jaki komputer dla studentki? :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Komputery, telefony, tablety

Notka

Komputery, telefony, tablety Masz problem z komputerem, telefonem lub tabletem? Potrzebujesz fachowej porady na temat oprogramowania? Masz wiedzę i chcesz pomóc innym? Dołącz.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-28, 08:41   #1
unsexy
Przyczajenie

Wybór laptopa

witam

jestem zielona jak trawka na wiosnę w te klocki więc poszukuje pomocy
mój PC dogorywa.
chce kupić lapka za max 1500zł,
nie gram w gry, nie oglądam filmów, nie zamierzam z nim podróżować.
właściwie to ma służyć tylko do internet.
na allegro zainteresował mnie ten: http://allegro.pl/acer-nv-52-a8-4500...427396685.html
co o nim myślicie?

będe wdzięczna za inne propozycje godne uwagi
unsexy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-28, 09:37   #2
Bela03
Zadomowienie

Dot.: Wybór laptopa

Cytat:
Napisane przez unsexy Pokaż wiadomość
witam

jestem zielona jak trawka na wiosnę w te klocki więc poszukuje pomocy
mój PC dogorywa.
chce kupić lapka za max 1500zł,
nie gram w gry, nie oglądam filmów, nie zamierzam z nim podróżować.
właściwie to ma służyć tylko do internet.
na allegro zainteresował mnie ten: http://allegro.pl/acer-nv-52-a8-4500...427396685.html
co o nim myślicie?

będe wdzięczna za inne propozycje godne uwagi
Ten wydaje się być bardzo mocny do Twoich wymagań.
Moje uwagi:
-żeby dobrze się pracowało powinnaś iść do sklepu pomacać czy klawiatura Ci pasuje, wbrew pozorom bardzo ważna rzecz, tak samo jak touchpad
-co do klawiatury wydaje się być podobna do mojej, która po dwóch lat jest nie do doczyszczenia pod klawiszami i będę musiała się pobawić w wyjmowanie ich. Patrz żeby szpary między klawiszem a komputerem były jak najmniejsze
-matryca błyszcząca jak ma światło z tyłu jest ciężka do odczytania, pod tym względem wygrywają matowe
-zastanów się nad rozdzielczością, są większe niż pokazany przez Ciebie, a jeśli nei chcesz z nim podróżować może być wygodniejszy do pracy
Polecam iść do Media Marktu i pogadać z doradcami (MM ma najbardziej wykwalifikowaną obsługę z marketowych sklepów, odradzam Saturna) albo jeszcze lepiej do małego lokalnego sklepiku i zapytać o laptopy do 2000zł, ich cena w sieci wyjdzie ok 1500

PS zaproponowany przez Ciebie komputer na innych stronach jest tanszy
Bela03 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-28, 10:36   #3
Karasu7
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to Karasu7

Ładnie wygląda. 4 rdzennie nie bardzo Ci są potrzebne, ale skoro laptop się mieści w cenie to nie widze problemu.
Ale mam jedno pytanie. Skoro nigdzie nie zamierzasz z nim chodzić, czemu laptop? Generalnie laptopy mają chłodzenie takie, że go praktycznie nie ma i się nagrzewają, dławią i jeszcze nie wiadomo co (mniej lub bardziej zależy jak trafisz). Nie lepiej kupić PC?
PC swoją drogą łatwiej czyścić.

Tak jak Bela03 polecam matowe.

Edytowane przez Karasu7
Czas edycji: 2013-08-28 o 10:38
Karasu7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-28, 12:29   #4
unsexy
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Karasu7 Pokaż wiadomość
Ładnie wygląda. 4 rdzennie nie bardzo Ci są potrzebne, ale skoro laptop się mieści w cenie to nie widze problemu.
Ale mam jedno pytanie. Skoro nigdzie nie zamierzasz z nim chodzić, czemu laptop? Generalnie laptopy mają chłodzenie takie, że go praktycznie nie ma i się nagrzewają, dławią i jeszcze nie wiadomo co (mniej lub bardziej zależy jak trafisz). Nie lepiej kupić PC?
PC swoją drogą łatwiej czyścić.

Tak jak Bela03 polecam matowe.

planuje wymienić meble, pozbyć się biurka więc miejsca dla pc nie będzie. to jedyny powód.
rdzenie nie rdzenie... nie znam się na tym w ogóle
Stary 2013-08-28, 12:37   #5
Bela03
Zadomowienie

Cytat:
planuje wymienić meble, pozbyć się biurka więc miejsca dla pc nie będzie. to jedyny powód.
rdzenie nie rdzenie... nie znam się na tym w ogóle
Jeśli nie będzie biurka to polecam zapytać sprzedawców o dobrą wentylację. Wiem, że nie powiedzą całej pracy ale potem przedstaw tu propozycję to doradzimy
Mój komputer potrafi osiągnąć 100st. C przy samej przeglądarce bo ma tak złą wentylację, że po otarciu się kota wiatraki wariują
Stary 2013-08-28, 12:49   #6
unsexy
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Bela03 Pokaż wiadomość
Jeśli nie będzie biurka to polecam zapytać sprzedawców o dobrą wentylację. Wiem, że nie powiedzą całej pracy ale potem przedstaw tu propozycję to doradzimy
Mój komputer potrafi osiągnąć 100st. C przy samej przeglądarce bo ma tak złą wentylację, że po otarciu się kota wiatraki wariują
100st przy bardziej skomplikowanych operacjach zapali się? tfu tfuuu
nie mam nigdzie blisko media marktu, jedynie media expert, może tam popytam przy okazji.
Stary 2013-08-28, 13:01   #7
Bela03
Zadomowienie

Cytat:
100st przy bardziej skomplikowanych operacjach zapali się? tfu tfuuu
nie mam nigdzie blisko media marktu, jedynie media expert, może tam popytam przy okazji.
Może być nawet mały sklepik osiedlowy, najczęściej takie są lepsze.
Jak kota ze środka usuwam to do 50 st spada
Stary 2013-08-28, 13:22   #8
Bela03
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 201705291006 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Ja nie mówię kupować to co oni polecają, ale wiedzą co jest na rynku i jakie są ceny.
Jak kupowałam telewizor - coś na czym się nic nie znam, we wszystkich sklepach wciskali mi te same kity, w MM był człowiek z dużą wiedzą i dowiedziałam się wielu rzeczy o których nie wiedziałam. Potem przyszłam do komputera i wiedząc na co zwracać uwagę kupiłam tv.
Jak sama siadam do wybierania czegoś na czym się nie znam to najpierw nie wiem za co się złapać, nawet z komputerem tak miałam, mimo że jestem w temacie
Stary 2013-08-28, 13:29   #9
Bela03
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 201705291006 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Ja się po prostu nauczyłam wybiórczo słuchać. W sieci nie powiedzieli mi, że jeden z producentów przeniósł produkcję do Chin, bo nie był to popularny producent. No i jak się patrzy na TV i pralki (też ostatnio kupowałam - 2 tyg wybierałam) to nie radzę korzystać z ceneo itp jeśli chodzi o opinie bo większość kupowana.
A i byłam w wielu sklepach i w większości kłamali jak z nut, więc wiem że miałam szczęście, ale mogę polecić tv i sprzęt muzyczny oglądać w M1 w MM, mają ludzi, którzy sie na tym znają, a przynajmniej ja na takich trafiam.
Jak ja kupowałam 3 lata temu laptopa to wiedziałam już co kupić i wtedy poszłam do sklepu i to jak koleś wymyślał durnoty o innych komputerach przekonało mnie do mojego Kwestia grzania pojawiła się po roku a model był wtedy nowością, dlatego nie było jeszcze o tym w sieci.

I zawsze będę polecać pomacanie, komputer to jest coś na lata i po prostu musi nam pasować.

Edytowane przez Bela03
Czas edycji: 2013-08-28 o 13:31
Stary 2013-08-28, 15:56   #10
Little Lion Girl
Przyczajenie

GG do Little Lion Girl

Zgadzam się z dziewczynami... Warto sprawdzić czy klawiatura Ci odpowiada oraz zainwestować w matową matrycę. W tym limicie możesz też łatwo znaleźć laptopa z lepszym procesorem- popytaj znajomych i doradców w sklepach, niektórzy naprawdę się na tym znają. Koniecznie porównaj ceny w kilku sklepach, bo mogą się bardzo różnić- może się okazać, że w innym sklepie za to ceną kupisz lepszego laptopa, a im lepszy sprzęt, tym dłużej Ci posłuży...
Stary 2013-08-29, 10:02   #11
myskusia
Przyczajenie

unsexy, jeśli chcesz kupić w media expert do 1500, to w gazetce promocyjnej masz jeden taki lapek za 1399 - http://www.mediaexpert.pl/katalog/slug/gazetka,25457.html
może nie jestem jakąś super ekspertką od kompów, ale jak dla mnie, to spełnia on Twoje wymagania

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-05, 16:20   #12
Misseczka
Zadomowienie

jaki komputer dla studentki? :)

Witam dziewczyny i proszę o radę. Otóż mój kochany 6cio letni laptop bez baterii dopełnił żywota. Zaraz zaczynam studia, będzie mi potrzebny komputer i zdecydowałam się wziąć na raty, ale nie wiem co wybrać: tańszego laptopa czy lepszej klasy netbooka? Z jednej strony potrzebuję sprzętu mobilnego, bo na uczelnie będę jeździć 5km rowerem i potem pociągiem, więc ciągle nie będzie mnie w domu, a z drugiej strony potrzebuję czegoś co laptopa spokojnie mi zastąpi, bo będzie to mój jedyny komputer.
Komputer potrzebny mi będzie do brania na uczelnie, korzystania z internetu oraz oglądania filmów. Napęd cd oraz gry są mi zbędne, co działa na korzyść netbooka, ale wiele osób ostrzega mnie, że na tych urządzeniach tnie się nawet youtube. Czy to prawda? Czy ten problem występuje u netbooków nowszej generacji? Myślicie, że starczy lepszy netbook czy powinnam brać laptopa? Bardzo proszę o opinię
Misseczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-05, 16:29   #13
Japanication
Zadomowienie

Dot.: jaki komputer dla studentki? :)

Cena, ekran, bateria - preferencje.

Tak w ciemno to - mobilnie, tanio i dobrze:

Netbook
http://www.x-kom.pl/p/121820-noteboo...b824841558080e

Laptop:
http://www.euro.com.pl/laptopy-i-net...1tb.bhtml#opis

Edytowane przez Japanication
Czas edycji: 2013-09-05 o 16:31
Japanication jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-05, 16:53   #14
Bysanda
Zadomowienie

Tesotowałam juz pisanie na studiach na laptopie, tablecie, netbooku i wygrywała za kazdym razem kartka i długopis Na niektorych wykładach wykladowcy zle patrza na kompy, szczegolne jak widac, ze ktos robi wszystko tylko nie notuje ale to juz ich problem.
Jezeli nie bedziesz na nim robic nic poza zabieraniem go na uczelnie to kupilabym tablet z klawiatura. A jezeli to ma byc Twoj jedyny komputer, kupilabym zdecydowanie laptop, na malych ekranach czlowiek sie szybko meczy, tym bardziej ze studenci ucza sie wieczorami :P

Ja to wszystko czego oczekujesz mialam w telefonie, na uczelni jest wifi w kazdym budynku, przynajmniej u mnie. W telefonie mialam 250mb i nigdy nie bylam go w stanie wykorzystac

Edytowane przez Bysanda
Czas edycji: 2013-09-05 o 16:55
Bysanda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-05, 17:29   #15
Narrhien
Zakorzenienie

Kup ultrabooka. Lekkie, cienkie, wydajne.

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-05, 18:44   #16
spea
Wtajemniczenie

GG do spea

Polecam Macbooka Air. Posiadam i jestem bardzo zadowolona Jest mega lekki, bardzo szybki, nie nagrzewa się i włącza się po dwóch sekundach Zdecydowanie warto zainwestować.

Edytowane przez spea
Czas edycji: 2013-09-05 o 18:47
spea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-05, 19:19   #17
Micraell
Zakorzenienie

I kosztuje krocie do tego software nie przyjmujący popularnego worda..

"Well, I guess it would be nice, if I could touch your body, you know not everybody, has got a body like you."

~George Michael

Micraell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-05, 19:56   #18
Blaires
Raczkowanie

iii jeszcze w momencie zepsucia się jednej śrubki cały komputer do kosza. rewelacja

Autorko, tak naprawdę dzisiejsze "laptopy dla szarego Kowalskiego" poza ceną, firmą i obudową, niewiele się różnią. idź do sklepu, wybierz przedział cenowy, podotykaj, podnieś, pooglądaj. Skoro studiujesz, to zwróć uwagę na wygodną klawiaturę, ile trzyma bateria, na to, czy podoba Ci się obraz na ekranie.
Blaires jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-05, 20:53   #19
Rarita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Misseczka Pokaż wiadomość
Komputer potrzebny mi będzie do brania na uczelnie, korzystania z internetu oraz oglądania filmów. Napęd cd oraz gry są mi zbędne, co działa na korzyść netbooka, ale wiele osób ostrzega mnie, że na tych urządzeniach tnie się nawet youtube. Czy to prawda? Czy ten problem występuje u netbooków nowszej generacji? Myślicie, że starczy lepszy netbook czy powinnam brać laptopa? Bardzo proszę o opinię
Ja pierwszego netbooka kupiłam jakieś pięć lat temu kiedy były jeszcze one nowością na polskim rynku, absolutnie się nie zacinał, działał świetnie, nosiłam go wszędzie i w sumie to się dziwie, że tyle wytrzymał przy tak intensywnym eksploatowaniu, ale prawda jest taka, że ten mały ekranik w końcu zaczyna męczyć i koniec końców musiałam też kupić laptopa. Na Twoim miejscu zastanowiłabym się raczej czy bardziej zależy Ci na mobilności czy na wygodzie korzystania z niego
Rarita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-05, 21:03   #20
Immigrant
Przyczajenie

Jeżeli to ma być Twój jedyny komputer, to wydaje mi się, że chyba laptop będzie lepszym wyborem. Pytanie ile czasu będziesz spędzać przed nim, a pewnie sporo Chyba rozsądnym wyjściem jest inwestycja w spory ekran i wygodną klawiaturę. A skoro nię będzie to laptop do "specjalistycznych" zastosowań to spokojnie możesz odpuścić sobie wypasioną kartę graficzną, super-szybki procesor i olbrzymie ilości RAMu.
z moich osobistych doświadczeń radziłabym ostrożnie podchodzić do laptopów hp, szczególnie z serii pavilion, gdyż takowy miałam i zaskakująco mocno się grzał. Obecnie mam samsunga i jestem bardzo zadowolona.
Immigrant jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-05, 21:50   #21
bedeliciuos
Wtajemniczenie

ultrabook- ja mam Samsunga series 5, ledwo 1,5 kg wagi i 13,3 cala więc rozmiar do torebki
bedeliciuos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-05, 22:00   #22
Narrhien
Zakorzenienie

Naprawdę polecam ultrabooki. Łączą one mobilność netbooka z wygodą zwykłego laptopa. Są większe niż netbooki, więc korzysta się z nich wygodnie, ale są też ultra cienkie i lekkie, więc nie ma żadnego problemu by nosić je w większej torebce. Na dodatek działają błyskawicznie, włączają się w kilka sekund, a bateria trzyma długo - nawet do 4rech godzin.

Ja mam ultrabooka Samsunga i jestem nim zachwycona, a też szukałam czegoś, co będzie wygodne w korzystaniu (żadne tam małe ekraniki netbooków), wydajne i łatwe do przenoszenia.

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-05, 22:27   #23
Ilsa Lund
Zakorzenienie

moim ukochanym netbookiem był MSI U200 - bateria trzymała 8-9 godzin jeśli było wyłączone wifi - z wifi jakieś 5. Ekran miał 13 cali więc nie wysilałam przy nim oczu a mieścił się do mniejszych torebek. Niestety tuż po gwarancji spaliła mi się płyta główna - jeden z tych produktów, w którym zatrudniają inżynierów, obliczających co ma mieć jaką wytrzymałość żeby zepsuło się po 3 latach i trzeba było kupić nowe

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-09-06, 06:29   #24
spea
Wtajemniczenie

GG do spea

Cytat:
Napisane przez Micraell Pokaż wiadomość
I kosztuje krocie do tego software nie przyjmujący popularnego worda..
To jest inwestycja na lata. A porównując pracę na nim ze zwykłym netbookiem to niebo a ziemia. Z przewagą macbooka oczywiście.

Natomiast zainstalowanie Microsoft Word na maca jest dziecinnie proste i nie różni się niczym od tego na zwykłym PC.

---------- Dopisano o 07:29 ---------- Poprzedni post napisano o 07:27 ----------

Cytat:
Napisane przez Blaires Pokaż wiadomość
iii jeszcze w momencie zepsucia się jednej śrubki cały komputer do kosza. rewelacja
taa, psuje się raz na tysiąc przypadków. Mnóstwo moich znajomych ma urządzenia firmy apple i od nikogo nie usłyszałam żeby coś się zepsuło..
ale tak:
- "nie znam się to się wypowiem"
- "nigdy nie pracowałem/am na macu, ale i tak mam rację"
- "widzę cenę - nie opłaca się".

Spoko.

Edytowane przez spea
Czas edycji: 2013-09-06 o 06:32
spea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-06, 08:08   #25
Blaires
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez spea Pokaż wiadomość
To jest inwestycja na lata. A porównując pracę na nim ze zwykłym netbookiem to niebo a ziemia. Z przewagą macbooka oczywiście.

Natomiast zainstalowanie Microsoft Word na maca jest dziecinnie proste i nie różni się niczym od tego na zwykłym PC.

---------- Dopisano o 07:29 ---------- Poprzedni post napisano o 07:27 ----------

taa, psuje się raz na tysiąc przypadków. Mnóstwo moich znajomych ma urządzenia firmy apple i od nikogo nie usłyszałam żeby coś się zepsuło..
ale tak:
- "nie znam się to się wypowiem"
- "nigdy nie pracowałem/am na macu, ale i tak mam rację"
- "widzę cenę - nie opłaca się".

Spoko.
No wiem, tylko Ty jedyna masz znajomych używających apple i sama jedyna go używasz/używałaś. nikt inny
Blaires jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-06, 15:29   #26
MissChievousTess
Zakorzenienie

Oboje z TŻ'tem mamy laptopy Samsung, z matową matrycą (ważne!), ekran 11-13 cali.
Lekki, mieści się do torby mieszczącej A4.
Ja sobie chwalę. TŻ też. Fajnie notuje się wykłady korzystając z OneNote.
MissChievousTess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-06, 20:22   #27
Japanication
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MissChievousTess Pokaż wiadomość
Oboje z TŻ'tem mamy laptopy Samsung, z matową matrycą (ważne!), ekran 11-13 cali.
Lekki, mieści się do torby mieszczącej A4.
Ja sobie chwalę. TŻ też. Fajnie notuje się wykłady korzystając z OneNote.
Mały ekran i słaby procesor, ja bym na takim nie wyrobił.
Stary 2013-09-06, 21:33   #28
Karasu7
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to Karasu7

Cytat:
Napisane przez Japanication Pokaż wiadomość
Mały ekran i słaby procesor, ja bym na takim nie wyrobił.
Jak zaczynałam inżynierke to miałam takiego samsunga 12,3 cala, każdy myślał, że to taka popierdółka a używałam go do grania w najnowsze gry.
Chociaż teraz nie wyobrażam sobie pracy na tak małym ekranie.

Ja osobiście bym nie kombinowała z jakimiś tabletami i innymi cudami. Zwykły laptop nie za słaby, nie za drogi z wygodną klawiaturą. Dobrze by było gdyby miał jakieś sensowne chłodzenie chyba, że możliwość smażenia na nim jajek uznałabyś za zaletę

'It is sometimes an appropriate response to reality to go insane.'
Philip K. Dick

Karasu7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-06, 21:48   #29
Japanication
Zadomowienie

Jeżeli chodzi o uniwersalny laptop, to np. ten:

http://proline.pl/?p=IBM+59-369722

za 1999 zł otrzymujemy:

- mocny procesor
- niezłą kartę graficzną
- duży dysk
- wystarczający ram
- ekran 15,6 cala ( 1366x768 - HD ) - matowy ( nie odbija )
- porządne aluminium
- bateria daje rade

Stary 2013-09-07, 01:31   #30
Zielony24
Raczkowanie

[QUOTE=Japanication;426756 18]
- wystarczający ram/QUOTE]

Nie ma czegos takiego, jak wystarczajacy RAM ;-) RAMu i miejsca na dysku jest zawsze za malo ;-)

Ad rem, Lenovo, Asus albo Apple. Choc nad Asusem bym sie zastanawial, bo po 1.5 roku padl mi nagle dysk ;-)
Zielony24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Komputery, telefony, tablety

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości