Sól fizjologiczna do soczewek?? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-08-02, 12:37   #1
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28
Konto usunięte

Sól fizjologiczna do soczewek??

No właśnie, czy roztworu soli fizjologicznej można używać do pielęgnacji soczewek, zamiast tych drogich płynów?? Może chociaz do czyszczenia i przepłukiwania? No bo to zawsze jakaś oszczędność Proszę o odpowiedź!!
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-02, 12:41   #2
ma75
Rozeznanie

Dot.: Sól fizjologiczna do soczewek??

Zamiast płynu do czyszczenia i przechowywania na pewno nie! Ale można do przepłukiwania po czyszczeniu - tak przynajmniej robiłam jak parę lat temu nosiłam soczewki - tak mi powiedział okulista.
ma75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-02, 12:43   #3
pixie7
Wtajemniczenie

W razie braku płynu, od czasu do czasu możesz zostawić soczewki w soli. Nie robiłabym z tego jednak reguły, sól utrzyma wilgoć, ale nie ma działania antybakteryjnego, nie usunie osadów białkowych (zwłaszcza, jeśli używasz soczewek o dłuższym czasie noszenia niż miesiac). Na pewno nie oczyści tak dobrze jak płyn. Jeśli już, to postawiłabym na czyszczenie i przepłukiwanie płynem, a moczenie w soli. Trudno przewidzieć, jaki to może mieć długotrwały skutek.
pixie7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-02, 12:46   #4
pixie7
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ma75
Zamiast płynu do czyszczenia i przechowywania na pewno nie! Ale można do przepłukiwania po czyszczeniu - tak przynajmniej robiłam jak parę lat temu nosiłam soczewki - tak mi powiedział okulista.
O widzisz, czyli moczyć też nie wolno. Tzn. nie regularnie, jeśli zrobisz tak raz czy dwa w miesiącu, tragedii nie będzie.
Ostatnio z braku płynu, moczyłam soczewki w Lacrimalu - czyli nawilżających kroplach do oczu. Ale tylko przez jedną noc.
pixie7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-02, 13:01   #5
klarnet
Raczkowanie

sol jest ok do zakrapiania oczu,nawilzania,ewentualn ego przemycia gdzies poza domem.ale na pewno nie jako stala alternatywa dla plynu.
klarnet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-02, 14:42   #6
Versa
Raczkowanie

GG do Versa

Moja koleżanka używa stale soli fizjologicznej do przechowywania soczewek- tak podobno polecił jej okulista. Nic się jej nie dzieje. Sama bym chciała spróbować, ale trochę się boje. Gdy odwiedzę swojego okulistę to zorientuję się dokładnie.
Versa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-25, 12:07   #7
malami21
Raczkowanie

gdzie mozna kupic najtanszy plyn do pielegnacji soczewek.....
ja nosze soczewki "plano" kolorowe...tylko do zmiany lub podkreslenia koloru oczków.
wlasnie plyn mi sie skonczyl i nie wiem czy lepiej isc do markowego salonu czy np przez internet kupic...ostatnio uzywalam solo aqua care....i mysle ze teraz tez taki kupie.
prosze o rady

Edytowane przez malami21
Czas edycji: 2005-08-26 o 10:36
malami21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-08-25, 12:13   #8
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Najlepiej jest rozejrzec sie po promocjach w salonach, ja zazwyczaj kupuje kiedy np dodaja drugi gratis z netu moze byc takiej, ale dochodzi przesylka - wiec trzeba dobrze szukac...
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-26, 10:26   #9
aga87
Rozeznanie

GG do aga87

Słuchaj - ja osobiscie nie polecem - kiedyś użyłam na próbę soli fizjologicznej i dostałam od tego w końcu zapalenia spojówek - nic przyjemnego, nie mogłam nosić potem szkiel przez kilka tygodni, bo oczy były zaczerwienione i bolały =/

"He's all right! Aren't you,cat? Poor slob without a name! The way I see it I haven't got the right to give him one. We don't belong to each other. We just took up one day by the river.
I don't want to own anything until I find a place where me and things go together."
aga87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-23, 16:37   #10
Ava _
Przyczajenie

Dzisiaj kupiłam w aptece sól fizjologiczną w połlitrowej butelce ( 3zł) i mam zamiar używać jej do czyszczenia i przepłukiwania soczewek, a do moczenia w pojemniczku będę stosować, jak dotychczas płyn do soczewek Solo Care. Nie boje się, że sól fizjologiczna zaszkodzi soczewkom, czy oczom, czytałam na opakowaniu swoich soczewek, że są zanurzone właśnie w roztworze z soli fizjologicznej z buforem fosforanowym Do moczenia na noc w pojemniczku będę używać płynu, żeby porządnie oczyścił soczewkę z zanieczyszczeń, białek, a myślę, że myć i przepłukiwać można śmiało w soli fizjologicznej, szkoda mi na to tracić drogiego płynu, a zawsze dużo go zużywam przy tych czynnościach :/ Zastanawiam się tylko, jak dostanę się do tej soli fizjologicznej, bo butla nie ma zakrętki będę musiała zrobić w niej dziurę i jakoś później ją zabezpieczyć..może kawałkiem woreczka i na to gumka recepturka..bo kurcze nie mam do czego tego przelać :/ Zapytam w aptece, czy mają jakieś sterylne butelki.
Ava _ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-28, 17:02   #11
pinkpanther69
Wtajemniczenie

Ja bym nie ryzykowała zakażeniem, płyny jakoś strasznie drogie nie są, mi na miesiąc wychodzi ok 15 zł

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-12-28, 19:12   #12
Jodi _
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pinkpanther69 Pokaż wiadomość
Ja bym nie ryzykowała zakażeniem, płyny jakoś strasznie drogie nie są, mi na miesiąc wychodzi ok 15 zł
Jak Ty to robisz? Najtanszy plyn to mala buteleczka 60ml za 12zl - nie ma opcji zeby tyle plynu starczylo na caly miesiac do napelniania pojemniczka, mycia i plukania soczewek..mozesz podac nazwe tego plynu i ile go jest?
Jodi _ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-28, 22:16   #13
miss venflon
Zakorzenienie

sól fizjologiczna sprzedawana w aptece jest jalowa-ale do momentu otwarcia -jesli otworzysz taką ampułkę/ampułę i pozostawisz ja otwartą może ulec ona skażeniu-a używając skontaminowanej soli możesz nabawić się infekcji
jeśli już polecam ampułki 5ml-i zasadę jedna ampułka jeden dzień
Stary 2009-12-29, 15:14   #14
TOMORROW
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jodi _ Pokaż wiadomość
Jak Ty to robisz? Najtanszy plyn to mala buteleczka 60ml za 12zl - nie ma opcji zeby tyle plynu starczylo na caly miesiac do napelniania pojemniczka, mycia i plukania soczewek..mozesz podac nazwe tego plynu i ile go jest?
mnie jeszcze taniej wychodzi, kupuję w promocjach płyny po 330 ml i starczają mi na ok. 3 m-ce
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-28, 21:48   #15
hotride
Przyczajenie

ja noszę soczewki od 8 lat i nigdy ich jakoś specjalnie nie przemywałam. napełniam pojemniczek, wkładam soczewki, rano wyciągam i zakładam. wodę w pojemniczku wymieniam czasem codziennie, a czasem raz na dwa - trzy dni. nigdy nie miałam zapalenia spojówki, suchego oka, czy innych problemów. opakowanie płynu starcza mi spokojnie na 3 m-ce. też kupuję w tych promocjach 2 w cenie 1 w vision express, więc płacę 40zł raz na pół roku.

co do tańszych płynów to niektórzy używają tych z serii Rossmanna (B-lens). ja raz spróbowałam ale mi nie przypasował. w każdym razie tani jest jak barszcz, więc chyba warto spróbować, w końcu (z tego co pamiętam) skład ma taki sam jak inne płyny, a kosztuje ok. 20zł za 360ml. chyba lepiej go używać do przemywania niż soli fizjologicznej.
Stary 2011-04-28, 23:22   #16
RiotKitty
Rozeznanie

ja kupuję buteleczkę płynu 100ml w drogerii, starcza mi na około półtora miesiąca, czasem dwa. płacę 1,99 funta.
co do soli fizjologicznej, próbowałam tylko w stanie desperacji, ale na następny dzień soczewki były dziwne, jakby sztywniejsze. na pewno nie trzymałabym ich w tym stale, ale do samego przemycia chyba nie ma przeciwskazań.
RiotKitty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-29, 08:13   #17
201803290936
Konto usunięte

[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;562031]No właśnie, czy roztworu soli fizjologicznej można używać do pielęgnacji soczewek, zamiast tych drogich płynów?? Może chociaz do czyszczenia i przepłukiwania? No bo to zawsze jakaś oszczędność Proszę o odpowiedź!![/QUOTE]

Drogich? Ja kupuję płyn 360 ml za 17 zł (Max Opti Fresh). Plus koszty wysyłki, ale zawsze można od razu wziąć 2-3 płyny i np. soczewki - wtedy koszty się całkowicie zwracają, bo stacjonarnie nie kupi się tak tanio.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-29, 13:16   #18
_chocolate
Zakorzenienie

Też coś słyszałam, że w sytuacjach awaryjnych można skorzystać z roztworu soli.
Ale moim zdaniem na płynie lepiej nie oszczędzać

_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-29, 17:04   #19
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Drogich? Ja kupuję płyn 360 ml za 17 zł (Max Opti Fresh). Plus koszty wysyłki, ale zawsze można od razu wziąć 2-3 płyny i np. soczewki - wtedy koszty się całkowicie zwracają, bo stacjonarnie nie kupi się tak tanio.
Ten wątek jest sprzed niespełna 6 lat, wtedy dopiero zaczynałam nosić szkła, nie byłam zbyt ogarnięta w temacie płynów do soczewek, zwłaszcza kupowanych przez internet. Nawet teraz nie kupuję on-line, bo przerzuciłam się na serię płynów i soczewek B-Lens z Rossmanna - myślę, że taniej się nie da.

A sól fizjologiczną nadal mam pod ręką do przemywania w sytuacjach awaryjnych, ale stosuję tylko tę w jednorazowych ampułkach

Edytowane przez 7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28
Czas edycji: 2011-04-29 o 17:05
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 14:42   #20
Pantegram
Zakorzenienie

Ja używałam tylko soli fizjologicznej do soczewek przez około 2 miesiące i byłam zadowolona. Poleciła mi ją farmaceutka w aptece (polecam rozmowę z tymi paniami i panami, bo są to osoby po studiach, znające się na rzeczy, które bardzo lubią doradzać ). Stwierdziła, że awaryjnie zamiast płynu można soli fizjologicznej spokojnie używać, ponieważ różni się od płynów tylko tym, że nie ma bajerów - czyli taki płyn lepiej nawilża i czyści soczewki itp. itd. Osobiście używałam ampułek i zasady - jedna amułka, jeden dzień (ponieważ strasznie dużo osadów białkowych się zbierało w tych 5 ml), a także próbowałam rozcieńczać płyn solą fizjologiczną, aby starczył na dłużej. Po jakimś czasie moje soczewki zaczęły mnie uwierać przy dłuższym noszeniu, dlatego wróciłam do noszenia okularów, ale warto zwrócić uwagę na to, że były miesięczne, a nosiłam je około 2 mscy (przede wszystkim dlatego, że używałam ich "od święta", czyli głównie do wyjść nocą na miasto, gdzie okulary tylko przeszkadzają), więc nie mogę stwierdzić, że to przez sól.
Pantegram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-23, 14:25   #21
valgodeskom
Przyczajenie

Sposób na tańsze noszenie soczewek:

- soczewki płuczesz po zdjęciu solą fizjologiczną (jest tania więc nie oszczędzasz)

- opłukane wkładasz do pojemniczka z płynem do przechowywania (nie z solą fiz.)

Tak robią wszyscy co od lat noszą i chcą zaoszczędzić. Soczewki czyste i kasa zostaje.
Jedyny problem to to że teraz nasz kochany rząd zabronił sprzedawania w aptekach Półlitrowej WODY Z SOLĄ 0,9% bez recepty (pewnie żebyśmy się nie opili i nie pochorowali)

Edytowane przez valgodeskom
Czas edycji: 2013-06-26 o 16:17
valgodeskom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-24, 07:06   #22
dacn
Zakorzenienie

Sól fizjologiczna jest fajna, sterylna, w jednorazowych ampułkach, dobrze oczyszcza.

Jednak przy stosowaniu jej do soczewek jest "mały" problem, sól jest jak woda tylko opłukuje soczewki, nie odbiałcza ich. Nie ma konserwantów które zapobiegłyby rozwojowi bakterii w pojemniku. Po za tym wcale nie wyjdzie to super tanio.

Do jednorazowego opłukania soczewki , bo coś wpadło do oka i trzeba było natychmiast działać ok, ale nie jako zamiennik płynu do soczewek.

Z resztą płyny są i droższe i tańsze a wydajność mają sporą.

Czy warto sie bawić w zamienniki i ryzykować zapalenie spojówek ( i koszt leczenia- minimum 100 zł?)
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-24, 09:28   #23
KamilaRrrrr
Przyczajenie

Osobiście nie polecam takiego rozwiązania, ale jeżeli chcesz możesz kupić jakiś tańszy ale jednocześnie dobry płyn. Polecam [reklama] jest niedrogi i bardzo dobrze czyści i dezynfekuje soczewki.

tu masz link:

[link]

Edytowane przez Senses Woman
Czas edycji: 2016-10-24 o 18:25 Powód: reklama
KamilaRrrrr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości