tyle. Zdarza się nawet najbardziej 'dokształconym' i 'doświadczonym'. Nie znaczy to od razu, że trzeba sobie całe życie wywracać do góry nogami. Po to właśnie jest aborcja.
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem, czy wiesz, ale czasem antykoncepcja zawodzi
![]() Autorko, nie powinnaś się do tego wtrącać. Dla Ciebie siostra popełnia błąd, ale opinię zachowaj dla siebie. Możesz ją tylko wspierać, jak zaczniesz jej pokazywać filmiki antyaborcyjne Wasze stosunki na pewno się pogorszą, a siostra i tak i tak aborcję zrobi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Autorko, skoro tak bardzo chcesz dzidzię to rozumiem, że zaproponowałaś siostrze, że adoptujesz jej dziecko jak się zdecyduje urodzić?
Twoje pragnienia =/= pragnieniom tych, co dzieci nie chcą.
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
nie wtrącaj się bo to nie Twoje życie
kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1235941 ciuchy https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1126161 książki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1144051 wish https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1261853 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Co cie to obchodzi to jest jej indywidualna decyzja i ty nie powinnaś się wtrącać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Nie wtrącaj się. To sprawa Twojej siostry. Na jej miejscu zrobiłabym tak samo, bez wyrzutów sumienia. Płód to nie dziecko, to nie żywa istota. A oddawanie dziecka do adopcji jak psa to dopiero głupota...
Twoja siostra jest dorosła wie co robi. ---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ---------- [1=13aa9d55ec6ef8489ab3852 d90deb2979ef9d608;3967053 6]Co cie to obchodzi to jest jej indywidualna decyzja i ty nie powinnaś się wtrącać.[/QUOTE] Dokładnie.
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pielegnacja naturalnych loków, loczków, fal-cz. VI 10 przykazań żywieniowych "Gdy zamykają się jedne drzwi do szczęścia,otwierają się inne,ale my patrzymy na pierwsze drzwi tak długo,że nie widzimy tych drugich"' -H.A.Keller silikony w odżywkach, SLS, parabeny out
Edytowane przez gasolina84 Czas edycji: 2013-03-09 o 14:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
To jej decyzja.
Powinnaś ją wspierać, a nie zmuszać do zmiany tudzież szantażować emocjonalnie jakimiś filmikami... swoją drogą, brr - uważam tego typu publikacje (filmy, zdjęcia) za wybitnie niesmaczne i niewłaściwe. Nie powinno się ich rozpowszechniać, ani tym bardziej pokazywać komuś, kto stoi przed trudną decyzją dotyczącą swojego dalszego życia. Myślę, że to zbyt trudny wybór nawet bez takich "wspomagaczy".
![]() |
![]() |
#27 | |
sissy that walk
|
Jakkolwiek nie zgadzałabyś się z decyzją siostry, jest to wyłącznie jej decyzja. Według mnie słuszna - ma pracę, niech ją utrzyma. Ty za nią dziecka nie urodzisz i nie wychowasz, pracy jej nie znajdziesz, na własne utrzymanie jej nie weźmiesz - więc nie możesz również za nią decydować.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jestem zdania jak dziewczyny wyżej- pozwól jej decydować o swoim życiu. Żyj i pozwól zyć innym. Jakoś w wielu krajach Europy aborcja, legalna i bezpłatna, jest dostępna- kobiety wykonują wiele aborcji, ale jakos sie nie załamują, nie wpadają depresję (czyżby tylko Polki były ułomne emocjonalnie i wpadały w deprechę poźniej a np. Portugalki się cieszyły?). Ba, w UK największy odsetek kobeit które tam usuwają ciąże to Polki....nie wspominam o klinikach na Słowacji czy w Czechach, które mają infolinie dostępną po Polsku bo mają tyle klientek ![]() Zmuszanie do urodzenia dziecka jest głupotą bo sorry, ale poród czy nawet noszenie ciązy to nie są wakacje. Zdecydowanie lepiej jest usunąć, niż potem oddać albo co gorsze meczyc sie z dzieckiem i mieć w stosunku do niego wyrzuty, że przez nie cos nam umknęło w życiu, cos straciliśmy i obwiniac niewinne dziecko za swoją pomyłkę itp. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:48.