|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Sól fizjologiczna do soczewek??
No właśnie, czy roztworu soli fizjologicznej można używać do pielęgnacji soczewek, zamiast tych drogich płynów?? Może chociaz do czyszczenia i przepłukiwania? No bo to zawsze jakaś oszczędność
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Sól fizjologiczna do soczewek??
Zamiast płynu do czyszczenia i przechowywania na pewno nie! Ale można do przepłukiwania po czyszczeniu - tak przynajmniej robiłam jak parę lat temu nosiłam soczewki - tak mi powiedział okulista.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
W razie braku płynu, od czasu do czasu możesz zostawić soczewki w soli. Nie robiłabym z tego jednak reguły, sól utrzyma wilgoć, ale nie ma działania antybakteryjnego, nie usunie osadów białkowych (zwłaszcza, jeśli używasz soczewek o dłuższym czasie noszenia niż miesiac). Na pewno nie oczyści tak dobrze jak płyn. Jeśli już, to postawiłabym na czyszczenie i przepłukiwanie płynem, a moczenie w soli. Trudno przewidzieć, jaki to może mieć długotrwały skutek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ostatnio z braku płynu, moczyłam soczewki w Lacrimalu - czyli nawilżających kroplach do oczu. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
sol jest ok do zakrapiania oczu,nawilzania,ewentualn ego przemycia gdzies poza domem.ale na pewno nie jako stala alternatywa dla plynu.
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Moja koleżanka używa stale soli fizjologicznej do przechowywania soczewek- tak podobno polecił jej okulista. Nic się jej nie dzieje. Sama bym chciała spróbować, ale trochę się boje. Gdy odwiedzę swojego okulistę to zorientuję się dokładnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
gdzie mozna kupic najtanszy plyn do pielegnacji soczewek.....
ja nosze soczewki "plano" kolorowe...tylko do zmiany lub podkreslenia koloru oczków. ![]() wlasnie plyn mi sie skonczyl i nie wiem czy lepiej isc do markowego salonu czy np przez internet kupic...ostatnio uzywalam solo aqua care....i mysle ze teraz tez taki kupie. prosze o rady ![]()
http://tickers.TickerFactory.com/ezt...k/1beb/age.png http://tickers.TickerFactory.com/ezt...k/7d4d/age.png Edytowane przez malami21 Czas edycji: 2005-08-26 o 10:36 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Najlepiej jest rozejrzec sie po promocjach w salonach, ja zazwyczaj kupuje kiedy np dodaja drugi gratis
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Słuchaj - ja osobiscie nie polecem - kiedyś użyłam na próbę soli fizjologicznej i dostałam od tego w końcu zapalenia spojówek - nic przyjemnego, nie mogłam nosić potem szkiel przez kilka tygodni, bo oczy były zaczerwienione i bolały =/
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Dzisiaj kupiłam w aptece sól fizjologiczną w połlitrowej butelce ( 3zł) i mam zamiar używać jej do czyszczenia i przepłukiwania soczewek, a do moczenia w pojemniczku będę stosować, jak dotychczas płyn do soczewek Solo Care. Nie boje się, że sól fizjologiczna zaszkodzi soczewkom, czy oczom, czytałam na opakowaniu swoich soczewek, że są zanurzone właśnie w roztworze z soli fizjologicznej z buforem fosforanowym
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Ja bym nie ryzykowała zakażeniem, płyny jakoś strasznie drogie nie są, mi na miesiąc wychodzi ok 15 zł
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Jak Ty to robisz? Najtanszy plyn to mala buteleczka 60ml za 12zl - nie ma opcji zeby tyle plynu starczylo na caly miesiac do napelniania pojemniczka, mycia i plukania soczewek..mozesz podac nazwe tego plynu i ile go jest?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
sól fizjologiczna sprzedawana w aptece jest jalowa-ale do momentu otwarcia -jesli otworzysz taką ampułkę/ampułę
![]() jeśli już polecam ampułki 5ml-i zasadę jedna ampułka jeden dzień
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
mnie jeszcze taniej wychodzi, kupuję w promocjach płyny po 330 ml i starczają mi na ok. 3 m-ce
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
ja noszę soczewki od 8 lat i nigdy ich jakoś specjalnie nie przemywałam. napełniam pojemniczek, wkładam soczewki, rano wyciągam i zakładam. wodę w pojemniczku wymieniam czasem codziennie, a czasem raz na dwa - trzy dni. nigdy nie miałam zapalenia spojówki, suchego oka, czy innych problemów. opakowanie płynu starcza mi spokojnie na 3 m-ce. też kupuję w tych promocjach 2 w cenie 1 w vision express, więc płacę 40zł raz na pół roku.
co do tańszych płynów to niektórzy używają tych z serii Rossmanna (B-lens). ja raz spróbowałam ale mi nie przypasował. w każdym razie tani jest jak barszcz, więc chyba warto spróbować, w końcu (z tego co pamiętam) skład ma taki sam jak inne płyny, a kosztuje ok. 20zł za 360ml. chyba lepiej go używać do przemywania niż soli fizjologicznej.
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
ja kupuję buteleczkę płynu 100ml w drogerii, starcza mi na około półtora miesiąca, czasem dwa. płacę 1,99 funta.
co do soli fizjologicznej, próbowałam tylko w stanie desperacji, ale na następny dzień soczewki były dziwne, jakby sztywniejsze. na pewno nie trzymałabym ich w tym stale, ale do samego przemycia chyba nie ma przeciwskazań. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;562031]No właśnie, czy roztworu soli fizjologicznej można używać do pielęgnacji soczewek, zamiast tych drogich płynów?? Może chociaz do czyszczenia i przepłukiwania? No bo to zawsze jakaś oszczędność
![]() Drogich? Ja kupuję płyn 360 ml za 17 zł (Max Opti Fresh). Plus koszty wysyłki, ale zawsze można od razu wziąć 2-3 płyny i np. soczewki - wtedy koszty się całkowicie zwracają, bo stacjonarnie nie kupi się tak tanio. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Też coś słyszałam, że w sytuacjach awaryjnych można skorzystać z roztworu soli.
Ale moim zdaniem na płynie lepiej nie oszczędzać ![]()
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() A sól fizjologiczną nadal mam pod ręką do przemywania w sytuacjach awaryjnych, ale stosuję tylko tę w jednorazowych ampułkach ![]() Edytowane przez 7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 Czas edycji: 2011-04-29 o 17:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ja używałam tylko soli fizjologicznej do soczewek przez około 2 miesiące i byłam zadowolona. Poleciła mi ją farmaceutka w aptece (polecam rozmowę z tymi paniami i panami, bo są to osoby po studiach, znające się na rzeczy, które bardzo lubią doradzać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Sposób na tańsze noszenie soczewek:
- soczewki płuczesz po zdjęciu solą fizjologiczną (jest tania więc nie oszczędzasz) - opłukane wkładasz do pojemniczka z płynem do przechowywania (nie z solą fiz.) Tak robią wszyscy co od lat noszą i chcą zaoszczędzić. Soczewki czyste i kasa zostaje. Jedyny problem to to że teraz nasz kochany rząd zabronił sprzedawania w aptekach Półlitrowej WODY Z SOLĄ 0,9% bez recepty (pewnie żebyśmy się nie opili i nie pochorowali) Edytowane przez valgodeskom Czas edycji: 2013-06-26 o 16:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Sól fizjologiczna jest fajna, sterylna, w jednorazowych ampułkach, dobrze oczyszcza.
Jednak przy stosowaniu jej do soczewek jest "mały" problem, sól jest jak woda tylko opłukuje soczewki, nie odbiałcza ich. Nie ma konserwantów które zapobiegłyby rozwojowi bakterii w pojemniku. Po za tym wcale nie wyjdzie to super tanio. Do jednorazowego opłukania soczewki , bo coś wpadło do oka i trzeba było natychmiast działać ok, ale nie jako zamiennik płynu do soczewek. Z resztą płyny są i droższe i tańsze a wydajność mają sporą. Czy warto sie bawić w zamienniki i ryzykować zapalenie spojówek ( i koszt leczenia- minimum 100 zł?) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Osobiście nie polecam takiego rozwiązania, ale jeżeli chcesz możesz kupić jakiś tańszy ale jednocześnie dobry płyn. Polecam [reklama] jest niedrogi i bardzo dobrze czyści i dezynfekuje soczewki.
tu masz link: [link] Edytowane przez Senses Woman Czas edycji: 2016-10-24 o 18:25 Powód: reklama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:32.