Czy mogę kupić bilet ulgowy w autokarze w wakacje? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-07-01, 19:10   #1
edyta07
Zadomowienie

Czy mogę kupić bilet ulgowy w autokarze w wakacje?

Cześć!
Do końca nie wiedziałam gdzie założyć watek, ale mam nadzije, ze dobrze trafiłam.

Pisze z pytaniem, bo mało gdzie znajduję konkretne odpowiedzi, a potrzebuje jej dosyć szybko.
Otóż jutro wybieram się w dłuższą podróż autobusem. I stąd pytanie: czy mogę poprosić o bilet ulgowy w czasie wakacji?
Legitymacje mam ważną do 30 wrześnie, więc teoretycznie powinnam jeździć na ulgowym.
Jednak rok temu zdarzyła mi się sytuacja, ze kierowca nie sprzedał mi biletu ulgowego, twierdząc, że są wakacje, wiec nie jadę do szkoły, dlatego też szkolnego biletu mi nie sprzeda.

Czy są jakieś konkretne prawa klienta pod tym względem?
Mam prawo wymagać sprzedaży biletu ulgowego po okazaniu ważnej legitymacji czy racje ma kierowca?

udo:
60-58-54 cm

mój blog

Edytowane przez edyta07
Czas edycji: 2013-07-01 o 19:11
edyta07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-01, 19:17   #2
Withers
Zakorzenienie

Dot.: Czy mogę kupić bilet ulgowy w autokarze w wakacje?

Nigdy nie spotkałam się z czymś takim, a zawsze podróżuję w wakacje różnymi środkami komunikacji i jeszcze ani razu nie usłyszałam, że nie przysługuje mi ulga, bo akurat mam wolne od nauki. Proś o bilet z ulgą, śmiało.

Wining and dining, drinking and driving

Excessive buying, overdose and dying
Withers jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-01, 20:25   #3
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Withers Pokaż wiadomość
Nigdy nie spotkałam się z czymś takim, a zawsze podróżuję w wakacje różnymi środkami komunikacji i jeszcze ani razu nie usłyszałam, że nie przysługuje mi ulga, bo akurat mam wolne od nauki. Proś o bilet z ulgą, śmiało.
No niekoniecznie. U mnie w PKS nie ma jednorazowych uczniowskich, są tylko miesięczne w trakcie trwania roku szkolnego.
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-01, 21:16   #4
Withers
Zakorzenienie

[1=3bab1895ed7a4a0113eb29e 79654b8b86ef03e4e_657f8b8 281285;41589780]No niekoniecznie. U mnie w PKS nie ma jednorazowych uczniowskich, są tylko miesięczne w trakcie trwania roku szkolnego.[/QUOTE]
Na trasach o jakiej długości?
Najwyraźniej wygląda to różnie i nie jest ustalane odgórnie przez PKS dla wszystkich miast, ale indywidualnie. Dziwne, niemniej jednak cieszę się, że nigdy nie spotkałam się z odmówieniem prawa do ulgi, bo uważam to za bezsensowne.

Wining and dining, drinking and driving

Excessive buying, overdose and dying

Edytowane przez Withers
Czas edycji: 2013-07-01 o 21:28
Withers jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-01, 22:03   #5
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Withers Pokaż wiadomość
Na trasach o jakiej długości?
Najwyraźniej wygląda to różnie i nie jest ustalane odgórnie przez PKS dla wszystkich miast, ale indywidualnie. Dziwne, niemniej jednak cieszę się, że nigdy nie spotkałam się z odmówieniem prawa do ulgi, bo uważam to za bezsensowne.
PKSy odchodzą do lamusa, właściwie chyba już nie ma czegoś takiego jak PKS - przejmują je prywatne spółki.

Co do istoty problemu - oczywiście to zależy od trasy. U mnie też na trasach realizowanych między miastem a mniejszymi miejscowościami nie ma czegoś takiego, jak jednorazowy bilet ulgowy dla ucznia, są tylko miesięczne. Z kolei do dużych miast, np. Łodzi, Kołobrzegu, Warszawy, jeżeli realizuje je moja spółka (Mobilis), mam chyba -20%, w sumie to też chyba od trasy zależy. Ale zdarza mi się wsiąść w tzw. "Słupsk" (czyli trasa realizowana przez słupską firmę) i do Warszawy muszę jechać w pełnej cenie.
Autorka wątku powinna więc zadzwonić do firmy, która obsługuje przewozy i dowiedzieć się u źródła. Ulga oczywiście jest ważna, ale po prostu nie musi przysługiwać, jeśli przewoźnik tego nie udostępnia. Z drugiej strony dziwne jednak jest, że w sezonie szkolnym to działa, a w wakacje nie.
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-02, 14:58   #6
edyta07
Zadomowienie

Dziękuję za odpowiedzi. Dostałąm bilet ulgowy bez problemu tym razem

udo:
60-58-54 cm

mój blog
edyta07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości