Koniec hejtowania w sieci? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-23, 09:46   #1
GrumpyCat
Wredny kotecek

Koniec hejtowania w sieci?

Żeby przybliżyć temat pozwolę sobie zacytować

Cytat:
Od teraz dane osób wypisujących obraźliwe komentarze będą dostępne dla wszystkich!
Naczelny Sąd Administracyjny wydał precedensowy wyrok w sprawie, w której głównymi bohaterami byli internetowi hejterzy, czyli osoby anonimowo piszące obraźliwe komentarze w Sieci, czasem słusznie, czasem niekoniecznie. Od tej pory hejterzy już nie będą tacy anonimowi, bowiem każda osoba fizyczna i każda firma będzie mogła domagać się od administratora danych witryny, forum czy innego miejsca w sieci, w którym zamieszczano obraźliwe komentarze, danych osobowych autorów tych wpisów.
Czy to oznacza nieuchronną falę zapytań o dane osobowe, bo przecież takich anonimowych hejterów jest mnóstwo? Prawdopodobnie tak, chociaż w każdym przypadku administrator będzie mógł odmówić. Wtedy osoba żądająca ujawnienia informacji będzie musiała zwrócić się do GIODO i na drodze administracyjnej dochodzić swoich praw. W kolejnym kroku firma zarządzająca danymi będzie mogła się jednak odwołać do sądu administracyjnego.

Zobacz więcej: http://www.chip.pl/news/wydarzenia/p...#ixzz2cmPjcL41

Co o tym myślicie? Mi się ten pomysł nie do końca podoba. Zawsze przed wizytą u jakiegoś nowego lekarza/ w restauracji gdziekolwiek sprawdzałam sobie opinię o tym miejscu w sieci. Od teraz nawet lekarz konował będzie mógł założyć sprawę komuś komu w jakiś sposów zaszkodził, komuś kto wystawił mu nieprzychylną opinię na forum czy gdziekolwiek... Jak na moje oko wcale nie jest to takie super rozwiązanie, bo teraz już trzeba będzie przekonać się na własnej skórze czy w jakiejś knajpie nie serwują przypadkiem zepsutego jedzenia, czy dentysta jest dobrym specjalistą itp

No i padną chyba na fb wszystkie strony typu "Nie polecam w (nazwa miasta)
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-23, 09:57   #2
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a
Konto usunięte

Dot.: Koniec hejtowania w sieci?

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Żeby przybliżyć temat pozwolę sobie zacytować

Co o tym myślicie? Mi się ten pomysł nie do końca podoba. Zawsze przed wizytą u jakiegoś nowego lekarza/ w restauracji gdziekolwiek sprawdzałam sobie opinię o tym miejscu w sieci. Od teraz nawet lekarz konował będzie mógł założyć sprawę komuś komu w jakiś sposów zaszkodził, komuś kto wystawił mu nieprzychylną opinię na forum czy gdziekolwiek... Jak na moje oko wcale nie jest to takie super rozwiązanie, bo teraz już trzeba będzie przekonać się na własnej skórze czy w jakiejś knajpie nie serwują przypadkiem zepsutego jedzenia, czy dentysta jest dobrym specjalistą itp

No i padną chyba na fb wszystkie strony typu "Nie polecam w (nazwa miasta)
jak to się ma do ustawy o ochronie danych osobowych?
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-23, 10:00   #3
GrumpyCat
Wredny kotecek

[1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;42408532]jak to się ma do ustawy o ochronie danych osobowych?[/QUOTE]

O tym info nie znalazłam, też jestem ciekawa.
Stary 2013-08-23, 10:04   #4
BioIvO
Zakorzenienie

Jak napisze, ze sukienka aktorki jest brzydka to już będzie hejt, czy tylko nagatywna opinia?

Nikt nie śledzi tak bacznie postępowania innych jak ten, komu nic do tego. (V.Hugo)

Kobieta nigdy nie wie czego chce, ale nie spocznie, dopóki nie osiągnie celu.
BioIvO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-23, 10:05   #5
Konto usunięte

Cytat:
O tym info nie znalazłam, też jestem ciekawa.
nie jest tak łatwo, bez obaw.
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-23, 10:08   #6
Dzikun
Zakorzenienie

To na wizażu będziemy do siebie po imieniu mówić
Dzikun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-23, 10:09   #7
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Dzikun Pokaż wiadomość
od razu sie milej zrobi
Stary 2013-08-23, 10:20   #8
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez Dzikun Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ----------

Cytat:
Napisane przez BioIvO Pokaż wiadomość
Jak napisze, ze sukienka aktorki jest brzydka to już będzie hejt, czy tylko nagatywna opinia?
No właśnie niech jeszcze ustalą wyraźną granicę co jest opinią a co już hejtem:P Ja pojechałam na wizażu po jednym salonie ślubnym (i od razu po info o tym w tv zaczęłam się bać;p) ale kurdę tak mnie potraktowali że ciężko było to olać na wątku "faux pas w salonach ślubnych
Stary 2013-08-23, 10:21   #9
agniesiaa
Naczelna Wizażanka:)

GIODO też się wypowiadał w tej sprawie. W dzisiejszej GW są szczegóły. Nie mam teraz jak zeskanować, ale jak ktoś ma dostęp to niech zobaczy.
Stary 2013-08-23, 10:24   #10
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez BioIvO Pokaż wiadomość
Powinnaś chyba napisać "nie jest w moim stylu" to powinno być ok ale jak napiszesz że wygląda jak worek po ziemniakach i pogrubia jej dupsko to już chyba hejt i pójdziesz do więzienia

---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ----------

Kurde a na KWC ile hejtów można znaleźć:P Kiedyś o masełku do ust jednej znanej firmy, który miał pachnieć toffi napisałam że jedzie skarpetkami i usunęli moją opinię
Stary 2013-08-23, 10:34   #11
kamisu
Przyczajenie

Nareszcie skonczy sie bezkarnosc

=============
template calendar
kamisu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-23, 10:39   #12
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez kamisu Pokaż wiadomość
Nareszcie skonczy sie bezkarnosc
Taaa jasne Jak ci dentysta spierdzieli uzębienie to nawet nie będziesz mogła innych uprzedzić I o lekarzach będą już w necie same ochy i achy.
Stary 2013-08-23, 11:13   #13
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
że jej dobre imię zostało bez żadnych przyczyn naruszone,
A kto stwierdzi, czy bez zadnych przyczyn? Jak rozumiem postepowanie prawne bedzie dotyczylo tylko i wylacznie tego, czy dana osoba umiescila wpis, a nie tego czy slusznie.
Do tego zastanawia mnie, czy jak już dostaną IP i emaile to wytoczą nam proces cywilny czy karny? Bo wychodzi na to, że jak napiszę, że ktoś jest gruby, a ewidentnie jest, to dostanę z kilku paragrafów kodeksu karnego, będę karana sądownie, będę mieć problem z pracą, kredytem, wizą, nie będę mogła wstąpić do służb mundurowych. Te przepisy zostawiają zbyt duże pole do popisu nieuczciwym firmom.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-23, 11:30   #14
blekitne_niebo
Zakorzenienie

Cytat:
Co o tym myślicie? Mi się ten pomysł nie do końca podoba. Zawsze przed wizytą u jakiegoś nowego lekarza/ w restauracji gdziekolwiek sprawdzałam sobie opinię o tym miejscu w sieci. Od teraz nawet lekarz konował będzie mógł założyć sprawę komuś komu w jakiś sposów zaszkodził, komuś kto wystawił mu nieprzychylną opinię na forum czy gdziekolwiek... :
Serio wierzysz w to że wszystkie komentarze w sieci dotyczące lekarzy / restauracji itp są prawdziwe? No błagam
Dużo z nich to pic na wodę Jeśli chodzi o opinie dotyczące środowiska lekarskiego to już w ogóle Byłam nieraz świadkiem sytuacji gdy zazdrosny lekarz pisał nieprzychylne uwagi o swojej konkurencji, widziałam gdy oblani na zaliczeniu studenci mścili się wypisując bzdury na temat wykładowcy-lekarza, a już najlepsze było gdy znajoma lekarka dała kosza natrętnemu wielbicielowi - szantażował ją i obiecał że zniszczy ją w sieci, co się prawie udało.

Nie mówiąc już o tym że czasami sam lekarz pisał o sobie pozytywy w sieci Można do tego nawet zatrudnić firmę.

Nawet nasze wizażowe KWC - niby z założenia obiektywne, a raz na jakiś czas zdarzy się afera jak w stylu kosmetyków Orientana. Zresztą i tak nie wierzę że wszystkie zamieszczone tam recenzję są rzetelne. Firmy kupują pozytywną opinię w Internecie, tak już działa ten świat. Warto sobie z tego zdawać sprawę.

---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ----------

Jeśli chodzi o ustawę to bardzo mnie ona cieszy - hejterzy stanowią siłę gdy są anonimowi. Cieszę się że te czasy się skończą. Może ludzie w końcu zrozumieją, że słowo ma swoją wagę, a wypowiadając lub pisząc bierzemy odpowiedzialność za swoje słowa.
blekitne_niebo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-23, 11:53   #15
evvelinek
Zakorzenienie

a ktoś się w ogóle pokusił by znaleźć treść tego wyroku i sprawdzić jaki był stan faktyczny w tej sprawie? pominę fakt, że rozchodzi się o wyrok, a nie o przepis prawa, także tego..
tu będzie chodziło o poważne sytuacje i poważne naruszenia, a nie opinie Jana Kowalskiego, że mu się lekarz Kwiatkowski nie podoba
pomyślcie troszkę.

Edytowane przez evvelinek
Czas edycji: 2013-08-23 o 11:56
evvelinek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-23, 11:58   #16
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez evvelinek Pokaż wiadomość
a ktoś się w ogóle pokusił by znaleźć treść tego wyroku i sprawdzić jaki był stan faktyczny w tej sprawie? pominę fakt, że rozchodzi się o wyrok, a nie o przepis prawa, także tego..
tu będzie chodziło o poważne sytuacje i poważne naruszenia, a nie opinie Jana Kowalskiego, że mu się lekarz Kwiatkowski nie podoba
pomyślcie troszkę.
Wczoraj w wiadomościach jak o tym mówili to za przykład był pokazany screen z jakiegoś forum "ten doktor *** to konował nie lekarz" :P
Stary 2013-08-23, 12:03   #17
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
pomyślcie troszkę.
No to pomysl o watku youtubowym teraz.

Jakies ograniczenie powinno byc, ale go nie ma. Kto bedzie ocenial co jest hejtem a co opinia? Przepisy trzeba doprecyzowac a potem je stosowac. Bo poki co nie wiadomo o co chodzi. Tez mam zla opinie o kilku lekarzach, i co, moge ja napisac czy nie moge?
Stary 2013-08-23, 12:07   #18
evvelinek
Zakorzenienie

Cytat:
Wczoraj w wiadomościach jak o tym mówili to za przykład był pokazany screen z jakiegoś forum "ten doktor *** to konował nie lekarz" :P
dlatego nie oglądam telewizji
sądy naprawdę mają co robić. i taki doktor, póki nie dobierze się do niego 100 takich komentujących i nie będzie miał potwierdzenia w przepisach, że będzie mógł z tym cokolwiek zrobić w sądzie, tez nie będzie się w to bawił. wyrok dotyczy dwóch wielkich firm, nie ma co od razu przeskakiwać na grunt Kowalski vs. Kwiatkowski.

---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ----------

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
No to pomysl o watku youtubowym teraz.

Jakies ograniczenie powinno byc, ale go nie ma. Kto bedzie ocenial co jest hejtem a co opinia? Przepisy trzeba doprecyzowac a potem je stosowac. Bo poki co nie wiadomo o co chodzi. Tez mam zla opinie o kilku lekarzach, i co, moge ja napisac czy nie moge?
myślę i co?
nie opierajcie sie na jakiś wyrywkach z tv czy gazet.. proponuje poczytać uzasadnienie do wyroku a potem dyskutować.
ja już wytłumaczyłam zależność - w szczegóły nie będę wchodzić z oczywistych względów.
Stary 2013-08-23, 12:08   #19
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
nie opierajcie sie na jakiś wyrywkach z tv czy gazet.. proponuje poczytać uzasadnienie do wyroku a potem dyskutować.
ja już wytłumaczyłam zależność - w szczegóły nie będę wchodzić z oczywistych względów.
No właśnie było powiedziane że teraz KAŻDY może się domagać danych takiej osoby
Stary 2013-08-23, 12:12   #20
evvelinek
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie było powiedziane że teraz KAŻDY może się domagać danych takiej osoby
w uzasadnionym wypadku biorąc pod uwagę, że brak jakichkolwiek przepisów w tym zakresie, życzę powodzenia w wymyślaniu powodów do tego by rzeczywiście uzyskać jakiekolwiek dane.
Stary 2013-08-23, 12:32   #21
chwast
Zakorzenienie

No, ale bez przesady.. .to na pewno nie będzie tak, że ktoś napisze "ale masz brzydkie włosy" a posiadaczka tych włosów już leci podane. Chodzi raczej o jakieś wulgarne odzywki, obrażanie itd... a konstruktywna krytyka - wątpię
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-23, 12:37   #22
evvelinek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
No, ale bez przesady.. .to na pewno nie będzie tak, że ktoś napisze "ale masz brzydkie włosy" a posiadaczka tych włosów już leci podane. Chodzi raczej o jakieś wulgarne odzywki, obrażanie itd... a konstruktywna krytyka - wątpię
aż tak jeszcze świat na głowie nie stanął
myslę że w praktyce nawet nawet jakiś wulgarny komentarz nie wystarczy, a uzyskanie jakichkolwiek danych będzie drogą przez mękę, szczególnie dla przeciętnego człowieka, bardziej firmy będą mogły się pokusić na działania w tym kierunku. nic nie jest takie łatwe na jakie wygląda, a telewizja już całkiem uprościła sprawę.
więcej dystansu i pomyślunku.
Stary 2013-08-23, 12:40   #23
201604250941
Konto usunięte

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...#BoxSlotII3img

nawet na blogu nie wolno wyrazic opinii jak sie okazuje
czyli w sumie niedlugo skrzynki blogerek beda zalewac maile z przedsadowym wezwaniem do usuniecia tresci
Stary 2013-08-23, 12:44   #24
evvelinek
Zakorzenienie

Cytat:

czyli w sumie niedlugo skrzynki blogerek beda zalewac maile z przedsadowym wezwaniem do usuniecia tresci
ponownie radzę się wczytać w sprawę
Stary 2013-08-23, 12:44   #25
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:

A słyszałam o tym to chyba sprawa kolesia od "Kocham Gotować", to samo może spotkać Ad Bustera za to https://www.facebook.com/photo.php?f...levant_count=1
Stary 2013-08-23, 12:47   #26
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
A słyszałam o tym to chyba sprawa kolesia od "Kocham Gotować", to samo może spotkać Ad Bustera za to https://www.facebook.com/photo.php?f...levant_count=1
No wlasnie widze kilka takich sytuacji.Nawet jak sie publikuje twarde dowody na konkretne zachowanie firmy to i tak nie chroni przed niczym.
Stary 2013-08-23, 13:11   #27
201604181004
Konto usunięte

YYyyyyyyyyyy niby jak to będzie działać?
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-23, 13:18   #28
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
YYyyyyyyyyyy niby jak to będzie działać?
Ty to za te wpisy na wizażu to już na bank z 25 lat dostaniesz:p
Stary 2013-08-23, 13:20   #29
evvelinek
Zakorzenienie

Cytat:
Ty to za te wpisy na wizażu to już na bank z 25 lat dostaniesz:p
trzeba bunkier stawiać i się pakować do środka, jak ktoś ma coś na sumieniu
Stary 2013-08-23, 13:22   #30
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
trzeba bunkier stawiać i się pakować do środka, jak ktoś ma coś na sumieniu
Albo migiem wszystkie swoje posty edytować i wstawiać tylko " . " kropkę;p widziałam że tak robią trolle;p
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości