|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
rozwód?? jak to wygląda??
mam pytanie czy któraś z was wie jak wyglądają etapy rozwodu?? wiem, że najpierw jest separacja... są te rozprawy pojednawcze itd., ale czy któraś z was wie jak to jest, bo sama to przeszła lub ktoś bliski jej sie rozwiódł.. wiem że to może osobiste pytanie, ale ja od dłuższego czasu zastanawiam się już na rozwodem i chciałabym wiedzieć jak to dokładnie wygląda, żeby wiedzieć na co się przygotować...
dzięki z góry za odpowiedzi...
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: rozwód?? jak to wygląda??
Cytat:
![]() Ale uwierz, ja niby wiedziałam czego mam się spodziewać. Ale emocje i tak puściły mi się z oczek. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
no domyślam się... jednak to jest niewątpliwie mocne przeżycie, nawet jeśli nie układa się najlepiej w małżeństwie, to jednak sam fakt, że kiedyś sobie przysięgaliśmy "..milość, wierność i uczciwość małżeńską i że cię nie opuszczę aż do śmierci.." w konfrontacji z widokiem sali sądowej i orzekaniem o rozkładzie pożycia małżeńskiego na pewno sprawia, że łzy się same cisną do oczu ( zresztą na ślubie płakałam jak bóbr, aż ksiądz wyłączył mikrofon i mnie uspokajał..)
ja na razie się tylko zastanawiam i traktuję rozwód jako jedną z opcji, bo chyba wciaż gdzieś tam głęboko tli się we mnie iskiereczka nadziei, że może jednak nie trzeba będzie... tym bardziej, że mamy dziecko... pytanie tylko co jest lepsze dla dziecka właśnie: czy dorastanie w pełnej rodzinie, w której rodzice non stop się kłócą i nie umieją dojść do porozumienia, czy wychowywanie się tylko z matką, mająć kontakt z ojcem i spokój w domu...ale to ja już sama tą decyzję muszę podjąć.. dzięki bardzo za tak obrazowe przedstawienie sprawy... powiedz tylko proszę jeśli możesz... długo nad tym myślałaś?? ( bo wywniskowałam, że to ty wystąpiłaś z wnioskiem)
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
W zasadzie o rozstaniu myślałam co jakiś czas od paru lat. Rozwód był też jedną z opcji. Pozew wysłałam po pięciu miesiącach od wyprowadzenia się męża z domu. Jeśli masz tę iskiereczkę nadziei to nie składaj pozwu. Na to zawsze będzie czas ( ale brzydko to brzmi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
tak wiem, na razie łączy nas i tak zbyt wiele spraw chćby finansowych, więc choćby z takiego punktu widzenia po prostu rozwód mi się "nie opłca" mówiąć brzydko...
ale z drugiej strony jakoś coraz mniej wierzę w to że się coś zmieni.. jeśli ktoś jest egoistą i myśli tylko i wyłącznie o sobie to chyba tak łatwo się nie zmieni.. zresztą mój mąż i ja to zupełnie przeciwieństwa charakteriologiczne.. i dlatego tak ciężko nam się dogadać.. oczywiście po ślubie, bo przed ślubem to było wszystko pięknie ładnie.. ale to taki standartd u facetów...
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
wyobrażam sobie.. nasz Mała ma 21 mcy i widzę, że taka chora atmosfera ma na nią stasznie zły wpływ...wiadomo, że staramy się przy niej nie kłócić ale nieraz się zdarzy i widzę jaka wtedy jest wystraszona... nie chcę zmarnować jej dzieciństwa tylko dlatego że kiedyś popełniłam błąd.. więc albo się dogadamy albo się rozejdziemy...
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
u mnie sama rozprawa trwała bardzo króciutko - max. godzinę wliczając w ten czas oczekiwanie na ogłoszenie wyroku.
wnosiłam o rozwód bez orzekania o winie, bez rozprawy pojednawczej i o obciążenie kosztami postępowania sądowego byłego (już) męża. co prawda kosztami obciążyli mnie, ale zasądzili kwotę jedynie 100 zł i mogłam otrzymać zwrot połowy tej kwoty od eksa. to chyba tak w skrócie. dodam tylko, że dzieci nie mieliśmy, a to ma duże znaczenie dla sądu. pozdrawiam i życzę żeby wszystko się ułożyło. rozwód to nie rozwiązanie, tylko wyjście z sytuacji, moim zdaniem dość kiepskie. chociaż czasami, niestety, jedyne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny a jak to jest jak jedna ze stron nie chce podpisać papierów rozwodowych?? Jak długo może to trwać??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
![]()
Może ktos sie orientuje na jakiej stronie internetowej mogłabym znalezc dokładny prezbieg procesu rozwodowego albo jeszcze lepiej gdyby był to sceneriusz takiej sprawy rozwodowej prosze o pomoc i z gory dziekuje
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
...
Prawdziwa miłość to nie popęd ciała, lecz poryw serca. ![]() Edytowane przez zmagda Czas edycji: 2008-03-01 o 09:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Witam!!!!
Ja właśnie czekam na rozprawę rozwodową i tez chciałabym wiedzieć jak to się odbywa, na co się przyszykować-dodam ze mamy wspólne dziecko. Proszę o jakieś adresy stron internetowych |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Witam.Mam 23 lata, Jestem 8 miesięcy po ślubie i bardzo poważnie od jakiegoś czasu myślę o rozwodzie. Nie mamy dzieci. Nie dogadujemy się ze sobą. Dzień w dzień są awantury. Zawalił mi się cały świat. Uważam że w tej chwili to najlepsze rozwiązanie. Tak się napewno nie da życ. Co o tym myślicie.??? Proszę pomóżcie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
wiki,ile czasu przed ślubem byliście ze sobą,znaliście się?
Macie bardzo króciutki staż małżeński,ale z drugiej strony jeśli już dzieje się źle,jeśli juz sie nie dogadujecie i z każdym dniem jest coraz gorzej,lepiej chyba zakończyć związek niż zwlekać z czymś co i tak jest nieuniknione. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Witam. Przed slubem znaliśmy się 5 lat prawie. Wszystko było dobrze ale po ślubie zaczeło się walic wszystko. Zaczęły się awantury które w tej chwili są co dzien. Padają już nawet wyzwiska pod adresem drugiej połowy. Już sama nie wiem co robic. Gubię się już w tym wszystkim!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:55.